Nieuwe primeur voor Utrecht: mbo-studenten kunnen zich vanaf dit jaar inschrijven voor studentensporten Nieuwe primeur voor Utrecht: mbo-studenten kunnen zich vanaf dit jaar inschrijven voor studentensporten

Nieuwe primeur voor Utrecht: mbo-studenten kunnen zich vanaf dit jaar inschrijven voor studentensporten

Nieuwe primeur voor Utrecht: mbo-studenten kunnen zich vanaf dit jaar inschrijven voor studentensporten
Opnieuw een primeur voor Utrecht: dit jaar mogen namelijk ook mbo-studenten zich voor het eerst inschrijven bij studentensportcomplex Olympos en een aantal studentensportverenigingen. Het gaat om een pilot van twee jaar, waarbij honderd plekken beschikbaar zijn voor mbo-studenten.

Opnieuw een primeur voor Utrecht: dit jaar mogen namelijk ook mbo-studenten zich voor het eerst inschrijven bij studentensportcomplex Olympos en een aantal studentensportverenigingen. Het gaat om een pilot van twee jaar, waarbij honderd plekken beschikbaar zijn voor mbo-studenten.

Een paar weken geleden had Utrecht ook al een andere primeur op het gebied van emancipatie van mbo-studenten. Toen was er een proef tijdens de UIT-week, waardoor tweehonderd mbo-studenten zich konden aanmelden om samen met hbo- en wo-studenten mee te doen aan de activiteiten van de Utrechtse IntroductieTijd (UIT). Uiteindelijk gaven 26 mbo’ers zich op.

Trots en blij

Nu is er dus een tweede pilot voor mbo-studenten in Utrecht. Initiatiefnemer van de pilot is de overkoepelende mbo-studentenraad MBO-SR030. Jelmer Becker (JOB MBO) is trots: “Dit is een grote stap voor de integratie van mbo-studenten. Het is weliswaar nu nog een pilot, maar alle deelnemers zijn ervan overtuigd dat samen sporten een aantal drempels kan verlagen en leidt tot meer verbinding tussen de verschillende groepen, en daarmee ook meer waardering voor elkaars kennis en kunde.”

Ook wethouder Dennis de Vries is blij met de nieuwe stap. “Mbo-studenten verdienen dezelfde kansen als andere studenten”, zegt hij. “Sinds een paar jaar hebben we een sterke samenwerking tussen alle Utrechtse mbo-opleiders en de gemeente. Die samenwerking werpt inmiddels zijn vruchten af. […]”

Twee studiejaren

De pilot loopt de komende twee studiejaren. Beide jaren zijn er honderd plekken beschikbaar bij sportcomplex Olympos. Mbo-studenten kunnen daar verschillende sporten doen en zich met de OlymPas-jaarkaart inschrijven voor een aantal studentensportverenigingen. Dat zijn er bij aanvang van de pilot twaalf en met een aantal, zoals Histos en STUdance lopen nog gesprekken.

De verenigingen waarbij mbo-studenten zich nu al aan kunnen melden zijn RUS (rugby dames), UTKA (ultimate frisbee), Traiectum (tafeltennis), Softijs (schaatssport), USAC (klimsport/alpinisme), Hebbes (korfbal), Protos (volleybal), Jungle Speed (floorball), Beat it (squash), Buccaneers (ijshockey, uitsluitend leeftijd 18+) en Zinkstuk (zwemmen). Odysseus (voetbal) heeft aangegeven vanaf volgend seizoen (2023-2024) ook mee te doen. Mbo-studenten kunnen zich aanmelden via Olympos.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Sport verbroedert een stuk beter dan een feest, zuip en vleesweek.

 2. Utrechter

  Prima initiatief natuurlijk, waarvan je je kan afvragen waarom dat niet al lang eerder kon. Maar… mbo’ers zijn geen studenten. Hbo’ers evenmin. Dat zijn scholieren. Niets mis mee maar er zijn nou eenmaal wel verschillen.

 3. Eelco Vonkert

  MBO is GEEN studie, ik herhaal MBO is GÉÉN studie. HBO is GÉÉN studie ik herhaal HBO is GÉÉN studie.

  Studeren doe je aan de universiteit, en let wel alleen op exacte vakken. De rest is randwetenschap en dat bestudeer je niet op wetenschappelijk niveau . Dus stop met leerlingen studenten noemen. Het zijn leerlingen op een SCHOOL en niet op een universiteit. stop daarmee. stop daar ogenblikkelijk mee. want MBO : middelbaar beroeps ONDERWIJS. is een vorm van regulier, pedagogisch ONDERWIJS en geen wetenschappelijk ONDERWIJS

 4. Lombok

  @eelco vonkert: taal ontwikkelt zich, mboers zijn dus gewoon studenten.

 5. Scherpschutter

  En daar is de volgende maakbaarheidsflop alweer onderweg. Wat heeft dit nou toch voor een zin, jongens en meisjes?

  “MBO-studenten”

  Die vind ik dan wel weer hilarisch! Zo’n totale woordverkrachting verzinnen en dan nog denken dat dat wel blijft hangen ook…Enorm geestig. LOL

 6. Confusius

  @ Eelco Vonkert

  Onjuist. Achterhaald jaren zestig en zeventig denken. Daarnaast kennen wij zelf betekenissen aan woorden toe. Betekenissen veranderen.

  Dat alleen exacte wetenschappen, wetenschappelijke studies zijn is een zelfverzonnen mythe. De eerste vorm van wetenschap bedrijven was immers nog altijd de filosofie.

  Maar zoek voor de lol de betekenis van het woordje studeren en studie eens op in het woordenboek.

  Betekenis 2, studeren:
  -onderwijs volgen, student zijn

  Uiteraard heeft studeren betrekking op wetenschap, maar kennis in onderwijsland hoort altijd op wetenschappelijke principes gestoeld te zijn.

  Betekenis 2, student:
  -(in ruimere zin) iem. die een opleiding volgt

 7. Realist

  MBO-ers zijn net zo relevant als wie dan ook en we hebben ze enorm nodig in de maatschappij en daar moeten we ze in ondersteunen en stimuleren. Wat ze niet nodig hebben is een klein groepje gekwetsten die MBO-ers een minderheidscomplex aanpraten en allerlei pilots in het leven roepen waar MBO-ers eigenlijk helemaal niet op zitten te wachten, zie vorig mislukte pilot.

 8. Ton

  En, let op:
  Bij de meeste reguliere Utrechtse sportverenigingen zijn ‘studenten’ vanouds al welkom.

 9. Binnenstadbewoner

  Zeer positief. Sport is een zeer goed middel om met elkaar in contact te komen. Samen sporten, samen plezier maken.

 10. Baliekluiver

  Ik had al eerder een keer voorgesteld om kinderen vanaf de peuterspeelzaal student te noemen. Maar alle gekheid op een stokje, in het buitenland hebben leerlingen van een beroepsopleiding het helemaal niet nodig om de boel met universiteitsjargon op te leuken. Daar geniet een vakman/vrouw het aanzien dat hij/zij verdient. Misschien moeten die rare MBO onderwijsmarketeers een beetje meer die kant op denken ipv nep-universiteitje te spelen?

 11. buurtbewoner

  @Eelco
  het raakt je nogal geloof ik….

 12. Erhard van Ransdorp

  Mbo is geen studie, ik verwerp, als academicus (jong academicus) dit ten zeerste.
  De leerlingen zijn niet uitwisselbaar met de studenten exacte en medische vakgebieden die op veel hoger niveau redeneren. Het is voor ons al moeilijk om met de ‘studenten’ die bijv. media ‘studeren’ aan de fac. Letteren een gesprek op niveau aan te gaan. Het gebrekkige Nederlands waarmee ze iets aanvangen, dat veel halfbakken Engels omvat en waarvan zij zelf denken dat ze geweldig de taal beheersen *not* is hemeltergend. Met aankomend serieuze Neerlandici is dat nog wel mogelijk. Met aankomend ‘sociaal’ wetenschappers gaat het al wat moeilijker, maar vooral computernerds, en alle pretstudiestudenten daar valt gewoon écht niet mee te rederen op niveau!. Mboérs zijn prima mensen. Slagers zijn idd nodig, Callcentermedewerkers ook, schoonmakers, vrachtwagenchauffeurs, politieagenten zijn i.d.d. nodig, verkopers, stratenmakers zijn nodig, etc.
  Blijf vooral in je dromen geloven. Ik wens je veel succes in je fantasiewereld !

 13. Greet Huizer

  @Koelhoofd: na het sporten wordt er daarom 6 x zoveel gezopen en gevreten. En daar hebben wij als bewoners, die om 5 uur ons nest uit moeten dan weer last van, niet 1 x, want dan was het niet erg, nee maandenlang….. elke dag….

 14. Filosoof

  @Confucius (met c) Eelco heeft wel degelijk een punt. Dat mensen een betekenis veranderen betekent nog niet dat dit ook juist is in de zin van de betekenis. Op het MBO en HBO studeer je niet. Alleen EXACTE vakken vallen te bestuderen. De rest is een opleiding, een school en daar leer je. Maar op een universiteit Studeer je. (Alleen bij exacte vakken) . De rest is randwetenschap.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).