Nieuwe coronamaatregelen: verdere reisbeperkingen en mogelijke avondklok Nieuwe coronamaatregelen: verdere reisbeperkingen en mogelijke avondklok

Nieuwe coronamaatregelen: verdere reisbeperkingen en mogelijke avondklok

Nieuwe coronamaatregelen: verdere reisbeperkingen en mogelijke avondklok
Het kabinet heeft woensdag opnieuw extra coronamaatregelen aangekondigd. Als de Tweede Kamer ermee instemt, gaat er een avondklok gelden van 20.30 tot 04.30 uur. Daarnaast vraagt het kabinet mensen om maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag te ontvangen. Ook komt er een vliegverbod voor bepaalde landen en wordt het aantal mensen dat bij een uitvaart mag zijn ingeperkt.

Het kabinet heeft woensdag opnieuw extra coronamaatregelen aangekondigd. Als de Tweede Kamer ermee instemt, gaat er een avondklok gelden van 20.30 tot 04.30 uur. Daarnaast vraagt het kabinet mensen om maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag te ontvangen. Ook komt er een vliegverbod voor bepaalde landen en wordt het aantal mensen dat bij een uitvaart mag zijn ingeperkt.

Het is nog niet bekend wanneer de avondklok ingaat, dat is afhankelijk van het debat in de Tweede Kamer

Rutte zei woensdag tijdens de persconferentie dat we ons nog eens schrap moeten zetten nu andere coronavarianten, zoals de Britse, op ons afkomen. “Het OMT waarschuwt voor een derde golf en dat moeten we serieus nemen. We moeten er alles aan doen om die golf zo klein mogelijk te houden.”

Extra maatregelen

Daarvoor zijn volgens Rutte extra maatregelen nodig. Hij uitte vervolgens begrip voor mensen die het zwaar hebben. “Na tien maanden van beperkingen gaat het simpelweg onder je huid zitten, het is zwaar en voelt alsof het alleen maar zwaarder wordt”, zei hij. “Wat het kabinet vandaag presenteert gaat zonder meer nog een keer heel veel van mensen vragen.”

Avondklok

Met de avondklok wil het kabinet het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegengaan, en daarmee besmettingen afremmen. Volgens het OMT kan een avondklok leiden tot een vermindering van de R-waarde. De avondklok zou gaan gelden tot ten minste 10 februari 04.30 uur. Er zijn wel uitzonderingen:

 • In geval van een calamiteit;
 • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
 • Als u voor u werk naar buiten moet;
 • Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
 • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
 • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
 • Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.

Als het noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen. In sommige gevallen is een formulier niet nodig. Als de avondklok door de Tweede Kamer wordt aangenomen komt de Rijksoverheid met meer informatie.

Reizen

Naast de avondklok worden er extra reisbeperkingen en vliegverboden opgelegd. Voor het Verenigd Koninkrijk geldt een vliegverbod en een aanmeerverbod voor veerboten. Het verbod gaat ook gelden voor vluchten uit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld. Voor alle regels moeten reizigers de informatie op de website van de Rijksoverheid bekijken.

Uitvaarten

Op basis van advies van het OMT past het kabinet de regels voor het maximaal aantal aanwezige personen bij een uitvaart aan. Vanaf maandag 25 januari mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart.

Fieldlabs

Het kabinet heeft ingestemd met de organisatie van fieldlabs. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en twee concerten wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten. Zodat we zicht krijgen op mogelijkheden om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst.

De volledige lijst met maatregelen en uitzonderingen is hier te bekijken.

12 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Die avondklok hebben we te danken aan al die mensen die het niet nodig vonden om zich aan de bestaande maatregelen te houden. Weet iemand trouwens of er veel verschil is tussen de psychische nood van jongeren die niet meer naar hun stiekeme feestjes kunnen, en de ademnood van iemand die op een Corona-IC ligt?

 2. Koel Hoofd

  Omdat 30% van de mensen opzettelijk de corona spelregels negeert, krijgen we nu ook nog een avondklok. Dat worden een hoop studenten corona pyjama feestjes en zal ook de vraag naar puppies stijgen.

  Hoe moeilijk is het nou om gewoon even te doen wat er wordt gezegd omdat het eigenbelang (corona vrij blijven) ook in het algemeen belang is (corona het land uit). Zolang men zich niet aan de spelregels houdt, zal covid zich blijven verspreiden en blijven muteren en helpen die vaccins straks ook niet meer.
  Zie hier het bestaansrecht van dodelijke virussen, de mens helpt ze vrolijk in hun destructieve werk.

 3. Kadoendra

  Als de avondklok er komt en als mensen grote moeite hebben om na 20.00 uur niet meer de deur uit te mogen dan moeten ze overdag naar het plaatselijke dierenasiel gaan want daar zitten heel veel lieve hondjes op leuke nieuwe baasjes te wachten!

 4. Aa

  @ Koel hoofd: De meeste mensen houden zich aan alle geldende regels en zij worden nu onevenredig geraakt in hun burgerrechten, terwijl er onvoldoende onderzoek wordt gedaan naar alternatieve oplossingen. Tot deze week vlogen er 20 vliegtuigen van Engeland naar Nederland en op daaropvolgende quarantaine maatregelen werd niet fatsoenlijk gecontroleerd. Alsof de Britse variant naar Nederland is komen wandelen. Fatsoenlijk beleid richt zich op een evenwicht tussen de economische belangen/de psychische nood van bijvoorbeeld alleenstaanden en jongeren/het terugdringen van de R waarde/de handhaafbaarheid van voorgestelde maatregelen/de aantoonbare effectiviteit van maatregelen. Dit evenwicht is bij een avondklok zoek terwijl de overheid deze situatie zelf in de hand heeft gewerkt door wanbestuur.

 5. Wim

  Demonstraties verbieden, bestraffen met een gevangenis straf tot eind Covid

 6. HArry

  Je kan alles dicht of op slot gooien maar de mutatie van het virus gaat gewoon door. Het is niet voor niets dat 3 verschillende coronavarianten op 3 verschillende continenten een gelijke mutatie hebben doorgemaakt.

  Dus dat kan ook met alles op slot en dus ook hier gebeuren.

  Zo werken RNA virussen nou eenmaal. Ze muteren als dolle mina’s. En daar helpt geen lock down of avondklok tegen.

 7. Kadoendra

  @Wim

  “Demonstraties verbieden, bestraffen met een gevangenis straf tot eind Covid”

  Het kan nog veel krachtiger; met een gevangenisstraf tot het einde der tijden!

 8. Sjors W. Bos

  Viroloog HArry aan het woord hoor.

  Wil je aub even je diploma’s en CV uploaden?

  Je moet ook wel hyperintelligent zijn. 10 a 11 uur per dag werken op 5 uur slaap EN dan nog de hele dag op DUIC posten.

  Maar er zitten natuurlijk ook 32 uur in jouw etmaal.

 9. Koel Hoofd

  @Aa, mee eens.

  @Sjors W. Bos, bespeur ik hier jaloezie op de hyperintelligentie van HArry? Helaas voor jou heeft HArry hier wel gelijk.

  Spaanse griep, influenza en corona, ze hebben allemaal 1 ding gemeen: het zijn virussen die zich via druppels en de lucht verspreiden.
  Dit covid-19 virus is bijna net zo dodelijk als de spaanse griep.

  Alleen wist men in 1918 niet hoe een virus werkte, en nu wel.
  De levensomstandigheden waren toen ook een heel stuk slechter (bijv. gezinnen van 10 in piepkleine huisjes, bittere pure armoede, onhygienische toestanden, 4 jaar wereldoorlog had zijn sporen getrokken en etc).
  Dankzij die lessen van 100 jaar geleden, en sterk verbeterde welvaart met hygiene, zijn er nu over de hele wereld acuut maatregelen genomen (dankzij SARS paniek uit 2003) en zijn er nu dus veel minder dodelijke slachtoffers. Dat is echter geen reden tot bagatelliseren of demonstreren.

  Om dat eens in getallen duidelijk te maken, met dank aan het CBS want het RIVM doet dat niet:
  in 1918 waren er 257,6 griepdoden per 100.000 inwoners, ruim 17.000 in totaal op een bevolking van slechts 6.6 miljoen inwoners.
  In 2020 waren er 17.4 miljoen inwoners, daarvan zijn er ongeveer 13.000 overleden aan corona, dat geeft 75 coronadoden per 100.000 inwoners.

  75 coronadoden per 100.000 inwoners, in een Nederlandse wereld vol wetenschap en welvaart, dat maakt corona dodelijk gevaarlijk, met stip op 2 na de Spaanse griep. Op 3 staat griepjaar 1929 met 57.1 griepdoden per 100.000, en op 4 staat griepjaar 1922 met 52.5 griepdoden per 100.000.

  Sinds 1960 gaan er gemiddeld ‘slechts’2.6 mensen per 100.000 inwoners dood aan de griep. Dus men is dat historisch perspectief (griep= dodelijk) vergeten, men denkt dat een prikje wel gaat helpen omdat dit de afgelopen decennia zo was.

  Dat de wereld nu in paniek is over covid, is in deze context heel begrijpelijk.
  Want de Spaanse griep heeft waarschijnlijk, als gemuteerde variant, tot aan 1923 en misschien wel tot aan 1929, behoorlijk huisgehouden onder de Nederlandse bevolking. Maar dat weet men niet, het Spaanse griepvirus is nooit leven aangetroffen. Jammer voor de wetenschap, goed voor de mens.

  Moraal verhaal, avondklok of niet, van corona zijn we voorlopig niet af vanwege menselijk onbenullig wangedrag en mutaties. We kunnen maar het beste massaal gaan bidden tot elke mogelijke god die wil luisteren dat de huidige vaccins gaan werken en dat de wetenschap de natuur te slim af gaat zijn.
  somehow I doubt that.

 10. Utrechtvoorutrecht

  Korter verhaal: hoe minder mensen ziek worden, hoe kleiner de kans op mutaties. Trek je conclusies.

 11. Henk

  @utrechtvoorutrecht : dus je hele leven binnen zitten?

 12. Lexus

  @Henk: nee, je houden aan de regels, want we zitten nu vooral in de narigheid omdat een flinke groep mensen dat het afgelopen jaar niet heeft gedaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).