Nieuwe muurschildering De Strakke Hand brengt Mariakerk terug in straatbeeld Nieuwe muurschildering De Strakke Hand brengt Mariakerk terug in straatbeeld

Nieuwe muurschildering De Strakke Hand brengt Mariakerk terug in straatbeeld

Nieuwe muurschildering De Strakke Hand brengt Mariakerk terug in straatbeeld
Foto's: Robert Oosterbroek
Een nieuwe muurschildering van De Strakke Hand brengt de Mariakerk terug in het straatbeeld en is onderdeel van een grote opknapbeurt van het Maria Majorplein. Wethouder Anke Klein onthulde vrijdagochtend het ‘prachtige’ kunstwerk.

Een nieuwe muurschildering van De Strakke Hand brengt de Mariakerk terug in het straatbeeld en is onderdeel van een grote opknapbeurt van het Maria Majorplein. Wethouder Anke Klein onthulde vrijdagochtend het ‘prachtige’ kunstwerk.

Het Maria Majorplein zal niet bij iedereen bekend in de oren klinken, maar het is het pleintje aangrenzend bij de Pandhof Sinte Marie aan de Mariaplaats. Een aantal vrijwilligers heeft samen met omwonenden, de gemeente en een landschapsontwerper een plan gemaakt voor de herinrichting. Daar is deze nieuwe muurschildering ook onderdeel van.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Op 18 juni 1636 maakte Pieter Saenredam een tekening, een voorstudie voor een schilderij, van de Mariakerk. Hij maakte vaker dit soort tekeningen om dan uiteindelijk in zijn atelier het daadwerkelijke schilderij te maken. Nu 385 jaar later heeft deze tekening een definitieve plek op de muur van restaurant El Qatarijne gekregen.

Schildering

De schetsen van Saenredam waren vaak vrij ruw en dus moest kunstenaarscollectief De Strakke Hand ook eigen elementen en details toevoegen om het werk zo groot te kunnen schilderen. De muurschildering is namelijk een uitvergroting van een tekening van tien bij tien centimeter groot. Er zijn enkele hondjes toegevoegd, een meisje met een muziekkoffer om de link te leggen met het naastgelegen conservatorium en het raamwerk is heel gedetailleerd geschilderd.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Michiel Meulemans over het werk: “We hebben rustieke kleuren gebruikt die passen bij het parkje. Op die manier complementeert de schildering het park en wordt het echt onderdeel van het Maria Majorplein.” Stefan van den Heuvel, Roos Koppert, Astrid Oud, Roosmarijn ten Hoopen, Levi de Keijzer, Ort Willems en Michiel Meulemans hebben aan de schildering gewerkt. In totaal waren er ongeveer drie personen per dag, in totaal tien dagen bezig.

Verdere werkzaamheden

De komende tijd gaan het opknappen van de omgeving verder. Er komt extra groen op het plein en rondom de bomen. Een aantal bomen wordt verplaatst naar de buitenkant van het hek. Het hekwerk zelf wordt een bank en er komen losse stoelen te staan. Ook komt er een waterwerk door beeldhouwer Ton Kalle.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Ook komt er nog een tweede schildering in een steegje dat loopt vanaf de Mariahoek achter het restaurant El Qatarijne naar het plein, de Mariagang. Vroeger was daar de hoofdingang van de Mariakerk, ook de Maria Major genoemd. Als herinnering aan deze toegang komt op de zijgevel van de ORKA een muurschildering van een 13e-eeuws kapittelzegel. Lager op de muur wordt een rand met bloeiende irissen geschilderd.

 

22 Reacties

Reageren
 1. Subsidie

  Het werk van de strakke hand is naar mijn mening 1 van de beste bestedingen in de openbare ruimte die ik ken. Transformeert saaie muren in kunst.

 2. Koel Hoofd

  Utrecht is werkelijk gezegend met de Strakke Hand!
  Lekker doorgaan!

 3. GeeWee

  Wow!!!

 4. Kees Truijens

  Net niet het niveau van het schilderij van de buitenkant door Saenredam, maar zeer geslaagd op die plaats.

 5. herman

  Mooi, mooi, mooi!

  Deze mensen zijn strak bezig, dit geld is beter besteed, dan die sneue trap met onkruid.

 6. erwin

  Ben benieuwd naar de mening van Scherpschutter!

 7. Scherpschutter

  @erwin

  Bijzonder smaakvol gedaan, met goed oog voor het pand. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik deze uitvoering erg geslaagd vind.

  Wat ik me wel afvraag is hoe voorkomen wordt dat de verf afbladdert en het er na 4 jaar totaal verslonst uitziet (Utrecht wordt al zo’n onverzorgd rommeltje), maar daar zal vast rekening mee zijn gehouden middels een weerbestendige vernis o.i.d.

 8. Insider

  @Kees – dit is dan ook niet het uitgewerkte schilderij van de Mariakerk van Saenredam maar de schets voorafgaand (met wat details toegevoegd).

  @ Scherpschutter – er zit een hoogwaardige anti weersinvloeden en graffiti coating over die het werk minimaal 10 jaar permanent beschermd.

 9. De kwast

  @scherpschutter- zit een permanente coating op. 10 jaar bescherming!

 10. Robert

  #HERMAN.en zo is het maar net.

 11. paul

  Mooi om zo voor iedereen de Utrechtse Historie zichtbaar te maken. Nu nog het KERKEN KRUIS waar de Maria kerk een onderdeel van was.

 12. Pee

  Ik vind het nog steeds een gemiste kans dat ze het vredeburg niet door hun hebben laten doen.

 13. Fred

  Fenomenaal!

 14. Danielle

  Prachtig!

 15. Peter van Zoest

  Prachtig. Nu nog even een parkeerverbod voor auto’s op de stoep langs de Mariaplaats bij dat fraaie historische stukje Utrecht.

 16. 19Bentje48

  Ik word daar zo blij van!

 17. W

  Geweldig! Ik word hier zeker blij van!
  Hier mag van mij subsidiegeld naartoe! Klasse!!!

 18. isabelle

  Strakke Hand, wat een schitterend nieuw werk, dank je wel!!!

 19. Scherpschutter

  @W

  Als iedereen er blij van zou worden zou er geen subsidie nodig zijn. Waarom betaalt u er immers niet zelf voor als u er blij van wordt?

  We moeten niet blind zijn voor de donkere kant van dit verhaal. Er zijn vele belastingbetalers die het geld liever in eigen zak hadden gehouden dan dat het ingevorderd werd en uitgegeven aan muurtekeningen.

  Onthou: echt alleen slechte/onrendabele/ongewenste ideeen hebben subsidie nodig. Goede ideeen niet.

 20. Ton

  @ W
  Prijs !

 21. Kadoendra

  @Scherpschutter

  Deze muurschildering draagt voor mij bij aan een mooie en aantrekkelijke stad en een mooie en aantrekkelijke stad is niet alleen leuk voor zijn bewoners maar ook leuk voor dagjesmensen en toeristen en die geven weer geld uit in Utrecht, dus die muurschildering draagt indirect ook bij aan de economie van Utrecht.

  Als u het echt op wil nemen voor de belastingbetaler is het mijn inziens zinvoller om de fraude bij de corona subsidies eens onder de loep te gaan nemen.

 22. Pistole

  @scherpschutter niet geheel mee eens. Subsidie is soms nodig voor concepten die zich zelf niet kunnen terugverdienen in geld maar wel in waardering. Je kan moeilijk een collectebus aan zo’n schildering in de openbare ruimte hangen. Denk btw dat een crowdfunding nog best werkt voor zoiets. Je ziet ook regelmatig dat een buurt wat geld bij elkaar legt voor zoiets of een pandeigenaar meebetaald.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).