Nieuwe bevolkingscijfers Utrecht: tienduizenden verlieten de stad en er kwamen tienduizenden inwoners bij Nieuwe bevolkingscijfers Utrecht: tienduizenden verlieten de stad en er kwamen tienduizenden inwoners bij

Nieuwe bevolkingscijfers Utrecht: tienduizenden verlieten de stad en er kwamen tienduizenden inwoners bij

Nieuwe bevolkingscijfers Utrecht: tienduizenden verlieten de stad en er kwamen tienduizenden inwoners bij
Het is ondertussen geen nieuws meer; Utrecht heeft er vorig jaar weer een hoop inwoners bijgekregen. Uit voorlopige nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat er vorig jaar 6.462 Utrechters bij kwamen, maar in totaal zijn er meer dan 32.000 nieuwe mensen komen wonen in de stad. Het gaat nog om voorlopige cijfers, want de maand december is nog niet meegenomen.

Het is ondertussen geen nieuws meer; Utrecht heeft er vorig jaar weer een hoop inwoners bijgekregen. Uit voorlopige nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat er vorig jaar 6.462 Utrechters bij kwamen, maar in totaal zijn er meer dan 32.000 nieuwe mensen komen wonen in de stad. Het gaat nog om voorlopige cijfers, want de maand december is nog niet meegenomen.

De Nederlandse bevolking is in 2023 naar verwachting met 140.000 inwoners gegroeid, tot 17,9 miljoen. De bevolking groeide minder sterk dan een jaar eerder, toen er 221.000 inwoners bij kwamen. Dat laat het CBS donderdag weten. De groei in Nederland komt vooral door immigratie, want er overleden meer mensen dan er geboren werden.

In Utrecht worden er overigens meer mensen geboren dan er overlijden. Er werden 3.783 kinderen geboren, er overleden 1.956 mensen in de gemeente. De groei in Utrecht komt daarnaast doordat mensen vanuit andere gemeentes naar de stad verhuizen en door immigratie. Het aantal immigranten is vergeleken met 2022 wel afgenomen.

Verder zijn er dit jaar meer mensen vanuit andere gemeentes naar Utrecht verhuisd, dan dat er inwoners vertrokken zijn naar andere gemeentes. Dat was voor het laatst in 2018 het geval.

Cijfers tot december 2023

Geboren: 3.783

Overleden: 1.956

Immigratie: 8.894

Emigratie: 4.937

Verhuizing vanuit andere gemeente in Nederland: 23.117

Verhuizing naar andere gemeente in Nederland: 22.439

Totale groei: 6.462

Vergelijking met 2022, cijfers tot december 2022

Geboren: 3.994

Overleden: 1.846

Immigratie: 10.336

Emigratie: 4.772

Verhuizing vanuit andere gemeente in Nederland: 20.675

Verhuizing naar andere gemeente in Nederland: 22.305

Totaal groei: 6.082

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Geen probleem. 6400 mensen extra is 3200 huizen die gebouwd moeten worden om deze aanwas op te vangen. Als die in Utrecht worden gebouwd blijft het tekort aan woningen gelijk. Das appeltje-eitje toch?

 2. J

  Begrijpend lezen en logica is aan @jdv niet besteed. Van de totale groei van ruim 6.000 zijn bijna 4000 geboorten. Over het algemeen hebben die niet gelijk een woning nodig.
  Appeltje-eitje

 3. De Vreemdeling

  De stad is overvol geworden, nu iedere dag enorme drukte ook als er geen vakantie is

 4. Nina

  @ JdV
  Je vergeet de lange wachtlijst voor een woning mee te rekenen. Inmiddels meer dan 10 jaar. En dan zijn er nog de dak- en thuislozen.

 5. Karel de Graaf

  1 op de 12 mensen (ongeveer) verlaat jaar in/ jaar uit deze stad. Dat vind ik toch niet echt een goed teken. (22.439 + 4.937).

  Dat zijn behoorlijk forse cijfers. Misschien moet de gemeente eens de beweegredenen van deze mensen onderzoeken, voordat/ zonder-dat ze zich alleen blind staart op groei en groeicijfers.

  Want een deel van de groei zijn mensen die hier naartoe komen voor werk studie (maar een paar jaar later weer afdruipen, om welke reden dan ook) en een deel zijn vluchtelingen/ arbeidsmigranten/ expats. Deze kiezen nog niet eens heel bewust voor deze stad (veel expats werken nota bene in Amsterdam of de rest van de Randstad) en expats zijn hier vooral vanwege belastingvoordelen.

  Migratie (en geboorte) houdt de groeicijfers positief, anders zou er geen sprake zijn van groei, maar van krimp. De vraag is of deze positieve groei wel zo positief uitpakt voor de stad (op lange termijn), maar de beleidsbepalers bij de gemeente willen zo graag groot stadje spelen en per sé 400.000 inwoners hebben. DAAR is hun halve beleid op geircht.

 6. Binnenstadbewoner

  Utrecht blijft booming. Zo ongeveer de populairste stad van Nederland. Azijnzeikers die hier steeds beweren dat het zo verschrikkelijk is, hebben ongelijk. De grote aanwas kan grotendeels simpelweg worden verklaard door studenten die hier komen studeren. Elk jaar weer. Degenen die Utrecht verlaten zouden wel willen blijven, maar doen dat niet vanwege gebrek aan perspectief op de ontspoorde woningmarkt.

 7. Koel Hoofd

  Leuk. getallen om mee te rekenen.
  Huidige populatie groeit dankzij geboortes en immigratie.
  daar staat de uitstroom van Utrechters naar elders tegenover.
  Dat geeft netto 518 nieuwe utrechters.
  Immigratie minus emigratie geeft 5.564 nieuwkomers,
  terwijl er netto 1630 Utrechters naar de provincies zijn vertrokken.

  Utrecht internationaliseert in rap tempo.
  Van platte stad naar latte stad in minder dan 15 jaar.

 8. Jan van Overvecht

  Ik heb nog wel een mooi betaalbaar appartement van 80m2 te koop op de Kretadreef voor 380.000,-
  Mooi veel groen aan de voorkant, ruimte..
  Spotgoedkoop tov de binnenstad en realistisch betaalbaar.

  Misschien help ik zo mee?

 9. Katja

  Waarom niet naar de randgemeenten ? Daar is het meestal niet zo druk. Wij hoeven toch niet iedereen hier te vestigen ? genoeg is genoeg.

 10. Sj

  @katja: je kan zelf toch ook in houten gaan wonen?

 11. Utereg

  Utrecht mag best een beetje buiten de heilige ring bouwen. Mooie hoge torens bij Rijnenburg Galecop en bij de zuilense ring en je hebt tienduizenden woningen erbij. Nu wordt alles maar in de ring gebouwd terwijl daar eigenlijk geen ruimte is. De cijfers voor groei kunnen ze in 1 keer omhoog schieten!!

 12. Pee

  We zijn onderhand toeristen in eigen land.

 13. Sj

  @pee: scheelt een hoop vakantiekosten 😃

 14. Lombokker

  Ik zou graag meer kwalitatieve duiding willen van deze cijfers. Hoe is de groep samengesteld qua gezinssituatie, gezinsinkomen, wat komt de groep brengen, welke groep komt “halen” (dat de andere inwoners moeten ophoesten als het rijk niet vergoed)? Kortom : wat is de kwaliteit van deze groep en wat kost het of brengt het op?

  Een ding dat me alle jaren irriteert is dat de gemeente Utrecht weigert de forensenbelasting te heffen. Voor een expat is het: pluk de stad leeg, betaal niets, breng je inkomen naar restaurants (een winst die ten goede van enkelen komt) en hop weer door naar volgende stad. Er zouden raadsvragen gesteld moeten worden waarom de gemeente blijft weigeren te heffen, terwijl de inwoners de voorzieningen financieren van deze sprinkhanen. En het is voorzienbaar de groep nog fors gaat toenemen. Het instrument staat de gemeente ter beschikking.
  Utrechtse Heuvelrug heft bijvoorbeeld. Tergend.

  https://bghu.nl/particulieren/forensenbelasting

 15. JdV

  @lombokker: vergeet de regio-sprinkhanen niet. Geen dure schouwburg, concertpodia of andere verkwistende activiteiten in het eigen dorp. Atletiekbaan nodig? Utrecht. Schouwburg? Utrecht. Concert van bekende band? Utrecht. Lekker lage lokake lasten. Dd burgers van Utrecht betalen voor het plezier van Schalkwijk, Maartensdijk of Lopik.

 16. Jeroen

  @ JdV

  In Schalkwijk heb je ook zolderkamers hoor.
  Wat let je daarheen te verkassen.
  Goed voor je zielenrust, nergens meer last van.

 17. Alain

  @karel Heel veel van de nieuwkomers/verhuizers zullen studenten zijn.

  De Universiteit alleen al heeft ieder jaar 9 a 10.000 nieuwe studenten, de Hogeschool zal er zeker nog wel een paar duizend aan toevoegen.

  Nee, die vinden niet allemaal in het eerste jaar een kamer, maar in de loop van de tijd komen velen van hen naar Utrecht, en na afloop van de studie zullen velen van hen weer de stad verlaten.

  Dit zal de cijfers enigszins vertekenen.

 18. Martin D

  In mijn omgeving zijn best wat mensen vertrokken naar De Bilt en Zeist. Vooral de Bilt ligt op fietsafstand van de stad en er zijn voor gezinnen erg goede voorzieningen. Dit zijn wel vaak mensen wel de lusten van de stad willen maar niet de lasten en vaak hoogopgeleide 2 verdieners die hun woning / appartement in Utrecht goed hebben kunnen verkopen. Als stad is het wel jammer dat zulke mensen vertrekken want ik krijg of expats als buren (die weinig binding hebben met de stad en hier maar een paar jaar blijven). Ook vind ik dat er in Lombok er de laatste tijd wel weer op achterruit gaat (helaas).

  Zelf nog wel steeds inwoner van deze prachtige stad, maar de samenstelling is wel aan het wijzigingen.

 19. Wim Vreeswijk

  We moeten er maar een keer aan wennen dat Utrecht VOL is, zeg maar OVERVOL is en dat het een treurige zaak is dat dit gegeven zoveel negatieve bij -effecten veroorzaakt zoals onnodige prijsopdrijving van OG, afschuwelijke verkeerscongestie, onderbezetting bij de politie enzovoort, enzovoort. De toegangswegen van Utrecht moeten dan ook voorzien moeten worden van slagbomen en controleurs van alles wat er binnen komt.

 20. Nina

  @ Jeroen

  Jij woont graag ergens met alleen maar gelijkgestemden, aangezien je JdV naar een zolder in Schalwijk wenst?

  Zegt veel over jouw blik op de wereld. Ik moet er niet aan denken om in zo’n nauwe bubbel te verkeren.

 21. Sonja

  Door de nieuwe mensen ga je van zelf wel erg uit je stad omdat het niet leuk meer om daar te wonen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).