Nieuw stadspark van een kilometer lang in Leidsche Rijn Centrum: ‘Volgende stap naar groenere stad’ Nieuw stadspark van een kilometer lang in Leidsche Rijn Centrum: ‘Volgende stap naar groenere stad’

Nieuw stadspark van een kilometer lang in Leidsche Rijn Centrum: ‘Volgende stap naar groenere stad’

Nieuw stadspark van een kilometer lang in Leidsche Rijn Centrum: ‘Volgende stap naar groenere stad’
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is binnenkort een nieuw stadspark te bezoeken. Park Leeuwensteyn wordt een kilometer lang, 64 meter breed en moet ruimte bieden voor onder meer recreatie en sport. De gemeente spreekt van “een volgende stap naar een nog groenere, klimaatbestendige stad”.

In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is binnenkort een nieuw stadspark te bezoeken. Park Leeuwensteyn wordt een kilometer lang, 64 meter breed en moet ruimte bieden voor onder meer recreatie en sport. De gemeente spreekt van “een volgende stap naar een nog groenere, klimaatbestendige stad”.

Park Leeuwensteyn moet de buurten Leeuwesteyn, Hoge Weide en Grauwaart verbinden met Leidsche Rijn Centrum. Inwoners van deze buurten hebben op verschillende manieren meegedacht over het ontwerp van het park en hun ideeën zijn meegenomen in het ontwerp.

Zo wilden bewoners graag dat er recreatievelden zouden komen en plek voor ‘urban sports’, zoals freerunning, boulderen en calisthenics. Ook worden een waterspeelplek, picknickplekken en een jeu de boulesbaan aangelegd en worden er schaaktafels geplaatst. In het midden van het park komt een plek waar omwonenden elkaar kunnen ontmoeten. De gemeente kijkt nog of hier een toiletgebouw en een standplaats voor bijvoorbeeld een koffiekar kunnen komen.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Ecologisch bosje

Ook aan de dieren is in het ontwerp gedacht. Het park komt in het leefgebied van onder andere egels, icarusblauwtjes, huismussen, bunzings en vleermuizen. Er wordt gezorgd voor voldoende voedsel voor de dieren en op verschillende plekken komt kruidenrijk gras, dat minder vaak gemaaid wordt zodat er meer ruimte is voor insecten en andere kleine dieren. Ook komt er een ecologisch bosje. Dat wordt afgesloten, zodat mensen er niet kunnen komen.

Het park wordt in fases aangelegd en de gemeente is op basis van het voorlopig ontwerp al begonnen met werkzaamheden. Het grootste deel van het park moet begin 2025 af zijn, de overige delen worden later aangelegd. Als alles volgens plan verloopt, kan het park in mei volgend jaar geopend worden.

15 Reacties

Reageren
 1. Jan

  Hopelijk wordt dit beter onderhouden dan de ‘prairietuin’ op het dak van de A2. Dat kostte €16 miljoen, maar ligt er nu verwaarloosd bij. Overwoekerd met brandnetels. Erg jammer.

 2. de Kreek

  Dus het geld wat eerst werd gebruik voor de dieren van het Julianapark, gaat nu naar dit park!!!
  ‘Volgende stap naar groenere stad’ dat kost niks want overal groeit het gratis, het ongewenste kruid, ook op plekken waar het niet moet groeien.

 3. Nico

  Jan, je begrijpt onze gemeente niet helemaal denk ik. Dat overwoekeren en onkruid is goed voor insceten en andere beestjes en scheelt ook geld aan onderhoud. En ik las dat ze nog meer op onderhoud gaan besparen. Maar ik ben het geheel met jou eens want het ziet er niet uit. Bedankt groen gemeente bestuur.

 4. Danny

  Prima idee om bermen e.d. te laten verwilderen. Goed voor vogels, vlinders, insecten, enz.

 5. Le coq sportf

  Hardstikke goed!

 6. Jeroen

  Je ziet het niet op die tekening en foto, maar de tijdelijke woningen naast het Amsterdam-Rijnkanaal gaan dus weg. Komen die ergens anders weer terug? Iets met woningtekort en zo…

 7. Pee

  @de Kreek
  Helemaal mee eens.

 8. Marc

  Zo zie je maar waar de prioriteit ligt van dit stadsbestuur. Arme wijken waar dierenweides liggen worden van hun subsidie ontdaan terwijl dat om kruimelgeld gaat. Tegelijkertijd worden er miljoenen geïnvesteerd in de wijken waar de wethouders zelf wonen zodat ze het zoveelste park hebben in Leidsche Rijn.
  Om de dierenweide in Zuilen te financieren is er slechts 15.000 euro per jaar nodig. De voorkeur van het stadsbestuur gaat naar abstracte kunstwerken die een veelvoud van dit bedrag kosten dure groenvoorzieningen in rijke buurten. Het klootjesvolk in Zuilen en Overvecht mag lekker in de stront zakken.

 9. Richard

  Jammer alleen dat er 500 broodnodige woningen ( place2bu) gaan verdwijnen voor dit park

 10. Jan

  Die 500 place2bu woningen staan op een andere plek. De bedoeling is dat een deel blijft. De rest komt op een andere plek in de stad. Op die plek worden huizen gebouwd.

 11. Koel Hoofd

  Het is wel duidelijk waar de prioriteiten liggen bij GL/D66.

 12. Wim Vreeswijk

  Met al die stappen wordt de stad alleen maar voller, onleefbaarder en uiteindelijk duurder voor iedereen. Nederland is nu al het meest overvolle landje van Europa!

 13. Park concurrentie ?

  Het is de plicht van de gemeente om iedere bewoners van voldoende natuur in de omgeving te bieden. Dus de keuze is logisch. De mensen die hier wonen betalen gemeente belasting en hebben recht hier op. Dit staat los van Zuilen en Overvecht. Overvecht en Zuilen hebben geweldige mooie vecht oever parken en meer, dus zeker zijn deze niet slecht af. Overvecht heeft in verhouding zelfs te veel groen, en open ruimtes die veel onderhoud kosten. Mede trouwens door dat bewoners op sommige plekken nogal daar slordig omgaan met hun omgeving….

 14. Nina

  Er is toch een begrotingstekort is van meer dan 80 miljoen euro in onze gemeente 🤷‍♀️

 15. Meneer Harmsen

  We hebben toch het Maximapark met daaromheen ook veel ….groen. Alles moet wjken voor een paar plantjes met insekten. Vleermuizen hoe verzin je het?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).