Nieuwe gevel Hoog Catharijne aan de Catharijnesingel bijna klaar | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe gevel Hoog Catharijne aan de Catharijnesingel bijna klaar | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe gevel Hoog Catharijne aan de Catharijnesingel bijna klaar

Nieuwe gevel Hoog Catharijne aan de Catharijnesingel bijna klaar
Foto's: Robert Oosterbroek
De nieuwe gevel van Hoog Catharijne aan de Catharijnesingel is bijna klaar. De plint zorgde eerder voor politieke vragen omdat het een ‘blinde gevel’ zou zijn; zonder publieksfuncties maar met een hekwerk en een expeditie.

De nieuwe gevel van Hoog Catharijne aan de Catharijnesingel is bijna klaar. De plint zorgde eerder voor politieke vragen omdat het een ‘blinde gevel’ zou zijn; zonder publieksfuncties maar met een hekwerk en een expeditie.

Er moet nog het een en ander gebeuren maar het uiterlijk van de gevel is zo goed als klaar. Op de hoek is een ingang naar Hoog Catharijne The Mall en langs de Catharijnesingel is onder meer een bijzonder hekwerk gemaakt. Achter dit hekwerk zit een inpandige expeditielocatie, leveranciers kunnen hier hun spullen afgeven.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het hekwerk naar de expeditie.

Levendigheid

Politieke partijen VVD, GroenLinks en D66 stelden in 2018 vragen aan de gemeente Utrecht over de ‘blinde gevel’. Zij vroegen zich af of de ruimte achter de plint niet een betere invulling had moet krijgen, zodat het publiek er ook wat aan zou hebben en het zo beter is voor de uitstraling.

Veelgehoorde kritiek op het ‘oude’ Hoog Catharijne was namelijk het gebrek aan sociale veiligheid vanwege de dichte en donkere plinten.

De gemeente legde al in 2018 uit dat ze ook voorstander zijn van levendigheid in de plinten, maar dat dit door functionele eisen niet altijd mogelijk is. De benodigde expeditie kon niet ergens anders komen.

27 Reacties

Reageren
  1. architectuur Utrecht

    ik herinner me de term Levendige plint nog op de website. Deze pakweg 30 meter brede strook is dat in geen geval. De creativiteit van de architect gaat niet verder dan een persoontje die ook door de donkere kleur nauwelijks impact heeft.
    In architectuur is pas sprake van een geslaagde oplossingen als het oorspronkelijke probleem niet waarneembaar is…
    adat er een brede expeditie ingang moet zijn kan ik begrijpen..maar maak dan bv een levendig kleur of licht ontwerp , of schakel desnoods een Kunstenaar in om dit enorme vlak levendig te maken.
    Het meest minimale zou zijn er teksten / Visual te plaatsen als grafisch kunstwerk of afbeeldingen van Utrechtse ikonen om maar wat te noemen.
    De voorgaande marketing van HC zocht juist een link met de stad…zie deze plek als een kans.!

  2. Erwin

    Nou nog iets doen aan die afschuwelijke jaren 70 bouw erboven. Het geheel ziet er niet uit namelijk.

  3. Bernhard

    Met die afschuwelijk gedateerde bruine hoogbouw erboven, blijft het een gedrocht.

  4. Gerard Brugmans

    Met de uitleg van de gemeente (functionele eisen gaan voor levendigheid en sociale veiligheid) is kort en bondig vastgesteld wat er structureel mis is in het stationsgebied. Als het moeilijk wordt kiest men altijd voor het vastgoed en de commercie. De gedachte dat het succes van zo’n megaproject op de lange termijn bepaald wordt door de mensen wil maar niet landen. Helemaal niets geleerd van HC 1.0 dus nu gewoon dezelfde fouten maken in HC 2.0, het is om moedeloos van te worden…

  5. G.H.

    De combinatie van seventies-bruin met 2020-zwart is per definitie een geslaagde, maar hoe de architect deze samensmelting hier tot het ultieme architectonische hoogtepunt heeft weten te brengen verdient niets meer dan onze eeuwigdurende dank en bewondering.

  6. Ties

    Op de vierde foto stond dus ooit ‘de Utrechter’ toch? Lijkt wel een gevangenishek. Kon die expeditie niet ondergronds?

  7. wollie

    hoe lang zou ie zwart blijven voor de plaatselijke graffiti-jugend ermee aan de haal gaat? ik geef het een week.

  8. Meneer Harmsen

    Is dat nou alles waar de schoonheids commissie zich jaren lang druk om heeft gemaakt? Erg origineel is het niet het lijkt wel een ingang van een crematorium.

  9. jan

    Wat is er mis met een het mooie Nederlandse woord winkelcentrum

  10. Angelique

    Wat een onzin, er zit al een heel tunnelstelsel onder Hoog Catharijne tbv de expeditie. De plint zo laten ontwikkelen geeft wel weer aan dat onze gemeente helemaal niet de leiding heeft over dit project en zich gewoon wat op de mouw laat spelden.
    Bah. en dan dat “the mall” als berry op de taart.

  11. JM

    Onlangs in Singapore geweest: fantastisch hoe ze daar groen integreren in grijs!! Heel veel bomen en bijzondere gebouwen met verticaal groen. Waarom kan dat niet in Utrecht… om te beginnen tegen die grijze wand!

  12. Hans

    Het is in ieder geval veel beter dan het was, en een slimme manier om een gebouw dat onmogelijk te slopen is beter op de grond te zetten. De kakofonie aan architectuurstijlen in het stationsgebied is wel problematisch, en de helft is over 10 alweer gedateerd. Het lijkt alsof er geen supervisor is.

  13. Mimi

    @Jan nou precies, het eerste wat ik dacht toen ik die foto zag was “The Mall, brrr, waarom nou weer Engels?”

  14. Trol

    Als je taak was: zorg ervoor dat oud en nieuw samensmelten….dan is dat hopeloos mislukt. Was dit de eerstejaars stagiair van de architect?? Toegegeven…van de jaren 70 bouw kun je ook weinig maken. Daarnaast was het geld weer eens op, net als lef en durf.

  15. M.

    @Hans: die supervisor was er destijds wel: de stedenbouwkundige Riek Bakker. Maar die is gillend uit Utrecht weggelopen toen ze doorkreeg met welk slag politici en ambtenaren ze hier te maken kreeg. Het resultaat is er dan ook naar: een allegaartje. Maar eerlijk gezegd, het is zo foeilelijk, dat het wel weer iets eigens krijgt. We zullen het er nog vele decennia mee moeten doen.

  16. Katja

    Waarom niet met kleuren zoals het Poortgebouw ? Het is nu inderdaad net een zwarte steen op een begraafplaats.

  17. BdV

    “The Mall”
    Inderdaad. De Engels sprekende populatie heeft blijkbaar deze uitleg nodig bij het aanschouwen van de letters “Hoog Catharijne”. Alsof er verwarring kan zijn met een ander internationaal bekend staand fenomeen met dezelfde naam.

  18. Herman

    Met afstand het meest lelijke hoekje van HC, zowel voor als na renovatie.
    Eigenlijk is het nog lelijker geworden, nog meer rare gebouwen die totaal niet met elkaar overeenstemmen.
    Van binnen merk je er weinig van en dat is ook de enige plek die Klepierre wel belangrijk vindt.

  19. Mebka

    Fijn hek om je fiets aan vast te zetten, wordt een fraai gezicht straks! 🙁

  20. John

    Zoveel mogelijk klimplanten er tegen aan !!!
    En laten overwoekeren…

  21. Rinke Doornekamp

    Het is misschien een goedkoop grapje maar ik vind ‘The Mall’ Heel ERG mal!
    Het wordt er allemaal niet mooier op hele stationsgebied is een gedrocht en hangt van kunststof en lelijkheid aan elkaar. Een gemiste kans om van dit gebied iets moois te maken. Maar hier zitten we voorlopig nog jaren mee opgescheept.
    Eerst het foeilelijke Hoog Catharijne uit de jaren zeventig met dank aan Bouwbedrijf Bredero en het toenmalige gemeentebestuur (partij van de arbeid).
    En nu dit, waarom zijn er geen lessen getrokken uit die eerdere miskleun?

  22. Ben

    Kunnen die oerlelijke bruine gebouwen Jaren 70 gebouwen erboven ook niet aangepakt worden? De plint is een verbetering maar wat erboven uitsteekt is een gedrocht dat aankleding verdient.

  23. Koel Hoofd

    Ettelijke honderden (?) miljoenen kostende renovatie van meerdere jaren en wat is het resultaat: cheap shit lelijkheid, sociale onveiligheid, saai want er valt nog steeds niets te beleven. Kortom, er is niets veranderd anders dan dat bij sommigen de bankrekening leger is en die van anderen voller.

    Hoezo bijzonder hekwerk? Het is gewoon door een computer uitgesneden metaal met een bijzonder vet prijskaartje.

    Leedvermaak is: al die nieuwe bewoners van de nieuw te bouwen peperdure flat op smakkelaarsveld die daar tegenaan moeten kijken…

  24. Ton

    Grappig, de ‘anti-babyboomer’-generatie zet zich af tegen de ‘babyboomers’ door hun architectuur te diskwalificeren als ‘lelijk’. Zoals deze jaren -70 en -80 architectuur een reactie was op het functionalisme van de jaren -50 en -60. (baksteen versus beton, variatie versus strakke lijnen).
    En de eigen smaak wordt weer gezien als een soort universele esthetiek.
    Welke architectuur werkelijk de tand des tijds gaat doorstaan blijkt pas meerdere generaties verder. (In en rond HC alleen het Muziekcentrum, denk ik persoonlijk.)
    De nieuwe ‘plint’ van HC zal waarschijnlijk fysiek niet eens zo lang overleven. Het lijkt wel gebouwd als een noodgebouw: staalconstructie met daaraan opgehangen de betonnen panelen waaraan dan weer die natuursteen plaatjes opgehangen zijn.
    HC (binnen en buiten) is geen architectuur maar decorbouw.

  25. Toine Goossens

    De beste reactie is ditmaal van Katja. Ga zo door!
    Met laserlicht wordt op 30 december twintigtwintig een mooi ontwerp op de wand geprojecteerd. En dan schilderen maar. Wordt een kleurrijk oudjaar.

  26. Ilvy

    Een groene gevel kan toch prima gemaakt worden op dit hekwerk?

  27. Dave

    Vind het allemaal best mooi geworden. Het bruine hc is toch echt wel een stijl icoon en nu de strake gevel eronder geeft rust. Er is veel kleur in de buurt en wat mij betreft valt dit mooi weg.
    Ben ook blij dat er weer een stuk klaar is als ik naar de goed functionerende fietsenstallingen rij. Utrecht binnenstad wordt steeds mooier en naar ik begrijp ook weer wat groener in de toekomst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).