Nieuwe infographic: dit gaat er allemaal gebouwd worden rond het Jaarbeursplein in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe infographic: dit gaat er allemaal gebouwd worden rond het Jaarbeursplein in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe infographic: dit gaat er allemaal gebouwd worden rond het Jaarbeursplein in Utrecht

Nieuwe infographic: dit gaat er allemaal gebouwd worden rond het Jaarbeursplein in Utrecht
Bron: CU2030
Er wordt flink gebouwd in het gebied rond het Jaarbeursplein in Utrecht, en dat blijft de komende jaren ook zo. Zoals de projectorganisatie CU2030 omschrijft: “Een verstopte achteringang van het station is het gebied gelukkig allang niet meer.”

Er wordt flink gebouwd in het gebied rond het Jaarbeursplein in Utrecht, en dat blijft de komende jaren ook zo. Zoals de projectorganisatie CU2030 omschrijft: “Een verstopte achteringang van het station is het gebied gelukkig allang niet meer.”

Om duidelijk te laten zien wat er allemaal gaat gebeuren heeft de projectorganisatie een nieuwe infographic gepubliceerd. Hierop zie je wat er zeker komt de komende vier jaar én ontwikkelingen die nog in de planning staan. De kleuren geven aan waar je kunt werken, koffiedrinken, slapen of je fiets parkeren. Zo is er te zien dat dit jaar het WTC, Rijkskantoor de Knoop, Jaarbeursplein,  paviljoen The Green House en de Knoopstalling worden opgeleverd. Duidelijk is in ieder geval dat het gebied er over een paar jaar heel anders uitziet.

Klik op de afbeelding voor groot formaat

25 Reacties

Reageren
 1. Barend

  Duidelijk is dat al die torentjes op 90 meter worden afgeknipt. De Utrechtse tafelberg.

 2. Bill

  @ Barend: Ja, de meest idiote beslissing naar de toekomst toe die er vanuit de gemeente wordt genomen, puur en alleen om dat kleine stukje emotie die in de werkelijkheid kant nog wal raakt. Als de zichtlijnen naar de Dom nou vrijblijven en ernaast hoger wordt gebouwd heb je als gemeente een punt, nu totale onzin.

 3. The way it goes

  Jaarbeursplein wordt dus een tochtgat.

  Niks geleerd, heren “geleerden”.

  Maar ja, het gaat ook alleen maar om hoe verkoop ik zoveel mogelijk vierkante meters tegen een minimum aan bouwkosten.

  Hoe de ervaring en beleving van de gewone man op straatniveau is, doet er niet toe.

  Nogmaals: het stationsgebied is binnen 15-25 jaar verpauperd en verloederd en heeft dan alweer een opknapbeurt nodig. Het is ook erg tijdgebonden wat er nu weer gebouwd wordt.

 4. Utrechter2

  1) tegenstanders van de hoogtelimiet kunnen alleen ‘sterke’ reacties leveren als ze framen en denigrerend taalgebruik toepassen.
  2) het gaat de gemeente niet om gerommel in de breedte maar om de situatie dat de Dom Domineert blijft bestaan.

 5. Herman

  het grauwe hart namelijk het Beatrix gebouw, lijkt grauw te blijven.
  eerdere plannen zijn verdwenen?

 6. Mark

  Het nieuwe stadskantoor wordt dus nog verder aan het zicht onttrokken door o.a. Het Central park gebouw. Waarom als gemeente veel geld uitgeven voor een bijzonder ontwerp als je daarna toestemming geeft voor het grotendeels insluiten ervan door hoogbouw? Wie heeft er zo zitten slapen?

 7. Berend

  Ik zie in deze plannen vooral de provinciale mentaliteit van de gemeente. Laffe ‘hoogbouw’.

 8. Ties

  Kan op het dak vh Beatrix theater niet een mooi groen parkachtig iets komen? Is nu zo’n kale vlakte op de infographic……..

 9. Ouwe henk is boos

  Het orginele stadhuis met bouwfraudegeld veel te duur verbouwd
  Staat nu driekwart leeg
  Het nieuwe stadskantoor aan het zicht ontrokken door wtc
  In 1970 singel dempen
  40 jaar later weer weer dichtgooien
  En het ergste , de voorgevel van het oude station met die prachtige beeldenpartij, gesloopt , om er een afschuwelijke voorgevel van hc te maken
  Aan het vredenburgplein
  Kaal koud zonder ziel
  Oooh ,en het stadhuis in de binnenstad, laten verpesten door een spaanse architect,,,die er een grijze betonnen muur met een kapotte waterval van heeft gemaakt
  En een gemeente die dat toestaat
  Brrrrhhhh. Wat een bestuur heeft utrecht

 10. Henk

  @ mark: is denk dat jij hebt zitten slapen, want dit is altijd al het plan geweest.

 11. James

  Goede ontwikkeling! Hoop dat het beatrixgebouw op den duur gesloopt wordt en dat hier een paar flinke torens van rond de 150-200 meter worden neergezet.

 12. Dude

  @ James

  Jij denkt dat van den Ende het Beatrixtheater gaat verkopen, op die plek naast het station? Dream on dude.

 13. 4keerbeter

  Groots! Ook mooi dat de Graad van Roggenweg tot een klein, verhoogd paadje is gedegradeerd. Dan ben je dus sneller en comfortabeler in de oude binnenstad, het Jaarbeurskwartier en op het station. Nice! Nu de Damstraat nog losknippen en autovrij maken en we hebben vooral vrolijke fietsers en wandelaars die komen shoppen in Lombok-Oost.

 14. Thierry

  @Dude, het beatrixtheater is eigendom van de Jaarbeurs Holding. Zij hebben het langdurig verhuurd aan van den Ende…

 15. henk

  @ Dude

  Waarom zou het nodig zijn om te verkopen? Zie het als een grote verbouwing. Als slopen en opnieuw bouwen 200 miljoen kost, er voor 100 miljoen aan apartementen ingezet kunnen worden en 10-20 miljoen per jaar meer oplevert aan inkomsten vanwege meer verhuurbare ruimte begint het sommetje als stuk leuker te worden?

 16. Martijn Valkema

  Ziet er prachtig uit! Net als het nieuwe HC en open maken van de gracht. Samen met tivolivredenburg en nieuwe jaarbeurspkein komt het er allemaal erg mooi uit te zien!
  Alleen beetje jammer dat er biet hoger gebouwd mag wordeb dan 90 meter….

 17. Sjeng

  @ henk

  Denk je dat van den Ende theaterproducties in de verhuur van appartementen gaat? Ik denk het niet. Musicals zijn hun corebusiness en het Beatrixtheater is hun best gelegen locatie, naast het best bereikbare treinstation, wat voor een groot gedeelte van Nederland op max een uur tot anderhalf uur reizen is. Kunnen mensen ook met een slokje op naar huis. Aan die musicals verdienen ze vele miljoenen euro’s. Dream on

  @ Martijn Valkema

  Mooi? Getuigt dus van slechte smaak als je dat mooi vindt. Daarnaast was de hele operatie niet nodig geweest als er onder druk van de vastgoedwereld (corruptie en bouwfraude) niet een complete stapel aan verkeerde beslissingen gemaakt zou zijn 40/ 50 jaar geleden. Overigens zijn exact dezelfde fouten nu weer gemaakt en worden ze ook nog steeds gemaakt. Tel uit je winst, behalve dat er miljoenen aan gemeenschapsgeld weggesluisd worden naar miljonairs.

 18. Jan

  @ henk

  het jaarbeursgebouw/ Beatrixgebouw wordt momenteel gerenoveerd. Denk niet dat ze het gaan slopen de komende 15 jaar.

 19. BW

  Het eindresultaat even afwachten, maar wordt volgens mij best mooi. Ik begrijp alleen niet dat ervoor is gekozen om weer een “onderwereld” (onder het Forum) te creeëren. In het oude Hoog Catharijne werd die onderwereld nou juist als bijzonder onprettig/onguur etc. ervaren. Ben benieuwd hoe deze ruimte over een aantal jaar wordt ervaren.

  @Utrechter2
  Op het moment dat jij je reactie plaatste stond de hoogtelimiet in slechts twee reacties vermeld. In die twee reacties is niet geframed, zijn geen denigrerende (wel afkeurende) woorden gebruikt en is bovendien (door Bill) een valide argument genoemd: de zichtlijnen naar de Dom worden volledig geblokkeerd, dus wat heb je er aan dat de Dom altijd iets hoger is? Bij bebouwing binnen de singels deel ik je mening dat de Dom het hoogste bouwwerk moet blijven, maar waarom moet dat buiten de singels ook het geval zijn? En tot hoever buiten de singels moet dat eigenlijk gelden? Helemaal tot aan de uiterste gemeentegrenzen? Waarom?

 20. henk

  @ Sjeng

  vdende is geen eigenaar van het jaarbeursgebouw. Het is van de Jaarbeurs holding.

  Kijk eens op het plaatje van Amrath, alleen het onderste gedeelte is hotel, de rest is woning. WTC is gedeeltelijk horeca, gedeeltelijk kantoor.

  Het jaarbeurs gebouw zelf is gedeeltelijk theater, gedeeltelijk kantoor, gedeeltelijk horeca.

  Eenzelfde gebouw kan tegenwoordig probleemloos meerdere functies hebben. Als je zelf ondernemer zou zijn en je zou het grootste gedeelte van je investering meteen terug kunnen krijgen door een gedeelte als woningen te verkopen, zou jij dat geld laten liggen? Heeft niets “blijven dromen” te maken. Dat heet als ondernemer kansen pakken. (of misschien in populair taalgebruik: als kapitalistisch zwijn de stad verzieken en te grabbel gooien voor een paar rottige rotstuivers ten gunste van nog ergere kapitalistische aandeelhouders uit landen waar we geacht zijn een hekel aan te hebben etc etc)

  @ Jan, ik denk het (helaas) ook niet. Ik ging in op eerdere (hypothetische) berichten van james en dude

 21. Alex

  Een grote volgebouwde put. Misschien is een nieuwe naam ook van toepassing, jaarbeursgleuf

 22. Utrechter2

  @BW (2e plaatsingspoging wellicht door technische problemen)

  1) “Op het moment dat jij je reactie plaatste stond de hoogtelimiet in slechts twee reacties vermeld.”

  Ja en? De discussie loopt al langer dan vandaag zoals je weet.

  2) “In die twee reacties is niet geframed, zijn geen denigrerende (wel afkeurende) woorden gebruikt”

  Termen uit de reacties:

  …..idioot…….totale onzin…….

  Er is een verschil tussen iets zakelijk afkeuren, of het ergens niet mee eens zijn, en denigrerend taalgebruik. Helaas is denigrerend taalgebruik (en framing) zo gewoon geworden dat het steeds minder opvalt.

  3) Vaak worden ook verkleinwoorden gebruikt om te denigreren maar in dit geval slaat ‘torentjes’ gelukkig op het object zelf en niet op de ontwerper of op een persoon. Daar heb je een punt.

  4) Zeker zag ik het inhoudelijk punt dat gelukkig ook wordt gemaakt. Daar ging ik ook op in. a) als je zichtlijnen wilt handhaven dan moet je gewoon niet bouwen. Of terug naar de principes die eerder golden zie glazen oudbouw uit de jaren ’80 van de Rabobank. b) hoog betekent vooral optisch minder breed, maar niet perse veel minder breed qua zichtlijnen. In renders worden altijd (ik ga mee in het jargon) ‘slanke’ en ‘ranke’ torens beloofd door ontwerpers maar zie ook Rembrandtoren in Amsterdam bij het Amstelstation.

 23. Dirk

  Ik ben benieuwd hoe veel wind er gaat waaien. 🙂

  Verder wat mij betreft ook veel meer de hoogte in dan 90 meter aan de jaarbeurskant van het station. De gemeenteraad is te bang en toont te weinig visie.

 24. Jasper

  Wordt prachtig dat hele gebied, ben blij er te wonen en ik kijk naar het eindreslutaat uit!

 25. Peter R

  Wat een rommelige zooi zonder enige visie. Maar dat wisten we al, toen het U-vormige, architectonisch geslaagde stadskantoor vakkundig aan het oog werd onttrokken door de zoveelste levenloze blokkendoos. Dood- en doodzonde, en dat op een van de meest gezichtsbepalende plekken van het hele land.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).