Nieuwe coronamaatregelen: horeca dicht, mondkapjesplicht en avondverbod op alcoholverkoop Nieuwe coronamaatregelen: horeca dicht, mondkapjesplicht en avondverbod op alcoholverkoop

Nieuwe coronamaatregelen: horeca dicht, mondkapjesplicht en avondverbod op alcoholverkoop

Nieuwe coronamaatregelen: horeca dicht, mondkapjesplicht en avondverbod op alcoholverkoop
Minister-president Rutte en minister De Jonge hebben dinsdag tijdens een persconferentie de nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt. Zo moet de horeca vanaf morgenavond 22.00 uur dicht, competities op amateurniveau worden stilgelegd en de verkoop van alcohol na 20.00 uur ’s avonds wordt verboden. Ook wordt gewerkt aan een mondkapjesplicht. Over twee weken wordt de balans opgemaakt. Als het dan niet goed genoeg gaat, is een lockdown volgens het kabinet ‘onvermijdelijk’.

Minister-president Rutte en minister De Jonge hebben dinsdag tijdens een persconferentie de nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt. Zo moet de horeca vanaf morgenavond 22.00 uur dicht, competities op amateurniveau worden stilgelegd en de verkoop van alcohol na 20.00 uur ’s avonds wordt verboden. Ook wordt gewerkt aan een mondkapjesplicht. Over twee weken wordt de balans opgemaakt. Als het dan niet goed genoeg gaat, is een lockdown volgens het kabinet ‘onvermijdelijk’.

Premier Rutte sprak van een ‘gedeeltelijke lockdown’. De maatregelen zijn gericht op een beperking van de sociale contacten en reisbewegingen. De nieuwe maatregelen gaan woensdag in en raken onder meer de horeca en amateursport.

De horeca moet helemaal dicht en alcoholverkoop na 20.00 uur wordt verboden. Hotels mogen wel openblijven en eten serveren aan hun eigen gasten. De ontheffingen die verschillende cultuurinstellingen kregen, gelden ook niet meer: in binnenruimtes mogen overal maximaal 30 mensen aanwezig zijn. Voor de detailhandel geldt dat koopavonden voorlopig niet doorgaan.

Sport

Voor de amateursport geldt dat jongeren onder de 18 jaar in teamverband mogen blijven sporten. Wel blijven sportkantines dicht en worden competities stilgelegd. Sportscholen blijven open. Het betaald voetbal gaat door op de huidige voet: wedstrijden worden gespeeld zonder publiek.

Thuis

De regering wil dat mensen hun contacten beperkt houden. Rutte riep Nederlanders die geen vitaal beroep hebben opnieuw op om thuis te werken en contacten te beperken tot het eigen huishouden. Het advies wordt volgens Rutte veel minder goed opgevolgd dan in het voorjaar tijdens de eerste lockdown.

Thuis is het dringende advies om maximaal drie mensen uit te nodigen en dat te houden bij één groepje per dag. Verder geldt de maximale groepsgrootte van vier personen vanaf woensdagavond ook buiten.

Mondkapjes

Mondkapjes worden verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar die in een binnenruimte verblijft. Dit moet volgens Rutte nog wel juridisch geregeld worden. De mondkapjesplicht gaat ook gelden op scholen, vanaf het voortgezet onderwijs.

Routekaart

Ook nieuw is de ‘Routekaart coronamaatregelen’ die vijf risiconiveaus heeft. Per niveau staat aangegeven welke maatregelen er ‘in ieder geval’ ingaan en welke maatregelen overwogen kunnen worden. In welk risiconiveau een regio zit, hangt af van meerdere factoren. Zo wordt onder meer gekeken naar het percentage positieve testen per week, de risiconiveaus van omliggende regio’s, aantal ic-opnames, ziekenhuisopnames en het reproductiegetal.

Niveau 4

De maatregelen die het kabinet vanavond heeft aangekondigd horen bij het hoogste risiconiveau op de routekaart, namelijk niveau 4. Maatregelen die bij niveau 4 in ieder geval genomen worden, zijn het sluiten van alle eet- en drinkgelegenheden en coffeeshops, een verbod op alle evenementen met uitzondering van drive-inbioscopen/theaters, beurzen en congressen en een verbod op sportwedstrijden voor volwassenen en jeugd.

Te overwegen maatregelen zijn bij niveau 4 onder meer de sluiting van binnensport- en fitnessclubs, zwembaden, sauna’s en seksclubs en de sluiting van sectoren met veel bezoekersstromen zoals pretparken en musea. Ook kan de maximale groepsgrootte beperkt worden tot twee personen.

Hieronder een overzicht van de nieuwe maatregelen van het kabinet.

Groepen:

 • Thuis ontvangt u maximaal drie personen per dag.
 • In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.
 • Binnen en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens.
 • Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen

Het dagelijks leven:

 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
 • In het voorgetzet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk
 • Uitgezonderd zijn:
  • Hotels voor hotelgasten
  • Uitvaartcentra
  • Luchthavens voorbij de security check
 • Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie
 • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
 • Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.
 • Tussen 20:00 uur – 07:00 uur wordt er geen alcohol of softdrugs meer verkocht of bezorgd.
 • Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
 • Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
  • Markten voor levensmiddelen
  • Beurzen en congressen
  • Bioscopen en theaters
  • Wedstrijden
  • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties
 • In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
 • Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijvoorbeeld monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak met uitzondering van detailhandel en markten voor levensmiddelen.

Sporten is alleen nog beperkt mogelijk:

 • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
 • Uitgezonderd zijn:
  • Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal)
  • Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
 • Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
 • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.

Reizen:

 • Reis zo min mogelijk
 • Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres
 • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte
 • Voor het buitenland geldt: volg reisadviezen van Buitenlandse Zaken

39 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Nou, gefeliciteerd hoor, alle betweters, dwarsliggers, egoïsten, eigenheimers, koekwauzen, aso’s en viruswaanzinnigen. Kunnen jullie nog harder gaan klagen en demonstreren. Tegen maatregelen waar jullie zelf de oorzaak van zijn.

 2. Scherpschutter

  Hoe denkt iemand hiermee te kunnen voorkomen dat zieke 70+’ers besmet raken en ons krakkemikkige semi-socialistische zorgstelseltje overbelasten? Het is verbijsterend….

  Verzoek zieke ouderen simpelweg om in strikte quarantaine te gaan (Zweedse model) en je hebt 80% van het probleem opgelost. Maar nee. Wat doet de overheid? Ze legt 99.5% van de bevolking die helemaal niets van dit virus te vrezen hebben strikte vrijheidsbeperkende maatregelen op die tot overmaat van ramp ook helemaal niets oplossen in het voorkomen dat zieke 70+’ers het virus oplopen….

  Ergo: de zieke 70+’ers zullen alsnog redelijk massaal sterven (vergelijkbaar met een pittige griepgolf), net zoals de economie opnieuw een doodslag is toegebracht. Het is gekkenwerk. Echt totaal gekkenwerk.

  Iemand van Dissel nog gezien trouwens sinds hij zn baas in de hand beet?

 3. Esrin W.

  Klààr weer! Iedereen snaveltjes toé en je gewoon gedragen de komende tijd. Hiér e.e.a. wat angstig van je af schrijven mag altijd natuurlijk. Ik zeg: laat maar vollopen deze berichtenbox.

 4. A321

  Super! Eindelijk duidelijkheid. Alleen samen krijgen we het virus onder controle.

 5. Koel Hoofd

  Dit is nou de prijs die we met zijn allen moeten betalen voor het hedonistische gedrag van hersenloze egotrippers. En we staan nog pas aan het begin van de 2 golf.

  Laten we deze maatregelen maar met zijn allen zonder morren ter harte nemen en er naar handelen, dan blijft de ellende en schade misschien nog een beetje beperkt. Hopelijk mogen we dan met de kerst weer even naar buiten beetje frisse lucht opsnuiven? Want oud en nieuw kunnen we wel vergeten…

 6. MtU

  RED DE HORECA en ga morgen, woensdag 14 oktober, massaal uit eten!!!

 7. Remon

  Stelletje mafklappers

 8. Erwin

  Ik stel voor dat we vanavond om 22 uur massaal een applaus geven aan de kabinetshelden die volledig onkundig een tweede golf niet hebben weten af te slaan terwijl ze een half jaar de tijd hebben gehad! Testcapaciteit niet op orde, een app die te laat kwam, een ggd die achter de feiten aan loopt, het steeds draaien aan de verkeerde knoppen, bij minste of geringste afschalen van reguliere zorg, geen laboratoriumcapaciteit, de farce mbt mondkapjes, het niet nemen van verantwoordelijkheid en de bal continu terugleggen bij de burgers, etc etc etc. Chapeau!

 9. Len

  Enkel het huidige dogma dat wij ons collectief niet goed zouden gedragen, waar overigens best wat voor is te zeggen, doet afbreuk aan het hele plaatje. Maar het is natuurlijk wel lekker hapklaar en iedereen praat mee vanuit hetzelfde voorgekauwde kader.

  Het is niet virus versus gedrag of economie, het is virus versus de fysiologie van de mens. Uitzonderingen daargelaten. En daarover hoor ik nooit adviezen. Het is een product van onze onstilbare wens tot het eeuwige leven of de vrije keus om niet goed voor jezelf te zorgen. En op die vorm van pampering is onze maatschappij op ingericht. Met alle gevolgen van dien.

 10. wollie

  @erwin het virus wordt niet verspreid door apps of ministers, maar door burgers die glasheldere adviezen negeren. over verantwoordelijkheid nemen gesproken…

 11. sjaak

  @wollie: Eens met Erwin. Het scheelt toch een slok op een borrel als je een competente regering zou hebben gehad die de afgelopen maanden had gezorgd (zoals in veel andere landen) voor voldoende testcapaciteit, een op tijd werkende app, lab-capaciteit en een eenduidig mondkapjes-beleid etc. Niks van dit alles in NL.

 12. Uuutje

  @ Len

  Dan begrijp je het mijn inziens niet helemaal.

  De verspreiding van een pandemie van een virus is bij voorbaat niet gericht op het individu.

  Het gaat er niet over of er een mens ziek wordt of een mens dood gaat of dat er een mens besmet raakt.

  Het gaat er de overheid om dat de maatschappij ontwricht wordt, de zorg overbelast raakt, en de economie kapot gaat.

  Overigens is een harde kortere lockdown minder schadelijk voor de economie dan maandenlang kwakkelbeleid voeren. Mensen hebben namelijk punten op een horizon nodig. het consumentenvertrouwen is juist in een kwakkelbeleid laag> mensen geven weinig en steeds minder geld uit. Dat schaadt een economie pas echt.

 13. Esrin W.

  Mooi die wat gespeelde verbazing hier. Nederlanders zijn daar erg goed in.

 14. JdV

  Gelukkig heeft onze overheid sinds maart ruim de tijd gehad om op te schalen naar de beloofde 2500 IC bedden. Er zijn extra verpleegkundigen opgeleid, teruggehaald of pensioneringen uitgesteld. Er zijn extra locaties gebouwd ingericht speciaal gericht op covid-19 patiënten. Er zijn afspraken gemaakt met Duitsland over spreiding. Den overheid heeft door consistent en duidelijk beleid zich ingespannen deze volkomen onverwachte tweede golf te voorkomen.
  Dus de overheid heeft er werkelijk alles aan gedaan. Dat het nu toch fout gaat is geheel en al aan u te danken.
  En als u dit allemaal gelooft heb ik ook nog een mooi stuk bouwgrond in Noord Korea te koop. Voor weinig.

 15. Wim

  @ scherpschutter

  28 % van de COVID-ziekenhuisopnames betreft de leeftijdsgroep 50-65 jaar. Zullen we die categorie dan ook maar massaal ophokken, kletsmajoor?

 16. Uuutje

  @ JdV

  Niet dat ik het eens ben met de keuzes die de regering de afgelopen 4 maanden genomen heeft, maar…
  het is wel weer een typische trollentactiek om weer een compleet hyperbole vergelijking met N-Kor. te maken (spoort u nog wel helemaal?) en allemaal aannames te doen die bijvoorbeeld door de mensen die daarover gaan niet gestaafd worden. bijv. een Kuijpers.

  Er is veel zorgpersoneel dat zelf ontslag heeft genomen (te hoge werkdruk) na de eerste golf. Deze kunnen niet (zomaar) vervangen worden. Het opleiden van IC-artsen en IC-verpleegkundigen is een meerjarigt traject. Daar had je dus 4 a 5 jaar geleden mee moeten starten, om nu de 2e golf aan te kunnen. Dat kan dus al niet.

  Pensionering verplicht uitstellen terwijl er al afspraken zijn? Dat kan niet of nooit. Dat is ongrondwettelijk en neigt juist naar dictatoriale dwang en neigt naar inperking vrijheid van mensen. Sommige artsen en verpleegkundigen hunkeren misschien wel naar hun pensioen, om welke reden dan ook. Dat kan je ze nooit kwalijk nemen.

  Het rare is dat precies datgene wat de gemiddelde trol de regering verwijt (namelijk ongrondwettelijk vrijheden inperken en ongrondwettelijke dwang gebruiken>spoort u nog helemaal?>) nu volgens u toegepast moet worden.

  Over die extra locaties> je hebt niks aan extra locaties zonder gekwalificieerd personeel en dat is hiervoor dus al uitgelegd.

  EN er ZIJN afspraken gemaakt met Duitsland over het gebruik maken van hun ruimere IC-capaciteit (ander land, anders systeem, niet per sé verwijtbaar).

  Overigens lees ik net dat veel familieleden rechtszaken tegen ziekenhuizen aanspannen en personeel van ziekenhuizen gaan bedreigen als de ziekenhuizen hun familie verplaatst naar ziekenhuizen elders in het land (Duitsland), waar wel capaciteit is,

 17. Len

  @ Uuutje: ik begrijp exact waar het om gaat in de context die je schetst, dat is nou juist zoals JdV aangeeft waar zowel het collectief als de individu ruimschoots de tijd voor heeft gehad om op te anticiperen. Mijn filosofische benadering zou je dan buiten beschouwing mogen laten.

 18. wollie

  @sjaak meer testcapaciteit had de tweede golf misschien met een week vertraagd, meer niet. Een op de vijf positief geteste mensen bleef niet thuis maar ging gewoon naar buiten, wat heb je dan aan meer testcapaciteit?

 19. wollie

  @uuutje eens, korte regionale lockdowns zijn waarschijnlijk veel effectiever in het bestrijden van uitbraken. maar veel nederlanders zijn eigenwijs en maken hun eigen regels. eigen schuld dikke bult…

 20. Sjaak

  @wollie: testen, testen, testen had de hoeksteen zullen zijn van de corona-aanpak, zoals je ongetwijfeld weet.

 21. Nina

  In het ziekenhuis van de heer Kuipers worden momenteel elke dag 30-50 zorgmedewerkers positief getest op corona. Die moeten in quarantaine en kunnen niet meer werken. Dat is een enorm groot probleem.

  Hoezo zijn deze maatregelen afdoende?

 22. HArry

  Geen woord over ventilatie is het zelfde als geen wil om het virus in te dammen.

  Een klucht met helaas onnodige dodelijke afloop.

 23. Scherpschutter

  @Wim 12:10

  Zucht. Ziekenhuisopnames zijn het probleem niet Wim. Het probleem, Wim, zijn de IC bedden. Dat moge intussen toch wel duidelijk zijn?

  En op de IC’s liggen voor 80% 70+’ers met ernstig onderliggend lijden. Voorkomen we in deze groep besmetting dan zijn 80% van de problemen opgelost.

  Dat gezegd hebbende: ook ernstig zieke 50 tot 65 jarigen moeten oppassen, al is het overlijdensrisico zelfs voor deze groep vrij minimasl te noemen.

 24. Erwin

  @nina: gelukkig ging Hugo zorgen voor meer ic-personeel #ojeevergeten

 25. Uuutje

  @ Scherpschutter

  ZIekenhuisopnamen zijn wel degelijk een gigantisch probleem. Waarom denk je dat de zorg afgeschaald moet worden? Hoe haal je het eigenlijk in je hoofd om te beweren dat het niet zo is? Door Ernst Kuijpers is vanochtend in gesprek met 2e kamerleden letterlijk aangegeven dat het momenteel zeer rap oplopende aantal ziekenhuisopnamen, buiten de IC-opnamen, een gigantisch probleem is. Deze man gaat er over en is nota bene zeer kundig. Wie ben jij om het tegenovergestelde te beweren?

  Dit virus heeft een enorme belasting op ziekenhuispersoneel, vanwege de besmettelijkheid van het virus, het isoleren van patiënten en de soms intensieve behandelingen die zieke patiënten nodig hebben. Daarnaast heeft ook ziekenhuispersoneel in oplopend tempo te maken met besmettingen en ziektegevallen en daardoor is er ook weer minder personeel voorradig.

  Op de IC’s komen overigens ook gewoon veel gevallen van boven de 50 (en jonger) terecht en echt niet allemaal met onderliggend lijden, of noem jij astma en suikerziekten, twee veel voorkomende lichte aandoeningen “ernstig lijden”? Deze lichte aandoeningen zijn in combi met Covid ineens hoog risicovol geworden. Miljoenen Nederlanders hebben lichte onderliggende aandoeningen, soms onwetend, soms onzichtbaar.

  @ DUIC, deze post van Scherpschutter is nu precies een post, waar jullie artikel van eergisteren over ging. Hier wordt heel stellig iets beweerd (niet als mening verpakt) wat gewoon haaks staat op de feiten en hier wordt dus moedwillig de publieke opinie mee beïnvloedt. Raar dat dit soort posts gewoon door de moderatie komen mijn inziens.

  Het zou fijn zijn als mijn reactie wel gewoon door de moderatie zou komen.

 26. Wim

  Neen scherpschutter. Je hebt een paar maanden overgeslagen beste man. Het probleem is nu juist WEL de reguliere zorg. Meer lezen, beter luisteren en minder roepen. Afschaling van de reguliere zorg door COVID-verdringing is nu het issue.

 27. Bill

  Het probleem, Scherpschutter, is dat als mensen zich gewoon fatsoenlijk aan de maatregelen hadden gehouden we geen tweede golf hadden gehad. Alleen komt dat voor een bepaalde groep mensen (bijvoorbeeld degenen die doorgaans als eersten reactionair reageren op zo’n beetje elke DUIC artikel) niet zo handig uit.

 28. Johan

  @ Uuutje

  Precies, dit is nou precies zo’n voorbeeld dat de man, die zich op zijn wetenschappelijk onderbouwde posts beroept, de plak al dan niet willens en wetens misslaat. Net als overigens dat dispuut afgelopen dagen over de exponentiële stijging van het aantal besmettingen. Onze roeptoeter bleef maar beweren dat deze een lineaire factor van het aantal tests was. De feiten: het aantal tests steeg de afgelopen vier weken met 43 % (van 195.000 naar 280.000), het aantal positieve tests steeg in deze periode met 478 (!!!) % (bron: AD, 14 oktober, pagina 5). Een dergelijke exponentiële stijging lineair noemen is een Trumpiaanse verdraaiing van de feiten.

 29. Esrin W.

  Juist!
  Dit is precies wat ik bedoelde.
  Keep going!

 30. Bromsnor

  Bromsnor is in diepe lockdown. WC paper genoeg, gordijnen dicht en brievenbus afgeplakt. Hij doet niet meer open.

 31. Henk

  @ Scherpschutter

  Openingszin in het 18 uur journaal vanavond: “Was in de eerste golf het tekort aan IC-bedden het probleem, nu is er een dreigend gebrek aan verpleegbedden”. U leeft in uw eigen wereld. Dat mag, maar val ons er niet mee lastig.

 32. Theo

  Als ons “schot hagel in het duister” een beetje had opgelet, had hij vandaag nog in het nieuws kunnen lezen dat er in Twente al ziekenhuizen zijn die alleen nog coronapatiënten opnemen. Alle andere patiënten moeten worden doorgestuurd naar andere ziekenhuizen. En er zijn meer Nederlandse ziekenhuizen die de reguliere zorgtaken noodgedwongen moeten afbouwen om de grote toestroom aan coronapatiënten te kunnen behandelen. Dat gaat dus niet alleen over IC-plekken.

  Dat staat dan allemaal wel niet op DUIC maar in andere media. De lieden die op DUIC pretenderen het allemaal beter te weten dan ieder ander, zouden er goed aan doen ook eens een ander nieuwsmedium te lezen. Het zou ze een hoop genadeloze afgangen voorkomen.

  Wanneer maakt DUIC overigens bekend wat het nieuwe beleid wordt met betrekking tot lezersreacties onder corona-artikelen? Want het indammen van nepnieuws in die secties wil schijnbaar nog niet helemaal lukken…

 33. Binnenstadbewoner

  @ uutje: volledig mee eens.

 34. wollie

  @sjaak de GGD’en komen vandaag met een heel ander verhaal. maar ja, wat weten zij nu van testen.

  @johan wanneer je het gevoel hebt dat iemand vooral contramine wil oproepen, is dat meestal ook zo.

 35. Koel Hoofd

  @Scherpschutter,
  Het is tijd dat je een andere bril op zet zodat je kan zien waar je op schiet. Je scherpe vizier is nu echt al paar maanden behoorlijk uit focus, je schiet met de zelfde kogel in alle richtingen in de hoop dat je iets treft, maar je schiet alleen maar jezelf in de voet. Ik ben echt zoveel beter van je gewend, het wordt tijd dat je weer focust en de roos weet te vinden.

 36. Koel Hoofd

  @Uuutje
  Het is helemaal niet bewezen dat “een harde korter lockdown minder schadelijk voor de economie is dan maandenlang kwakkelbeleid voeren”. Dat is een theorie waarbij enkel een paar makkelijk meetbare factoren in zijn meegenomen, de human factor is daarbij genegeerd.
  Economie is namelijk helemaal geen harde exacte wetenschap, maar een filosofie. De economische modellen zijn tegenwoordig dankzij big data echt best goed, maar hebben nog steeds geen plaats voor de irrationele emotionele mens. Dat is nou precies waar de hele economie op draait, irrationele emotionele mensen. De menselijke irrationele emotionele acties kunnen in de economie enkel gemeten worden met geld, dat noemt men wetenschap. Maar die irrationele emotionele mens wordt nu geconfronteerd met een onbekend virus waar we nog steeds veel te weinig van weten, maar wel aan alle kanten over de hele linie directe en indirecte slachtoffers eist. En daarmee is de voorspellende waarde van elk economisch model hetzelfde als koffiedik kijken. Ondanks dat de economen nu echt heel erg hard hun best doen om te voorspellen wat het beste voor de economie is, over een paar maanden is het alweer achterhaald omdat er te veel onvoorspelbare, onbeheersbare en oncontroleerbare factoren zijn die pas achteraf hun invloed laten merken. Dat is dan te meten en roept men ‘voortschrijdend wetenschappelijk inzicht’…

  “Mensen hebben punten op de horizon nodig” is ook heel erg relatief. Homo sapiens heeft namelijk een werkelijk ongelooflijk en zeer indrukwekkend vermogen tot incassering en aanpassing aan de meest extreme omstandigheden. Alleen millennials en snowflakes hebben nooit geleerd om met tegenslag om te gaan omdat ze in het teletubby paradijs wonen. Een paradijs wat voor hun is opgebouwd door mensen die 5 jaar lang in de hel van de 2e wereldoorlog hebben geleefd, en velen ook nog eens WW1 hebben overleefd.
  Die mensen hadden helemaal geen stip aan de horizon, ze hadden enkel hoop dat het ooit weer vrede zou zijn. Er was ook geen consumenten vertrouwen, mensen hadden de zwarte markt om hun behoeften vervullen, dat waren namelijk hun wensen. Die zwarte markt bestaat nog steeds, nu om wensen te vervullen want dat zijn nubehoeften. Consumenten vertrouwen is slechts politiek correcte formulering voor potentie van legale omzetcijfers en winstmarges vanwege de keiharde exploitatie van de beleving, ook wel bekend als het Kapitalisme. Het consumentenvertrouwen is laag, maar de beurzen draaien goed, dat zegt genoeg.

  Dus die economie klimt er wel weer uit, met of zonder corona, en dan ook sneller dan de modellen nu kunnen voorspellen. Dat geld wat nu wordt opgepot, komt straks allemaal weer vrij en stroomt direct weer de economie in. Is het over 5 maanden dan stroomt het weer in de bekende zakken, is het over 5 jaar dan stroomt dat geld in andere zakken. Dat is namelijk wat aanpassing betekend, en de menselijke wereld draait nu eenmaal om de vervulling van de menselijke behoeften en wensen.

  Off topic.
  Ik vind het nogal aanmatigend dat je de Duic lezers/reaguurders kennelijk een zo lage intelligentie toebedeelt dat ze klakkeloos geloven wat Scherpschutter zegt. Dat is respectloos want Duicers zijn echt geen dom publiek. Velen hebben gestudeerd en zijn heel goed in staat om Scherpschutter van repliek te dienen zonder gelijk bij Duic te gaan jengelen om censuur. Of gewoon volwassen genoeg om zijn reacties te kunnen negeren als ze er geen zin in hebben.

 37. Uuutje

  @ Koel Hoofd

  Zoals gezegd, het aanpakken van desinformatie heeft werkelijk niets met censuur te maken, net zo min als dat het opleggen van een maximum snelheid in het verkeer (en het gebruik van verkeerslichten of het uitdelen van boetes) iets met vrijheidsbeperking te maken hebben.

  Je kan wel denken dat het merendeel van de lezers intelligent genoeg is en dat zal voor een deel vast kloppen, echter is het probleem dat geuite woorden en teksten wel de open wereld ingeslingerd zijn (en een eigen leven gaan leiden). Hoe vaker het herhaald wordt (en daar zijn verspreiders van desinformatie op uit) hoe meer het een plekje in ieders hoofd krijgt en hoe gangbaarder theorieën worden. Het aantal virusontkenners is ook gigantisch hard gegroeid sinds de eerste lockdown en dat komt doordat een “Viruswaanzin bijv. media”-aandacht heeft gegenereerd,

  Om dan even een WO II vergelijking te maken. De NSDAP was in 1925 een zeer marginaal clubje en Adolf H werd de eerste jaren door bijna niemand serieus genomen en zijn theorietjes al helemaal niet. Men vond hem een ordinaire niet opgeleide enge schreeuwert (wat hij ook was). Lees maar eens wat kranten tussen 1926 en 1931 en dan met name de ingezonde brievensecties. Toch was in ieder geval 1/3 van de bevolking zo rond 1933 om en geloofde een flink deel van de inwoners in Europa de theorietjes inmiddels wel (al waren ze volslagen idioot). Hoe dat kwam? De kracht van de eindeloze herhaling en bepaalde ideetjes waren door media-aandacht gemeengoed geworden. Er hoefde maar een crisis te komen of mensen tuinden in de mooie praatjes die hun werden voorgehouden.

  Als laatste. Ik jengel niet. Nergens. Dat jij mij hoort jengelen als je mijn stukken leest ligt meer aan jou. Ik zit dit nu ook niet jengelend te typen. En nogmaals: modereren, het plaatsen van disclaimers en reacties door een redactie en bij het overtreden van de spelregels het niet plaatsen van ingezonde stukken heeft echt helemaal niets met censuur te maken. Dat heet e verantwoordelijkheid pakken als nieuwsmedium, want dat medium is verantwoordelijk voor wat mensen te lezen krijgen.

 38. Scherpschutter

  Koel Hoofd 1:07

  U kent me. Ik geef het als eerste toe als ik er naast zit, maar ik ben ervan overtuigd dat ik het nog nooit ze helder, scherp en gefocust heb gezien als in de corona situatie. Het spijtige is alleen dat dit pas medio 2023 echt bekend zal worden, na de parlementaire onderzoeken, enquettes, massa’s rechzaken waarin de Staat is aangeklaagd en wie weet: volkstribunalen.

 39. Johan

  ‘En toch heb ik gelijk’, jengelde het kleine kind.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).