Nieuw ontwerp voor openbare ruimte Rotsoord | De Utrechtse Internet Courant Nieuw ontwerp voor openbare ruimte Rotsoord | De Utrechtse Internet Courant

Nieuw ontwerp voor openbare ruimte Rotsoord

Nieuw ontwerp voor openbare ruimte Rotsoord
Archieffoto
Rotsoord in Utrecht moet een stuk groener worden. Daarom heeft de gemeente een plan gepresenteerd om het gebied anders in te richten. Het is nu aan omwonenden en ondernemers om erop te reageren.

Rotsoord in Utrecht moet een stuk groener worden. Daarom heeft de gemeente een plan gepresenteerd om het gebied anders in te richten. Het is nu aan omwonenden en ondernemers om erop te reageren.

Het oude industriegebied Rotsoord langs de Vaartsche Rijn is al niet meer te vergelijken met de huidige situatie. De industrie heeft plaatsgemaakt voor studenten en starters, horeca en creatieve bedrijvigheid. Klaar is het gebied, dat ongeveer loopt van station Vaartsche Rijn tot de Diamantweg, nog niet.

Er wordt nog gebouwd in Rotsoord. Zo gaat de bouw van het Moxy Hotel met ongeveer 170 kamers binnenkort echt beginnen. Het gebied rondom dit hotel en het naastgelegen poppodium De Helling gaat ook als eerste heringericht worden. Daarna is de rest van de buitenruimte van Rotsoord aan de beurt.

Wandelpad

Het plan van de gemeente, waar ook bewoners en ondernemers aan meegewerkt hebben, is vooral om meer groen toe te voegen. Daarmee moet het prettiger worden om in de openbare ruimte te verblijven. Zo moet er ook, waar mogelijk, een wandelpad komen langs de Vaartsche Rijn. Daarnaast komen er aanmeerplekken voor bootjes. De gemeente ziet graag dat Rotsoord een verlengstuk wordt van de binnenstad, via de Ooster- en Westerkade.

Dit gaat wel gevolgen hebben voor het aantal parkeerplaatsen. De gemeente gaat er van uit dat er zeker 60 parkeerplaatsen kunnen verdwijnen in het gebied. Er zijn er nu ongeveer 140.

Het gaat nu om een voorlopig ontwerp waar bewoners en ondernemers weer op kunnen reageren. Er wordt ook een informatieavond georganiseerd. Het hele document is hier te lezen.

7 Reacties

Reageren
 1. Barend

  Een schoolvoorbeeld van wat er gebeurt als een masterplan ontbreekt en de gebiedsontwikkeling aan commerciële partijen wordt overgelaten. Wat resulteert is een samenraapsel van gebouwen zonder enige samenhang waar nu dan een amechtige poging gedaan wordt er een fijn gebied van te maken.

 2. Koel Hoofd

  Rotsoord een verlengstuk van de binnenstad? Alleen op papier en in natte groene dromen.

 3. Esrin W.

  Ah… wederom een Vinex bouwput Leidsche Rijn blokkendoos creatie.
  Utrecht is al heel lang Utrecht niet meer.

 4. MJPD

  “Dit gaat wel gevolgen hebben voor het aantal parkeerplaatsen. De gemeente gaat er van uit dat er zeker 60 parkeerplaatsen kunnen verdwijnen in het gebied. Er zijn er nu ongeveer 140.”

  Mooie plannen allemaal, maar wat heeft dit voor gevolgen voor de omliggende wijken? Rotsoord valt in hetzelfde betaald parkeren vergunningsgebied als het naastgelegen Tolsteeg(plantsoen). Het overschot uit Rotsoord zal in deze wijk parkeren en hiermee zitten de bewoners in dezelfde situatie van overvolle parkeerplekken als voor invoering betaald parkeren in 2016…

 5. Angelique

  Ah fijn, daar wordt weer een parkeerprobleem gecreeerd, waar er nu eindelijk gewoon genoeg plek is voor de bewoners. Wat is er toch mis met een vrije parkeerplek? Dat is toch gewoon prettig!

 6. Mia

  Er ontbreekt weer totaal enige visie. Maak eens een groot plan voor dat stuk van Hoograven. Ga eens ophalen bij bewoners hoe ze zouden willen wonen, dat kunnen natuurlijk geen huizen met tuintjes voor iedereen worden, daarvoor moet je naar de Vinex wijken. Het moeten op die plek andere hogere appartementengebouwen worden. Maar het staat nu vol met oudere flats met kleine kamertjes, verouderde indelingen, keukens waar je haast niets in kwijt kan. Misschien eens tijd om te gaan bouwen voor wat we nodig hebben. Jongeren willen starterswoningen vlakbij station, hoeft niet zo groot te zijn, wel betaalbaar. Ouderen willen wel verhuizen naar kleinere woningen, maar dan wel groter dan starterswoningen met wat meer comfort en ruim balkon bijv. Er zou ook eens gedacht kunnen worden aan bouwen voor verschillende samenlevingsvormen, 3 generatiewoningen, woongroepen…
  Enige wat we nu weer horen is groengroen en autoparkeerplaatsen opheffen, allemaal zo kortzichtig.

 7. Adriaan

  Jeetje wat een negativiteit hier in de commentaren. Rotsoord had inderdaad vanaf het begin meer in samenhang ontwikkeld kunnen worden, maar ik ben blij dat er nu iets aan gedaan wordt. Meer groen is zeker welkom. Een paar parkeerplekken kunnen er best weg; de nieuwbouw heeft garages en in Tolsteeg is nog voldoende parkeerruimte (zeg ik als bewoner van het Tolsteegplantsoen). Vooruit kijken mensen, het kan alleen maar beter worden!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).