Nieuwe cijfers RIVM: 17 besmette personen per 100.000 Utrechters | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe cijfers RIVM: 17 besmette personen per 100.000 Utrechters | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe cijfers RIVM: 17 besmette personen per 100.000 Utrechters

Nieuwe cijfers RIVM: 17 besmette personen per 100.000 Utrechters
In Utrecht zijn nu 17 mensen per 100.000 inwoners besmet met het coronavirus. Het RIVM hanteert sinds dinsdag een nieuwe eenheid om het aantal besmette patiënten uit te drukken. Landelijk zijn sinds maandag 19 mensen overleden aan het virus.

In Utrecht zijn nu 17 mensen per 100.000 inwoners besmet met het coronavirus. Het RIVM hanteert sinds dinsdag een nieuwe eenheid om het aantal besmette patiënten uit te drukken. Landelijk zijn sinds maandag 19 mensen overleden aan het virus.

Er zijn nu in totaal 60 gevallen in Utrecht. In heel Nederland is het aantal bevestigde besmettingen sinds gisteren gestegen met 292. Er zijn nu 1705 mensen besmet.

De overleden mensen variëren volgens het RIVM in de leeftijd van 63 tot 94 jaar. Eerder meldde het RIVM dat de jongste overledene 59 was, dit kwam door een administratieve fout. In totaal zijn nu 43 Nederlanders gestorven aan de ziekte.

Het kabinet besloot zondagavond de maatregelen aan te scherpen. Alle scholen zijn sinds maandag gesloten. Kinderen van ouders die bijvoorbeeld werken in de zorg of als hulpverlener kunnen wel terecht op hun school. Ook sport- en fitnessclubs en horeca, met uitzondering van hotels, moest zondagavond de deuren sluiten. De maatregelen duren in elk geval tot maandag 6 april.

Toespraak Rutte

Premier Rutte sprak de inwoners van Nederland maandagavond toe. Hij sprak uit dat een groot deel van de Nederlandse bevolking besmet zal raken met het coronavirus. De verspreiding van het virus moet zo veel mogelijk worden afgeremd en tegelijkertijd moet groepsimmuniteit worden opgebouwd.

Rutte riep verder op om het gezamenlijke belang boven het eigen belang te stellen. “Samen komen we deze moeilijke periode te boven. Let een beetje op elkaar.”

6 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Om eerlijk te zijn zegt dit cijfer mij niet zoveel. Alleen mensen die ziek zijn worden getest. Er zijn echter ook mensen die wel besmet zijn, maar niet (of nauwelijks) ziek worden.
  Het is dus mogelijk dat er veel meer mensen besmet zijn. Die zijn weliswaar niet ziek, maar kunnen wel anderen besmetten.

 2. essther

  ik zie bergens dat er ook mensen genezen zijn.
  dat zou de burger ook weer een klein beetje moed geven.

 3. Koel Hoofd

  @Lombokker geen paniek, Dit zegt het RIVM:
  “Hoe meer mensen immuun zijn voor het virus, hoe minder het virus kans heeft om zich te verspreiden. Daarmee wordt de kans ook kleiner dat het virus kwetsbare personen bereikt. Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om kwetsbare personen. Om immuniteit op te bouwen, moeten meerdere mensen het virus hebben gehad. Het doel van de aanpak in Nederland is om het aantal besmettingen te spreiden over een langere periode, waarin de meeste mensen alleen lichte klachten krijgen. Op deze manier wordt immuniteit opgebouwd. Belangrijk effect is dat er zo geen piek komt in het aantal besmettingen en de ziekenhuizen niet overbelast raken. ”

  Oftewel, de meeste mensen krijgen lichte klachten en zijn daarna immuun en verspreiden het ook niet meer. Gewoon afstand houden en vaak handen wassen.

  @Essther
  Bekijk deze site dan eens van het Johns Hopkins (zeer gerenommeerd wetenschappelijk intstituut)
  https://coronavirus.jhu.edu/map.html
  Vele tienduizenden zijn al genezen, dat schept wel weer moed toch?
  Deze site wordt elk half uur geupdate

 4. Anne Marie ten Berge

  @ Koel hoofd, toen ik met mijn koele hoofd de groots aangekondigde Toespraak van Rutte aanzette verwachtte ik dat hij de Staatkundige NOODTOESTAND zou uitroepen, maar dat deed hij niet. Daarom zeg ik u hier de werkelijke situatie: Het economische noodpakket is gebakken lucht omdat Mark Rutte op zijn Nationale tv-toespraak op de Indus van Maart NIET de NOODTOESTAND heeft afgeroepen. De NOODTOESTAND is een wet die genomen kan worden in geval van oorlog of in andere bijzondere gevallen (denk aan een watersnoodramp of een gezondheidsramp). Pas als FORMEEL de NOODTOESTAND is afgeroepen kan Rutte noodmaatregelen afdwingen en kunnen van de bepalingen van art. 16 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden afgeweken worden. (Art.16 gaat over het onderzoek naar regelingen vastgesteld bij rijkswet of algemene maatregel van bestuur door het vertegenwoordigende lichaam van het land.)

 5. Witte Jan

  Lig op bed met milde klachten. In mijn omgeving paar mensen die inmiddels genezen zijn. Wij zijn niet ‘meegeteld’.

 6. Koel Hoofd

  @ Anne Marie ten Berge
  Dat ik het RIVM aanhaal wil niet zeggen dat ik persoonlijk enige waarde hecht aan de kwaliteit van het RIVM, integendeel. Het zijn tegenwoordig selchts ambtenaren die advies voor de overheid onderzoeken, dat was vroeger toch echt anders. Met de verhuizing naar de Uithof zal het niveau nog verder dalen.
  Helaas, maar dat is nu eenmaal wat de politiek wil, zich kunnen verschuien achter de “wetenschap” die het in dit geval ook niet weet omdat ze politieke keuzes onderzoeken. Shit happens? Cornoa ook.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).