Nieuw paspoort of ID? Gemeente Utrecht verwacht flinke drukte door ‘paspoortpiek’ Nieuw paspoort of ID? Gemeente Utrecht verwacht flinke drukte door ‘paspoortpiek’

Nieuw paspoort of ID? Gemeente Utrecht verwacht flinke drukte door ‘paspoortpiek’

Nieuw paspoort of ID? Gemeente Utrecht verwacht flinke drukte door ‘paspoortpiek’
Utrechters die komende tijd een nieuw paspoort of een nieuwe ID-kaart aan moeten vragen, moeten rekening houden met “grote drukte”. Dat verwacht gemeente Utrecht. De zogenoemde paspoortpiek komt doordat veel paspoorten en identiteitskaarten na tien jaar niet meer geldig zullen zijn.

Utrechters die komende tijd een nieuw paspoort of een nieuwe ID-kaart aan moeten vragen, moeten rekening houden met “grote drukte”. Dat verwacht gemeente Utrecht. De zogenoemde paspoortpiek komt doordat veel paspoorten en identiteitskaarten na tien jaar niet meer geldig zullen zijn.

Sinds 2014 zijn paspoorten en identiteitskaarten niet langer vijf, maar tien jaar geldig. Het ingaan van die nieuwe regel is inmiddels alweer tien jaar geleden. Iedereen die tussen 2014 en 2018 een van de twee heeft aangevraagd, kan dit jaar weer een nieuwe aanvragen, meldt de gemeente.

De gemeente vraagt mensen dit op tijd te doen, omdat er wordt verwacht dat veel Utrechters dat zullen doen. Daardoor kan het erg druk zijn.

Vijf jaar duren 

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, die valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, zegt dat er tussen 2019 en 2024 weinig aanvragen waren. “Doordat de eerste paspoorten en identiteitskaarten met een nieuwe geldigheid verlopen in 2024, verwachten wij komend jaar een stijging van het aantal aanvragen.”

De paspoortpiek begint volgens de Rijksdienst dit jaar en zal ongeveer vijf jaar duren.

Verder is het tijdens het voorjaar altijd drukker qua aanvragen. “Die extra drukte verwachten we ook tijdens de paspoortpiek”, meldt de Rijksdienst.

6 Reacties

Reageren
 1. André

  Dit is dus al langere tijd bekend en kunnen ze zien aankomen. Dus ook ruim de tijd gehad om (desnoods tijdelijk) iets aan de capaciteit op het gemeentehuis te doen.
  Dat zou blijk geven van een vooruitziende blik, maar daar heb ik ze in het standskantoor nog niet vaak op kunnen betrappen…..

 2. Jacco

  Paspoort aanvragen lukte mij afgelopen week met een week wachttijd. Afhalen kost wel meer tijd dan verwacht.
  De mijne verloopt in juli maar heb garaag paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Moet in sommige landen.

 3. Rob

  Als je dat per se wilt kan je altijd iets vinden om over te klagen . . . of misschien moeten we dat ‘zeiken’ noemen.

  Zoals een gemeente die al lang van te voren iets ziet aankomen en daar voorbereidingen voor treft ervan beschuldigen dat juist niet te doen.
  Héél vreemd.

  Mensen van wie het paspoort binnenkort afloopt krijgen een maand of vier daarvoor een brief van de gemeente en hebben meer dan genoeg tijd om de drukte voor te zijn.

 4. Lombokker

  @André

  Er is wel degelijk sprake van een vooruitziende blik. De meeste paspoorten worden aangevraagd in de maanden voor de zomervakantie, als mensen er bij het boeken van hun vakantie achter komen dat de oude (bijna) is verlopen. Deze waarschuwing komt dus ruim vóór de verwachte drukte.
  Voor mij was dit bericht in ieder geval aanleiding om te kijken hoelang mijn paspoort nog geldig is, en daar ben ik waarschijnlijk niet de enige mee.

 5. Koel Hoofd

  @Jacco
  Anders is er nog altijd de douane op Schiphol, die geven tegen betaling ter plekke noodpaspoorten af die half jaar geldig zijn.

 6. Anne Marie ten Berge

  Het is niet onze plicht de drukte voor een reisdocument of ID voor te zijn. Een gemeente dient zichzelf te waarschuwen en de capaciteit uit te breiden. .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).