Nieuwe bevolkingsprognose: Utrecht pas in 2027 voorbij de 400.000 inwoners Nieuwe bevolkingsprognose: Utrecht pas in 2027 voorbij de 400.000 inwoners

Nieuwe bevolkingsprognose: Utrecht pas in 2027 voorbij de 400.000 inwoners

Nieuwe bevolkingsprognose: Utrecht pas in 2027 voorbij de 400.000 inwoners
Volgens de nieuwste bevolkingsprognose passeert Utrecht de grens van 400.000 inwoners in 2027. Dit is twee jaar later dan in de vorige prognose werd voorspeld. 

Volgens de nieuwste bevolkingsprognose passeert Utrecht de grens van 400.000 inwoners in 2027. Dit is twee jaar later dan in de vorige prognose werd voorspeld. 

Het aantal inwoners van Utrecht binnen de leeftijdsgroep 65-plussers groeit procentueel het snelst. Alle wijken groeien tot 2040, maar naar verwachting worden Leidsche Rijn en Zuidwest uiteindelijk het grootst. De relatief grootste groei vindt plaats in de Binnenstad.

Op 1 augustus van dit jaar telde de stad Utrecht 357.667 inwoners. Volgens de bevolkingsprognose groeit Utrecht in de periode van 2020 tot 2040 met 27 procent. Over 20 jaar zouden er in Utrecht dus 454.237 mensen wonen.

Toename 65-plussers

In alle leeftijdsgroepen is een toename te zien, maar de grootste procentuele toename is er in de groep 65-plussers. Die wordt de komende 20 jaar volgens de prognose ruim 63 procent groter. Dit komt door het ouder worden van mensen die al in Utrecht wonen. Van de mensen die volgens de prognose komende periode in Utrecht komen wonen, is maar een klein deel 65 jaar of ouder.

In ieder geval tot aan 2040 zullen alle Utrechtse wijken groeien, zegt de prognose. Dat zal het hardst gaan in de wijken Zuidwest en Leidsche Rijn. In Zuidwest komen er naar verwachting 22.500 inwoners bij, een toename van 58 procent. Voor Leidsche Rijn is dat aantal zo’n 20.000 inwoners, daar neemt het aantal toe met 49 procent.

Dat wil zeggen dat deze wijken over twintig jaar elk meer dan 61.000 inwoners huisvesten. De relatief grootste toename vindt echter plaats in de kleinste wijk van de stad: de Utrechtse Binnenstad. Daar neemt naar verwachting het inwoneraantal toe met 78 procent.

Tekst loopt door onder kaart

Invloed van corona

Resultaten van de prognose die in 2020 zijn gedaan, zijn mogelijk beïnvloed door de komst van het coronavirus. De gevolgen van de epidemie zijn nog niet volledig bekend, laat de gemeente weten.

Het is wel duidelijk dat Utrecht in 2020 minder hard groeide dan verwacht. Dit komt enerzijds door oversterfte en anderzijds doordat minder mensen uit het buitenland zich in Utrecht vestigden.

18 Reacties

Reageren
 1. Bill

  En wordt er ook gekeken naar de beperkte bouwactiviteit? Er zijn veel en veel meer woningen nodig dan nu, en veel wat in de pijpleiding zit blijft bij nu bij “plannen”. Zorg eerst eens voor veel snellere procedures binnen het ambtelijk apparaat en voer dat bouwtempo op!!

 2. Katja

  Hoezo “pas in 2027 voorbij de 400.000”?
  Moet we dat willen of zo ? Hoe minder, hoe beter !

 3. Massegast

  Ik Vertrek

 4. AA

  Leuk joh, nog minder natuur, nog minder ruimte, nog drukker. De grap is nog dat tegen de bevolkingsgroei niet aangebouwd kan worden door een massa immigratie van 100 000 personen per jaar. Gek genoeg spreken de natuur minnende politici zich nooit uit tegen deze mega groei maar staan ze wel vooraan om te klagen over de vernietiging van natuur door huizenbouw.

 5. Koel Hoofd

  Prognoses komt neer op koffiedik kijken.
  Wat maakt een stad een aantrekkelijke plek om te wonen voor de officiele minderheidsgroepering van 65 plussers?
  Ik vraag me af of die vergrijzende groep mensen in pretpark Utrecht willen blijven wonen. Een stad waar mensen verplicht moeten fietsen vanwege het milieu, terwijl dat fietsen juist voor die ouderen een steeds meer levensbedreigende activiteit wordt. Een stad waar je verplicht wordt onderworpen aan vermaak en beleving voor en door de jonkies, terwijl juist op die leeftijd de drang naar vermaakt worden in het kader van de beleving minder wordt. Een stad die zo dicht bevolkt wordt, dat bij een nieuwe virusmutatie het Utrechtse dodental New Yorkse proporties krijgt. Een stad die in de zomer zo heet wordt, dat je failliet gaat aan de energiekosten van de airco. Een stad die zo rap van bevolking verandert, dat Utrechters die het 20 jaar geleden nog ‘hun stadsie’ vonden, zich er nu ontheemd en niet gehoord voelen.

  Er komen steeds meer veel aantrekkelijkere plekken in Nederland om te wonen dan in Utereg. Dus wat gaan die mensen doen, blijven of eigenwoning cashen en wegwezen?

 6. joas

  @AA

  Spreekpop van Wilders…

 7. Jens

  @Katja: tijd voor een geboortestop dan maar? 😉

 8. Scherpschutter

  Koel Hoofd heeft natuurlijk een uitstekend punt. Utrecht wordt al heel snel een ouderenstad. En wat doet de Gemeente? Die ontneemt ze alle vervoer door iedereen de staats-tram en het fietspad op te jagen….

  Geen 65-jarige die in de onherkenbare 19e eeuwse wagen-en-paard-stad (multiculti-kolchoz, zo u wenst) wil wonen die de gemeente voor ogen heeft. Daar gaat straks een grote vlucht beginnen.

  Ouderen worden bewust de stad uitgejaagd en wat je ervoor terugkrijgt is D66/Groenlinks electoraat (komt dat even mooi uit). Utrecht wordt omvolkt.

 9. Bill

  @AA en Katja: Fijn, zo’n egoïstische houding van “na mij de deur dicht”. Er willen veel mensen van onze mooie stad wonen en genieten, die verdienen de kans. Dus snel meer woningen, goed inbreiden en tempo omhoog.

  En minder natuur?? Er gaat binnen de rode contouren worden gebouwd, dus dat valt mee met het opofferen van natuur. Eerst even inlezen wat de plannen zijn is nuttig.

 10. AA

  @ joss, dank voor de inhoudelijke kritiek. Nederland groeit elk jaar met een stad zo groot als Deventer, door immigratie. Zelfs het CDA spreekt zich daar nu tegen uit. Dus voortaan inhoudelijk reageren graag en niet zo kinderachtig en op de man.

 11. Katja

  @Jens, jazeker ! Ik heb mijn bijdrage geleverd, 0 kinderen.

 12. Lombokker

  @joas
  Spreekpop van Wilders?
  Die cijfers worden gewoon door het CBS bijgehouden hoor:
  https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83474NED/table

 13. wollie

  utrecht is best een fijne stad sinds de horeca dicht is. dus: studentenrestaurants en ketenwinkels ombouwen tot woonruimte.

 14. trol

  Hoezo spreekpop van Wilders. Is gewoon een feit en een feit dat nooit wordt besproken in de politiek. Over enkele jaren groeit de bevolking enkel nog door migratie. De politiek vertelt dit verhaal nooit, maar zou dat wel moeten. De vraag die gesteld moet worden is ook of NL dit wil of niet.

  Verder als de stad vol is hoeft deze niet nog voller. Bill: mensen wachten dan maar op een plekje. Niks mis mee.

 15. JdV

  @Joas: Spreekpop van Kaag.

 16. Joris Goedbloed

  Wat zijn we weer aardig voor elkaar! Laat ik als 83-jarige mogen opmerken dat ik Utrecht een prima fietsstad vind (en ook Utrechts omgeving!). Een ander pluspunt van Utrecht is dat er zoveel jonge mensen wonen, met wie het goed toeven is. Ik houd van gedachtewisselingen, waarin je elkaars geest scherpt. Dat lijkt me beter dan het elkaar en de overheid voortdurend uitmaken voor rotte vis.

 17. Zonnewende

  @Joris Goedbloed
  Fijn uw positieve bijdrage 🙂
  Fijne kerst!

 18. Ankie Molensteen

  “Prognose” klinkt alsof er wordt geanticipeerd op de uitkomst van een natuurverschijnsel. Een visie op groei met dienovereenkomstig beleid ontbreekt in Utrecht. Vastgoedcowboys en projectontwikkelaars hebben praktisch carte blanche van de gemeente. De groei wordt verder aangewakkerd door platte citymarketing, die wordt bekostigd uit middelen voor cultuur. Rasa, SJU-huis, Kytopia, UCK en straks dB’s worden onder het mom van marktwerking de nek om gedraaid of de stad uit gejaagd. Massegast zou wel eens een trend kunnen zetten…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).