Nieuwe school, sporthal en openbaar dakplein in één: zo ziet het nieuwste gebouw aan het Berlijnplein eruit Nieuwe school, sporthal en openbaar dakplein in één: zo ziet het nieuwste gebouw aan het Berlijnplein eruit

Nieuwe school, sporthal en openbaar dakplein in één: zo ziet het nieuwste gebouw aan het Berlijnplein eruit

Nieuwe school, sporthal en openbaar dakplein in één: zo ziet het nieuwste gebouw aan het Berlijnplein eruit
Artist impressions: Wiersema Architecten en de Architekten CIE
Eind 2022 staat er aan het Berlijnplein een nieuw beeldbepalend bouwwerk waar Academie Tien voor 1600 leerlingen de deuren opent. Ook komt er een wedstrijdsporthal en een openbaar groen plein op het dak.

Eind 2022 staat er aan het Berlijnplein een nieuw beeldbepalend bouwwerk waar Academie Tien voor 1600 leerlingen de deuren opent. Ook komt er een wedstrijdsporthal en een openbaar groen plein op het dak.

Het gebouw komt vlakbij de Pathé-bioscoop. De school heeft een entree aan het Berlijnplein, de sporthal en het dakplein zijn toegankelijk via de Zagrebstraat. Met veel glas, erkers in de gevel, een open indeling en een openbaar plein op het dak moet het een toegankelijk en uitnodigend gebouw worden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Schoolgebouw

In het pand komt Academie Tien. Dit is een openbare middelbare school voor mavo, havo en vwo. Het schoolgedeelte wordt gebouwd volgens een bijzonder concept. De school bestaat straks uit negen zogeheten ‘thuisunits’. Elke thuisunit is een kleinschalige werkruimte voor 180 leerlingen en verbonden met de centrale hal. De centrale hal vormt het hart van het gebouw.

Academie Tien bestaat uit een junior-afdeling, de onder- en bovenbouw. Op de junior-afdeling zijn leerlingen vanaf tien jaar welkom, zodat zij een geleidelijke overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs kunnen maken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wedstrijdsport

In de sporthal is straks plek voor zaalvoetbal, basketbal, badminton, hockey of turnen. Bijna iedere wedstrijdsport kan op NOC*NSF-niveau gespeeld worden: de sporthal is 28 meter breed, 48 meter lang en 9 meter hoog. Overdag gebruiken de leerlingen van Academie Tien de hal voor hun gymlessen. De sporthal heeft een eigen toegang via het centrale plein. ’s Avonds en in het weekend is deze te huren via de gemeente Utrecht.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Dakplein

Op het dak van de sporthal komt een groot openbaar plein met veel groen, zitjes, een kas en een hardloopbaan van precies 100 meter. Het plein is beschikbaar voor de hele buurt, ook de leerlingen van Academie Tien maken hiervan gebruik.

Het gebouw wordt bijna energieneutraal gebouwd en is aardgasvrij. Er komen zonnepanelen op het dak, energiezuinige installaties en het gebouw wordt verwarmd met stadsverwarming. Het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw is gemaakt door Wiersema Architecten & de Architekten Cie.

20 Reacties

Reageren
 1. GeeWee

  Bijna energieneutraal met 150 zonnepanelen (als ik zo snel even tel op die impressie-afbeelding)? Op een groot schoolgebouw met sporthal? Met 150 panelen kunnen je net het stroomverbruik van 12 huishoudens afdekken (excl stookkosten). Dat is toch nooit genoeg voor zo’n enorm gebouw?

 2. Joepie

  @ geewee

  Dan begrijp je dus weinig van innovatief bouwen.

 3. MVM

  Ik mis een fietsenstalling….. of komen deze pubers allemaal lopend?

 4. Koel Hoofd

  Ziet er mooi uit voor een middelbare school.
  Hopelijk kunnen de ramen open…

 5. Tom

  Als je school aardgasvrij is, hoe doe je dat dan met scheikunde? Waterstofbranders bij de practica?

 6. GeeWee

  Leg eens uit dan Joepie?

 7. Scherpschutter

  @GeeWee

  Energieneutraal is het toverwoord dat projectontwikkelaars tegenwoordig moeten gebruiken om ook maar iets langs het ambtenarenleger te krijgen…Rekenen kunnen ze verder toch niet op het Gemeentehuis, dus who cares dat dit verder een totaal lege kreet is?

 8. Dak Architectuur Utrecht

  Goed dat het dak gebruikt wordt ! Ook de Bioscoop heeft een schitterende dak met zicht op de stad ! Mooi als dat een architectuur thema zou zijn rond het hele Berlijn plein !

 9. Henk

  @GeeWee: er staat in de tekst ‘bijna energie-neutraal gebouwd’ dit zegt niets over een bijna energie-neutrale school

 10. Geenstijl@Utrecht

  Scherpschutter slaat de spijker treffend op zijn kop m.b.t. energie neutraal.

 11. Joepie

  Het woord energieneutraal is genoemd (iets heel anders dan klimaatneutraal of duurzaam, want bouwen is meestal niet 100% duurzaam of klimaatneutraal te krijgen, tenzij je aan modulaire houtbouwconcepten denkt of aan veel tiny house-concepten bijv.).

  Energieneutraal bouwen kan gewoon, door goed te plannen, na te denken over bouwtechnieken (assembleren in loodsen) en waar nodig energie te compenseren.

  Een energieneutraal gebouw laten draaien kan al lang. Grijs water voor doorspoelen toiletten. Zeer laag verwarmingsgebruik. Laag electriciteitsgebruik door natuurlijke lichtinval en versterking d.m.v. bepaald glas en plaatsing hoeken van glas. Zelf een deel van stroom opwekken (voor bijv. laten branden van lampen en voor gebruik deel verwarmingen) en dit opslaan in goede megabatterijen (die dus ook duurzamer geproduceerd en gerecycled kunnen worden tegenwoordig).

  De trollenlegertjes/ reaguurders zijn er dus weer op uit gestuurd om de publieke opinie op te hitsen.

  Vet gebouw trouwens. Ziet er goed uit. Nieuwe Amsterdamse School-stijl. Nederlands sausje.

  Wat er trouwens mis is met een schoolgebouw dat beschikt over luchtafzuiging en luchtverversing (in deze tijden); een gebouw dat zorgt voor een veel lagere enerzierekening, een gebouw dat warmte vast houdt in de winter en koelte afgeeft in de zomer en kinderen in kleinschaligere units (gezonder en leefbaarder) opvangt, etc., etc., is mij een groot raadsel.

  Bovendien ziet het gebouw er dus vet uit en heeft het een meerwaaarde op die plek. Er is ook gewoon een nieuw schoolgebouw nodig. Het enige wat ik me afvraag is of de licht zo dicht bij de A2 wel gezond is. Hoop dus dat de lucht die van buiten aangezogen gaat worden wel gefilterd wordt.

 12. Karin

  Wow! Wat een mooi gebouw! Echt cool! En fijn dat ingenieurs tegenwoordig goed nadenken over hoe moderne gebouwen te bouwen.

 13. Jochie030

  Hartelijk dank voor de informatie Joepie, dat geeft extra diepgang aan het nieuwsbericht. Hopelijk wordt de luchtkwaliteit beter de komende jaren…

  Het is vast een vermoeiend leven als je niet blij kan worden dat er een school bij komt in onze mooie stad met openbare voorzieningen, topsportmogelijkheden, waar is nagedacht over het klimaat en dit ook is toegepast. Een investering in de toekomst.

  Het moet eigenlijk bijzonder lastig zijn om dagelijks wakker te worden met de eenzame gedachte negatief te reageren over zaken waar je geen verstand van hebt. Dat moet vast pijn doen als je jezelf in de spiegel aankijkt. Wat dat betreft is het passend om medelijden te hebben met de Thierry Baudetreaguurders.

  Gelukkig zijn er veel meer stadsgenoten die hier wel blij mee zijn. Zodat jonge Utrechters fijn kunnen opgroeien in ons stadsie 🙂

 14. Paul Sip

  @Joepie
  Bedankt voor je verhelderende toelichting als reactie op die van de azijnpissers.

 15. Ger

  ziet er goed uit, idd wel handig een fietsenstalling erin op te nemen

 16. Karla

  Geen rooftopbar? Gemiste kans!

 17. Jan

  Een mooi gebouw met verschillende faciliteiten. Het lijkt me een aanwinst voor de stad. Een school met eigen sportzaal. waar vindt je dit?

 18. Pieter

  @Jan Ik hoop dat die opmerking sarcastisch was, want de meeste scholen hebben toch wel een eigen sportzaal?

  @Ger De fietsenstalling zit trouwens onder de school.

 19. Herman

  Plaatjes zien er geweldig uit, hopelijk wordt het ook een beetje zo.

  In het echt zijn er natuurlijk ook hordes leerlingen met hun fietsen en zwerfvuil.
  Hopelijk hebben de architecten daar ook aan gedacht.

 20. Leon

  Geen paniek mensen, op de dwarsdoorsnede zie je onder andere een prachtige fietsenstalling.

  Zie: http://wiersema-architecten.nl/nieuwbouw-school-academie-tien-en-sporthal-aan-het-berlijnplein-leidsche-rijn-centrum/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).