Nieuwe rubriek. Proeftuinen van Utrecht (1) : Koken met aardperen en kip uit De Bilt | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe rubriek. Proeftuinen van Utrecht (1) : Koken met aardperen en kip uit De Bilt | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe rubriek. Proeftuinen van Utrecht (1) : Koken met aardperen en kip uit De Bilt

Nieuwe rubriek. Proeftuinen van Utrecht (1) : Koken met aardperen en kip uit De Bilt

De eerste zelfoogsttuin van Utrecht bevindt zich op het boerenland van een veeboer! Dit jaar heeft zorgboerderij Nieuw Bureveld in De Bilt het veelzijdige assortiment verder uitgebreid. Je kon al vlees kopen van vee dat op eigen land is opgegroeid. In hun landwinkel De Hooierij vind je daarnaast een scala aan lekkere streekproducten voor een schappelijke prijs. Daar zijn biologische groenten en kruiden vers uit eigen tuin aan toegevoegd.

Volgend jaar gaat Nieuw Bureveld een stapje verder: dan doe je boodschappen met een mandje op de tuin. Zij starten als eerste tuinderij van Utrecht met een nieuw verdienmodel voor de biologische moestuin: de zelfoogsttuin. In Amerika zijn deze tuinen bekend als Community Supported Agriculture. Ook bij Nieuw Bureveld heeft de klant inspraak in het teeltplan. “Zo’n tuin kun je op verschillende manieren organiseren,” legt Erna uit. “

Mensen kunnen afhankelijk van hun behoefte meer of minder betrokken zijn bij de tuin en bij ons is de insteek dat ze in ieder geval zelf komen oogsten.

 

Erna draait de tuin nu bijna een heel tuinseizoen en geniet met volle teugen. Het binnenleven op kantoor verruilde zij na een opleiding bij Warmonderhof voor biologische tuinbouw bij Nieuw Bureveld. “Ik doe niets liever dan buiten werken met de handen in de aarde, met de plantjes. Heerlijk.”

“We hebben nu bekende groente in de tuin en de landwinkel, zoals boerenkool, maar ook volop pastinaken, wortelpeterselie en aardperen.”

Of ik ook een recept heb met aardperen, vraagt Erna, als we door de moestuin lopen. In de boerderijwinkel gaat het nog niet hard, omdat de mensen niet weten wat ze ermee moeten. Toegegeven, aardperen zijn zeker niet moeders mooiste, maar ze zijn wel heel lekker!

Het zijn de knolletjes van de topinamboer, een hoge plant die bloeit met kleine, gele zonnebloemen. De bloemen sterven af in de herfst, maar de knolletjes in de grond blijven de hele winter goed. Soms kun je ze zelfs nog oogsten in maart.

De smaak lijkt een beetje op die van walnoten en ook wel op die van artisjok. Niet voor niets wordt hij in het Engels ‘jerusalem artichoke’ genoemd.

Volgende week meer over de aardpeer, maar nu eerst een gemakkelijk en snel recept:

 

Pasta met aardperen en kip

Borstel de aardperen goed schoon, zodat alle grond eraan verwijderd is. Je hoeft ze niet te schillen. Snijd ze in dunne plakjes en leg die even in water met een beetje zuur, azijn of citroen. Bak de stukjes kipfilet rondom bruin in de boter of de olie. Laat de aardperenplakjes uitlekken, dep ze wat droog en doe ze bij de kip. Bak, samen met de fijngesnipperde knoflook, nog even mee.

Voeg de room toe en laat alles een paar minuten indikken en warm worden op matig vuur. Voor het serveren de walnoten toevoegen en op smaak brengen met peper en zout. Serveer met de pasta en bestrooi met fijngehakte peterselie.

Variaties: aardperen combineren ook goed met bijv. Hollandse garnalen! Voeg een handje op het laatst toe en warm heel even mee.

Nodig:6 aardperen, 1 teentje knoflook, fijngesnipperd, wat olie of boter om te bakken, witte- of natuurazijn of citroensap, ½ bekertje slagroom (125 ml), 30 g walnoten, in stukjes, 2 kipfilets, zout, peper, verse peterselie, fijngehakt.

Erbij: pasta naar keuze

Ingrediënten zijn verkrijgbaar bij Landwinkel De Hooierij.

Proeftuinen van Utrecht is een wekelijkse rubriek die elke zaterdag in DUIC verschijnt, verzorgd door Ans Withagen van Kookgenoot en Marijke Orthel van Urban Pilots. Zij zoeken naar tuinen op fietsafstand van de stad.

Fotografie: Ans Withagen

aardperen1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erna oogst aardperen2

5 Reacties

Reageren
  1. Harald Zwagerman

    Advertorial?

  2. charly

    ik heb ook moestuin in loosdrecht gr, charles van kordelaar uit Hilversum x

  3. charly

    ik heb ook moestuin in loosdrecht gr, charles van kordelaar uit Hilversum x

  4. sophia Berendsen

    leuk initiatief deze rubriek !
    heb zelf ook nig wek wat receoten met /voor aardperen maar moet ide ven opduiken

  5. Dirk-Jan Stelling

    Ben trots op onze tuin. Het zelfoogsten gaat ook lukken as jaar. dank jullie voor dit mooie stuk.
    groet Dirk-Jan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).