Nieuwe gifwolk BASF komt op ongelukkig moment | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe gifwolk BASF komt op ongelukkig moment | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe gifwolk BASF komt op ongelukkig moment

Nieuwe gifwolk BASF komt op ongelukkig moment

Het was weer raak. Vandaag zagen omwonenden van de chemische fabrikant BASF een gifwolk ontsnappen bij het bedrijf. Na drie emissies in 2012 en één in maart 2013 lijkt het eerder regel dan uitzondering te worden. Voor BASF konden de problemen niet op een ongelukkiger moment ontstaan, het bedrijf heeft grote uitbreidingsplannen.

“Ik begrijp dat bewoners van De Meern zich zorgen maken over de effecten van de emissie”, zegt woordvoerder van BASF Jasmijn Degen. “Het onderzoek naar de oorzaak is nog in volle gang. Maar in welke concentraties het bij ons ook ontsnapt, het zal nooit een probleem gaan vormen voor de volksgezondheid in de omgeving. Het enige wat misschien aangetast kan worden bij een enorme hoeveelheid is het milieu. Omwonenden hoeven zich dus geen zorgen te maken.”

Onbegrip

Raadslid van  GroenLinks in Utrecht, Steven de Vries, vindt het commentaar van Degen onbegrijpelijk: “Ik snap niet dat ze kunnen zeggen dat deze emissie niet schadelijk zal zijn. Het is een groot bedrijf en er kan van alles vrijkomen, hoe weten ze dan dat het niet schadelijk is als het onderzoek nog loopt? Het zou kunnen, maar dan houden ze dus informatie achter. Ik wacht het af.”

“Gevolgen voor uitbreiding niet bekend”

Op de vraag of deze emissie problemen heeft voor de uitbreidingsplannen van BASF heeft Degen nog geen antwoord. “De effecten van de ontsnapte wolk op de uitbreiding is onbekend, eerst willen we de oorzaak weten. In maart was het een defecte klep, in augustus lag het probleem bij een temperatuurschakelaar, misschien is het nu iets anders.”

107 gebreken

GroenLinks is als enige politieke partij faliekant tegen de uitbreiding van BASF, andere fracties willen het bedrijf niet tegenhouden. GroenLinks vindt dan ook dat de gemeenteraad alles op alles moet zetten om de uitbreiding tegen te houden. “Het is een zorgelijke situatie. Er zijn meer van dit soort incidenten geweest en bovendien zijn er vorig jaar 107 gebreken geconstateerd bij een veiligheidsonderzoek bij BASF. Het bedrijf heeft geen keurig verleden, ik vind dat uitbreiding een heel slecht plan is”, aldus De Vries.

2 Reacties

Reageren
  1. Ton de Korte

    “het zal nooit een probleem gaan vormen voor de volksgezondheid in de omgeving. Het enige wat misschien aangetast kan worden bij een enorme hoeveelheid is het milieu” aldus de woordvoerder.Dus volgens mevrouw van Degen is een aangetast milieu niet gevaarlijk voor de volksgezondheid? Jasmijn gaat dus met haar gezin in de Nigerdelta wonen want dat is niet gevaarlijk volgens haar. Hoe dom kun je zijn,driewerf dom. Dom dat BASF weer een lekkage heeft, dom dat een woordvoerder van BASF zo’n uitspraak doet en dom van BASF dat zij zo’n woordvoerder in dienst hebben.Effin, de kwaliteit van werken bij BASF is al net zo goed als vroeger de kwaliteit van hun cassettebandjes.
    Een ongelukje kan gebeuren maar reageer wel eerlijk en adequaat en investeer in het repareren en vervolgens voorkomen. De VVD die vindt dat een kraakpand dicht moet omdat een houtkachel schroeiplekken veroorzaakt hoor je nu niet.

  2. Kees Cornelder

    De woordvoerder van BASF heeft overduidelijk last van humor: “(…) Het enige wat misschien aangetast kan worden bij een enorme hoeveelheid is het milieu” Wel wij, levende wezens, zijn gewoon onderdeel van het milieu. Met dieren, bomen en planten ademen we dezelfde lucht in om maar een detail ervan te noemen. Dus de luchtvergiftiging heeft ook met ons, mensen, te maken. Capice?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).