De wijk Overvecht staat op het punt om eens flink op de schop te gaan en ook het winkelcentrum wordt daarbij niet overgeslagen. Twee jaar lang werd er gewerkt aan een ‘masterplan’ dat het gebied een groenere, veiligere en verbeterde uitstraling moet geven. Voordat het zover is, kunnen bewoners nog een reactie geven op de plannen, om de puntjes op de ‘i’ te zetten.
Dat Overvecht toe is aan wat vernieuwing, is bij de gemeente wel bekend. Niet alleen worden het wegennet en de woonwijken onder handen genomen, ook het winkelcentrum krijgt een flinke make-over. De plannen voor winkelcentrum Overvecht zijn tot stand gekomen in een samenwerking tussen de gemeente en bewoners. Nu ligt er een definitief plan, waar tot en met 27 januari op gereageerd kan worden.
Ambities
De ambities voor het nieuwe winkelcentrum somt de gemeente Utrecht op in een brief aan de raad: “Overvecht Centrum tot een gemengde hoogstedelijke buurt te ontwikkelen, waar mensen plezierig kunnen wonen, prettig winkelen, fijn werken, ontspannen en gezellig samenkomen.”
Tekst loopt door onder afbeelding
Die plannen moeten gerealiseerd worden door zo’n 2.500 nieuwe woningen bij te bouwen, en het huidige winkelaanbod te moderniseren. Zo komt er onder andere een ‘Mercado’ in het gebied waar volgens de gemeente kopen, verkopen, eten en ontmoeten centraal staan. Ook moet er een culturele trekker bijkomen, al is nog niet duidelijk wat die invulling precies gaat zijn. Het ‘compacte winkelrondje’ van Overvecht moet daarbij wel kunnen blijven bestaan.
Verder sluit de ommezwaai van het winkelcentrum aan bij de omgevingsvisie die in heel Overvecht geldt: meer groen, meer diverse inwoners en een sterkere buurtgemeenschap. “Overvecht Centrum wordt aantrekkelijk vanwege de groene, veilige en prettige plekken waar mensen graag komen en blijven en de gevarieerde activiteiten die kunnen worden georganiseerd.” Ook voor auto’s blijft er genoeg parkeergelegenheid, met een grote ondergrondse parkeergarage. Op die manier moet het winkelcentrum goed bereikbaar blijven voor mensen buiten de wijk.
Fases
De zo goed als definitieve plannen die de gemeente in het zogenoemde masterplan heeft opgesteld, zijn tot stand gekomen samen met de input van buurtbewoners. De plannen voor het nieuwe centrum van Overvecht moeten gefaseerd tot stand gekomen. Pas in 2040 is naar verwachting het hele centrum voltooid.
“Dit plan is een belangrijk onderdeel van de wijkaanpak Samen voor Overvecht”, zegt wethouder Rachel Streefland. “Overvecht verdient een goed centrumgebied met meer groen en voorzieningen. Naast dat er nieuwe woningen nodig zijn, komen er ook meer werkplekken, zorg- en cultuurvoorzieningen en horeca. Ook bij de nieuwbouw (langs de Brailledreef) zijn er al veel voorzieningen bij gekomen die een goede aanvulling zijn op de buurt. Zoals horeca voor verschillende doelgroepen, plekken om te sporten, een tandarts, en een plek voor jongeren. Het is belangrijk dat mensen zich in Overvecht thuis en welkom voelen en dat het centrum een plek is en blijft voor iedereen.”
26 Reacties
ReagerenEn zet er nou eens een paar echte torens neer. De stad is zo plat als een dubbeltje en heeft dringend behoefte aan oriëntatiepunten en accenten.
Met dit soort impressies word mij gelijk duidelijk wat ze willen gaan bouwen.
Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding. Al jaren probeert de gemeente Overvecht een makeover te geven. Tijdelijk leeft het dan even op om daarna af te glijden naar een nieuw dieptepunt.
Zou graag een plattegrond zien met exact waar komt wat. En vanaf wanneer en hoe lang kunnen mensen geen gebruik maken van de winkels en moeten ze uitwijken naar elders.
2500 woningen op de parkeerterreinen en de bezoekers en bewoners verbannen naar 2 ondergondse parkeergarages. Betaald parkeren natuurlijk. Wie wil daar dan nog gaan winkelen? Geven die parkeergarages wel een veilig gevoel? Ik kan niet wachten 😉
Goed dat er plannen zijn om Overvecht aantrekkelijker te maken!
@Aafke: publiekssamenvatting van de Gemeente
https://utrecht.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/e736388f-5da2-4265-b079-294d68d942c2?documentId=cab9802b-33b5-485a-b1c7-bde68dcd9a67
Een mercado is gewoon een markt in het Spaans. Wonen er zoveel Spanjaarden daar dan?
Goed idee overigens hoor. Zoiets hadden ze op het Vredenburg ook wel mogen doen, een ‘plaza’ met een ‘mercado’.
Het is heel positief dat de grond beter wordt benut voor meer woningen, want het is nu veelal een leeg hart met auto’s in de hoofdrol.
Iets waar je alleen heen gaat omdat het moet.
Het mist vooral ook erg een eigen identiteit. En dat geldt eigenlijk wel voor heel Overvecht.
Met een hoog aantal identieke gebouwen, zelfde hoogte en uiterlijk.
Daarom zeker zou tenminste 1 echt markante toren van pakweg 100 m met onderscheidende architectuur door een prijsvraag bijvoorbeeld een goed idee zijn. Laat Overvecht niet ” anywhere any place” zijn. Het zelfde geldt voor de groene elementen. Voorheen was dit een moerassig gebied. Hoe kan bijvoorbeeld water met riet een rol spelen ?
In een tijd van oplopende bouwkosten moet niet opnieuw de fout van de 60e jaren gemaakt worden die totaal uitwisselbare architectuur creëert zoals elders in het land.
Is hier met de wijk overgesproken ?
Helaas zorgt inspraak meestal voor herhaling van wat de mensen al kennen en niet voor extra creatieve of vernieuwende oplossingen zo is mijn ervaring in de bouw.
Wim 5/12/2024 – 17:13 // Aldus Wim. Want Wim weet wat de stad nodig heeft, want Wim heeft een peiling gedaan onder minimaal 100.000 inwoners, want Wim bekleed een functie waardoor hij een juiste kijk heeft op de wens van de mens en kijkt naar het grote geheel in plaats van een beperkte visie vanuit zichzelf.
Dank Wim voor deze wijze woorden.
Wim! Ga lekker verhuizen naar Rotterdam!
2500 extra woningen op een postzegel. Nauwelijks aanpassing van de infrastructuur en toegangs- afvoerwegen. 30 jaar bouwellende voor de omwonenden. Hoogbouw van 70 meter (ter vergelijking: de neudeflat is 65 meter), 50 meter of 30 meter. En jongens wat wordt het gezellig op de begane grond…..
OPINIE
Hoe dient participatie vorm te krijgen
De gemeente heeft bewoners betrokken bij het ontwikkelen van het masterplan. Hoe dat gebeurt en welke bewonersbelangen daarbij relevant waren, is niet in het plan terug te vinden. Dat dat een essentiële fout is laat de participatie voor Overvecht 2040 zien. Daar zijn 622 zienswijzen over ingediend, met tot wel 50 fundamentele of praktische afwijkende meningen. Inmiddels ligt er een nieuwe versie van Overvecht 2040. De basisideeën zijn ongewijzigd, door besluiten te faseren zijn mogelijkheden ingebouwd om alsnog met andere visies van bewoners rekening te houden. Dat kan beter.
Net als Overvecht 2040 gaat het masterplan winkelcentrum Overvecht alleen over ruimtelijke ordening en mobiliteit. De samenhang met de manier waarop de bewoners hun wijk gebruiken, ontbreekt. Dat moet beter.
Beide plannen zijn uitwerkingen van RSU 2040 en Mobiliteit 2040. De grove pennesteken die daarin zijn getrokken blijven het beleid bepalen. De participatie bij die twee visies was om aan te fluiten. Alleen relatief hoogopgeleide burgers, veelal lid van een werkgroep van partijen die aan het College deelnemen, waren vertegenwoordigd. Dat moet anders.
Hoe?
RSU 2040 en Mobiliteit 2040 zijn met de kleinst mogelijke Raadsmeerderheid aangenomen; alleen de College partijen waren voor, de gehele oppositie, die stem gaf aan de bewoners was tegen. Dat mag nooit meer gebeuren. Besturen doe je vanuit de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur. Daarin zijn voor het bestuursrecht essentiële grondrechtelijke waarden vastgelegd. Alle Utrechtse betrokkenen, bewoners, bedrijven, clubs, instellingen moeten er op kunnen vertrouwen dat de processen die plannen van de gemeente doorlopen aan de Algemenen Beginselen van Behoorlijk Bestuur voldoen. Hoe ernstig de gevolgen van het negeren daarvan zijn, laat het toeslagenschandaal zien. Het gaat om het fundament van: ‘Hoe zijn wij een samenleving’.
Participatie is een delicaat proces. Een vloed aan belangen is in het geding. Het gemeentebestuur zegt daar zo transparant als mogelijk in te willen zijn. Het motto is: ‘Gelijkwaardig samenwerken in een open planproces’. De recente geschiedenis van de Utrechtse besluitvorming laat echter anders zien. Zou het nu beter kunnen, zou het nu anders gaan?
Aan het verbeteren van de participatie ontbreekt nog een belangrijk element: ‘Het openbare gesprek’. Landelijke media informeren de lezers/kijkers/luisteraars permanent over het beleid en over afwijkende opinies en meningen. Media zijn een fundamenteel tegenspraak mechanisme dat voorkomt dat een meerderheid de besluitvorming domineert of de macht grijpt. Utrecht heeft zo’n medium niet. Vrijwel alle media zijn min of meer afhankelijk van het gemeentelijk bestuur. Dat is een fundamenteel gebrek in het functioneren van de lokale democratie.
DUIC publiceert veel over het gemeentelijk beleid. De publicaties zijn echter vaak oppervlakkig en zelden niet conform het gemeentelijk beleid. Dat kan beter.
Er is lokaal geen verdienmodel voor een ‘krant’. Dat betekent dat de lokale politiek verantwoordelijkheid draagt voor het organiseren van een platform waar open en bloot over het gemeentelijk beleid gesproken kan worden. Waar goede opinies en meningen op verschijnen, waar ook politici aan deelnemen, waar kwetsbaar, en niet star, gesproken wordt.
Het zou zo maar een spin off van DUIC kunnen zijn. Waarbij ik mij realiseer dat veel van de huidige reageerders niet door de ballotage zullen komen.
Het gebied is 200x400meter groot. Daarop moeten straks 5000 nieuwe bewoners komen in 2500 nieuwe huizen. Met iets van 1500 auto’s. Daarvoor moeten woningen gesloopt worden en moet de omgeving 20 jaar in een bouwput zitten.
Er wordt voor Overvecht een te hoog percentage sociale woningbouw in gerealiseerd. Sociale woningbouw is hard nodig! Maar Overvecht moet juist versterking krijgen in het hogere segment.
Overvecht is ooit met een gedacht aangelegd. Er zit een complete filosofie achter die behoorlijk goed werkt. Afwisseling van hoogbouw met ruimte en groen. Dit project walst over dat idee heen. En creëert een potentieel getto op een cruciale plek.
Twee van de oorzaken van dit plan: Ja, WC Overvecht is aan een flinke opknapbeurt toe. Men heeft dat jaren verzuimd en de achterzijde verloederd waardoor nu veel mensen blij worden van het verkeerde project.
Andere oorzaak: we zijn te lui over verder te kijken dan onze neus lang is. Overvecht heeft hoogbouw, dus daar kunnen nog wel wat toren bij op een plekje wat toch eens aangepakt moet worden. Het is namelijk lastig op andere plekken de goede argumenten te vinden om mensen hun huizen uit te jagen.
Dat is namelijk wat er ook moet gebeuren. Er wonen een paar honderd mensen in huur en koopwoningen op dit terrein. Die moeten weg. Maar omdat ze op een terrein wonen met een verloederend winkelcentrum denkt men sterk te staan.
Huizen slopen kan ook elders. Wat te denken van een verouderde wijk als Tuindorp. 90 jaar oude woningen. Donkere ouderwetse huizen, slecht geïsoleerd, ‘s avonds met alle op de stoepen geparkeerde auto’s niet doorheen te komen. Waarom deze wijk niet slopen en daar dit project realiseren (opp is ongeveer gelijk)?
Als je die vraag stelt is het antwoord iedereen direct duidelijk: de slachtoffers zijn dan te mondig en te kapitaalkrachtig en weten te goed de weg te vinden om deze wijk te slopen. Dat ligt anders in het WC Overvecht gebied en dus moet het daar maar gebeuren.
Sowieso is het idee dat Overvecht moet uitbreiden met 33% meer inwoners naar 40.000 inwoners een idioot idee. Een wijk die met moeite het hoofd boven water houdt opzadelen met nog meer van hetzelfde gaat niet ineens floreren. Hoe zonnig de tekeningetjes die het plan begeleiden er ook uitzien. (Nog afgezien van het onrealistische karakter van de schetsen, daarover meer in de volgende aflevering ;-))
Kortom: Dit plan is te gemakkelijk. Misschien is dit een topplan ALS we verplicht zouden zijn 2500 woningen te realiseren op deze plek. Die verplichting bestaat niet. We hebben een ambitie binnen Utrecht. Dat kan Oost, in West, in Noord en in Zuid. En we kunnen het wat eerlijker verdelen.
Het winkelcentrum verbouwen en verbeteren? Prima! Maar dan op zo’n wijze dat we er beter van worden.
Geen pakhuis met mensen en potentiële problemen bouwen. Kijk verder dan je neus lang is…
WJM: Kom uit uw dorpse instelling. U leeft in het verleden, aan de zg. dorpse charme dat Utrecht 200.000 inwoners had. De stad is dit echter al decennia ontstegen.
Bent u ernaar op zoek? U vindt het in Houten en Wijk bij Duurstede.
Zijn alle reacties van de Omgevingsvisie inmiddels in dit plan verwerkt. Gezien de doorlooptijd van de Omgevingsvisie vermoed ik van niet en is die ook nog niet besproken in de gemeenteraad. Conclusie de bewoners hebben hieraan nauwelijks een bijdrage kunnen leveren.
En nog iets, voor wie renoveren we dit winkelcentrum als je kijkt naar het winkelaanbod.
Moet je daar voor het gemak 16 jaar over doen!
@ACTK,
Juist om dit soort onzin te voorkomen heb ik mijn opinie over participatie geschreven. U verspreid nonsens.
@Allen,
Wat ACTK schrijft kunt u het best overslaan.
Bill! Uit welk ei kom jij? In ieder geval niet uit een Utrechtse!
Vooral niet geboren en getogen in Utrecht. Hoe lang woon je hier al?
In het verleden hadden we de bij de gemeente een architect Jansen die torenflats wilde bouwen in Overvecht! Gelukkig voor de Utrechters hadden we hele belangrijke wethouders Wonen, CDA en later PvdA, die hier niets! in zagen. Want hun kiezers willen niet! in een torenhoge flat wonen, maar wel in een kleine eengezinswoning met een tuintje voor hun kinderen. Met de tegenwoordige expets, dank D66, Groen Links? hoor ik de geluiden die u meldt.
Wanneer gaat die ellende beginnen?
@Toine
Helemaal mee eens.
Om de woorden van Ronald Plassterk te gebruiken “Dat is precies ook het probleem: men luistert zelf niet, maar vindt dat andere mensen wél moeten luisteren, omdat die het kennelijk niet begrijpen.”
Bron de T.
@ACTK
Toe maar, een wijk willen slopen omdat de woningen niet aan jouw wensbeleving voldoen.
En wie denk jij mee te nemen om ongestraft mijn eigendom denken te slopen zodat andere mensen op mijn grond, mijn persoonlijk eigendom, te kunnen gaan wonen omdat mijn eigendom niet aan jouw illusies voldoet?
Je gaat hier op veel te hoge snelheid veel te kort door de bocht en… bent net uit die bocht gevlogen om tegen een hard granieten muur tot acute stilstand te komen.
100% Graniet, dat is wat het hebben vermogen en intellect betekend: einde oefening voor de slinkse ondemocratische graaiers die de Wet negeren omdat de tegenpartij betere advocaten kan betalen.
Goed dat er plannen zijn om het winkelcentrum op te knappen.
Een ondergrondse parkeergarage is natuurlijk praktisch qua ruimte, ik hoop alleen wel dat i.v.m. de ‘dynamiek’ in Overvecht, dit wel een veilige plek wordt.
Ik kom momenteel zelden in het winkelcentrum omdat ik me er niet prettig/veilig voel. Voor mijn boodschappen wijk ik uit naar andere wijken, plaatsen of online.
@wim, zeker helemaal met je eens. Echte hoogbouw zou hier zeker passen.
@ toine G. Klink nog niet zo onlogisch, maar het verleden heeft vaak bewezen dat het leidt tot minder woningen op de zelfde grond. Er zijn daar voorbeelden genoeg van. Met alle extra financiële problemen van dien.Ook leiden eindeloze inspraak vertraagd op een moment dat we juist moeten versnellen. Ik ben zelf actief geweest bij inspraak projecten en weet hoe ze vaak verlopen. Iedereen die zijn persoonlijke mening daarbij niet vertaald ziet is bovendien al gauw gefrustreerd. Helaas is dat vaak de praktijk. Geef en heb vertrouwen weer in deskundigheid, is mijn oproep!
Aantrekkelijk maken voor wie? Nog meer bouwen maar geen sociale huurwoningen voor gezinnen die moeten allemaal buiten de stad wonen en ruimte maken voor de rijke segment.
Bouwen doe je niet voor nu. Bouwen doe je voor de demografie over 20 jaar. Dat is te berekenen. Dus je begint nu met bouwen van huizen waar over 15 of 2 jaar vraag naar is.
Rond 2040 zal het aantal (gezinnen met) kinderen aanzienlijk lager zijn dan nu. Het aantal ouderen aanzienlijk hoger. Bouwen dus voor die ouderen. Dan maximaliseer je daar ook nog eens de doorstroming mee.
@ ikra, te eenzijdig woning aanbod van alleen sociale woningbouw realiseert niet een kansrijke omgeving voor alle kinderen.