Utrechters kunnen tot en met 26 maart reageren op het plan voor een nieuwe fietsverbinding tussen Lunetten en de Galgenwaard. Daarna maakt de gemeente een eerste ontwerp op basis van deze ideeën en het eigen onderzoek.
De huidige verbinding, die onder andere langs de Waterlinieweg en verschillende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt, verbindt de Herculesbaan en de Lunettenbaan met elkaar. De fietsroute moet volgens de gemeente een belangrijk onderdeel worden van de route tussen Nieuwegein en het Utrecht Science park.
Het traject is opgedeeld in zes delen. Deel A loopt van de Herculeslaan tot de Kromme Rijn, deel B van de Kromme Rijn tot de Koningsweg, deel C van de Koningsweg tot het Houtensepad, deel D is van het Houtensepad tot de Oude Liesbosweg, Deel E van de Oude Liesbosweg tot aan de fietstunnel onder de Brennerbaan en Deel F loopt over de Oude Liesbosweg tussen de Brennerbaan en de Lunettenbaan. Op het kaartje hieronder zijn de routes te zien.
Tekst loopt door onder afbeelding

Verschillende delen van de route worden samen met andere projecten aangepakt. Zo wordt deel A samen met de vernieuwing van het gebied om Galgenwaard opgepakt. Andere delen vallen onder de aanleg van het Lunettenpark en herinrichting Koningsweg.
Viaduct
In 2023 heeft de gemeente onderzocht hoe het fietspad aan de westzijde van het Waterlinieviaduct verbeterd kan worden. Er is onder meer gekeken naar een nieuwe brug ten zuiden van het huidige viaduct, naar het verbreden van het bestaande viaduct tot het anders inrichten van het Waterlinieviaduct.
“Op basis van de variantenstudie naar de mogelijke verbindingen, kiezen wij voor het verbeteren van de bestaande fietsroute aan de westzijde van het Waterlinieviaduct”, schreef het college destijds.
Tot en met 26 maart kunnen omwonenden ideeën over de nieuwe fietsverbinding insturen. “Vanaf 26 maart gaan we het eerste ontwerp maken, op basis van ons eigen onderzoek en de verzamelde reacties”, aldus de gemeente Utrecht.
22 Reacties
ReagerenEen goed verlichte strook asfalt met waar kan zoveel mogelijk groen. Heel ingewikkeld kan het toch niet wezen?
Huppakee maar weer eens een variantenstudie waar, als hij af is, de bewoners om een mening wordt gevraagd. Samen stad maken in Utrecht, participatie op z’n kop.
Ben ik nou gek of is die fietsroute er al via station Lunetten? Prima route, ook niet heel druk.
Waarom in hemelsnaam dat end fietsen als je ook gewoon de auto kan pakken?
Wat fijn fietsen zonder de weg te delen met automobilisten. Wordt er wel rekening gehouden met de voetgangers dus een apart wandelpad ernaast.
Hoe veiliger voor de fietser (geen automobilisten) hoe meer wandelaars ook.
Vanuit zuidelijke richting kan je ook gewoon door Hoograven, al ligt de Jutfaseweg nu even open, en dan via Ledig Erf de Gansstraat in, zo de Koningsweg op. Hoe minder slingers hoe beter, en idd door Lunetten is nu best een flessenhals. Ik juich een extra brede fietssnelweg van harte toe, waar bromfietsen en speed pedelecs ook gewoon welkom zijn.
C beter op de laten aansluiten op D en je bent er al, daar zijn geen grote en tijdrovende projecten voor nodig lijkt mij.
Vanaf lunetten het verhoogde fietspad verlengen tot het goyplein zou zeer ideaal zijn voor doorgaand fietsverkeer.
Die fietsroute ligt er al een paar decennia, dus hoezo ‘nieuw’?
Nieuw voor de nieuwe wethouder of al die ambtenaren (2/3e van het ambtelijk bestand) die niet in Utrecht wonen?
Ik fietste er al in 1987, toen waren paar huidige wethouders nog niet eens geboren en was Lunetten ook nog ‘nieuw’.
@Pierre
Voor vrouwen is de auto ook een stuk veiliger dan daar fietsen voor het milieu en schone lucht.
Een breder fietspad is leuk, maar wat echt zou helpen is als de hellingbaan ten zuiden van het viaduct niet meer met een lus naar het Houtensepad boog, maar rechtdoor langs de Waterlinieweg richting de Opaalweg zou lopen. Dan kan de helling minder steil gemaakt worden, en het scheelt significant op afstand die je moet fietsen.
Ik krijg toch stellig de indruk dat de schuldenlast van de gemeente verdampt is!
Maar in een notendop: de waterlinieweg kan gehalveerd worden. Immers we zien dat dat over de ringweg west (standsboulevard west) ook blijkt te kunnen. Uiteindelijk heeft alleen lokaal verkeer daar wat te zoeken.
De rest aan fietspad en wandelpad bieden. Paar plaggen gras erop, iedereen blij.
Haha gaat iedereen nou z’n ideeën hier lopen spuien?!
Je kan ze kenbaar maken bij de gemeente, niet op duic slimpies!!
Ik mis de afrit van de Waterlinieweg bij het stadion. Gaat die verdwijnen?
Onbegrijpelijk. De route door Lunetten via de Oeral en de Hondsrug is de snelste en meest comfortabele route. Het is hoogstens een paar meter extra, maar zelfs dat is twijfelachtig. Dit plan is dus overbodig. Een onderdoorgang is op de fiets altijd beter dan een brug. Bij een onderdoorgang krijg je gratis energie naar beneden die je kan gebruiken om met weinig moeite weer omhoog te fietsen. Bij een brug moet je direct energie leveren die je niet effectief kunt hergebruiken, want bij het afdalen moet je afremmen. Het fietspad aan de westkant van de waterlinieweg kan wel vernieuwd worden – of verbreed – maar het zal nooit kunnen tippen aan de onderdoorgang van Utrecht Lunetten.
Als je fietsers zo heen en weer laat kronkelen dan neem je het fietspad niet serieus als lange(re) afstand alternatief voor de auto. De auto’ die er naast rijden op de waterlinieweg mogen er wel in een rechte lijn rijden. Ja, je hebt een pad. Maar de hindernissen laat je zitten.
Trek een rechtere lijn, en geef bij de oversteek van de koningsweg de fietsers voorrang op de auto’s.
Ik ben hier goed bekend, en de knelpunten zijn mijns inziens a. Dat het fietspad niet doorloopt naar het zuiden parallel aan de Waterlinieweg (al genoemd door enkelen. Dit zal overigens wel lastig zijn om aan te passen, er ligt een begraafplaats ‘in de weg’) en b. Dat er op de Tamboersdijk überhaupt geen fietspad is en dat je daar ook nog tegen de oprit naar de Waterlinieweg op rijdt (bij de Esso) waardoor het daar onprettig fietsen is. Ook dat lijkt me lastig oplosbaar. Ik zou zeggen: fiets gewoon lekker via station Lunetten (zoals ook al door anderen opgemerkt). Volgens mij is er niet echt een probleem wat oplossing vergt.
@M: ja
Het gaat maar door met geld uitgeven als het maar met de fiets te maken heeft.De schulden van de stad klotsen tegen de plinten.
Wat voor huishouden is deze gemeente?
@ W: nee
Dank @W. Gaat de Kromme Rijn ook verdwijnen?
@M: ja.
@Tinus. Asfalt voor 1000 fietsers per dag is goedkoper in zowel aanleg als onderhoud dan asfalt voor 1000 automobilisten per dag.
Met minder voor de automobilisten en meer voor de fietsers blijft er meer over. En iedereen kan nogsteeds van a naar b.