Nieuwe inloopvoorziening voor daklozen in Utrecht: Herstart is geopend | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe inloopvoorziening voor daklozen in Utrecht: Herstart is geopend | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe inloopvoorziening voor daklozen in Utrecht: Herstart is geopend

Nieuwe inloopvoorziening voor daklozen in Utrecht: Herstart is geopend
Iedereen was welkom om een kijkje te nemen in het gebouw. Foto's: Bo Steehouwer/DUIC
De nieuwe inloopvoorziening voor daklozen aan de Nieuwegracht genaamd Herstart is donderdagavond geopend. De nieuwe opvang is een samenwerking tussen het Leger des Heils, een aantal andere organisaties en de gemeente Utrecht.

De nieuwe inloopvoorziening voor daklozen aan de Nieuwegracht genaamd Herstart is donderdagavond geopend. De nieuwe opvang is een samenwerking tussen het Leger des Heils, een aantal andere organisaties en de gemeente Utrecht.

Voor de officiële opening was er een bijeenkomst in de Catharijnekerk en op de binnenplaats van de nieuwe locatie aan de Nieuwegracht was er vervolgens muziek, eten en drinken. De openingsavond was voor Ferdinand van de Velde, hoofd Herstart, erg geslaagd: “Zoveel mensen had ik niet verwacht.”

Wethouder Maarten van Ooijen (zorg en welzijn) was aanwezig om de nieuwe inloopvoorziening voor daklozen officieel te openen. Dat deed hij samen met bewoner Daniëlle en directeur van het Leger des Heils Cornel Vader. Het publiek kon vanaf de kade ertegenover de opening bekijken. Daarna was iedereen welkom om via de voordeur een kijkje te komen nemen in het gebouw.

(Tekst loopt door onder de foto)

Tijdens de opening was een projectie op het gebouw te zien.

“Er zijn veel mensen vanavond, dat had ik niet verwacht, maar het is mooi om te zien”, vertelt Van de Velde. “We willen dat mensen hier meteen een volgende stap kunnen maken. We hebben allemaal expertises in huis, zodat je meteen iets kan doen. Dit is geen Leger des Heils, dit is een samenwerkingspand. Bij de voordeur zie je alle logo’s hangen. Het is heel bijzonder dat je het met zoveel partijen samen doet.” Van der Velde noemt Jellinek, Humanitas, Arkin en MEE als voorbeelden van de samenwerkende partijen in Herstart.

Feesttent
Voorafgaand aan de opening was er een bijeenkomst in de Catharijnekerk. Op het plein voor de kerk stonden vuurkorven en deelden vrijwilligers warme chocolademelk en wafels uit. In een volle kerk vertelden onder andere de medewerkers van de samenwerkende organisaties over hun werk. Dat deden ze samen met mensen die zelf dakloos zijn geweest. Ook was er ruimte voor een paar muziekoptredens: ‘Als ik bovenop de Dom sta’ ontbrak hierbij niet. Er werd uit volle borst meegezongen.

Vanaf de Catharijnekerk liep het publiek vervolgens naar de Nieuwegracht. Langs de route stond hier en daar ook een vuurkorf waar sommigen even een korte pauze namen om op te warmen. Op de binnenplaats van het voormalige Catharijnehuis stonden een feesttent met dj en verschillende kraampjes met eten en drinken. De koffie, boerenkool en zuurkool waren populair.

(Tekst loopt door onder de foto)

Eén van de eetkraampjes in de feesttent op de binnenplaats.

Tot rust komen
De daklozen kunnen bij Herstart overdag terecht voor eten, drinken, kleding wassen of om een gesprek te voeren. Daarnaast kunnen ze er terecht voor medische zorg, activiteiten en voor een (tijdelijke) slaapplaats. Ze krijgen ook hulp en ondersteuning van het Stadsteam Herstel bij wonen, zorg, schuldhulpverlening of inkomen. “De hulpverleners proberen de dakloze mensen zo snel mogelijk te begeleiden naar een passende vervolgplek, waar ze tot rust komen en verder kunnen werken aan hun herstel”, aldus Van de Velde.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).