Nieuwe regels voor tijdelijke huurwoningen aan internationale studenten en expats | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe regels voor tijdelijke huurwoningen aan internationale studenten en expats | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe regels voor tijdelijke huurwoningen aan internationale studenten en expats

Nieuwe regels voor tijdelijke huurwoningen aan internationale studenten en expats
Internationale studenten en expats mogen in Utrecht alleen nog verblijven in panden met een logiesbestemming. Het nieuwe beleid voor short stay in de gemeente is sinds 1 april van kracht. Ook het hotelbeleid is aangepast.

Internationale studenten en expats mogen in Utrecht alleen nog verblijven in panden met een logiesbestemming. Het nieuwe beleid voor short stay in de gemeente is sinds 1 april van kracht. Ook het hotelbeleid is aangepast.

Steeds meer internationale bezoekers zijn voor hun werk of opleiding een aantal weken tot soms een jaar in Utrecht. Eerder verbleven zij in die tijd vaak in reguliere woningen. “Wij willen deze groeiende behoefte aan tijdelijk verblijf graag faciliteren, zonder dat dit de druk op onze woningmarkt opvoert”, zegt wethouder Klaas Verschuure. “Daarom scharen we tijdelijk verblijf nu onder een specifieke logiesbestemming en niet onder een woonbestemming.”

Verhuurders die al voor 1 januari 2018 startten met het aanbieden van tijdelijk verblijf in een woning, kunnen dat vooralsnog blijven doen door een tijdelijke omgevingsvergunning en onttrekkingsvergunning aan te vragen. Dat mag voor maximaal vijf jaar. Daarna moet het pand weer als woning worden gebruikt.

Nieuwe verhuurders kunnen alleen tijdelijk verblijf gaan aanbieden op locaties met een bestemming ‘logies met aanduiding tijdelijk verblijf’. Ze hebben ook een omgevingsvergunning en horecavergunning nodig.

Hotelbeleid

Ook het aangepaste hotelbeleid is op 1 april ingegaan. Dit beleid houdt in dat er tot 1 januari 2023 geen nieuwe hotels meer worden bijgebouwd, tenzij het gaat om bijzondere concepten met een specifieke doelgroep. De gemeente kan beslissen daaraan mee te werken.

Utrecht kreeg en krijgt er tot en met 2023 zo’n 1200 tot 1500 hotelkamers bij. De gemeente wil eerst afwachten wat hiervan de effecten zijn, voordat er toestemming wordt gegeven voor nieuwe hotels.

2 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Weer een voorbeeld van een overheidsinstantie die niets dan extra problemen veroorzaakt door meer regels in te voeren, waar de oplossing even logisch als simpel is: minder overheid.

  Als de overheid zich nou eens simpelweg niet met het woningbezit van burgers zou bemoeien in plaats van op flagrante wijze eigendomsrechten te schenden met 10.000 stompzinnige regels, wetten en belastingen, dan zouden veel meer burgers (een deel van) hun woning(en) in de verhuur gooien en wordt het aanbod groter…

  En dan ook nog eens de al helemaal krankzinnige regel dat er geen hotels meer mogen worden bijgebouwd…Waar slaat dit in vredesnaam op? Als er geen vraag naar hotelkamers is dan bouwen ondernemers geen hotels meer bij. Simpel. Is die vraag er wel dan doen ondernemers dit uiteraard wel, met alle financiële risico’s uiteraard volledig voor eigen conto. Wat is nu in hemelsnaam de toegevoegde waarde van een of andere ambtenaar die dit onmogelijk besluit te maken, om wat voor een totaal onzinnige reden dan ook….?

  En zo blijft de Gemeente (die intussen bijna communistische trekken vertoont) de woningmarkt maar verder en verder verwoesten door probleem op probleem te scheppen, in plaats van het probleem op te lossen door regels en belastingen te schrappen, simpelweg bouwgrond vrij te geven zodat de markt het woningprobleem kan oplossen.

  De overheid toont zich weer eens een probleem in plaats van een oplossing, want ook hier zijn welvaart en vrijheid van burgers het enige dat opgelost wordt…

 2. Koel Hoofd

  Toe maar, gewaagde actie van de gemeente.
  Buitenlandse studenten en expats gaan nu de hoofdprijs voor woonruimte betalen bij verhuurders in het illegale circuit en de prijzen van logies in hotels en B&B etc. fors opdrijven.
  De verhuurders die wel een vergunning aanvragen worden geregistreerd als ondernemer en daarmee gaat de politiek weer goede sier maken in eigen kring door te stellen dat “Utrechters zo ondernemend zijn. ”

  De corona crisis en te verwachte recessie kon daar wel eens akelig roet bij in het eten gooien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).