Terwijl de bouw van Leidsche Rijn Centrum (LRC) al is begonnen, blijven bij het Utrechtse stadhuis bezwaren binnenkomen tegen de geplande omvang van het stadsdeelwinkelcentrum. In ongewijzigde vorm zal het project leegstand veroorzaken, schrijft branchevereniging Inretail in een brief met een verzoek om een gesprek met verantwoordelijk projectwethouder Kees Geldof (VVD). Zo meldt De Telegraaf.
ASR Vastgoed en Corio, ontwikkelaar en eindbelegger van het winkelcentrum, schuiven graag aan omdat ze de geplande omvang van 32.000 m2 ook veel te groot vinden. In januari maakte Inretail ook al bezwaar bij de gemeente Utrecht. Toen ving de branchevereniging bot bij Geldof’s voorganger Gilbert Isabella (PvdA) met een betoog over 30 procent te veel winkelmeters, teruglopende consumentenbestedingen en steeds meer online bestedingen.
Marcel Evers, manager beleid van Inretail hoopt op nieuwe kansen bij de nieuwe wethouder. “We hopen dat we met de nieuwe verantwoordelijk wethouder wel in gesprek kunnen, want er wordt gebouwd voor de leegstand”.
Grote winkelketens haken af
Er wordt al langere tijd gesteggeld over hoe groot het LRC moet worden. Afgelopen januari maakten grote winkelketens als V&D, Primark en C&A al bekend niet langer een vestiging te willen in het nieuwe winkelgebied. Destijds gaf toenmalig verantwoordelijk wethouder Isabella aan dit nog geen reden te vinden om het aantal te bouwen vierkante meters terug te brengen.
De gemeente reageert na het zomerreces op de brief. Coördinerend wethouder Paulus Jansen (ruimtelijke ordening, vastgoed; SP) zei in het vakblad Vastgoedmarkt van juli/augustus dat ontwikkelaars in Utrecht ‘in zijn algemeenheid’ aan bestaande contracten worden gehouden. “Gelet op het verzorgingsgebied denk ik dat het totale aantal vierkante meters van LRC moet kunnen. LRC heeft niet een veel groter winkelaanbod dan de stadsdeelcentra van Overvecht en Kanaleneiland, maar wel een veel groter verzorgingsgebied.” Maar: “Natuurlijk blijven we voortdurend kijken hoe we de fasering en programmering zo goed mogelijk kunnen laten aansluiten bij de ontwikkeling van de vraag.”
Vertraging
De bouw van het nieuwe centrum heeft al flink wat vertraging opgelopen. De eerste paal had al in oktober 2010 de grond in gemoeten, maar door de crisis en moeizame onderhandelingen met de ontwikkelaar liep de bouw steeds uit. De eerste paal is pas afgelopen juni de grond in gegaan.
6 Reacties
ReagerenIk ben zo blij dat we van die nietsnut Gilbert Isabella af zijn. Die man heeft geen bord meer voor z’n kop, maar een heel stadsdeel Leidsche Rijn. Hopelijk is zijn opvolger voor meer rede vatbaar:
Mensen winkelen steeds meer online, winkels sluiten in rap tempo, dus er is minder winkelruimte nodig!
Op zich wel tijd voor leegstaande winkels. leegstaande kantoorgebouwen hebben we zat.
De wens van Corio geeft uiteraard onderhandelingsruimte. Bijvoorbeeld dat Corio de verschrikkelijk lelijke parkeergarage Springweg moet opgeven door haar te slopen. Corio is goed in het vasthouden van haar belangen, laat Utrecht als stad dat ook vooral doen.
Maar zakelijk gezien: afspraak is afspraak. Corio heeft de ontwikkeling van Leidse Rijn centrum bedongen zonder concurrenten toe te staan. Vier jaar later bouwen is al erg. Helemaal niet netjes is het om op afspraken terug te willen komen.
Ten derde: winkels staan alleen leeg omdat er ongelooflijk hoge huren voor gevraagd worden. De huurprijs heeft geen relatie met bouwkosten. De relatie is wel duidelijk met de rendement doelstelling van bijvoorbeeld Corio. Dus gewoon die vierkante meters bouwen en om leegstand te voorkomen de huurprijs omlaag. Simpel toch.
we kwamen een jaar geleden met ons gezin ‘noodgedwongen’ buiten het oude centrum van Barcelona in een soort Bataviastad achtige winkelcentrum, en ik verbaasde me over de grote hoeveelheid bezoekers. Drommen mensen die door dat centrum liepen. Het was toen nog crisis. Ok, dit is geen onderzoek dat ik heb gedaan, maar zo bezien denk ik wel dat het kans heeft op slagen. Tekenend was dat iedereen zo’n beetje met de auto kwam.
En daar is Utrecht niet zo goed in.
Het centrum kan zeker slagen als je gewoon gratis kan parkeren. (Kijk naar mega winkelcentrum Centro in Oberhausen) Maar ga je hier ook weer parkeergeld vragen, dan ga ik wel ergens anders heen.
Nederland durft niet! Bouw eens een ander winkelcentrum. Dit wordt weer zo een 13 in een dozijn wc met etos, blokker, de tuinen etc…
Bouw eens iets origineels met een andere invulling en de mensen komen!