Nieuwe bruine beuk op de plek van geliefde iconische rode beuk aan de Emmalaan | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe bruine beuk op de plek van geliefde iconische rode beuk aan de Emmalaan | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe bruine beuk op de plek van geliefde iconische rode beuk aan de Emmalaan

Nieuwe bruine beuk op de plek van geliefde iconische rode beuk aan de Emmalaan
Foto's: DUIC
De nieuwe bruine beuk aan de Emmalaan in Utrecht wordt donderdag geplant. De 170 jaar oude beuk is eerder deze maand gekapt.

De nieuwe bruine beuk aan de Emmalaan in Utrecht wordt donderdag geplant. De 170 jaar oude beuk is eerder deze maand gekapt.

De rode beuk heeft het gevecht tegen de schimmels en zwammen verloren en moest neer. De oude beuk had bij veel bewoners een plekje in hun hart. De afgelopen jaren is er dan ook veel aan gedaan om de boom te behouden en zo goed mogelijk te verzorgen.

De laatste maanden stonden er hekken om het gevaarte en in januari werd er een heuse afscheidsbijeenkomst georganiseerd: bewoners kwamen samen om herinneringen, gedichten en foto’s te delen.

Nieuwe boom

Donderdag is de nieuwe bruine beuk, met wederom veel interesse van buurtbewoners, geplant. De ‘nieuwe’ boom is een 35 jaar oude, 20 meter hoge, bruine beuk.

De boom wordt de komende jaren door verankeringen op zijn plek gehouden, en wanneer hij voldoende geworteld is kan hij zonder deze verankeringen verder groeien.

Wethouder Kees Diepeveen laat weten dat de nieuwe beuk de komende jaren extra zorg krijgt om te aarden op zijn nieuwe plek. “Daar zijn we eigenlijk al mee begonnen door voedingsrijke grond in het plantgat en daaromheen aan te brengen”, aldus Diepeveen.

11 Reacties

Reageren
 1. Coenraad V

  Wat ik me afvraag…
  Deze boom heeft dus eerder gedurende 35 jaar ergens gestaan, en de wortels van deze boom liepen natuurlijk veel verder uit dan de kluit die er nu aanhangt.
  Overleefd die boom het wel als het grootste deel van zijn wortels er af zijn ?

 2. Bart

  @Coenraad V. Op de kwekerij worden de bomen regelmatig verplant en ook het wortelpakket wordt regelmatig voorbereid voor de verplanting naar een andere locatie. Zo blijft de kluit klein en kan die redelijk eenvoudig naar de definitieve locatie gebracht worden.

 3. Monique

  Fijn dat er weer een boom staat. Echter is het zonde dat het een bruine is. Deze is toch minder mooi dan een rode.

 4. Nina

  Ik denk: beschuit met muisjes!

 5. Kadoendra

  @Monique

  Inderdaad, een rode beuk had toch echt wel veel subtieler geweest!

 6. Koel Hoofd

  Hoeveel grond is er eigenlijk afgegraven met de oude boom en is er iets met de resterende grond gebeurd?
  Want de oude boom is terziele gegaan aan schimmels en zwammen.
  Die laten echter wel sporen na die ook in de grond terecht komen.
  Deze nieuwe boom heeft wortels met beschadigingen door de verplanting.
  Zou de nieuwe boom ziek worden door de schimmel en zwamsporen van die oude boom? Ook al krijgt deze extra voedingsrijke grond, wat die oude sporen ook wel lekker zullen vinden.
  Het zou natuurlijk erg zonde zijn als deze nieuwe boom het niet redt dankzij kruisbesmetting.

 7. Eerlijke boom

  Typisch Utrecht weer. Er wordt dus in Utrecht-Oost voor veel geld een 35 jaar oude beuk hier neergezet as vervanging. Toen er 6 jaar geleden een soortgelijke 120 jarige beuk in Zuilen sneuvelde beloofde gemeente ook een oude boom neer te zetten. Het werk een 2,5 meter hoge boom van een jaar of 5. De regenten uit Oost weten altijd heel goed voor zichzelf en hun buren te zorgen. Het gepeupel uit Utrecht Noord(west) mag het met de kliekjes doen.
  Een vergelijkbaar geval was er toen er reclameborden op de rotondes kwamen. Overal kwamen die lelijke reclames te staan, behalve in Oost, want dat was te mooi voor zulke lelijke reclames. Gemeente neem je verantwoordelijkheid en verdeel publieke middelen eerlijk over de stad! Nu krijgen armere wijken de kliekjes en de rijkere wijken alle moois.

 8. YennieW

  @monique @kadoendra Omdat een bruine beuk rood blad heeft, is deze boom inderdaad een ‘rode’ beuk!

 9. Bart

  @Monique Bruine beuk is de officiële benaming maar is hetzelfde als een rode beuk.
  https://www.directplant.nl/rode-beukenboom-fagus-sylvatica-atropunicea.html

 10. bewoner

  De bruine of rode beuk is 50 jaar oud, vertelde de kweker uit de buurt van Schijndel.

 11. Adriaan

  Even een paar punten:
  Schimmels zitten overal in de grond, vast ook in de bomengrond rond de nieuwe beuk. Het is de situatie die bepaalt of ze zicht kunnen vermeerderen. In dit geval een oude boom die te zwak was om zich daartegen te verdedigen. Ze kruipen dan door de wortelhuid naar binnen.

  Tot een paar jaar terug was de mindset gewoon kleine bomen planten. Dat een grotere boom op de TCO op 10 jaar niks uit maakt, dat besef was er niet. Total Cost of Ownership. De nazorg kost ook geld, dat vergeet men vaak cq rekent men niet mee.

  Net als dat overheden graag rekenen dat biomassa wat ‘plotseling’ op de kade in Rotterdam ligt, CO2 neutraal zou zijn. Men vergeet dan even die 1000PK diesel aangedreven houtversnipperaar en dat vrachtschip waar het 8.000km in zat, varend op zware stookolie.

  Mijn advies voor de boom zou 3 ledig zijn:
  – zaai klaver op de kluit en zeg 50 cm daar buiten. Dat slaat stikstof in de grond op, waar de boom sneller van gaat groeien.
  – geef straks niet alleen water op de kluit, maar vooral 10-20 cm buiten de diameter van de kluit. Zeg nu 20% binnen de kluit, om hem goed nat te houden en 80% er zeg 20 cm. buiten om de kluit te stimuleren met zijn wortels naar buiten te groeien en daarmee ook vast komt te staan en eigen water gaat zoeken. En geef veel water en verzuip daarbij alle muizen. Die graven graag naar verse wortels en dat is niet goed voor de boom. Om nou niet onnodig muizenleed te hebben adviseer ik in den beginne iedere 1-2 weken water te geven. Dan blijven ze wel weg.
  – TIP 3: Op en vooral net buiten de kluit, in die 80% watergeefzone, op de grond te pissen. Wel zwabberen, want urine is zout en hoge concentraties voorkom je door te verspreiden. NIET tegen de bast pissen, dat is te zout en gaat stinken. Urine is een geweldige meststof!

  Nog iets over verplanten. Dergelijke formaten worden soms al 2 jaar tevoren rondom los gezaagd opdat de kluit intern nieuwe fijne wortels kan maken, de haarwortels.

  Het aller belangrijkste bij een boom verplanten is goed water geven. Ik heb zelf al de nodige bomen verplant en geplant: water geven lijkt zo’ n dom werkje, maar wie die 20-80 regel niet invoert, heeft de eerste de beste droge zomer nadat het watergeefprogramma ophoudt, een probleem met droogte. Kortom: stimuleer wortelgroei door een nat scherm net buiten dekluit te creëren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).