Het plan voor een bibliotheek in het oude postkantoor leek afgelopen zomer geen kans meer te maken, maar daar is verandering in gekomen. Eigenaar ASR heeft de plannen toch kunnen bijstellen en heeft nu een plan ingediend dat wel in de financiële kaders past, zoals de gemeente die heeft vastgesteld.
Dat laat ASR vastgoedbeheer desgevraagd weten. Hoe groot de kans is dat de bibliotheek uiteindelijk daadwerkelijk naar de Neude verhuist is moeilijk in te schatten, maar wel is duidelijk dat de ‘BiebopNeude’ één van de vier opties is als mogelijke locatie voor de bibliotheek.
Andere opties voor de bibliotheek, die op de huidige locatie te klein wordt, zijn onder andere een verbouwing van het huidige pand, het KvK-pand aan de Kroonstraat en naar verluid een gebouw rond het Centraal Station.
In juli leek het plan nog onhaalbaar nadat meerdere begrotingen voor het plan te duur bleken. De laatste maanden is er een commissie opgezet waarin onder andere de bibliotheek en de gemeente in vertegenwoordigd zijn om te kijken wat de beste keuze is voor de toekomst van de bibliotheek. ASR heeft hun plan bij deze commissie ingediend. In de loop van deze maand laat de commissie meer weten over de procedure voor de komende maanden.
31 Reacties
ReagerenWaarom komt er eigenlijk geen “food court” in dat oude postkantoor..? Überhip!
Geen Hotel of Winkels meer ?
In het gebouw is ruimte voor bibliotheek, versmarkt, winkels en een hotel. Er is wel een plan geweest het gebouw helemaal om te bouwen tot hotel.
Klik op de link hierboven om naar de Facebookpagina van BiebOpNeude te gaan. Daar is een goede animatie te vinden van de laatste plannen.
https://www.facebook.com/BIEBopNEUDE
@Ton: ik vraag me oprecht af of Utrecht wel behoefte heeft aan een bibliotheek, versmarkt, (meer) winkels en (nog) een hotel, laat staan een combinatie van deze 4. Laten we met z’n allen iets nieuws, wat hippers en wat meer “out of the box” denken.
Een BIEB is zo 2001.. Laat ons de ogen niet sluiten voor de ontwikkeling(en) van de nieuwe media.. Boeken staan straks enkel nog maar in het museum.
@ Jan en Erwin. Ik heb het idee dat u beide al vrij lang niet meer in een bibliotheek bent geweest. De bibliotheek is er allang niet meer voor enkel het lenen van papieren boeken. .Ga bijvoorbeeld eens een kijkje nemen bij de openbare bibliotheek in Amsterdam of Groningen.
@sander: vorige week nog in de bieb in Utrecht geweest en kon er een kanon afschieten…
Wij (BiebOpNeude) doen geen uitspraken over winkels, versmarkten en hotels. Over de bieb kunnen we kort zijn. Utrecht heeft grote behoefte aan een moderne bibliotheek. Ook al zijn er misschien momenten dat je het niet zou zeggen: De bibliotheek van Utrecht is de grootste ledenorganisatie van Utrecht. Deze (moet van de gemeente Utrecht en) wil graag moderniseren, maar zit gevangen in een mooi maar sterk verouderd en te krap pand. De reden van de veroudering is dat de gemeente tien jaar geleden een moderniseringsambitie neerlegde bij de bieb. Daarbij een nieuw gebouw liet ontwerpen. Het nieuwe gebouw bijna liet bouwen en zich toen, met een stem verschil in de gemeenteraad, bedacht.
In afwachting van de sprong naar de modernisering is er veel geld opzij gezet en niets aan onderhoud gedaan. Gemeente Utrecht en bibliotheek zijn zich zeer bewust dat de rol van een bibliotheek als veredelde boekenkast sterk zal afnemen. Maar daar komen andere rollen voor in de plaats. Een rol die in een tijd van toenemend gekleurde en verkokerende informatievoorziening veel te maken heeft met het waarborgen en uitdragen van onafhankelijke informatieverstrekking bijvoorbeeld. In binnen en buitenland worden steeds meer, steeds grotere en aansprekender bibliotheken geopend omdat ze juist in de tijd van digitalisering een grotere rol beginnen te spelen in de maatschappij. Dat lijkt tegenstrijdig, maar wie zich in het onderwerp verdiept ontdekt dat bibliotheken de potentie hebben hart en ziel van een plaatselijke gemeenschap te vormen. (Dat klinkt soft en theatraal, voor sommigen niet van deze tijd, maar het is wel iets waar het overgrote deel van de bevolking behoefte aan heeft). Voor Utrecht is het daarnaast ook van groot belang om sterk publiekstrekkende bibliotheek in de binnenste binnenstad te houden om het centrum levend te houden.
Het voert te ver hier de hele discussie rond de toekomst van een Utrechtse bieb opnieuw te voeren. Op de FB-pagina van Bieb Op Neude is op 29 dec een artikel gepubliceerd dat hier nader op ingaat. Het is een neerslag van een breed onderzoek dat op verzoek van de gemeente Utrecht en de bibliotheek is gedaan. Op de pagina vind je nog veel meer discussie en argumentaties. Licht chaotisch, zoals dat op FB-pagina’s gaat, maar voor de echt geïnteresseerde voldoende stof tot nadenken!
@Ton Kroon: Hulde voor deze bijdrage. Hier valt geen speld tussen te krijgen. De moderne bibliotheek vertoont bovendien steeds vaker een spilfunctie als (lokaal) cultuurcentrum, een beetje als Forum Romanum van de stad. Een functie die nu niet vervuld kan worden en in de toekomst niet vervuld zal (kunnen) worden als je hem wegstopt in een bunker zonder krachtige uitstraling.
Een bibliotheek is een stuk gereedschap in het cultuurlandschap van de stad. Het belang van en de waarde die men hecht aan cultuur in een stad kun je ook aflezen aan de bibliotheek.
Het is niet voor niets dat de bibliotheek van de toekomst gezien wordt als ‘knooppunt voor kennis, contact en cultuur’. Als Utrecht daar NU geen goede ruimte aan geeft, inclusief het daarbij behorende smoelwerk, heb je over tien jaar een stad zonder kloppend hart.
Die eigenaar heeft ook wel door dat een commerciele instelling in dat pand krijgen hem niet gaat worden.
Daarom grijpen ze nu terug naar de Bieb, dat is een verandering die alleen maar door geld wordt gedreven, als ze er een winkel/horeca ofzo in kunnen krijgen dan hadden ze heus wel daarvoor gegaan, omdat dat veel meer op kan leveren.
Maar een nieuwe Bieb is helemaal niet nodig, huidige pand is groot genoeg en sfeervol. Daarnaast wordt een Bieb langzaam overbodig, over 25 jaar zie je daar bijna niemand meer. Niet teveel meer investeren dus.
ophouden met die onzin kost alleen maar geld.ga kijken zit geen hond in de Bied.wie zijn zakken moet er worden gevuld?????
Ik blijf maar gewoon hopen dat het ooit nog goed komt
@Ton Kroon: hulde. Voor anderen: gooi de betekenis van papieren boeken niet te gauw weg; in veel wetenschappelijk onderzoek wordt de betekenis van digitale media weer gerelativeerd, in ieder geval ‘werken’ digitale teksten anders in op het brein. Voert hier te ver, maar houdt de opties voor papieren media nog een tijd open. Verder is het voor ouderen zeer aantrekkelijk en als het er eens rustig mocht zijn: heerlijk, tenminste één prikkelarme plek waar je rustig kunt vertoeven. Zelf zie ik de Bieb graag als multimediale ontmoetingsplek op de Neude!
Als de huidige bibliotheek leeg komt kan V&D terug in het pand, daar is het voor bebouwd. Die hebben minder ruimte nodig en in Hoog Catharijne zitten ze straks in een zijstraat.
Iedereen die hier zegt dat er niemand in de bieb zit of komt heeft of z’n ogen niet open gedaan of is er gewoon niet geweest en roept maar wat om een interssant gesprek over een toekomstige bieb in de kiem te smoren. Als ik er kom vind ik het namelijk altijd tamelijk druk.
@ Frank: Dank!
@ Herman: De realisatie van dit soort plannen, elke verkoop, elke verhuur, komt voort uit een ontmoeting van belangen. Er is geen verhuurder te vinden die de bieb gratis onderdak gaat bieden. Dus dit argument voegt niets toe aan de discussie. Als u bedoelt te zeggen dat gemeente Utrecht zich het pand beter had kunnen toe-eigenen om daarmee de exploitatie en bestemming naar eigen inzicht te kunnen reguleren dan vindt u mij aan uw zijde. Maar daarvoor is het inmiddels te laat…
@ Joop: Als er ergens geen geld verdiend wordt is het bij bibliotheken. Maar mocht u het beter weten: publiceer niet uw vraag, maar het antwoord op uw vraag…
@ Walther: wij ook!
@ Bram: idee! De gemeente Utrecht is snel aan het krimpen in winkelmeters. Het huidige V&D gebouw kan minder opvallend leegstaan en aan de winkelvoorraad onttrokken worden dan het pand op de stadhuisbrug. V&D moet misschien krimpen en de stad heeft publiek nodig om levend te blijven. Wie weet, zou men eens naar moeten kijken… 🙂
@ Willem: We zijn het stadium van de kiem al ver voorbij gelukkig. In de discussies die de afgelopen periode zijn gevoerd is heel duidelijk geworden dat de bieb aan de toekomst aangepast moet worden en dat daarvoor een ander type huisvesting onontbeerlijk is. Er zijn zelfs geen politieke partijen gespot die zich hiertegen verzetten. Het idee wordt breed gedragen. Men heeft alleen wat moeite met het nemen van verantwoordelijkheid.
Velen die dit lezen krijgen nu bij Google een vlaggetje acht hun naam: U bent geïnteresseerd in Utrecht en in bibliotheken. De kans is groot dat als u straks googlet op het woord bibliotheek u vooral informatie krijgt over Utrechtse bibliotheken. Andere informatie wordt door Google even verborgen gehouden of naar achter gedrongen. In het dagelijks leven is dat handig. Want de kans dat u zoekt naar informatie over Utrechtse biebs is groot.
Hetzelfde proces vindt echter plaat ten aanzien van uw visies en meningen. Uw politieke standpunten, uw voorkeur voor uw nieuwe jurk of auto etc. Google bewijst u een dienst, maar verauwt ondertussen uw blik. En dat terwijl u dacht dat via google nu juist de hele wereld bereikbaar was geworden…
Dan hebben we het nog niet gehad over de commerciële sturing van adverteerders op Google en Facebook en vele andere partijen. Zij gaan uitmaken welke informatie nu (en in de toekomst steeds meer) tot u komt. Onder het mom van dienstverlening. Is dat een probleem? Nee, vaak niet. Maar ja, soms wel, er zijn momenten waarop u zich onafhankelijk wilt kunnen informeren. En vaak zijn dat belangrijke momenten.
Een uitweg naar onafhankelijke informatie beschikbaar houden is één van de groeiende taken van de bibliotheek. Altijd geweest, maar belangrijker naarmate de voor de hand liggende informatiebronnen steeds gekleurder worden en getoetst moeten kunnen worden door iedereen. Het is maar een voorbeeld…
Ik ben al lid van de bibliotheek sinds mijn 8e en ik zal mijn hele leven lid blijven! Het zal best rustiger in de bieb zijn dan vroeger, omdat je er vroeger naar toe moest om te snuffelen en nu kun je dat thuis in de online-catalogus doen en daarna klik je indien nodig op Reserveren. De bieb is meer dan alleen boeken, maar ook tijdschriften, muziek, bladmuziek, films en andersoortige DVD’s, je kunt er de pc gebruiken, met je eigen laptop het draadloos internet op, de Centrale heeft studieruimtes (ik heb er zelf nog gezeten). De Utrechtse bieb is echt helemaal top en moet zeker in het oude centrum blijven zitten. Het gedrukte boek zie ik zo snel nog niet verdwijnen, al was het alleen al omdat je er geen stroom voor nodig hebt…….
Joh, boeie, als jullie zo graag een bieb willen in het oude postkantoor: be my guest. Maar willen jullie er wel bij stil staan dat jullie dat alleen kunnen en willen realiseren met publiek geld..?! Volgens mij kunnen wij (Utrecht) dat geld wel beter gebruiken. Dus bieb prima, maar zorg wel ff lekker zelf voor financiering!
@Suzan: We willen niet zozeer iets realiseren. We willen iets verhuizen naar een plek waar het geld dat er aan besteed wordt optimaal tot zijn recht komt…
@ton: me dunkt dat het hier over meer gaat dan slechts een verhuizing… Moet er geen geld op toegelegd worden…?! Gaat dit allemaal “budgetair neutraal”?
Dit soort hobby’s van cultuurpauzen kosten achteraf altijd meer, zie Tivoli-Vredenburg. En de belastingbetaler maar betalen…
Godallemachtig wat zijn de populistische rechtsreactonaire bieb-bashers weer onwaarschijnlijk slecht geïnformeerd.
@Susan: Het ware beter voor de discussie als je berichtje wat minder vraagtekens zou bevatten. Informeer jezelf eerst eens en kom dan weer terug, opdat je mededelingen wat meer onderbouwde stellingen dan bevraagtekende onwetendheid laat zien.
@Herman: De belastingbetaler betaalt voor ALLES. Ook voor de faciliteiten die jij gebruikt. Zullen we de faciliteiten waar jij gebruik van maakt dan ook maar afschaffen omdat ze mij als belastingbetaler (teveel) geld (naar mijn zin) kosten?
@Frank: zeg Frank, gedraag jij je eens een beetje op dit forum met je op de man gespeelde ongefundeerde opmerkingen.
Hoezo populistisch?
Hoezo rechtsreactionair?
Belachelijk hoe jij je -wederom en ook in dit draadje- weer volledig laat gaan!!
@redactie: kan deze man aub een ip-ban krijgen?
@Frank: wel eens bij stilgestaan dat niet iedereen op een bieb van gemeenschapsgeld zit te wachten..?
Verder volledig met Susan eens: je gedraagt je als een hork, dat doet het bieb-op-het-neude kamp niet veel goed… Maar maakt wel veel duidelijk hoe dit kamp met andersdenkenden omgaat.
@Suzan Het gaat hier in eerste instantie om een verhuizing waarbij tegelijk gezocht wordt naar de mogelijkheid de tien jaar geleden ingezette moderniseringsambitie gedeeltelijk alsnog te realiseren. Daaraan is de afgelopen 10 jaar veel geld besteed in de voorbereiding. En daarvoor zijn miljoenen gereserveerd voor de bieb. Het gemeentebestuur kan je nu anders doen geloven omdat ze na de laatste gemeenteraadverkiezingen hebben besloten de begroting voor de bieb fors naar beneden bij te stellen.
De financiële kaders waarover nu gesproken wordt zijn de bijgestelde kaders. Dat is dus inclusief een forse bezuiniging op het eerder voorziene budget.
Wie geen voorstander van de verhuizing is roept een renovatie van het huidige pand over zich af. De gemeente stuurt er via de huurcontracten op aan dat de bieb dan de panden van Mobach en Broese inlijft. Voor dit project zullen hoge kosten gemaakt moeten worden.
@Erwin Laten we het een tikje beschaafd houden. Voor jouw informatie: er bestaat geen bieb-op-het-neude-kamp. BiepOpNeude is een onafhankelijk initiatief van vier mensen die elkaar via Facebook hebben gevonden. Het afgelopen jaar hebben zeer veel mensen zich achter het initiatief geschaard. Allen hebben geheel voor eigen verantwoording hun mening gegeven. Zo ook Frank hier. Frank behoort niet tot de initiatiefnemers. Wij, BiebOpNeude, zijn blij met iedere beschaafde bijdrage die de discussie levend houdt. Elkaar voor rotte vis uitmaken of in kampen indelen lijkt ons niet productief.
@Herman @Suzan @Erwin. Ik hoop dat inmiddels een beetje door begint te schemeren dat de verhuizing van de bieb de kas van de gemeente niet gaat draineren. Op het moment wordt gekeken naar het realiseren van de bieb binnen de al bestaande financiële kaders. Natuurlijk kost een verhuizing geld. Zoals eerder gezegd, daar waren al reserveringen voor gemaakt.
De kosten van een Bieb op de Neude staan echter in geen verhouding tot bijvoorbeeld de realisatie van het nieuwe Tivoli (bouw Rode Doos inbegrepen), de huur-oh-nee-toch-maar-koop van het Stadskantoor, het water uit en weer in de singel, de parkeergarage op het jaarbeursplein die we sloopten om een nieuwe te bouwen (, of toch niet, of toch wel, gut wat duur eigenlijk zo’n parkeergarage)…
Het staat zelfs in geen verhouding tot de geplande nieuwe bieb op het Smakkelaarsveld die toch niet door ging. Het staat zelfs niet in verhouding tot de voorbereidingskosten van die nieuwe bieb die niet door ging.
Utrecht kent een historie van historische fouten als het op vastgoed aankomt. Veel is terug te voeren op tactisch spel van projectontwikkelaars. DAAR heeft de Utrechtse burger al heel veel belastinggeld naar toe gebracht. Na bijvoorbeeld een referendum waarvan nooit meer iemand iets heeft teruggezien is er nu voor het eerst weer een breed gedragen idee vanuit de bevolking, iets dat een zeer groot deel van Utrechters wil realiseren en nalaten. Een idee wat heel weinig kost in vergelijking tot de eerdere opsomming.
Wie werkelijk wilde dat Utrecht geen zakkenvullers spekte heeft de afgelopen tien jaar veel kansen laten liggen de koers aan te passen, kampen te meden, aan de bouwputten te zien. Er waren vele projecten die tot honderden miljoenen hadden bespaard als ze niet waren door gegaan. Het is dan wat zuur om al je tegengas te verspillen aan zoiets als de verhuizing van de bieb. Vooral omdat je je daarmee niet te weer stelt tegen geldverslindende zakkenvullers, maar tegen stadsgenoten die niet op geld uit zijn…
@Erwin: Nogmaals. Ik zit op mijn beurt misschien weer niet te wachten op zaken die jij wel belangrijk vind en (ook) met gemeenschapsgelden betaald worden. Die fietsparkeerfaciliteiten in Utrecht? Onzin. Ik fiets niet. Laadpalen? flauwekul. Ik heb geen elektrische auto. Water in de singel? Wat heb ik daar aan? En ga zo maar door.
@Suzan: Even puntsgewijs:
“Hoezo populistisch?”
Omdat het bij de populisten nogal in trek is om bepaalde overheidsuitgaven als onnodig of per definitie te hoog te bestempelen.
Hoezo rechtsreactionair?
“Omdat het in de rechtsreactionaire gelederen nogal in trek is om bepaalde overheidsuitgaven die betrekking hebben op cultuur als onnodig te bestempelen, niet zelden omdat het ‘linkse hobby’s’ zouden betreffen.
Verder is het erg makkelijk maar nogal goedkoop om meteen de redactie een IP ban te vragen als mensen het niet met je eens zijn of wat kleurrijker dan wel rondere taal hanteren.
Ik kon aan jouw kant weinig inhoudelijke argumenten vinden om op in te gaan. Resteert dus slechts de mogelijkheid te ageren tegen het nogal ongeïnformeerde en ongefundeerde gestrekte been waarmee je de discussie in kwam en wat zich beperkte tot financiën, zonder oog te hebben voor de functie die daarvoor terug komt. Wellicht heeft Ton Kroon je op dat gebied in zijn oneindige goedheid en geduld nu in toereikende mate bijgepraat. Ik zou daar de lust niet voor hebben.
Wat hebben de bieb voorstanders toch ontzettend veel woorden nodig om hun boodschap te vertellen. Dat is al een teken van zwakte.
Verder is het moeilijk te begrijpen voor ze dat ze een achterhoedegevecht voeren, maar weinig mensen zitten nog op een bieb te wachten en de grote meerderheid betaalt liever minder belasting dan meer vanwege een hobby van de zelfbenoemde cultuur elite.
@Herman Zeggen dat ‘veel woorden nodig hebben’ een teken van zwakte is is nou ook niet bepaald een sterk argument Herman. Krijg je eens alle argumenten, ben je weer niet tevreden omdat het er zoveel zijn.
Hard roepen dat iets een achterhoedegevecht is maakt het, hoe stoer het ook klinkt, nog niet tot een achterhoedegevecht.
Ik geloof niet dat de ‘cultuur elite’ zichzelf als zodanig benoemd heeft. Ik geloof wel dat dit het soort ‘wegzetlabel’ is dat in het leven wordt geroepen door mensen zonder steekhoudende argumenten om ergens een negatieve reuk aan te geven.
Jammer, je hebt betere momenten gekend Herman…
@Herman u bent nogal fel tegen de komst van de bieb. Ik ben student Journalistiek en wil graag een radio-reportage maken over de Neudebieb. Zou ik u mogen interviewen?
Alvast bedankt!
@Herman: Zeggen dat veel (maar wat is veel…) woorden nodig hebben een teken van zwakte is, is even onzinnig als zeggen dat het hanteren van oneliners een teken van sterkte is.