Nieuwe buren bezorgen Parnassos kopzorgen: Verhuizen óf verbouwen - De Utrechtse Internet Courant Nieuwe buren bezorgen Parnassos kopzorgen: Verhuizen óf verbouwen - De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe buren bezorgen Parnassos kopzorgen: Verhuizen óf verbouwen

Nieuwe buren bezorgen Parnassos kopzorgen: Verhuizen óf verbouwen

Parnassos moet óf verhuizen óf verbouwen. Het cultuurcentrum produceert volgens de gemeente meer dan de toegestane 25 decibel. De nieuwe buren zijn hier niet van gediend en willen dat hier iets aan veranderd.

Door de uitkomst van de meting repeteren een aantal orkesten voorlopig al op een andere locatie. Parnassos is gehuisvest in een oud schoolgebouw aan de Kruisstraat dat werd aangekocht door de Universiteit Utrecht. Marieke van Merriënboer, directeur van Parnassos laat aan DUB weten verrast te zijn over de overschrijding. Het centrum zit er immers al sinds 1994 en ze hebben nooit eerder te horen gekregen dat ze te veel geluid zouden produceren.

Totdat Bas Dijkgraaf twee jaar geleden naast het cultuurcentrum kwam wonen. Hij merkte al snel dat Parnassos herhaaldelijk voor overlast zorgde.. In het universiteitsblad DUB legt Dijkgraag uit waarom hij al snel aan de gemeente vroeg om een geluidsmeting te houden. Hij vertelt onder andere dat hij bij aankoop van zijn huis wist dat Parnassos niet meer dan 25 decibel mocht produceren.

Hoe het dan kan dat Parnassos jarenlang ongemerkt te veel lawaai kon produceren heeft Dijkgraaf wel een idee. Aan de vorige bewoners heeft hij gevraagd hoeveel zij merkten van Parnassos. “Ik heb me aan deze mensen wel drie keer moeten voorstellen. Waarom? Ze waren behoorlijk doof. Ik denk dat het één van de redenen is dat de geluidsoverlast die door Parnassos wordt veroorzaakt niet eerder is opgemerkt.”

Niet naar politie
Rancune is niet de drijfveer voor Dijkgraaf. “Ik was instant verliefd op het plekje, en op het huis en daarnaast heb ik veel sympathie voor Parnassos,” vertelt Dijkgraaf. “Ik heb gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en kwam als student met regelmaat in het cultuurcentrum. Ook houden mijn vriendin en ik van muziek en spelen we allebei een instrument. Om die reden heb ik nooit de politie gebeld maar ben ik in naar de gemeente gestapt met de intentie om te onderzoeken of het cultuurcentrum de grens van de 25 decibel overschrijdt.”

Parnassos
In Parnassos volgen studenten, medewerkers en andere cultuursnuivers cursussen op het vlak van beeldende kunst, theater, dans of muziek en repeteren allerlei gezelschappen: van theatergroepen tot hele orkesten. Het voormalig schoolgebouw heeft slechts aan één zijde buren.

14 Reacties

Reageren
 1. Arend

  Dat is net zo iets als randstedelingen die op het platteland gaan wonen en dan vervolgens eisen dat het daar niet meer naar mest mag ruiken en de hanen niet meer mogen kraaien.

  Of op het Domplein gaan wonen en vervolgens eisen dat de Domklokken niet meer mogen worden geluid.

  Of…

 2. Bert Aanstoot

  De zoveelste zeikerd die ergens in de stad gaat wonen bij een plek waar geluid vandaan komt en vervolgens (met de wet in de hand) het plezier van velen gaat bederven. Nota bene na er vroeger eerst zelf van te hebben genoten.
  Het is te treurig voorwoorden dat één zure zeikerd meer macht heeft dan duizenden levensgenieters.

 3. lw van luijn

  Vermoedt een 1/2tje met de universiteit
  Bas Dijkgraaf spreekt oude vriendjes op de Universiteit vastgoed en aan houdt er geld aan over.

 4. Criti Cus

  De auto’s die voorlangs rijden produceren meer dan 25 db. Lallende voorbijfietsende studenten ook. Neemt niet weg dat de wet de wet is. Wel vreemd dat ik nooit iets hoor buiten Parnassos. Daarnaast komt er na 22 uur echt geen geluid meer uit Parnassos en wanneer is meneer eigenlijk thuis? Waarschijnlijk toch wel een zeikerd die zich zorgen maakt over de waardevermindering van zijn huis.

  Nog een tip aan meneer Dijkgraaf. Laat de gemeente eens een meting naar fijnstof voor zijn deur doen. Aangezien de stadsbussen in Utrecht de norm overschrijden en het verkeer door de stad ook. De gemeente is hierbij namelijk al enkele jaren in overtreding gelet op de wet.

 5. bork

  Wat lw van luijn zegt, lijkt mij het meest plausibel.
  Wat een onzin dat zijn buren doof zijn, 24dB is het geluid van een stille kamer. Die kerel spoort niet, die wil iets en dat gaat vast en zeker om een hoop geld.

 6. Jiri

  Kan die Dijkgraaf niet lekker in Leidsche Rijn gaan wonen? Of Lunetten? Daar is het stil zat. Dit soort mensen verzieken het bruisende van binnensteden. Parnassos trekt jong publiek aan. Straks verhuist Parnassos naar de randen van de stad (Lage Weide, Laagraven o.i.d.) en zijn we weer een leuke atractie in de binnenstad kwijt. Bedankt, ouwe zeikstraal!

 7. Jasper

  hoe kun je in hemelsnaam in een stad minder dan 25dB verwachten? Maar 1 conclusie mogelijk, Bas Dijkgraaf wil niet in een stad wonen.

 8. waldorff

  een auto op 10 meter afstand is al 60-80 decibel! 25 decibel is een stille kamer…
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Geluidsniveau

  te triest dit.

 9. Frederik Hendrik

  Bestaat er ook een norm voor GEZEIK met een grote G? Laat die asshole gauw optiefen.

  Het is werkelijk ongelooflijk dat hij dit durft, om een centrum waar mensen al jarenlang muziek en theater maken ter discussie te stellen.

  Gewoon wegpesten dan maar? (Ja dit mag niet, maar ik ben héél boos over deze meneer met zijn vrouw die de vorige bewoners (!), ws. op leeftijd, in zijn zeikverhaal trekt.)

  Kom op Bas (what’s in a name?) schei erover uit en wees een kerel mipv een huilebalk. Ik wens je buren overigens sterkte met jullie. Hutje op de hei misschien een leuk alternatief?

 10. Robb

  Door zulke mensen als bas dijkgraaf gaat het hele land naar de klote.
  Gewoon met voorbedachte rade het huis gekocht. Buren eruit pesten zodat de waarde omhoog schiet. Kassa. Heel simpel.

 11. Ben

  Het beste zou zijn dat Bas Dijkgraaf zelf de nodige voorzieningen treft in zijn eigen huis.

 12. Luukupuuk

  Arend of een moskee bouwen en je dan storen aan mensen die daar al jaren hun hond uitlaten.

 13. Hans

  Ik heb medelijden met zijn vriendin. Een normaal gesprek voeren produceert al iets van 40 Db. Typo?

 14. Hans

  Ik heb medelijden met zijn vriendin. Een normaal gesprek voeren produceert al iets van 40 Db. En wat te denken van die muziek-instrumenten? Typo?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).