Nieuw verkeersbord tegen luchtvervuiling onthuld aan de Graadt van Roggenweg in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Nieuw verkeersbord tegen luchtvervuiling onthuld aan de Graadt van Roggenweg in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Nieuw verkeersbord tegen luchtvervuiling onthuld aan de Graadt van Roggenweg in Utrecht

Nieuw verkeersbord tegen luchtvervuiling onthuld aan de Graadt van Roggenweg in Utrecht
Burgers hebben samen met Milieudefensie borden geplaatst in zes Nederlandse steden, waaronder Utrecht, om aandacht te vragen voor luchtvervuiling. Donderdagochtend werd het bord onthuld ‘op een plek waar de lucht zo sterk vervuild is dat de Europese luchtkwaliteitswet wordt overtreden’. In Utrecht was dat de Graadt van Roggenweg.

Burgers hebben samen met Milieudefensie borden geplaatst in zes Nederlandse steden, waaronder Utrecht, om aandacht te vragen voor luchtvervuiling. Donderdagochtend werd het bord onthuld ‘op een plek waar de lucht zo sterk vervuild is dat de Europese luchtkwaliteitswet wordt overtreden’. In Utrecht was dat de Graadt van Roggenweg.

Het bord moet inwoners van Utrecht en de gemeente bewust maken van de ongezonde lucht. De burgers, die zichzelf, Utrechtse Luchtwachters noemen, willen dat de lucht in hun stad zo snel mogelijk gezonder wordt. In Utrecht is de lucht het meest ongezond aan de Graadt van Roggenweg.

Paul Dijkstra van de Luchtwachters in Utrecht: “De lucht in de stad is ongezond, dit komt vooral door vervuilend vervoer. De overheid is verplicht maatregelen te nemen en wij kijken of ze dat ook doen en of dit ook resultaat heeft. We voeren ook de druk op bij lokale politici, organiseren acties en maken mensen bewust van de luchtvervuiling, zoals met de onthulling van het verkeersbord.”

Dijkstra vervolgt dat ze minder auto’s willen, ‘en meer ruimte voor fietsen en wandelen zodat de stad leefbaarder en gezonder wordt. Iedereen heeft recht op gezonde lucht’.

De onthulling vormt het startsein voor een jaar lang actie voor gezonde lucht. In totaal doen ruim 300 Luchtwachters verspreid over het hele land mee, samen met Milieudefensie.Het verkeersbord is onthuld in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven.

5 Reacties

Reageren
 1. cas

  Ga toch weg met al die hinderende extra zooi langs de wegen.

 2. Toine Goossens

  Deze MD pressiegroep loopt achter de feiten aan. In januari bood Lot van Hooijdonk de gemeenteraad een scala aan wetenschappelijke onderzoeksrapporten aan waaruit blijkt dat het erg goed gaat met de lucht in Utrecht

 3. Harry

  Hoeveel van deze mensen hebben een openhaardje thuis of kinderen? Kinderen hoor ik u denken,, wat hebben die er nou mee te maken? Nou…alles, want geen kinderen is geen vervuiling, geen woningnood, geen vleesconsumptie, geen opwarming, geen CO2 en wordt Sinterklaas zelfs overbodig.

  De wereld van D66 en GroenRechts! En nu zelfs zonder referenda…..

 4. Ouwe henk

  Die mensen hebben helemaal gelijk
  Waar denken jullie dat die 100 verschillende kankers vandaan komen?

  Van roken en fijnstof,dus uitlaatgassen en gemanipuleerde voeding

  Aantoonbaar!!!!!!

 5. Hetty van de Geer

  Het zou fantastisch zijn, als deze actiegroep ook in actie zou komen tegen niet goed gestookte, en/of niet volgens de regels aangelegde open haarden, en die o zo gezellige vuurkorven en kolengestookte barbeques . Radar heeft er al een keer een uitzending aan gewijd, en ook op Youtube zijn er filmpjes te vinden van bewoners, die erge last van de rook hebben. Met name longpatienten hebben er erg veel last van, en hun klachten kunnen door deze rook verergeren. Er zijn bewoners, die s zomers uit hun tuin verdreven worden door rokende vuurkorven, en in andere jaargetijden zelfs in hun huis getrakteerd worden op open haardenrook. Naar mijn mening is hier zeker ook een taak voor de gemeente Utrecht weggelegd. De gemeente Utrecht heeft een milieuzone ingesteld, en wil over een aantal jaar alleen nog elektrische scooters in het centrum toelaten. Een logisch vervolg op deze maatregelen zou kunnen zijn, dat overlast door onjuist gestookte en/of onjuist aangelegde open haarden, alsmede vuurkorven, die uren achtereen staan te roken, en rokerige barbeques .door wettelijke maatregelen kan worden aangepakt. Voor meer informatie zie http://www.houtrookpunt.nl .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).