Utrecht heeft sinds dinsdag een zogenoemde mensenrechtenambassadeur. Alma Mustafić moet ervoor zorgen dat iedereen zich thuis en gezien voelt in de stad. “We zien dat verschillende groepen in Utrecht hun positie moeten bevechten, bijvoorbeeld vanwege een beperking of achtergrond”, aldus wethouder Linda Voortman.
Alma Mustafić werkt bij het lectoraat Toegang tot het Recht van de Hogeschool Utrecht als docent-onderzoeker. Ze overleefde de genocide in Bosnië in 1995 door naar Nederland te vluchten. Dit heeft er mede voor gezorgd dat zij zich nu inzet voor bewustwording rond mensenrechten en genocide.
“In deze tijd van polarisatie is het belangrijker dan ooit om elkaar op te zoeken en de dialoog aan te gaan”, zegt Mustafić. “Niet door te focussen op wat ons verdeelt, maar door samen op te komen voor wat ons verbindt: de fundamentele waarde van mensenrechten. Als we deze waarden omarmen, wordt kiezen eenvoudig. Ik sta altijd aan de kant van de mensenrechten.”
“Je zou het misschien niet meteen verwachten in een welvarende stad als Utrecht, maar ook hier zijn mensenrechten niet vanzelfsprekend”, zegt wethouder Voortman. “Mensenrechten blijven de inzet van ons allemaal vragen. Alleen door samen te werken bouwen we aan een stad waar iedereen zich thuis en gezien voelt. De mensenrechtenambassadeur helpt ons daarop scherp te houden.”
19 Reacties
ReagerenGeen touw aan vast te knopen. Wat gaat mevrouw nu eigenlijk concreet DOEN in ruil voor haar bezoldiging?
In deze tijd van een begrotingstekort van meer dan 100 miljoen euro bij de gemeente Utrecht is dit zeer opmerkelijk.
En nu hopen dat ze ook opkomt voor de rechten van de onderdrukte autorijdende mens, de mens die graag een vuurwerkje afsteekt, de peukierokende en fikkiestokende mens en de hardwerkende belastingbetalende mens onder het juk van de linkse tirannie.
De onvervalste echte Utrechtenaren zullen dolblij zijn met de komst van de mensenrechtenambassadeur. Iedereen moet tenslotte aan bod komen.Super!!
Ben ik benieuwd of mevrouw Mustafić ook de rechten van de gewone inwoners van Utrecht die inmiddels hun positie ook moeten bevechten mee gaat nemen.
Bouwputrecht
Utrechtenaren heeft een andere betekenis dan waar jij het voor bedoelde.
Alleen de reacties hierboven geven al aan dat het hard nodig is de naleving van de mensenrechten te bewaken. Maar ik zie de noodzakelijke verbinding tussen de verschillende groepen inwoners nog niet zo snel tot stand komen. En dan druk ik me heel voorzichtig uit.
Me thuis voelen doe ik zelf wel in mijn eigen huis. En ik blijf liever ongezien en onverbonden en zeker onopgezocht.
Lijkt me een volstrekt OVERBODIG baantje. We hebben toch de Grondwet, hoofdstuk 1 waarin de mensenrechten worden gewaarborgd. En dan al die meldpunten die er al zijn.
Nu weet ik ook waarom de gemeente belastingen in Utrecht de pan uitrijzen.
Wat gaat die juffrouw trouwens verdienen? En (ze schijnt in Eindhoven te wonen) wat mag ze aan reis- en verblijfkosten declareren, telkens als het haar ‘behaagt’ om naar Utrecht af te reizen?
Mensenrechten, dan mag ze wel eens hard maken voor alle middeninkomens die geen woning meer kunnen betalen, zoals huur, als koopwoningen. Deze mensen worden allemaal de stad uit gedeporteerd, omdat ze nauwelijks bouwen voor deze mensen en als er dan een woning zou zijn dan is deze zo klein dat je er met zijn tweeën al krap woont, laat staan als deze mensen aan gezinsuitbreiding denken.
Haha, conservatief bejaard Utrecht is niet blij! Je ziet het vaker bij mensen wiens enige binding met de maatschappij het posten op fora is.
Maar hoe sneu is het als je elk initiatief om de groepen in de maatschappij die niet goed meekomen, stelselmatig af te branden. Voel je je dan superieur of heb je dit nodig om nog een beetje zelfvertrouwen te hebben? En ik vraag me dan af of je nooit door hebt dat velen om je heen denken “laat maar gaan, hier is niks te winnen” als je weer eens tekeer gaat. Dat moet toch confronterend zijn, dat je er totaal niet toe doet. Dat het wachten is totdat je er niet meer bent, en de wereld precies zo doorgaat maar dan met iets minder gezeur. Wellicht is het nog niet te laat om daar iets aan te doen.
Ouderen worden hier ook achtergesteld. Busvervoer verdwijnt, op zorg wordt gekort, maar nachtcultuur voor jongeren wordt gesubsidieerd.
Dat zou niet zo gek zijn als alle ouderen fit, goed ter been en rijk zouden zijn, maar dat is niet zo, dus vind ik dat de rechten van ouderen ook geschonden worden.
Hebben we trouwens geld voor deze mevrouw en haar onvermijdelijke gevolg? Nu dacht ik toch echt dat Utreg de broekriem moest aanhalen…
Mensenrechten.
Die bestaan alleen in Nederland en dan ook nog enkel op papier.
Daar weet zij alles van, ze heeft moeten toezien hoe die fameuze mensenrechten haar familie in Bosnie niet beschermden.
@Scherpschutter
Ze zet zich al vele jaren in voor de bewustwording van mensenrechten, dat doet ze vol overtuiging en ook goed. Maar slinks babbelend Utrecht is ander verhaal. Die mag graag het deugstoepje schoonwassen, over 1.5 jaar zijn er immers weer verkiezingen.
@Koel Hoofd
Mevrouw stelt in dit artikel;
“In deze tijd van polarisatie is het belangrijker dan ooit om elkaar op te zoeken en de dialoog aan te gaan. Niet door te focussen op wat ons verdeelt, maar door samen op te komen voor wat ons verbindt: de fundamentele waarde van mensenrechten.”
Dezelfde mevrouw op haar LinkedIn een dag nadat kabinet Schoof werd geinstalleerd;
“Zo begon het ook in ex-Joegoslavië met de opkomst van extreemrechts, en het eindigde in genocide”
Ik ben nog wat zoekende naar die mensenrechtenactivist, Koel Hoofd. LOL
@Scherpschutter en anderen: in voormalig Joegoslavië kwamen na de tamelijk hardhandige communistische dictator maarschalk Tito de extreemrechtse nationalisten van de verschillende bevolkingsgroepen — Serviërs, Kroaten, Slovenen, Bosniërs, Albanzen, Kosovaren — aan de macht, wat inderdaad ook heeft geleid tot oorlogen en zelfs genocide. We kunnen dat beter voorkomen dan dat we achteraf de aanstichters moeten berechten. Dat voorkomen doe je inderdaad door te verbinden en niet door voortdurend te polariseren.
@M.
Ik was in Joegoslavie enkele weken nadat Tito overleed. Extreem rechts heeft weinig te maken met de ellende die 10 jaar later volgde. In de Balkan draait namelijk alles om nationalisme van de verschillende bevolkingsgroepen die daar heel diep geworteld zijn. De verschillen tussen al die verschillende bevolkingen was in 1980 dan ook zelfs voor argeloze buitenstaanders al heel goed merkbaar.
De afgelopen 2000 jaar is er slechts 145 jaar vrede in dat gebied geweest, de periode onder Tito alsook de 21e eeuw is daarin meegeteld…. dat zegt genoeg denk ik?
Extreem rechts is een kreet die aan inflatie onderhevig is dankzij gebrekkig geschiedenisonderwijs en hysterische politieke correctheid wat mensen cultuurblind maakt.
@Koel Hoofd: extreem rechts en nationalisme gaan vrijwel altijd samen. Dat is nu ook in West-Europa weer aan het gebeuren. Laten we niet vergeten waar dit hier nog maar zo kort geleden toe geleid heeft: twee wereldoorlogen en vele miljoenen doden.
Gelukkig mag je in dit land alles zeggen, want ze luisteren toch niet naar je en dat noemen wij dan democratie.
Kijk maar eens hoe alle politieke partijen met elkaar omgaan, partij belang is belangrijke dan landsbelang, iedereen leeft bij deze partijen op hun eigen eilandje en ze gunnen elkaar echt helemaal niks, ik,ik,ik,ik, en ike!!!!!!!
(Van mij mogen ze de eerste kamer afschaffen, want het controleren van de eerste kamer is eerder om alles tegen te houden en daar is de eerste kamer niet voor opgericht)
Ik klink misschien als een zure witte rechtse man van middelbare leeftijd, maar is dit nu echt nodig? Mensenrechten is toch iets van de landelijke overheid? Of moet elke gemeente in Nederland daar een eigen ambassadeur voor hebben? Zo niet, waarom specifiek Utrecht wel? Het klinkt allemaal heel fraai, en ik geloof echt dat die mevrouw de beste bedoelingen heeft en hartstikke capabel is, maar Ik snap oprecht niet waarom we hier in tijden van enorme begrotingstekorten gemeentegeld aan moeten besteden.