Nieuwe lockdown: burgemeester Sharon Dijksma komt met boodschap voor alle Utrechters Nieuwe lockdown: burgemeester Sharon Dijksma komt met boodschap voor alle Utrechters

Nieuwe lockdown: burgemeester Sharon Dijksma komt met boodschap voor alle Utrechters

Nieuwe lockdown: burgemeester Sharon Dijksma komt met boodschap voor alle Utrechters
De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, heeft zojuist gereageerd op de nieuwe strenge coronamaatregelen. Nederland gaat opnieuw in lockdown. Alle nieuwe regels zijn hier te lezen. De reactie van Sharon Dijksma is hieronder integraal te lezen.

De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, heeft zojuist gereageerd op de nieuwe strenge coronamaatregelen. Nederland gaat opnieuw in lockdown. Alle nieuwe regels zijn hier te lezen. De reactie van Sharon Dijksma is hieronder integraal te lezen.

Beste Utrechters,

Opnieuw staan we aan de vooravond van een ingrijpende lockdown. De zoveelste. Ik kan me goed voorstellen dat u er moedeloos van wordt. Vlak voor Kerstmis, het feest van het licht, sluiten horeca, culturele instellingen en niet-essentiële winkels hun deuren en wordt het letterlijk donker. Een hard gelag: voor de ondernemers die dit treft. Voor ons allen: hoe heerlijk is het om even naar buiten te kunnen; kerstinkopen te doen voor je geliefden en vrienden. Samen koffie te drinken in het cafeetje om de hoek.

Het mag niet zo zijn. Het virus is vooralsnog meer ons onder controle aan het houden dan andersom. Het vaccineren helpt. Maar een boostervaccin is nodig, want onze immuniteit neemt af naarmate de prik langer geleden werd gezet. En dus wordt er met deze nieuwe maatregelen tijd gekocht om iedereen een nieuwe prik te kunnen geven. Mijn hart gaat uit naar de medewerkers in de zorg, de ziekenhuizen, huisartsen en de GGD; naar de moedige mannen en vrouwen van de politie; naar onze betrokken BOA’s die zich weer moeten schrap zetten voor de zware tijd die komen gaat. Zij verdienen onze steun. Onze tolerantie. Ons begrip; ook als u het niet eens bent met deze ingrijpende besluiten van de regering.

Kerstmis is een tijd van bezinning. We kijken terug op een zwaar jaar. En het einde is nog niet in zicht. Maar het is ook het feest van het licht. Van de hoop en een nieuw begin. Daarom wil ik u vragen: houd moed! Hou vol. Vier het leven; ook al is het in kleine kring. Heb uw naasten lief; vooral als het een eenzame buurman of buurvrouw betreft. En laten we de tijd benutten om met elkaar te bedenken hoe we weer ‘in control’ komen. Hoe we beter kunnen inspelen op de grillen van dit virus zodat onze samenleving weerbaarder wordt en we weer open kunnen gaan zonder de volksgezondheid grote schade aan te doen. Met andere burgemeesters heb ik bij het kabinet aangedrongen op een strategie voor de langere termijn. Laten we samen nadenken over wat wel kan. Dat geeft ons moed. Het brengt perspectief voor de langere termijn. Samen kunnen we dat!

Ik wens u ondanks alles daarom een warme, gezonde, bedachtzame en liefdevolle Kerst. Hopelijk in het gezelschap van de mensen die u lief heeft. Want dit is weliswaar een tocht door de woestijn. Maar we lopen hem wel samen. Niet alleen.

20 Reacties

Reageren
 1. Dominique VandeG.

  Er werd in alle Nederlandse media de afgelopen weken vol bewondering gesproken over landen zoals Oostenrijk welke het zo goed voor elkaar hadden met het opsluiten van niet gevaccineerden en zo. Bijna dwepend werd hier gesmeekt om óók die maatregelen. En nu wórden de teugels dan strak aangehaald is het wéér niet goed. Elk volk krijgt de regering die het verdient mensen.
  Velen hier hebben niet alleen hun oren laten hangen naar wat er in Den Haag allemaal wordt uitgekraamd maar zelfs een 180 graden draai gemaakt zodat ook zij zijn gaan prediken wat er door het demissionaire kabinet allemaal werd bedacht. Niemand lijkt ook maar slim genoeg om te voorzien dat zoiets elke keer als een boemerang bij je terugkomt. Deal with it dan maar.

 2. Scherpschutter

  Mevrouw Dijksma zegt hier een aantal interessante dingen.

  1) Het nieuw aangetreden oude kabinet heeft na een jaar bedenktijd en overleg geen langetermijnstrategie. Anders vraag je er immers niet om…

  2) De burgemeesters van Nederland hebben in het verzoek om een langetermijnstrategie aangedrongen om te kijken naar wat wél kan, hetgeen expliciet impliceert dat het het voornemen van de burgemeesters is om langere termijn zaken niet te laten kunnen.

  De conclusies laat ik aan u over en als u me verder even excuseert dan ben ik een permanent overwinteringsstekje zoeken in een zonnig land, om zo de ongetwijfeld levensgevaarlijke 2022 virusvariant genaamd ‘1D10T’ alvast voor te zijn.

 3. Massegast

  Mag ik me aansluiten bij de prachtige brief van onze Burgemeester en mijn stadgenoten Sterkte, een Zinvolle Kerst en een Gelukkig en virusvrij 2022 toewensen. Elk leven bevat een tocht door de woestijn. Zonder dat geen wedergeboorte en zou het nieuwe zonder betekenis zijn.

 4. Paul

  Heel mooie hartverwarmende toe spraak die past in hoe we graag Utrecht zien. Een stad met een groot hart en zorg voor elkaar, waar we verder kunnen kijken dan ons eigen ego,ons eigen gelijk ,en beseffen dat we in deze crisis samen zijn. Ook de schade voor andere voelen . Dat er in Utrecht geen frustratie rellen zijn, daar mogen we even als deze bijzondere burgemeester trots en blij mee zijn.

 5. Len

  We geven het virus zoveel betekenis als wat onze keuzes doen toelaten. Dan kan iedereen wel verdrietig zijn, maar het zijn uiteindelijk allemaal menselijke handelingen die de situatie maken zoals ie is, en deze zijn dus maakbaar. Terwijl het als een soort in steen gegraveerd gegeven lijkt in de inmiddels collectieve filterbubbel. En dan heb ik het niet over het houden aan maatregelen, maar het bedenken ervan. Absurd, dat is wat het is, wat proberen we hier nou eigenlijk te conserveren?

 6. Nina

  Mooie woorden. van onze burgemeester.

  Voor iedereen veel sterkte, wijsheid, gezondheid en de moed om te zien wat nog wel kan binnen de maatregelen. Laten we hopen hiermee een rampspoed te voorkomen.

 7. Marina

  Veel sterkte mede-utrechter, fijne feestdagen en op naar een gezond 2022!

 8. Bart

  Mooie, hartverwarmende woorden van onze burgemeester – bedankt Sharon! Ik wens iedereen alle goeds toe.

 9. Theo

  Alleen maar instemmende reacties.
  Terwijl ik om me heen hoor hoe het gonst van de onvrede.
  Hoe is dat nu mogelijk?

 10. Hans

  @ Massegast, Paul, Nina, Marina, Bart 👍

 11. RABE

  Voor alle mensen; geef elkaar de ruimte, heb geduld hoe moeilijk soms ook is. Ga voor de booster. Maak zelf een afspraak, want ik weet niet wanneer de oproepen verstuurd worden. Het moet toch een keer goed komen maar dan moeten we ons wel aan de regels houden. Hygiene is niet alleen handen wassen maar ook dagelijks een nieuw mondneusmasker. Daar kan nog heel veel verbeterd worden, want ik zie nog heel veel grote neuzen. Bah.

 12. Scherpschutter

  @Theo

  Welkom in de nieuwe wereld.

 13. Justin

  Geduld, mensen, het komt allemaal goed. Dit zijn nou eenmaal geen simpele tijden. Ga voor die booster, leef de regels na en hou je haaks.

 14. Pol

  Jan Terlouw had het over een touwtje uit de brievenbus.
  Utrecht heeft het ook over een touwtje uit het hart….

 15. Herman

  Sharon is van de PVDA ooit een progressieve partij, nu een Rutte papegaai…..

 16. Janah

  Tel uw zegeningen en schiet niet met scherp, scheelt een hoop chagrijn.

 17. Massegast

  @Pol — Met dat touwtje uit de brievenbus ben ik in een Utrechtse wijk opgegroeid. Jaren 50. Als het straatleven me te zwaar werd, dan was het de lifeline naar m’n moeder. Ik had toen ook met een virus te maken. Extreme vermoeidheid. Ik kon de trap niet op. De huisdokter kon niets vinden. Mijn moeder op hoge poten met me naar het kinderziekenhuis, aan de Nieuwe Gracht. Daar kreeg je eerst een standje, omdat er geen verwijsbriefje was. Het bleek om een ‘virus achter de longen’ te gaan. Ze konden er niets aan doen. Uitzieken dus. Wekenlang doodmoe op de bank. Ik heb er mijn liefde voor de Nieuwe Gracht, de geur van bakker Moolenbeek en mijn respect voor virussen aan overgehouden.

 18. RABE

  Pol verklaar je nader. Ik snap het niet.

 19. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat hij stiekem een beetje verlieft is op de burgemeester en op ALLE Utrechters. Fijne kerst!

 20. Scherpschutter

  @Herman 16:31

  Zowel mevrouw Dijksma als mijnheer Rutte zijn gebonden aan internationale contracten met organisaties als de EU, de VN, het WEF en het IMF.

  Dijksma en Rutte hebben niets te zeggen in Nederland. Het zijn uitvoerders van dezelfde internationale oekazes.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).