Er komt een nieuw gebouw voor de International School Utrecht op het Utrecht Science Park. De school biedt ruimte aan 1200 leerlingen en zit nu nog in een tijdelijk onderkomen op Papendorp. De school moet in 2027 open kunnen op de nieuwe locatie.
Er wordt al jaren gesproken over een nieuwe plek voor de International School Utrecht (ISU). In het najaar start de bouw aan de Cambridgelaan en naar verwachting kan ISU er in 2027 lesgeven. Net als bij andere nieuwbouwprojecten speelt ook bij ISU de onzekerheid over een stroomaansluiting door de problemen rondom het volle stroomnet, ook wel netcongestie genoemd.
ISU biedt kinderen van internationaal werkende ouders, die gemiddeld 3 tot 5 jaar in Nederland zijn, passend onderwijs. Overal volgen kinderen hetzelfde curriculum in het Engels. Zo kunnen zij van land en school wisselen zonder dat ze een leerachterstand oplopen. ISU zorgt ook voor passend onderwijs aan Nederlandse kinderen die met hun familie terugkeren uit het buitenland.
ISU bestaat sinds 2012 en is in de afgelopen jaren gegroeid van 63 naar ongeveer 1200 leerlingen. De kinderen zijn tussen de 4 en 18 jaar en vertegenwoordigen samen, net als het team, ruim 60 verschillende nationaliteiten. De instelling bestaat uit een basis- en middelbare school en buitenschoolse- en kinderopvang.
Volgens de gemeente is de ISU van grote waarde voor het internationale vestigingsklimaat in de stad. ISU heeft daarmee zowel een stedelijke als een regionale functie.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Reacties
Eelco Eerenberg, wethouder Onderwijs: “Ik ben blij dat we nu definitief aan de slag kunnen met dit prachtige gebouw. ISU is de afgelopen jaren enorm gegroeid. De internationale en Nederlandse leerlingen van ISU verdienen een fijne plek om samen te leren, zich te ontwikkelen, zich thuis te voelen en een basis te leggen voor hun verdere leven. Daarnaast levert ISU samen met de Taalschool Utrecht via het Stedelijk Expertiseteam Nieuwkomers een belangrijke bijdrage aan verbeterde instroom van anderstalige leerlingen op lokale basisscholen.”
Marieke Folkers, directeur ISU: “Onze leerlingen spreiden zich uit over twaalf leerjaren. Het is daarom fijn dat we straks een gebouw hebben dat past bij ons onderwijsprogramma en prettig is voor kleuters en jongvolwassenen om in te verblijven. Voor leerlingen en hun ouders is ISU niet alleen een school, maar ook een ontmoetingsplek. Daarom organiseren we regelmatig activiteiten en laten we ze kennismaken met lokale sportclubs of culturele activiteiten. Zo zorgen we voor verbinding tussen de lokale en internationale gemeenschap. In het nieuwe schoolgebouw komen daarom ook ontmoetingsruimten die de community- en campusgedachte versterken.”
10 Reacties
ReagerenLeuk als je zo’n expat-kind erbij krijgt op je lokale voetbalclub. Dan moet je de trainingen in het Engels gaan geven en Engels praten in de kantine. Laat maar.
Dit is gewoon een privé-school voor ouders de genoeg slappe was hebben om jaarlijks een torenhoog lesgeld te betalen. Geen cent gemeenschapsgeld erin hoop ik?
Het is een belangrijk visite kaartje van de stad om deze voorziening optimaal te maken. Mogelijk zijn deze kinderen later CEO’s die dan weer terug denken aan hun gastvrije tijd, en de kwaliteiten van Utrecht. Internationalisering is essentieel voor onze kennis economie hier.
Het aantal buitenlandse studenten is nog steeds vergeleken met Leiden en Amsterdam laag.
Zo gemeente Utrecht,wel een heel enthousiast verhaal, we zetten er een gebouw neer en ze kunnen wonen/verblijven.
Ging dit maar net zo makkelijk voor de mensen in Utrecht die het echt nodig hebben, of gaat het alleen maar om de internationale uitstraling. (Kijk ons eens goed zijn gedrag)
Ook veel succes voor de mensen in De Bilt en Utrecht rijnsweerd expats kiezen vaak woningen dicht bij een internationale school. Kunnen Nederlandse mensen de concurrentie aangaan mensen met de expat regeling. Ik heb dit in Amsterdam ervaren een internationale school erbij extra concurrentie erbij
Niks om blij over te zijn, als je door de inwoners van Utrecht gekozen bent om hen te vertegenwoordigen.
Dit legt nl. nog meer druk op o.a. de overbelaste woningmarkt en de overbelaste infrastructuur door extra verkeersbewegingen.
Ga eerst eens alle problemen oplossen als coalitie. Daarna is er ruimte om te kijken naar evt. uitbreidingsplannen.
GeeWee, in het team van mijn zoon zitten meerdere kinderen die op de ISU zitten, uit o.a. Frankrijk, USA, Brazilië en Azerbeidzjan, ze begrijpen het meeste in het Nederlands, maar spreken onderling Engels. Het maakt het team juist extra divers door deze inbreng. Welkom in 2024.
Toppie, 2027 staat genoteerd.
Expats betalen 30% minder belasting over hun salaris en ‘het groot internationaal kapitaal’ heeft er net voor gezorgd dat dit ook voorlopig zo blijft.
Dat jaagt de woningprijzen lekker op.
@ceecee dit is Nederland. En Nederland heeft 6.000.000 inwoners teveel . Welkom in 2024…
@CeeCee
Dat is niet divers maar de homogeniteit van de internationale rijke klasse: meer van hetzelfde uit alle werelddelen.
Diversiteit is namelijk het erkennen dat elk mens uniek is en ze ook als mens behandelen. Het zou namelijk niet uit moeten maken of iemand uit de Takkenstroat komt, in Overvecht is opgegroeid of op Wilhelminapark woont. Gelukkig is er Google translate voor die rijke expat kiddos in de internationale bubbel, dan krijgen ze heel, heel misschien door het sporten die culturele verrijking mee.
@Super
“Mogelijk zijn deze kinderen later CEO’s die dan weer terug denken aan hun gastvrije tijd, en de kwaliteiten van Utrecht.”
Totaal Kul Argument.
Denk je nou echt dat een CEO vanuit nostalgie welwillend tegenover lagere winstmarges of restrictieve maatregelen gaat zijn?
Dat zou het einde van diens carriere betekenen.
Moeten we niet hebben, hun kroost moet nog de hoofdprijs voor onze huisjes gaan betalen!
Dan noem je je jezelf Koel Hoofd, ben je in Utrecht geboren en getogen, en dan blijkt dat werkelijk iedereen meer van zijn leven heeft gemaakt dan jij. Als jij de kwaliteiten had gehad, was er geen expat aangenomen, wel? Soms is het zo zonde dat de mensen met het privilege om hier geboren te zijn, zo weinig van hun leven maken. Maar dat is één ding. Die afgunst is weer iets anders.
@Florien, en wat is uw oplossing? Alle 70+-ers eruit? Linkshandigen? Alle mannen? Of juist mensen die domme dingen posten? En waar gaat u dan heen?