Nieuwe maatregelen om Utrechters financieel te helpen; energietoeslag ook voor middeninkomens Nieuwe maatregelen om Utrechters financieel te helpen; energietoeslag ook voor middeninkomens

Nieuwe maatregelen om Utrechters financieel te helpen; energietoeslag ook voor middeninkomens

Nieuwe maatregelen om Utrechters financieel te helpen; energietoeslag ook voor middeninkomens
Archiefbeeld
De gemeente Utrecht komt opnieuw met maatregelen om Utrechters financieel te helpen. Een van de maatregelen is dat ook mensen met een middeninkomen de energievergoeding van 1.300 euro aan kunnen vragen.

De gemeente Utrecht komt opnieuw met maatregelen om Utrechters financieel te helpen. Een van de maatregelen is dat ook mensen met een middeninkomen de energievergoeding van 1.300 euro aan kunnen vragen.

De energievergoeding kon tot nu toe alleen worden aangevraagd door Utrechters met een inkomen tot 125 procent van het wettelijk sociaal minimum, maar die groep wordt nu uitgebreid. Ook mensen met een laag middeninkomen – tot 150 procent van het wettelijk sociaal minimum – kunnen de vergoeding aanvragen.

Volgens de gemeente gaat het in Utrecht om zo’n 8.000 extra huishoudens. Deze maatregel komt bovenop een eerder aangekondigde regeling: Utrechters met een inkomen tot 200 procent van het sociaal minimum kunnen vanaf 1 oktober via de bijzondere bijstand hun energierekening voor een deel gecompenseerd krijgen.

“De hoge inflatie heeft grote gevolgen voor de koopkracht. Niet alleen de minima, ook mensen met lage middeninkomens hebben steeds meer moeite de boodschappen en de energierekening te betalen”, zegt wethouder Linda Voortman. “Met een breed pakket aan maatregelen voor zowel minima als lage middeninkomens nemen we nog voor dit jaar maatregelen en proberen we te voorkomen dat mensen nú door het ijs zakken.”

Zelf aanvragen

Naast extra ondersteuning voor middeninkomens, komt de gemeente ook met maatregelen om minima verder tegemoet te komen. Ongeveer 400 huishoudens die al drie jaar of langer in de bijstand zitten, krijgen automatisch een zogenoemde Individuele Inkomenstoeslag. Volgens de Participatiewet moeten mensen die toeslag zelf aanvragen, maar niet iedereen weet hoe en waar dat moet. De gemeente gaat de toeslag daarom nu automatisch verstrekken.

De gemeente heeft ook aangekondigd dat studenten een energiecompensatie kunnen aanvragen. Eerder deze maand werden ook al financiële maatregelen aangekondigd om Utrechters tegemoet te komen vanwege de inflatie en hoge energieprijzen. De gemeente neemt maatregelen omdat ze denkt dat een steeds grotere groep Utrechters – waaronder de middeninkomens en mensen met voltijdsbanen – in de problemen komt.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Ik pleit voor terughoudendheid bij tegemoetkoming aan middeninkomens wanneer het om mensen gaat die ruimschoots de mogelijkheid hebben gehad om reserves op te bouwen, maar dat uit spilzucht hebben nagelaten. In die gevallen ben ik alleen voor leningen, uiteraard rentedragend. Maar ik geef toe dat het onderscheid moeilijk te maken is en last-but-not-least weer een ongelofelijke bureaucratie zal gaan opleveren. Nederland zit door jarenlange nalatigheid van de overheid, gecombineerd met recent opgekomen problemen op tal van punten onvoorstelbaar in de knoei. Dat is nagenoeg volledig te wijten aan de regeringen van Rutte en niet te vergeten daarvóór van Balkenende.

 2. katja

  En ook geld naar studenten voor energierekening. Gemeente zit op zwart zaad, en huiseigenaren betalen zich scheel aan OZB. Niet ieder huisbezitter is rijk hoor. Ik in ieder geval niet.

 3. Peter

  Er komt al een landelijke regeling, aangekondigd op prinsjesdag. Waarom gaat de gemeente Utrecht dan ook nog een eigen regeling maken? Hou je als lokale overheid eerst bezig met je eigen zaken en regel die goed voordat je op landelijk niveau gaat acteren met onderwerpen die je niet aangaan: https://www.duic.nl/algemeen/gemeente-utrecht-was-niet-opgewassen-tegen-complex-dossier-en-heeft-nu-930-000-euro-betaald/

 4. Kaat

  Goed om de armste huishoudens te ondersteunen, maar wordt er ook gelet op de uitgaven? Tegenwoordig heeft iedereen tig abonnementen (databundels, fiets, streamingsdiensten, dure leasebakken enz enz), dure vakanties, dure gadgets, merkkleding,… Lijkt me niet nodig om dit indirect te financieren. Ik denk echt dat we minder luxe zullen moeten gaan leven, het is niet anders. En het is beter voor het milieu.

 5. JdV

  Ja, want ook de lagere en middeninkomens moeten nog wel gewoon uit eten, naar de bioscoop, 2 x per jaar op vakantie etc etc. Dan blijft er ineens geen geld meer over voor een gestegen energierekening, maar dat lost de gemeente wel voor u op.

 6. Lachgas

  Middeninkomen? Welke bedragen horen daarbij.
  Met wat nu bekend is, vallen vele middeninkomens buiten de boot. Terwijl deze groep wel mogen dokken om dit te betalen.

 7. Koel Hoofd

  @JdV
  Wettelijk sociaal minimum per 1-1-2022 (UWV)
  Een stel €1756 bruto/mnd -> 150% = 2634 = netto grofweg ongeveer €1600
  Alleenstaand €1266 bruto/mnd _> 150% = 1899 = netto grofweg ongeveer €1150
  Dit is op basis van voltijd werk
  Reken zelf maar uit of er dan nog iets over blijft voor leuke dingen
  en

  @Lexus, of je daar van kan sparen.
  De uitholling van Nederland is begonnen met Lubbers III (1989-1994), CDA/PvdA en werd ‘in beton gegoten’met Paars I en II (1994-2002) PvdA/VVD/D66.
  Onder Balkenende is er niet zoveel schokkends gebeurd want dat struikelde door nr 1 t/m nr 4 vanwege ‘relatie problemen’ met al de verschillende parijten.
  En toen kwam Rutte (2010-???) 1 met valse start (gedoogd door PVV) Rutte 2 (VVD/D66) Rutte 3 (VVD/CDA/D66+CU) en rutte 4 (VVD/D66/CDA+CU)
  De Haagse stoelendans met intussen sleetse stoelen…

 8. Cohen

  @Lexus zit een kern van waarheid in. Mensen die netjes hebben gespaard worden bestolen omdat al dit gratis geld in principe inflatoir werkt en dus nog meer van hun spaargeld opeet. En een deel van de inflatie en megawinsten voor de top was sowieso al te verklaren door het ruime monetaire beleid.

  Het enige punt is dat we niet iedereen over één kam kunnen scheren, iedere situatie is anders. Dat doet dit beleid natuurlijk wel. Door puur te kijken naar inkomen vallen er mensen tussen wal en schip. Bijvoorbeeld mensen die redelijk verdienen en nu in de vrije sector worden uitgebuit en geen kant opkunnen. Of andersom, mensen met vrij weinig kosten die even 1300 extra krijgen.

 9. Nina

  @ Katja

  Men snapt blijkbaar niet dat de hoge energieprijzen iedereen en alle bedrijven raken. Rijkere mensen kunnen hun energierekening dan wel betalen, maar dat gaat ten koste van andere uitgaven (horeca, winkels of reizen). Alle mensen die in deze sectoren werken, worden daardoor weer in hun inkomen geraakt. En zo sijpelt dat steeds verder door.

  Het verband der dingen. Het dringt niet door bij ons kabinet. De heer Rutte zei in het interview bij Op1 afgelopen maandag dat er heel veel geld is en het huishoudboekje van Nederland meer dan op orde is.

  Dan kun je eigenlijk geen andere conclusie trekken dan dat het totale incompetentie is, als je met zoveel geld achter de hand niet onze economie (en daarmee de inwoners van Nederland) kunt redden.

 10. Harold Been

  En hoe werkt dit voor zzp’ers? Vallen die buiten iedere regeling? Na de grootste klappen van de Corona crisis opgevangen te hebben mogen zzp’ers nu ook de energie crisis opvangen?

 11. JdV

  @koel hoofd: dan reken je uiteraard de huurtoeslag, zorgtoeslag, kindertoeslag en gemeentelijke subsidies niet mee. En alle andere toeslagen en subsidies.

 12. Lexus

  @Koel Hoofd: van een middeninkomen kon je tot voor kort best sparen wanneer je je uitgavenpatroon in bedwang hield. Maar met name door de sterk gestegen koop- en huurprijzen van de woningen gedurende de laatste jaren is dat steeds moeilijker geworden, dus vooral voor de jongeren. Wat het opzettelijk terugdringen van de macht van de overheid en toenemende liberalisering en privatisering betreft hebt u gelijk dat dat al ver vóór Balkenende begonnen is, eigenlijk al met Lubbers in 1982, toen de overheidsuitgaven overigens onbeheersbaar geworden waren en hard ingrijpen noodzakelijk was. Toen is als het ware het kind met het badwater weggegooid en daarvan plukken we steeds meer de nare vruchten.

 13. Rottebert Peermans

  Gratis geld voor iedereen in Utrecht! Wie gaat dat betalen? Oh wacht… de belastingbetaler.

  Ik heb zojuist de gemeente Rottepeerland gesticht in en om mijn woning. Ik betaal alleen nog gemeentelijke belastingen aan mezelf.

 14. Jos

  @ Nina

  Kennelijk dringt het ook niet door tot jou en anderen dat crisissen er ook bij horen en dat wij mensen ook moeten accepteren dat we met minder genoegen moeten nemen. Iedereen.

  Zo lang 70% van de bevolking 2x per jaar op vakantie gaat en en daarnaast nog gemiddeld 5 weekendjes weg plant, is armoede een betrekkelijk begrip.

  Ik kom nog maar uit de jaren tachtig, maar ik weet niet beter dan dat er op de slaapkamers in mijn jeugd zelfs niet echt gestookt werd (en met enkel glas, ijsbloemen op de ramen). Tegenwoordig wil men alles tot in het oneindige. Dat kan dus simpelweg niet (meer).

  Dat het kabinet fouten maakt: ja. Kan het kabinet overal wat aan doen: nee.

 15. TeringJantje

  Ja, zo werk je die inflatie zelf in de hand natuurlijk. Gratis geld uitdelen. Ik gok dat minimaal de helft van het geld naar een nieuwe flatscreen gaat en over een halfjaar zitten ze weer in de problemen en moeten ze geholpen worden. Controleer dan minimaal even of dat geld ook voor de energierekening wordt gebruikt.

  En dan dit: “Volgens de Participatiewet moeten mensen die toeslag zelf aanvragen, maar niet iedereen weet hoe en waar dat moet. De gemeente gaat de toeslag daarom nu automatisch verstrekken.” Enige inspanning mag niet meer verlangd worden? Het is niet dat ze te weinig tijd hebben om zich erin te verdiepen.

 16. Koel Hoofd

  @JdV 29/9/2022 – 19:09
  Uiteraard, elke situatie is anders.

  @Lexus
  Klopt, maar daarvoor moest je wel al jaren in dezelfde woning blijven zitten.
  Over die woningen, wat mensen vergeten is dat Nederland vergrijst en het leven eindig is. Dus er komen heel veel woningen vrij binnen nu en 15 jaar omdat de hoogbejaarde bewoners komen te overlijden. Het gaat om 1.5 miljoen mensen die vele honderdduizenden woningen gaan achterlaten. Maar mensen hebben geen geduld meer, alles draait om de emotionele beleving en de hier en nu wensvervulling.

 17. Tja

  @Rottebert: legt u dan ook uw eigen riolering, watervoorziening en elektriciteitsnet aan? En uw eigen wegen en afvalverwerking. Om maar mee te beginnen

 18. Lachgas

  Energie, hypotheek, zorg, en nog wat dingetjes meer dan 2000€. Kan spaargeld nog paar maanden aanspreken, maar dan is het over en uit. Huis verkopen, maar aan wie in deze tijd?

 19. Rob H.

  @Nina: de subsidiepot voor de rijkere mensen (met een eigen woning), om energiebesparende maatregelen te nemen klotste over de plinten. Daar hadden de lage inkomens niets aan, want geen eigen huis. En een (particuliere) verhuurder die niets deed.

  Nou gebeurt er iets voor de lage inkomens en meteen beginnen de rijkeren te piepen? Die mensen die hun huis al huis al gesubsidieerd energieneutraal hadden kunnen krijgen?

  Nou niet piepen, je had er eerder bij moeten zijn. Deze maatregelen zijn voor de mensen die onevenredig hard getroffen worden door de energiecrisis.

 20. Scherpschutter

  @Jos 09:26

  “Dat het kabinet fouten maakt: ja. Kan het kabinet overal wat aan doen: nee.”

  Het kabinet had er in ieder geval voor kunnen kiezen om geen conflict te zoeken met de belangrijkste energieleverancier van het hele land, in nota bene een oorlog waar ze werkelijk geen ene jota mee te maken heeft, met alle voorspelbare ernstige consequenties van dien…

  Dat is óf een kardinale blunder geweest óf een extreem kwaadaardige opzet op de groene agenda door te drukken (lees; het stervende financiële systeem nog 1 extra cyclus mee te laten gaan). Hoe dan ook, zulks kun je natuurlijk niet afdoen met een kreet als “we maken allemaal wel eens foutjes en ze kunnen niet alles oplossen”.

 21. Scherpschutter

  @Tja

  U ziet ze vliegen. Alsof een gemeente dát doet…LOL. Riolering, waterwegen, elektriciteit, autowegen en afvalverwerking wordt aangelegd, beheerd en onderhouden door BEDRIJVEN.

  De overheid is niets dan een nutteloze en overbodige middle man waar veel te veel aan de strijkstok blijft hangen.

 22. Lexus

  @Koel Hoofd: jongeren die nu woonruimte nodig hebben, hebben er niets aan wanneer er over tien of twintig jaar meer woningen zullen vrijkomen. Bovendien zal met name door de klimaatcatastrofe de immigratie gigantisch gaan toenemen. Een flink deel van die immigranten zullen we trouwens heel hard nodig hebben vanwege hun werkpotentieel.

 23. Nina

  @Rob H.

  Dit gaat niet om mijn portemonnee.

  Dit gaat erom dat uiteindelijk iedereen heel hard geraakt wordt door de hoge energierekening. Iedereen, ook bedrijven en organisaties gaan dit voelen en dat sijpelt door.

  Uiteindelijk komt er daardoor veel minder belasting binnen. Belastinggeld waarvan allerlei dingen worden betaald, zoals uitkeringen, toeslagen, onderwijs, zorg en politie bijvoorbeeld.

  Het is een utopie te denken dat alles blijft, zoals het was.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).