Nieuwe aanpak zwerfafval moet openbare ruimte in Utrecht opschonen Nieuwe aanpak zwerfafval moet openbare ruimte in Utrecht opschonen

Nieuwe aanpak zwerfafval moet openbare ruimte in Utrecht opschonen

Nieuwe aanpak zwerfafval moet openbare ruimte in Utrecht opschonen
Archieffoto
De gemeente Utrecht komt met een nieuwe aanpak in de strijd tegen zwerfafval. De nadruk ligt daarbij op afval rondom ondergrondse containers en afval dat achterblijft in parken en recreatiegebieden.

De gemeente Utrecht komt met een nieuwe aanpak in de strijd tegen zwerfafval. De nadruk ligt daarbij op afval rondom ondergrondse containers en afval dat achterblijft in parken en recreatiegebieden.

Overlast van zwerfafval is een hardnekkig probleem in Utrecht, dat nu onder het mom van Actieplan Utrecht Schone Stad anders zal worden aangepakt. “Veel inwoners ergeren zich aan zwerfafval en zetten zich hier ook tegen in”, zegt verantwoordelijk wethouder Kees Diepeveen. “Zo ruimen inmiddels ruim 5000 vrijwilligers in Utrecht structureel zwerfafval op. […] Toch zijn er plekken die overlast blijven geven. Deze hotspots van zwerfafval pakken we met de nieuwe aanpak aan. Dit willen samen met onze inwoners, ondernemers en andere betrokkenen doen.”

De nieuwe werkwijze kent een basisaanpak met maatregelen op plekken waar sprake is van structurele problemen met zwerfafval. De gemeente spreekt op die plekken van hotspots. Het gaat dan onder meer om snacklocaties, winkelgebieden, afval in de grachten, en bedrijventerreinen.

Andere veelvoorkomende hotspots zijn zogenoemde bijplaatsingen bij ondergrondse containers en afval dat achterblijft in parken en recreatiegebieden. Daarvoor komt de gemeente met specifieke aanpakken en bijbehorende maatregelen.

Bijplaatsingen bij ondergrondse containers

Door de jaren heen is het aantal meldingen van bijplaatsingen (afval dat naast ondergrondse containers wordt gezet) toegenomen. In 2018 werden er 2.810 meldingen gedaan, in 2019 5.307 en in 2020 groeide dat aantal naar 8.735. Vanaf 2020 wordt ook het aantal verwijderde bijplaatsingen bijgehouden; de gemeente verwijdert wekelijks bij één op de zeven containers bijgeplaatst afval. Vooral in de wijken Overvecht, Noordwest en Kanaleneiland zijn veel bijplaatsingen.

De groei van het aantal bijplaatsingen valt door de gemeente te verklaren door onder meer de toename van het aantal ondergrondse containers. Dat klinkt misschien gek, maar de gemeente stelt dat het risico op bijplaatsingen groter wordt als er meer containers zijn. Ook de toename van online winkelen zorgt voor meer bijplaatsingen. De verpakkingen zijn vaak van karton, dat voor verstopte en overlopende containers zorgt als het verkeerd wordt aangeboden.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Chantal Spaan

Veranderingen

De gemeente wil de overlast van bijplaatsingen tegengaan door in 2022 100 procent van de meldingen van bijplaatsingen binnen 24 uur af te handelen. Er wordt ook gerichter gehandhaafd, onder meer met behulp van data over hotspots. De gemeente gaat in kaart brengen op welke dagen en tijden er overlast is van bijplaatsingen, zodat handhavers weten waar ze naartoe moeten.

Als handhavers nu afval aantreffen bij een volle of kapotte container, krijgt degene die het heeft neergezet geen boete, maar dat gaat veranderen. Ook mensen die hun afval bij een volle of kapotte container plaatsen, kunnen een boete tegemoet zien en het bedrag voor de boete gaat omhoog. De boete voor het bijplaatsen was eerder 70 euro, als handhavers na controle een overtreding constateerden. Wie op heterdaad werd betrapt op bijplaatsen, kreeg een boete van 100 euro. Die boetebedragen worden gelijk getrokken en worden beide 100 euro.

Verder komen er wijkambassadeurs – Utrechters die buurtgenoten helpen bij het weggooien van afval en grofvuil – en een ‘regisseur aanpak bijplaatsingen’, die zorgt voor betere samenwerking en vermindering van afvalhotspots. Ook gaat de gemeente ‘containeradoptanten’ werven. Dat zijn inwoners die een sleutel van de ondergrondse container krijgen, zodat ze verstoppingen in de container kunnen verhelpen.

Vervuiling in parken en recreatiegebieden

Vooral als het mooi weer is kan het behoorlijk druk zijn in de Utrechtse parken. De gemeente ziet in zeven stadsparken een ‘verhoogde gebruiksdruk’ op zomerse dagen. Het gaat dan om Park Lepelenburg, het Wilhelminapark, Griftpark, Park de Gagel, Park Transwijk en het Julianapark. Los van de stadsparken is ook in een aantal groenstroken en kleine parken sprake van vervuiling. De gemeente focust vanaf nu niet alleen meer op de stadsparken, maar ook op die andere locaties.

Veranderingen

Tegen vervuiling in parken en recreatiegebieden komt de gemeente met een aanpak voor de periode 2021 – 2024. Bij mooi weer en veel bezoekers worden de reiniging en handhaving extra ingezet en worden tijdelijke afvalvoorzieningen geplaatst. Afvalbakken worden bij drukte ’s avonds extra geleegd en ’s ochtends wordt zwerfafval, in ieder geval voor 9.30 uur, opgeruimd. Afhankelijk van de drukte kan dat herhaald worden rond het middaguur. De gemeente onderzoekt nog of het mogelijk is om het schoonmaken zichtbaarder te maken, door bijvoorbeeld handkarretjes te gebruiken. Dat moet bijdragen aan bewustwording.

Tekst loopt door onder de foto

Advocatenkantoor Wijn & Stael hielp de gemeente onlangs met het opruimen van afval in Park Lepelenburg.

Verder richt de gemeente zich op de communicatie met en participatie van jongeren en jongvolwassenen. Uit enquêtes die vorig jaar gehouden zijn, blijkt dat het grootste deel van de parkbezoekers valt in de leeftijdsgroep 17 tot 34 jaar. Door het inzetten van Utrecht Schone Stad Coaches en samenwerking met jongeren hoopt de gemeente te werken aan bewustwording bij jongeren. De gemeente gaat verder meedoen met de landelijke zwerfafvalcampagne voor parkgebieden van Rijkswaterstaat: ‘Je plek schoon achterlaten. Zo gefikst’.

Gekoppelde berichten

39 Reacties

Reageren
  1. Adrie

    Ik zie vaak handhaving die gewoon snel doorrijden. Ik moet ze soms echt vragen om even een notitie te maken. Ook zijn de kleppen om papier in te doen bedacht door iemand die dit zelf nooit gedaan heeft want het is een stom ontwerp. Fijn dat er verbetering zal komen….

  2. GBrie

    “Laat niet als dank voor aangenaam verpozen
    de eigenaar van dit Bos de schillen en de dozen”

    Reclamecampagne van de ANWB uit de jaren 70 van de vorige eeuw heeft lang goed gewerkt. de tekst kwam uit 1921…

    Misschien kan een zelfde soort pakken poster helpen om mensen van n u bewust te maken??

  3. paul

    https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/containertuintjes-zorgen-voor-minder-afval

    suggestie voor de gemeente: vriendelijker ipv boetes. Helaas zijn de ambtenaren van de gemeente utrecht hierover al ruim een jaar onderling aan het praten en weten ze niet wat ze willen

  4. Esrin W.

    Is dit nu nóg niet opgelost? We zijn al even een aantal jaartjes vérder toch? Typisch Nederland weer. Het mag allemaal duren en duren. Ondertussen zijn er héle projectgroepen die hier studies naar doen en dat mag wat kósten.

  5. JdV

    Bovendien is het in Utrecht echt zoeken naar plekken om je afval kwijt te raken. In de binnenstad, langs doorgaande wegen, bij parken en in de wijken. Afvalbakken zijn ongeveer net zo zeldzaam geworden als geldautomaten. Zet gewoon standaard bij elk winkelcentrum(pje) stuk of 4 bakken neer. Langs de doorgaande wegen om de zoveel meter een bak. In het uitgaanscentrtum. Bij de parken en in de wijken langs de wegen daarnaartoe. Zet bakken neer en leeg ze op tijd.

  6. Lombokker

    Goed bezig hoor. Mijn ervaring is dat meldingen over volle containers altijd snel worden opgevolgd. Al twee keer meegemaakt dat volle papiercontainers binnen een half uur werden geleegd! En na een melding van grofvuil dat ‘s nacht vanuit een busje was gedumpt kwam er drie kwartier later al een vuilniswagen om het spul op te ruimen. Hulde!
    Melden kan overigens via de site van de gemeente Utrecht:
    https://utrecht.slimmelden.nl/#/map

  7. Erwin

    Bij ons de in de buurt heeft de gemeente juist prullenbakken verwijderd. Al meerdere keren via slimmelden gevraagd of die terug geplaatst kunnen worden, maar dan kan niet blijkbaar.
    En dan vervolgens concluderen dat er meer zwerfafval is. Schiet mij maar lek!

  8. Stadsie

    Dit jaar betalen we 20% extra voor wat? Die rapporten kunnen zo de containers in. Gewoon vuilnis ophalen is goedkoper en scheelt zoveel ergenissen en helpt mensen aan een baan.

  9. Lachgas

    Het aantal boetes voor snelheidsovertredingen wordt niet minder, dus waarom zou rotzooi op straat wel minder worden?

  10. Yoshua

    Voor het bijzetten van afval naast volle of niet meer functionerende containers op Kanaleneiland en Overvecht kan ik me iets bij voorstellen waarom de mensen op deze manier handelen.
    Ze wonen misschien op 9 hoog, komen met de vuilniszak bij de volle of defecte container en nemen de zak niet meer mee naar negen hoog om de wachten wanneer de containers weer functioneren.
    In een flat woon je een stuk anoniemer omwonenden hebben minder last van bijgezette vuilniszakken dan bewoners van laagbouw met een ondergrondse container voor de deur.
    Laagbouw is geen garantie voor niet bijzetten, bij mijn ouders op de hoek JP Coen en Abel Tasman is vanaf dat de containers er zijn geplaatst een grote vieze zooi aan vuilniszakken, karton en grofvuil.

  11. MM

    “De groei van het aantal bijplaatsingen valt door de gemeente te verklaren door onder meer de toename van het aantal ondergrondse containers. Dat klinkt misschien gek, maar de gemeente stelt dat het risico op bijplaatsingen groter wordt als er meer containers zijn.”
    Niet mee eens. Er zijn nog steeds te weinig containers. Of ze worden te weinig geleegd. In mijn wijk vooral de papiercontainers.

  12. Scherpschutter

    Geen idee waarom dit zo ingewikkeld was of waaron het zo lang heeft moeten duren, maar goed dat de gemeente zich weer eens met de kwaliteit van een van haar kerntaken bezig gaat houden: zorgen dat het een beetje netjes is. Handjes zijn werkelijk het enige dat daar voor nodig is en budget daarvoor kan makkelijk worden weggehaald bij de vele improductieve handjes die de gemeente rijk is. Eigen ambtenaren ontslaan (stuk of 20 is al zat) of een miljoentje weghalen bij kunst en cultuur volstaat al…

    We betalen de hoofdprijs. Dan verwachten wij burgers ook absolute top-dienstverlening.

  13. Scherpschutter

    @Stadsie 12:36

    “Dit jaar betalen we 20% extra voor wat?”

    Voor kunst en cultuur natuurlijk. Wat anders?

  14. Observant

    Een belangrijke reden voor volle containers en bijplaatsingen zijn de bezorgbusjes die aan het einde van de dag het overtollige verpakkingsmateriaal legen. Soms staan er drie bussen tegelijk hun karton en plastic weg te gooien aan het einde van de dag. Dat verklaart misschien ook mede de problemen in Hoogeveen, Kanaleneiland en Overvecht waar vermoedelijk bovengemiddeld vaak bezorgers wonen. Misschien kan de gemeente hen aanspreken of met een oplossing voor ze komen.

  15. RABE

    Ik denk dat hier weer een stukje opvoeding mist.
    Daarom doe ik niet mee aan de grote opruimacties.
    Het heeft geen nut. Misschien een idee om een camera te plaatsen. Dan weten de daders in ieder geval dat ze gezien zijn. Dan in de omgeving vragen of het door omwonenden gezien is. Dan kunnen de a-socialen misschien beboet worden, want a-sociaal is het zeker.
    Niemand wil die troep voor zijn deur, dus laat de daders hiermee stoppen.

  16. RABE

    En misschien moet er meer gecontroleerd worden of de bakken niet te vol worden.
    Ik bedoel dus, op tijd leeg maken.

  17. Esrin W.

    Het zou ook allemaal veel en veel goedkoper worden met die containers (Sebastiaan Viezee, ik hoor je hier helemáál niet meer over) iemand al een verlaging van de afvalstoffenheffing bemerkt?

  18. Mark

    Dus in plaats van extra containers te plaatsen op plekken waar die snel vol zijn gaat de gemeente meer en hogere boetes uitdelen. In wat voor een wereld leven die ambtenaren??? Te triest voor woorden.

  19. John

    Ik heb nog steeds m’n vuilnis pas
    Wat heeft dat grapje gekost

  20. Bert

    Dus de ondergrondse containers werden tegen beter weten in geïmplementeerd, met duur pasje dat niet werkt. Het pasje wordt uiteindelijk afgevoerd, want heeft geen zin.

    Uiteraard kost elke stap meer geld dan gebudgetteerd.

    Er worden straffen uitgedeeld als er wordt bijgeplaatst. Maar wanneer het electoraat van de partijen voor de rotzooi (pun intended) voornamelijk de schuldigen blijken te zijn: tijd voor buurtcoaches en -regisseurs.

  21. Mark

    @Bert, zo gaat het continue. De gemeente en de provincie doen de meest grote onzin en maken continue kostbare fouten. Echter nemen ze totaal geen verantwoordelijkheid, stelt niemand vragen of spreekt ze er op aan en en knikt de media ja en amen bij elk persbericht.

  22. RABE

    Ik heb ook nog steeds mijn pasje.
    Is het nog wat waard???
    Volgens mij hebben we daar toen borg voor betaald.
    Zo komen ze natuurlijk ook aan geld.
    En als we het weer gaan gebruiken, wordt er natuurlijk nog meer naast de containers geplaatst. Maar met een pasje en een goed systeem zijn de mensen natuurlijk wel weer te controleren. Jouw pasje registreert hoe vaak je de container opent. Er is gewoon meer controle nodig.

  23. Teunemans

    Er verdwijnen al jaren vuilnisbakken in de binnenstad. Bezuinigingen volgens de gemeente, dat is al jaren bezig en het gebeurt nu nog.

  24. Esrin W.

    Sja mensen, zolang júllie dit allemaal dus gewoon goéd vinden.

  25. Michiel

    Waarom ook niet kijken naar het aanpassen van sommige containers naar de veranderende afvalstroom. Het zijn idd vaak de papiercontainers die vol (of verstopt) zitten. Maar de openingen van die dingen zijn totaal niet ontworpen om makkelijk papier in te werpen, laat staan de toenemende hoeveelheid groter karton dat online winkelen met zich meebrengt. Dit zal niet weggaan. Pas containers dus zo aan de je makkelijker grotere stukken karton kunt weggooien. Misschien ook met een perssysteem in de papiercontainers want zeker groot karton neemt anders veel te snel veel ruimte in beslag.

    En ik kan zo diverse plekken aanwijzen waar simpelweg te weinig containers zijn voor de afvalstroom, of waar ze niet vaak genoeg geleegd worden, maar hier wordt maar zelden iets op ondernomen door de gemeente (ook na meldingen).

  26. Koel Hoofd

    Gewoon kappen met die stomme ondergrondsevuilcontainers.
    Het werkt gewoon niet punt.
    Gewoon lekker wekelijks inzamelen van vuilniszakken die bij de mens voor de deur staan werkt echt het beste.
    Dan zijn we ook gelijk van die bergeketens vuil op straathoeken af.
    Stelletje suffe uilskuikens die hun eigen troep niet voor hun eigen deur willen hebben maar wel voor de deur bij een ander.

    Meer prullenbakken op de ‘hotspots’ is gewoon lekker terug naar vroeger.
    Prullenbakken moet je tegenwoordig met een lantaarntje zoeken.

    Er wordt door zowel gemeente als afvalbedrijven veel te veel tijd en belastinggeld verspild met onderzoeken vanwege onderzoeken omdat alleen met onderzoek meer onderzoek kan doen want onderzoek is duurzaam onderzoeken.

  27. Lezer

    In Overvecht staat bij één flat met 147 woningen op één plek een tweetal ondergrondse containers. Dat is net zoveel als voor wat straten in bijvoorbeeld Tuinwijk. En daar is ook veel bijplaatsing te zien. Ook daar voorspelden de bewoners van tevoren dat er veel zwerfvuil bij de containers zou komen. Niet alleen in Overvecht, waar het natuurlijk bij zo’n flat wel heel erg goed te verwachten was. Het systeem met die containers is niet zo zinnig: veel herrie bij het legen van de containers weinig besparing en nu nog meer arbeid nodig.

  28. Wittejan

    In park De Vechtzoom staan afvalbakken. Die bakken zijn geregeld niet vol en toch ligt rondom afval: blikjes, doosjes, zakjes, peuken…
    Bij de parkeerplaatsen en onder de bruggen over de Vecht wordt geregeld opgeruimd, toch ligt daar altijd baggerveel troep. Denk dat velen grootgebracht worden ipv opgevoed. Niet alles is de schuld van de gemeente.

  29. Nina

    Hoe moeilijk is het nu eigenlijk?

    Gewoon weer terug naar de grijze restafvalkliko’s waar dat kan en alleen op vuinisophaaldagen vuilniszakken op straat.

    Nog even en de hele stad is anders vergeven van de ratten….

  30. binnenstadbewonert

    En ondertussen staat de oudegracht wekelijks vol met afval dat op niet-afhaalmomenten op straat gezet wordt door studentenhuizen of airbnb-gebruikers. Meldingen worden niet opgepakt door de gemeente. Melden in de ‘slim melden app’ helpt niet, en bellen ook niet. Mooi verhaal voor de buhne, dit – maar werkelijk actie ondernemen zal wel vergelijkbaar teleurstellend verlopen. De gemeente Utrecht is goed in het maken van mooie plannen en communicatie rond handhaving, maar de executie ontbreekt.

  31. Hans

    Bijplaatsen van afval,- v.n.l. plastic en karton is een groot probleem. Op plastic flesjes wordt binnenkort statiegeld geheven, dat is een begin van een oplossing. Eindelijk! De verpakkingsindustrie wilde er nooit aan. Nu het blik nog. Dat komt geheid.
    Het achterlaten van troep is gedrag wat niet door de beugel kan. Dat is genoegzaam bekend.
    Het retourneren van bruikbare verpakkingen en het zenden van producten in alternatieve, van statiegeld voorziene verpakking kan bijdragen aan de oplossing van het zwerfafvalprobleem. Beboeten van het achteloos achterlaten van rotzooi op straat kan veel stringenter, zeker in de omgeving van winkelcentra, scholen, horeca etc. Toezicht? Maar we kunnen ook zelf wat doen: gewoon dat oprapen waar je je aan stoort. Zet je frustratie om in iets wat wel helpt. Ook al helpt het een beetje, vele beetjes maken samen iets veel groters.

  32. Anne Marie ten Berge

    @ Nina, Ja hoe moeilijk kan het zijn om als wethouder over je eigen schaduw heen te stappen en terug bij af opnieuw te beginnen? Twee keer in de week om 8 uur de vuilniszak naast je voordeur zetten en voor flatbewoners: op de grote stoep vóór de hoofdingang. Opnieuw straatvegers en in de parken ‘pikkelateurs’ aan te stellen. Toentertijd was schoon heel gewoon.

  33. Ton

    JdV heeft helemaal gelijk!
    Gemeente moet zelf de verantwoordelijkheid nemen ipv dreigen met boetes, en zorgen voor veel meer prullenbakken!!
    Maar ja falend gemeentelijk afvalbeleid, denk aan de kosten 175000 om slotje te verwijderen van containers etc., containers verwijderen en elders weer plaatsen, dat heeft al zoveel gekost…..

  34. Butch

    Met die kliko’s wordt het echt niet beter, Nina. Naast die kliko’s wordt het óók een bende met dozen, halve houten kastjes, grofvuil en gewoon overtollige zakken. Een week met een feestdag, waardoor het vuil een dag later wordt opgehaald, en het is nog erger. Die vuilnismannen zijn ook niet gek als er vervolgens een zak in duizend stukken is gescheurd door kraaien.

    Zonder kliko’s: zakken een week lang in huis of op je balkon bewaren is wellicht fijn voor de bezoekers in de buurt, maar verplaatst het rattenprobleem naar een plaats waar het nog ongewenster is.

    Dus ja, zo moeilijk kan het zijn.

  35. Zuilen030

    Een deel van het probleem is het afval wat qua omvang te groot is voor de container en te klein (of te weinig ) is voor een ritje naar de stort of om de grofvuillijn te bellen. Gooi het dan maar naast de container, je weet dat het opgeruimd wordt.

  36. Esrin W.

    We zijn na jaren nu ook alweer bijna een week vérder weer. Nog altijd geen oplossingen?

  37. Nina

    Ik denk dat kinderen de afgelopen decennia op scholen zo bang zijn gemaakt dat de wereld vergaat door klimaatverandering dat men inmiddels denkt dat het allemaal toch niets meer uitmaakt en massaal de milieuvervuilende rotzooi op straat en in parken achter laat.

    Of ze zijn niet goed opgevoed; dat kan ook…….

  38. Nina

    Gewoon de APV handhaven. Zo moeilijk is het echt niet.

  39. All Tee

    Scherpschuttertje kent blijkbaar de functie niet van kunst en cultuur. Geen intelligente opmerking. Opvoeding van de vervuiler is het belangrijkste in dit thema, een hardere aanpak gewenst. In Overvecht is het gros van de bevolking -met name de jeugd- het gewend om alles maar op straat te gooien, de ouders doen het immers ook (troepwijk omgeving Dorbeendreef). Eenzelfde verschijnsel zie je in winkelketens waar dit soort klanten is oververtegenwoordigd: het is er altijd een puinhoop. Arm personeel, kan het opruimen van de geproduceerde rotzooi amper bijbenen. Actieve campagnes (o.a. tegen het dumpen van oud brood, afval van etenswaar) plus oplopende boetes bij herhaling: €60 voor de eerste keer, €120 voor een tweede. Als het pijn gaat doen in de portemonnee en de pakkans groter zal beleid pas effect sorteren. Extra inkomsten voor de gemeente. De slogan: ‘De vervuiler betaalt’ opnieuw invoeren. Helaas is beschaving niet aangeboren en onze overheid te lam op het gebied van handhaving; moet meer aandacht krijgen in een land waar alles mag. Anders blijft het dweilen met de kraan open.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).