Nieuwe stroomleverancier voor de gemeente Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe stroomleverancier voor de gemeente Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe stroomleverancier voor de gemeente Utrecht

Nieuwe stroomleverancier voor de gemeente Utrecht
Foto: Robert Oosterbroek
Energieleverancier Greenchoice levert vanaf 2020 tien jaar duurzame elektriciteit aan de gemeente Utrecht. Hiermee worden onder meer alle gemeentelijke gebouwen, straatverlichting en rioolgemalen van groene stroom voorzien.

Energieleverancier Greenchoice levert vanaf 2020 tien jaar duurzame elektriciteit aan de gemeente Utrecht. Hiermee worden onder meer alle gemeentelijke gebouwen, straatverlichting en rioolgemalen van groene stroom voorzien.

De gemeente gebruikt jaarlijks zo’n 50 miljoen kilowattuur, vergelijkbaar met 15.000 huishoudens. Greenchoice won de opdracht van de gemeente om al deze energie duurzaam op te wekken.

De eerste jaren komt de elektriciteit van plekken waar nu al hernieuwbare energie wordt gemaakt in Nederland. Uiterlijk vanaf 1 januari 2022 wordt de levering verzorgd vanuit nieuwe, nog te realiseren projecten. Op deze manier stimuleert Utrecht dat meer duurzame energie wordt opgewekt. Eerder kozen ook Rotterdam en Amsterdam hiervoor.

Groene stroom

“We zijn blij dat we met Greenchoice een partij hebben gevonden waarmee we samen kunnen werken aan het opwekken van meer duurzame energie”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk. “Door als gemeente het goede voorbeeld te geven en de markt te stimuleren meer duurzame energie op te wekken, hopen we dat ook andere organisaties overgaan op in Nederland opgewekte groene stroom.”

Als onderdeel van het contract gaan de gemeente en Greenchoice ook aan slag om de gemeentewerf aan de Tractieweg op termijn fossielvrij te maken. Marieke van den Hoek, commercieel directeur van Greenchoice, vertelt daarover: “We willen bijvoorbeeld het energieverbruik reduceren en extra duurzame stroom ter plekke opwekken. De inzichten uit dit project kunnen we ook in andere projecten gebruiken.”

9 Reacties

Reageren
 1. Dakhaes

  Leuk artikel, maar nergens iets over de kosten. Is het duurder, goedkoper? Of betalen we ons blauw aan groene stroom?

 2. Hadjememaar

  @Dakhaes, Je kan zelf ook overstappen naar Greenchoice. Uitstekende service, echte groene stroom en concurrerende prijzen. Ik ken de deal met de gemeente niet, maar zelf ben ik al jaren zeer tevreden over Greenchoice, bij de jaarlijkse vergelijking van prijzen komen ze er goed uit (niet altijd de allergoedkoopste, maar zeker concurrerend). Dus ik ga er van uit dat ze de gemeente ook een concurrerend aanbod gedaan hebben. Misschien niet de laagste prijs, maar wel het aantrekkelijkste aanbod.

 3. Dorine

  En graag ook meer aandacht besteden aan GEEN stroom gebruiken, gemeente Utrecht! Er was nog heel wat onnodig verlicht tijdens de Nacht van de Nacht. Groene stroom prima, maar minder verbruiken is nog beter.

 4. jan

  Zijn de baterijen op ?

 5. Koel Hoofd

  @Dakhaes dat gaat duurder worden vanwege de hoge kosten van investeringen in hernieuwbare energie. De overheid heeft een pot voor de (onhaalbare, onrealistische) klimaatdoelstellingen gemaakt, en die moet helemaal op zodat de belastingbetaler die weer kan vullen.

  Dit is een smerig politiek spelletje om de Rijnenburg polder van (milieu en dieronvriendelijke) zonnecellen en windmolens te voorzien in plaats van woningen te bouwen. Heeft niets met duurzaamheid te maken, maar alles met macht van de groene elite lobby die er stinkend rijk van wordt en daar een goed gevoel van krijgt.

  Jammer, weer een gemiste kans voor de stad om werkelijk duurzaam te worden.

 6. wollie

  duurzame stroom! nog steeds eenmalig te gebruiken helaas.

 7. Berk

  @Koel Hoofd u doet uw naam geen eer aan door overal een links complot in te zien. Wat is er volgens u dan voor nodig om werkelijk duurzaam te worden?

  ps: Ik zit zelf bij Greenchoice, geen klachten en helemaal niet duur.

 8. Berk

  @Wollie Ja, en?

 9. Marcel

  Graag bewijs dat die groep echt groene energie opwekt?
  Bestaat echt helemaal nooit dus gewoon niet mogelijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).