Nieuwe natuurvriendelijke oever langs de Vecht in Utrecht Nieuwe natuurvriendelijke oever langs de Vecht in Utrecht

Nieuwe natuurvriendelijke oever langs de Vecht in Utrecht

Nieuwe natuurvriendelijke oever langs de Vecht in Utrecht
Arjan van Rijn (bestuurder waterschap) en Lot van Hooijdonk (wethouder groen) wierpen symbolisch de laatste waterplanten langs de oever. Foto: Gemeente Utrecht
De oever aan het Utrechtse Zandpad is groener gemaakt en dat is beter voor natuur én recreatie. De gemeente Utrecht en waterschap Amstel, Gooi en Vecht werkten samen aan de herinrichting van ‘Het Nieuwe Zandpad’.

De oever aan het Utrechtse Zandpad is groener gemaakt en dat is beter voor natuur én recreatie. De gemeente Utrecht en waterschap Amstel, Gooi en Vecht werkten samen aan de herinrichting van ‘Het Nieuwe Zandpad’.

Het project omvatte het vergroenen van de oever, met een betere waterkwaliteit als gevolg. De gemeente en het waterschap deelden de kosten voor de aanleg.

‘Het Nieuwe Zandpad’ heeft een lengte van 600 meter, de breedte varieert tussen de twee en drie meter. De groene oever is goed voor de natuur in en bij het water. Dagelijks bestuurder van het waterschap, Arjan van Rijn, zegt blij te zijn met de nieuwe oever.

Biodiversiteit

“Waar voorheen een kale oever was is nu een oever gemaakt met oever- en waterplanten. Vogels, vissen en insecten gebruiken de begroeiing om voort te planten en te schuilen. Een betere waterkwaliteit zorgt dus ook voor meer biodiversiteit.”

De aanleg van de natuurvriendelijke oever is ook goed nieuws voor fietsers, hardlopers en wandelaars langs de Vecht, vindt wethouder Lot van Hooijdonk: “Hun route is met deze nieuwe oever weer een stuk groener geworden. Ik loop hier zelf vaak hard en heb al watervogels zien nestelen en zelfs een school visjes gezien. En dat midden in de stad, waardoor dit mooie stukje Utrecht voor veel mensen bereikbaar is.”

10 Reacties

Reageren
 1. Fietspassant

  Als de stank van de waterzuivering daar wat verminderd lijkt me dat nog beter voor natuur en recreatie. Ik ga meteen over mijn zuiger als ik erlangs fiets.

 2. Koel Hoofd

  @Fietspassant, je hoeft er niet eens voor in de buurt te fietsen om die stank overlast te hebben hoor! 3Km verderop moet je soms je ramen en deuren dichthouden!

 3. Tom

  “Vogels, vissen en insecten gebruiken de begroeiing om voort te planten (…)”
  Toch nog een beetje continuïteit dus qua activiteiten op deze plek, zij het nu door andere soorten 🙂

  @Fietspassant “Ik ga meteen over mijn zuiger als ik erlangs fiets”; Fijn dat je meehelpt aan een voedselrijke omgeving voor eerder genoemde dieren!

 4. Karla

  “Dagelijks bestuurder van het waterschap, Arjan van Rijn”. Geinig.

 5. Wittejan

  En nu hopen dat er geen prostitutiezone meer komt bij de Marnixbrug, haaks op de Vecht. De gemeente wil dit nog steeds doordrukken. Dan is het weer gedaan met de rust langs de Vecht. Langsrazende scootertjes, dealers, koekeloerders. En de daar blijkbaar bijhorende overlast aan herrie en rotzooi.

 6. Adriaan

  De invloed van een natuurvriendelijke oever op de waterkwaliteit is nihil……

  maar ja, het aantal strekkende meters natuur vriendelijke oevers in een gebied telt zo lekker mee in de scores van de Kader Richtlijn Water, waar het waterschap aan moet voldoen.
  Tja en dan zie je telkens weer die vreselijk lelijke palen verschijnen.

 7. Wittejan

  En nu hopen dat de gemeente het prodtitutieplan op het nieuwe zandpad eindelijk afblaast. Dan blijft de Vechtoever een mooi stukje Utrecht. Zonder racende scootertjes, koekeloerders, zwerfvuil en dealers.

 8. Lexus

  Nu nog groene beschoeiingen langs de Utrechtse singels in plaats van de afgrijselijke betonnen blokken!

 9. Alex

  En nauw maar eens nel opschieten met dat nieuwe Zandpad, dan er sociale controle en kunnen mensen van dit moois genieten zonder bang te hoeven zijn verkracht, vermoord, mishandeld en of berooft te worden. Dat Zandpad is nu een eng dood stukje stad geworden waar je met z’n groot mogelijke bocht omheen gaat.

 10. Dennis Zwager

  Vooral rond Fort aan de Klop ziet het er prachtig natuurlijk uit. Een kleurrijke aanblik van lege lachgasballonnen, een lichte schittering van het zonlicht om tientallen metalen lachgascontainers, een wolkje van regelmatig aangestoken zwaar vuurwerk. Het schitterende geluid van schreeuwende jonge opgefokte types. Een met piepende banden wegrijdende auto die het nest verlaat. Ja, de vechtover is weer prachtig

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).