Nieuwe subsidie voor verduurzaming van evenementen in Utrecht Nieuwe subsidie voor verduurzaming van evenementen in Utrecht

Nieuwe subsidie voor verduurzaming van evenementen in Utrecht

Nieuwe subsidie voor verduurzaming van evenementen in Utrecht
Foto: Michiel Ton
Utrecht start vanaf 3 april met een nieuwe subsidie om evenementen in de stad duurzamer te maken. Door het stimuleren van onder andere herbruikbare bekers, ander materiaalgebruik en afvalvermindering wil de stad organisatoren aanmoedigen om duurzamere evenementen te organiseren.

Utrecht start vanaf 3 april met een nieuwe subsidie om evenementen in de stad duurzamer te maken. Door het stimuleren van onder andere herbruikbare bekers, ander materiaalgebruik en afvalvermindering wil de stad organisatoren aanmoedigen om duurzamere evenementen te organiseren.

Ook met het hergebruik van grondstoffen, water, energie, mobiliteit en eten en drinken wil Utrecht organistoren aanzetten om evenementen duurzamer te maken. Op die manier wil de stad weer een bijdrage leveren aan het aanpakken van de klimaatcrisis. Volgens wethouder Eva Oosters zorgen evenementen voor levendigheid in de stad. “We willen samen met de organisatoren werken aan een duurzame toekomst voor evenementen in Utrecht. Verduurzamen is op alle terreinen noodzakelijk en met deze regeling geven we de evenementenbranche dat zetje in de rug.”

De subsidie heeft een budget van in totaal 250.000 euro en aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Organisatoren kunnen de subsidie aanvragen vanaf 3 april, maar kunnen nu al controleren of ze in aanmerking komen via de subsidiesite.

Ondersteuning van kwetsbare ondernemers

De evenementenbranche is zwaar getroffen door de coronacrisis en ook vanwege personeelstekorten en hoge energieprijzen is het nog niet makkelijk voor ondernemers in de branche. Veel geld voor verduurzaming is er vaak niet, terwijl ondernemers dit wel graag willen. Eind 2022 heeft de gemeenteraad besloten om TONK-middelen beschikbaar te stellen voor 2023 en een deel van dat geld wordt nu gebruikt voor deze subsidie.

10 Reacties

Reageren
 1. rmn

  Totale onzin. Het effect op het klimaat van dit soort eenmalige evenementen is waarschijnlijk niet eens meetbaar.

  Dit is exact het soort beleid waar woensdag mee afgerekend is. Maar verbrand anders nog even wat gemeenschapsgeld, Eva.

 2. Zuilen030

  En maar weer smijten met geld voor het pretpark 030.
  Is een zaak van de organisatie en de food trucks.

 3. Rob

  Jaja, subsidie voor een evenement.. laat die ondernemers toch zelf investeren in verduurzaming. Dat is toch ook wat hun doelgroep wil? Hoezo gemeenschapsgeld gebruiken hiervoor. Als ze graag willen deugen moeten ze er ook maar voor betalen. Dat geld kan goed gebruikt voor bevoordeeld het gat van 17 miljoen op jeugdzorg.

 4. LOESJE P.

  Zo zo, blijkt de Gemeente Utrecht toch rijker dan ik dacht.
  Subsidie voor evenementen, kosten voor restauratie van het toekomstige Literatuurmuseum, waar de Gemeenteraad nog even toestemming voor moet geven. Komt allemaal goed.

 5. Realist

  Een evenement is voor velen inmiddels onbetaalbaar geworden dus het is een uitstekende actie om de bevoorrechte student en de groenlinkse bakfietsrijder uit een gesubsidieerde duurzame bekers te laten drinken.

 6. Scherpschutter

  Dat is 250.000 Euro die letterlijk de prullenbak in gegooid wordt. Wat zou Utrecht toch moeten zonder dit soort grote denkers in het bestuur hè?

 7. Statler

  Dit knelt een beetje met de dreigende sluiting van een aantal bibliotheken. Prioriteitsstelling?
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 8. Pee

  Verduurzamen doe je niet met subsidie.

 9. Fam H-O

  Is odd verantwoordelijkheid van de organisatoren en organiserende bedrijven zelf.
  Btw: iedereen die nu hbo of uni studeert doet dat uit eigen zak, want al 7 jaargangen mogen’ die alleen lenen, (op beetje steun van hen met de eenvoudigste achtergrond na.) Zelfs hebben eij, ouders, jaren ook belasting afgedragen voor eerdere studenten maar krijgen de onze did niet uit de pot.

 10. Ans

  Je kunt ook regels stellen voor organisatoren ipv burgers verplichten subsidie te betalen aan ondernemers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).