Nieuwe alcoholverbodsborden in Utrecht moeten regels duidelijker maken Nieuwe alcoholverbodsborden in Utrecht moeten regels duidelijker maken

Nieuwe alcoholverbodsborden in Utrecht moeten regels duidelijker maken

Nieuwe alcoholverbodsborden in Utrecht moeten regels duidelijker maken
In de binnenstad van Utrecht zijn recent nieuwe verbodsborden opgehangen voor het gebruik van alcohol. Bijna overal in de stad mag er gewoon op straat gedronken worden, maar in het grootste gedeelte van het centrum – en enkele andere locaties in de stad – niet. Om dit duidelijk te maken zijn er op enkele overlastplekken borden opgehangen.

In de binnenstad van Utrecht zijn recent nieuwe verbodsborden opgehangen voor het gebruik van alcohol. Bijna overal in de stad mag er gewoon op straat gedronken worden, maar in het grootste gedeelte van het centrum – en enkele andere locaties in de stad – niet. Om dit duidelijk te maken zijn er op enkele overlastplekken borden opgehangen.

Een biertje, wijntje of glaasje wodka drinken op straat, bijna nergens is dat een probleem. Alcohol drinken in de openbare ruimte mag namelijk haast overal. Er is ook geen landelijke regelgeving die dat verbiedt. Gemeentes moeten daar zelf regels voor opstellen.

In Utrecht zijn er ook regels, in het grootste gedeelte van de binnenstad en het gebied rondom het station mag er niet gedronken worden op straat. Ook op enkele andere plekken in de stad, voornamelijk rond winkelcentra, mag er niet gedronken worden. Die locaties zijn hier allemaal te vinden.

Recent is er behoefte ontstaan om op enkele plekken in de binnenstad borden op te hangen om het verbod te benadrukken. Die moeten er vooral voor zorgen dat er geen discussie ontstaat over de regels.

23 Reacties

Reageren
 1. Barend

  Ik hoop dat dit voldoende helder is. Ik zie die bordjes lang niet overal in de binnenstad hangen, hoewel het verbod voor de hele binnenstad geldt.

 2. tinus

  Nog meer regels, nog meer borden. ( belverbod op de fiets, verboden met snorfiets op fietspad, rookmelders in huis etc, etc,)
  Er is geen goede handhaving mogelijk.
  Nederland faalt meer meer.

 3. Baliekluiver

  Maar als je het ‘bierfestival’ noemt mag iedereen zich helemaal klem zuipen op een plein of in een park. Hoe hypocriet wil je het hebben?

 4. Koel Hoofd

  Dus die bordjes moeten helpen om discussies met handhavers te voorkomen, of anders rap te beeindigen door naar het bord te verwijzen?
  Staat een beetje haaks op de doelstelling van de gemeente om de openbare ruimte zoveel mogelijk als horeca en vermaak locatie te benutten.
  En dat dan in de grotere context dat er steeds kleinere maar duurdere hamsterkooitjes worden gebouwd om de opgehokte inwoner als melkkoe te lokken en pacificeren met gratis vermaak en beleving in de openbare ruimte….

 5. Realist

  Ah, extra borden, daar knapt de stad van op.

 6. G.H.

  Wat een lelijke, detonerende borden.
  Zeker in een historische binnenstad.

 7. ABV

  Enorme betutteling, waarom mogen we niet gewoon een biertje drinken in de stad

 8. W.

  @Baliekluiver: En op een terras, in een kroeg en zelfs bij iemand thuis in de binnenstad mag je je helemaal klemzuipen. Hoe hypocriet wil je het hebben?

 9. Per Ommegaande

  Hahahahahahahahaha, alsof hoogopgeleid Utrecht kan lezen. Zelfs pictogrammen snappen ze niet. Kijk maar naar het aantal fietsen dat elke dag bij de AH Neude wordt gestald, waar zowel borden met tekst als pictogrammen staan die vragen daar niet te parkeren.

  Nee dames en heren, het enige dat echt werkt is handhaving door echte mensen. Dat vinden we geen fijne boodschap, want kost geld en dat geven we liever uit aan de Vuelta, maar dat is echt het enige dat werkt.

 10. Suzanne

  Ik erger mij aan al die borden- als ik naar mijn werk fiets (10 min) passeer ik 30 (!!)borden waarom gewezen wordt dat er geen snorfietsen op het fietspad mogen. Bij diezelfde rit wordt ik tientallen keren ingehaald door… snorfietsen en brommers. Er is geen handhaving dus iedereen gaat zijn gang.

 11. Pee

  Verboden voor flessenpost.

 12. Vrijheidisfijn

  Dus iedereen die van een zomeravond wil gaan genieten met een biertje/wijntje op het gras bij Roost/Paardenveld, op de stijgers bij Weerdsingel of Bemuurde Weerd, op de trappen van de Weerdsluis, is dus in overtreding. Heerlijke repressie van onze lokale overheid. Laat de burgers vooral binnen blijven zodat de burgermeester rustig kan slapen. Hetzelfde beleid zie je als er een EK/WK voetbal is. Er mogen buiten geen grote schermen want het is fijner voor de overheid wanneer iedereen gewoon binnen blijft.

 13. Lexus

  @Suzanne: probeer maar eens een foto te maken in onze prachtige stad. In Utrecht geldt de leus: hoe minder handhaving hoe meer borden en omgekeerd. Helaas… Trouwens, je mag hier overal in de openbare ruimten wel anderen hinderen met stinkende en kankerverwekkende dampen, maar rustig een biertje of wijntje drinken mag op een heleboel plekken niet. Veelzeggend…

 14. Hetty

  En dan krijg je weer, dat een alcohol nuttigende persoon gaat zeggen, dat zijn flesje pils niet op straat ligt, zoals op het verbodsbord aangegeven is, maar netjes rechtop staat. En dat hij of zij daarom niet in overtreding is…LOL.

 15. Fred

  Zonder handhaving is dit symboolpolitiek.
  Hetzelfde geldt voor brommers op het fietspad.

 16. Anne Marie ten Berge

  Algemene Plaatselijke Verordering Utrecht art. 2.28 lid 1 ??? Alcoholverbod ??? Geen zoekresultaten gevonden !!! Wie wijst mij de weg?

 17. woutvr

  We weten dat alcohol drinken ongezond is. Waarom niet een straatverbod voor heel Utrecht? En als er toch geld verdiend moet worden en er een alcoholfestival georganiseerd moet worden, het gebied afzetten met dranghekken?

 18. Utrechtvoorutrecht

  @Anne Marie Gewoon op de link in het artikel klikken. U kunt ook Googlen op “Algemene Plaatselijke Verordering Utrecht art. 2.28 lid 1”. En u kunt zélfs naar http://www.utrecht.nl en zoeken op “APV” óf op “alcoholverbod”. Bijna knap dat u het niét gevonden heeft.

  Voor de rest, als er alcohol in het spel is bij lawaai op straat, maakt het de handhaving een stuk handiger. Anders krijg je een welles-nietes spel of er teveel lawaai is. Zodra handhaving dan de hoek om is, begint het weer. Als er alcohol in het spel is (meestal), is het verzoek meestal “vertrekken of lappen”. Dit wordt ook gewoon genoemd in het artikel.

  Als je rustig een drankje drinkt aan de gracht, is er waarschijnlijk niks aan de hand. Maar het verbod geeft wel een goede mogelijkheid om excessen aan te pakken. Lijkt me een mooi compromis tussen betutteling en anarchie.

 19. The true vlerk

  Wat een ophef weer. Los van het feit dat (zoals vermeld in het artikel) alcoholgebruik op straat doorgang kan vinden zoals altijd: is iedereen vergeten dat de dubbele moraal ook nu heerst? Het verbod geldt toch niet echt voor de wijndrinkende, kaasetende middenklasse die, ongemoeid door handhavers, kan doorborrelen?

  Het is een middel om ‘de’ ‘burger’ het idee te geven dat zij/hij veilig kan verkeren, zonder dat ‘de’ ‘gemeente’ maar een vinger uit hoeft te steken naar symptoombestreiding.

  Want: wie drinken, wie zorgen voor overlast, wie kunnen met deze regelgeving worden aangepakt en waarom? Let daar eens op; niet op extra borden/regelgeving die voor de meeste Utrechters niet gelden.

 20. Statler

  @Fred: zoals fietsers op het trottoir?
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 21. Don

  Dit is een “Verbodsbord” je mag er geen 0% alcohol drinken !?!?
  Gemaakt door een bezopen gemeente! dat is vechten tegen de bierkaai!

 22. WYI Abueleyan

  Ik ben zeer oneens met zulke amateuristische besluiten van het bestuursorgaan. Over o.a. alcoholverbod besluit die erg ingrijpend is. De enige avondwinkel van de stad was Boons supermarkt die tot 12 uur opende. Nu door zulke amateuristische besluiten om 10 dicht mort of zo iets.
  Met zulke amateuristische bestuurlijke manier, gaat de gemeente te ver.
  In plaats van dat ze het probleem m.b.t alcoholmisbruik door jongeren proportioneel en evenredig te pakken, gaan ze juist voor collectief bestraffen.
  Ik denk dat zulke ingrijpend besluiten niet hadden genomen moeten worden. BIJVOORBEELD o.a. het opruiming van de publieke ruimte van illegaal geparkeerd fietsen en vooral het verplaatsen van het afhaalterrein buiten de stad om, sluiten van de enige avond winkel in een stad zoals Utrecht en het nieuwe alcoholverbod beleid.

  In alle bovenstaande gevallen grijpt het bestuursorgaan extensief in het leven van de inwoners van de stad. In plaats van zulke schandalig besluiten, had gemeenteraad met plannen moeten komen, om de overtreder te bestraffen en string te handhaven

 23. Anne Marie

  @ UtrechtvoorUtrecht. Ik heb de APV van de politie gekregen. In die tekst staat geen enkel artikel over een Alcoholverbod. Een alcoholverbod(bord) wordt alleen gebruikt bij bijvoorbeeld risicovolle voetbalwedstrijden of het bootjesvaren festival in de Singel. Dat is voor de veiligheid van het publiek. Het verbieden van alcohol in de binnenstad op zelfbedachte overlastplekken heeft kennelijk alles te maken met zelfbedachte macht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).