Nieuwe sociale huurwoningen aan Johan Wagenaarkade dit jaar af, deels voorrang voor oudere buurtbewoners Nieuwe sociale huurwoningen aan Johan Wagenaarkade dit jaar af, deels voorrang voor oudere buurtbewoners

Nieuwe sociale huurwoningen aan Johan Wagenaarkade dit jaar af, deels voorrang voor oudere buurtbewoners

Nieuwe sociale huurwoningen aan Johan Wagenaarkade dit jaar af, deels voorrang voor oudere buurtbewoners
Een deel van de Johan Wagenaarkade in Oog in Al
Aan de Johan Wagenaarkade zijn binnen enkele maanden tientallen nieuwe sociale huurwoningen klaar om bewoond te worden. Het gaat om 54 woningen die variëren in het aantal slaapkamers en woonruimte. Voor een deel van die woningen krijgen ouderen uit de buurt voorrang om op te reageren.

Aan de Johan Wagenaarkade zijn binnen enkele maanden tientallen nieuwe sociale huurwoningen klaar om bewoond te worden. Het gaat om 54 woningen die variëren in het aantal slaapkamers en woonruimte. Voor een deel van die woningen krijgen ouderen uit de buurt voorrang om op te reageren.

De woningen komen te staan aan het begin van de Johan Wagenaarkade, vlak bij de Mattheüskerk. Er zijn daar drie blokken met zogenaamde duplexwoningen gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe gebouwen. De appartementen komen pal aan het kanaal te staan.

Weinig sociale huurwoningen

Woonin laat weten dat het ‘bijzonder’ is dat de appartementen in de buurt Halve Maan komen te staan. Zo zouden er in de wijk op dit moment maar weinig sociale huurwoningen zijn. Dat ouderen uit de buurt voorrang krijgen om te reageren op het hypermoderne gebouw, is bewust gedaan. “Met buurtvoorrang hopen de gemeente Utrecht en Woonin de doorstroming binnen de buurt te stimuleren”, is te lezen op de website van de woningcorporatie.

Het betekent trouwens niet dat alle woningen vergeven worden aan ouderen. Eén van de drie nieuwbouwblokken is voor senioren gereserveerd. Van dat gebouw gaat het slechts om tien appartementen. De rest van de woningen kent geen voorrangsregeling.

Andere verkeerssituatie

Dat de nieuwbouw er nu dan toch echt bijna is, heeft een tijd geduurd. Al in 2018 waren er plannen om de duplexwoningen met de grond gelijk te maken. De gemeente wilde graag dat de gebouwen dichter bij het kanaal stonden. Daardoor moest een deel van de rijbaan van de Johan Wagenaarkade worden afgesloten. Met het opheffen van een deel van de rijbaan moest ook de zogenoemde verkeerscirculatie in de wijk worden aangepast, waar ook wat tijd overheen ging.

Ook laat Woonin weten dat de woningen wat vertraging opliepen door weerstand uit de wijk: “Een omwonende spande een zaak aan bij de Raad van State.” Wat dat bezwaar precies inhield, is onbekend.

De verwachting is nu dat het eerste woongebouw in september wordt opgeleverd. De andere twee gebouwen zouden ‘later dit jaar’ moeten volgen. Alle woningen krijgen een prijs van maximaal 879,66 euro per maand, oftewel het plafond voor sociale huur in 2024. Geïnteresseerden kunnen naar een informatiebijeenkomst gaan in de Mattheüskerk op donderdag 4 april.

30 Reacties

Reageren
 1. Richard Bruinwerker

  nog meer voorrang? er zijn meer dan 15 voorrangsregelingen? Té ziek gewoon

 2. Geenstijl@Utrecht.

  Wel fijn dat ook statushouders er een plekje krijgen, zij wachten al zolang op een woning.

 3. Nathan Brouwer

  Misschien goed om te vermelden dat het bezwaar nog bij de RvS nog steeds loopt. Mochten jullie inzage wensen in het feitelijke bezwaar – voel vrij om contact op te nemen.

 4. Lombokker

  Weer zo’n zaak die jaren is opgehouden omdat iemand tot de Raad van State aan toe aan het procederen is geslagen. Zo worden in Nederland nog talloze andere projecten vertraagd, en hebben rechtbanken inmiddels enorme achterstanden.

  Prima dat we in een rechtsstaat leven, maar dit totaal doorgeschoten.

 5. Blaag

  @ geenstijlutrecht

  Gelukkig zeg je zelf al dat je geen stijl hebt.

  Je verdpreid hier zweer kwalijke desinformatie (zoals tegenwoordig standaard vanuit radicaal rechts).

  @DUIC redactie, grijp nu eens in bij dergelijke reacties, zoals redacties in Wallonië doen. Dit soort reacties hebben niks meer van doen met vrijheid van meningsuiting, Hier zitten strategiën van radicaal rechts achter of zelfs buitenlandse inmenging (om dus de onderbuik te voeden en politiek rumoer te veroorzaken). Dat gebeurd ook door lokale en regionale trollen en reaguurders. Zoals ook het vaste clubje DUIC reaguurders het radicaal rechtse discours volgt.

  On topic: In Utrecht krijgen nieuwbouw sociale woningbouwprojecten tegenwoordig doelgroepurgentie: vaak zijn dat jongeren en starters, bewoners van een wijk of mensen die 2 tot 5 jaar regionale binding hebben of mensen in noodzakelijke beroepen. Utrechters en Nederlanders worden dus voorgetrokken, ook op statushouders.

  In dit project krijgen (oud) bewoners van de buurt/ wijk dus deels voorrang.

 6. Wim

  @Nathan als jij de bezwaar maker bent dan moeten ze he opdluiten omdat je mensen woonruimte ontzegt.
  De wet moet veranderd worden dat een eenling geen bezwaar meer mag indienen.

 7. Uuutje

  Leer nou eens een keer goed spellen, @ Blaag

 8. Utrechter2

  @Blaag: vooral mensen zonder argumenten grijpen naar censuur. Methode: eerst framen met termen als ‘radicaal,’ ‘extreem’ en ‘Russisch’ en dan presse uitoefenen op lokale media.

  Mijn inschatting is trouwens dat andere media de gevolgen van de Spreidingswet zullen negeren (/ doodzwijgen?). Dus je wordt eigenlijk al op je wenken bediend!

 9. LdK

  En weer een doelgroep die voorrang krijgt. Ik snap dat het goed is voor de doorstroming, maar ondertussen is er voor mensen die op een bergzolder moeten slapen, omdat ze anders op straat of in de auto moeten slapen geen ruimte. Doorstroming geeft namelijk weer vrije eengezinswoningen en daar kom je (terecht) als single niet voor in aanmerking.
  Het lijkt erop dat Hugo toch geen grapje maakt met zijn: “zoek maar een rijke vriend”.

 10. Berend

  Kom er regelmatig langs en het ziet er in wording mooi uit. Liggend aan het groen met uitzicht op het kanaal. Dat deel van de wijk knapt er echt van op. Dat mensen daar bezwaar tegen maken, daar begrijp ik weinig van. Zeker gezien de woningnood die we hebben.

 11. Ridele

  Antwoord op Blaag,

  De meeste negatieve uitingen op van alles en nog wat komen van radicaal/extreem links, dat is altijd zo geweest, het lijdt vaak tot polarisatie.

 12. Blaag

  @ Utrechter2

  Het tegengaan van desinformatie heeft niks, maar dan ook niks met censuur te maken. Het is geen vrije mening die geuit wordt, maar een tactiek, een bewust ingezet middel, ook door betaalde trollen, om mensen te brianwahsen en manipuleren. Het is (oorlogs)propaganda.

  Het gebruiken van desinformatie als oorlogsmiddel, we leven inmiddels in een wereldwijde oorlogsistuatie waarbij radicaal rechts weer aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat, om zodoende enorme hoeveelheden mensen te brainwashen en te manipuleren lijk zelfs in de vorm meer op censuur dan op wat media doen die juist desinformatie zouden willen weren.

  De gevolgen van een spreidingswet zijn juist positief. Alleen mensen die in framing trappen zien dat als negatief. De spreidingswet lost namelijk problemen en overlast op die er toch al was. Problemen die zonder wetgeving niet opgelost kon worden. De problemen zouden dan juist verergeren en toenemen; en bovenal niet opgelost kunnen worden. Zonder nieuwe wet geen middelen namelijk.

  Statushouders zijn echte vluchtelingen die op basis daarvan mogen blijven in Nederland. Zonder spreidingswet zou deze doelgroep in AZC’s vast zitten en zouden AZC ‘s onnodig te vol zitten en dan hebben we nog het aanmeldcentrum in Ter Apel dat deels overlopen worden door enerzijds echte vluchtelingen (toename door aantal crisissen in de wereld) en anderzijds veilige landers die nergens aanspraak op maken; vandaar de mensen die buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrun in Ter Apel. Zelfs het scheiden van deze beide groepen is door de overloop van AZC’s onmogelijk geworden.

  Als de statushouders kunnen doorstromen, kunnen AZCs weer doen waarvoor ze op aarde zijn. Te weten: echte vluchtelingen op vangen en nep vluchtelingen bij het aanmeldcentrum scheiden uit de groep en het land uitzetten. Nu is het hele systeem vastgelopen, door onterechte bezuinigingen vanuit VVD huize de afgelopen 10 jaar. De asielcrisis is juist een gevolg van rechts economische politiek namelijk.

 13. Joes

  @ Utrechter 2

  Het tegengaan van extreem rechtse propaganda is geen censuur, maar broodnodig als je een democartie wil redden. Maar de onze is misschien al niet meer te redden door onder andere uitlatingen als de jouwe en die van Geenstijl.

 14. de Kreek

  Leuk voor ouderen die dat nog kunnen betalen, na dat ze de stadsverwarming hebben betaald.

 15. R. Jansen

  Ja ja maximaal 879,66 natuurlijk, over 8 jaar zo niet eerder zijn dit vrije vesting woningen , Woonin ( voorheen Mitros ) heeft er ondertussen een hobby van gemaakt om sociale huurwoningen te onttrekken, tevens leuk dat oudere buurtbewoners voorrang krijgen maar die gaan meer huur betalen en krijgen er minder voor terug.

 16. Koel Hoofd

  @Blaag
  Had je een spontane aanval van tunnelvisiemetbuitenbubbelallergieuitslag?
  @Geenstijl toont zich meelevend aan nieuwe Nederlanders in de woningwachtkamer, jij nagelt diens empathie gelijk aan het kruis.

 17. WV

  Joesblaag is langzamerhand nu echt de weg kwijt. Elke mening die niet die van hem is, wordt door hem als extreem rechts weggezet, gevolgd door een oproep dat weg te censureren. Je kunt er maar druk mee zijn, met de enige ware op aarde uit te hangen en al het overige uit te gummen.

 18. Silvester

  Voor oudere is er toch voldoende aanbod. in de wardtburg en park welgelegen waar regelmatig mooie appartementen te koop staan .. maar voor de eigen jeugd is het hier heel moeilijk met de huidige prijzen in het Oog.

 19. Blaag

  @ Koel Hoofd

  Geenstijl verspreid niet kloppende informatie over statushouders die zogenaamd voorgetrokken gaan worden in dit project, hetgeen niet het geval is, statushouders worden niet voorgetrokken in dit project, het is nergens op gebaseerd, het is ongefundeerd en alleen bedoeld is om haat en onderbuikgevoelens richting de groep statushouders (echte vluchtelingen die mogen blijven in NL, omdat hun leven elders niet veilig is) aan te wakkeren. Daar is niks oprechts aan. En ze krijgen dus geen voorrang.

  Als geenstijl zich oprecht zorgen maakt over groepen Nederlanders die te lang in de wachtrij staan voor een (sociale huur) woning, dan moet geenstijl en moeten sympathisanten van geenstijl niet op rechtse partijen stemmen die het neoliberale discours volgens> newsflash> zowel PVV, JA21, FvD, VVD, BBB en NSC doen dit gewoon. Er zijn te weinig woningen in Nederland, omdat het vastgoedveld bouwt voor de markt die het meeste geld oplevert en niet bouwt waar de meeste mensen behoefte aan hebben. Er zijn te weinig woningen in Nederland omdat woningbouwcoöperaties zich als bedrijven gedragen. Er zijn te weining woningen in Nederland, omdat coöperaties sociale huurwoningen verkocht hebben> men heeft er veel minder in bezit dan 20 jaar geleden. Nieuwe woningen zijn fors duurder. Schaarste wordt op de woningmarkt bewust gecreëerd, zodat de prijzen opgedreven kunnen worden.Het is een vastgoedbubbel. Er zijn te weinig woningen in Nederland, omdat internationale belegingsfondsen geld uit projecten willen trekken die op de korte termijn het meeste rendement opleveren.

 20. Utrechter2

  @Blaag, Joes: sorry dat mijn reerste eactie onvolledig was. Je noemt niet alleen iedereen die kritiek heeft op de Spreidingswet, en die niet inziet hoe goed deze wet is, een oorlogsshitser of woorden van gelijke strekking, maar tevens een verspreider van desinformatie.

  Mijn vraag aan D66 is, en alles links van deze partij, of de overheid of, Blaag en Joes voortaan gaan bepalen wat desinformatie is .

  Rechtse VVD stemmers zeiden het al jaren geleden: linksprogressief is niet democratisch maar accepteert alleen uitslagen, en informatie, dat in haar straatje passen

  De generatie van Paars lachen trouwens mensen uit de hoek van Pim Fortuyn uit als die aangeven dat Pim is gedemonificeerd.

 21. Leusie

  Er mag eigenlijk alleen nog maar gebouwd worden voor de PECH GENERATIE!!!!

 22. Leftie

  @ Leussie

  Er kan zoveel gedaan worden om doorstroom op de woningmarkt te bewerkstelligen:

  Gelijkvloerse doorstroomwoningen bouwen voor 55+ die geruild kunnen worden voor huizen met meerdere verdiepingen, in verschllende oppervlakten die overeenkomen met de gemiddelde huizen in NL van meerdere verdiepingen.

  Ik zeg bewust ruil, omdat ouderen namelijk bedragen bovenop de marktprijs krijgen en vragen voor hun huidige woning die jongere mensen en gezinnen, zeker in een stad als Utrecht, nooit op een normale manier, zonder hulp, sponsoring, loterij of belachelijk goede banen kunnen opbrengen. De gemiddelde Nederlander of Utrechter niet iig. Jan Modaal en daaronder ook niet.

  De oude woningen kunnen dan verkocht/ verhuurd worden voor prijzen die een gemiddeld werkend duo/ of de kostwinners van een gemiddeld gezin zouden kunnen betalen. Verder natuurlijk alleen onder strenge voorwaarden om speculatie tegen te gaan. De panden zouden bij verhuur in bezit kunnen blijven van een sociale makelaar en bij verkoop verplicht terugverkocht kunnen worden aan de verkopende makelaar en weer onder de originele voorwaarden op de markt gebracht kunnen worden. Er zijn vast constructies mogelijk waarbinnen dit binnen EU recht kan.

  Dan maak je stappen.

  Nederland heeft nieuwe Wibauts en een nieuwe sociaal democratie nodig. De sociaal democratie is de aanjager geweest van een goed werkende verzorgingsstaat. Vakkundig en doelbewust afgebroken onder het rechts economische neoliberalisme van de afgelopen 20 tot 40 jaar, dat er voor heeft gezorgd dat de rijken exhorbitant rijker zijn geworden, belleggers, investeerders etc. hun zakken vullen als nooit te voren, maar het trickle down effect richting samenleving er gewoonweg niet is.

 23. Utrechter2

  @Leftie: de enige partij die echt daarvoor staat is de SP en die wordt door de andere links/progressieve partijen of geridiculiseerd of genegeerd.

  Zolang links (op de SP na) niet erkend dat ze bondgenoten van het kapitalisme zijn zal er niks aan de stembusuitslagen veranderen.

 24. Buurman

  Leuk dat het bijna af is. Maar ik begrijp dat de oude verkeerssituatie niet terug komt. Jammer de dat wijk de afgelopen 10 jaar er niet leefbaarder op is geworden. Zou leuk zijn als de gemeente eens denkt aan de inwoners van de wijk. I.p.v. aan zijn portefeuille en de hoeveelheid geld die er in zit…

 25. Francoise de Swaen

  @blaag : statushouders worden overal op voorgetrokken. Dus ook op dit project. Word eens wakker. Zelf zeker niet op zoek naar een huis? ik sta al 21 jaar ingeschreven en, geloof het of niet, ik kom op plaatsen als 500, 800, 1000, 50, 200, etc. Dankzij alle voorrangsregelingen waar ook statushouders onder vallen. Dus já het klopt.

 26. Hermkens

  @ Francoise de Swaen

  @ DUIC

  En de volgende rechtse trol die weer de onderbuik komt voeden met onjuiste informatie.

  Onjuist dat statushouders op ieder sociaal woningbouwhuis voorrang krijgen. Het is gewoon niet waar. Er zijn heel veel andere urgentiemethodes. Jongeren krijgen in bepaalde projecten voorrang, oud bewoners krijgen in bepaalde projecten voorrang, mensen die qua werk of studie gebonden zijn aan de regio Utrecht, inkomenseisen, gescheidde mensen, etc., dat gaat allemaal voor statushouders, omdat er eisen op een bepaald project zitten. Zeker bij nieuwbouwprojecten. Geloof je me niet? Vraag het maar eens gewoon na bij woningnet https://www.woningnetregioutrecht.nl/ContactFormulier

  En raar dat u met 21 jaar nog steeds geen huis heeft. Ik heb in 17 jaar tijd in de regio Utrecht al 3 huizen toebedeeld gekregen via woningnet (tussen 2007 en nu) en ben geen statushouder. Misschien bent u wat te kritisch in op welke woningen u reageert. Altijd eerst in de spiegel kijken, voor je gaat wijzen naar anderen.

 27. Uuutje

  Ah, @ Blaag heeft zich deze keer vermomd als Hermkens. Maar zijn boodschap is dezelfde: redactie, verban alle reacties die niet sporen met mijn mening. #zolderkamertoetsenbordactivist.

 28. Utrechter2

  @HermkensL u beledigt mensen voordat uw bewering bevestigd is.
  U komt niet met voor iedereen openbaar toegankelijke en raadpleegbare informatie.

  Als u verre banden heeft met de gemeente of woningnet en daarom gepikeerd reageert, dan is het netter om ervoor te laten zorgen dat er hyperlinks, voor mensen als u, die hun punt willen maken, openbaar beschikbaar komen.

  Er is steeds grotere druk op media om alleen informatie te publiceren die door de overheid erkend en geaccordeerd is. En los daarvan, door financiële problemen waar media niks aan kunnen doen, kan de afhankelijk van media t.a.v. andere actoren groter worden.

  Let wel! Ik zeg niet dat Woningnet nu geen regeling heeft waar Hermkens naar verwijst, wel vraag ik me af hoe houdbaar de regeling, als die er zou zijn, op de korte en lange termijn in het licht van de wettelijke huisvestingsplicht.

  PS ik heb geen enkele band met de DUIC, behalve dat ik vaak reageer.

 29. Wim

  @ Utrechter2

  Blaag doet de hele dag niets anders dan hier mensen beledigen

 30. w.h.betzold

  Komen wij ook on aanmerking?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).