Nieuwe tegenslag voor werkzaamheden Muntkade Utrecht Nieuwe tegenslag voor werkzaamheden Muntkade Utrecht

Nieuwe tegenslag voor werkzaamheden Muntkade Utrecht

Nieuwe tegenslag voor werkzaamheden Muntkade Utrecht
Foto: Robert Oosterbroek
De werkzaamheden aan de kademuren langs de Muntkade in Utrecht hebben weer te maken met een tegenslag. Dit keer zijn het grote hoeveelheden kabels en leidingen die roet in het eten gooien. Al sinds 2014 staan er hekken op de kades vanwege de slechte staat van de constructie.

De werkzaamheden aan de kademuren langs de Muntkade in Utrecht hebben weer te maken met een tegenslag. Dit keer zijn het grote hoeveelheden kabels en leidingen die roet in het eten gooien. Al sinds 2014 staan er hekken op de kades vanwege de slechte staat van de constructie.

De kades van het Merwedekanaal zijn gebouwd op een fundering van houten palen. Doordat de palen op bepaalde plekken zijn aangetast, kunnen verzakkingen en gevaarlijke situaties ontstaan.

Na een jarenlange afsluiting is Rijkswaterstaat in november 2019 begonnen met het herstellen van de oevers. De planning was om van mei tot en met september 2020 geen werkzaamheden uit te voeren. Hierdoor zou de overlast voor zowel omwonenden, recreanten en roeiers worden beperkt.

Planning

Deze planning moet nu aangepast worden omdat er veel verschillende kabels en leidingen zijn gevonden die het werk belemmeren. “Hoewel Rijkswaterstaat voor de start van de werkzaamheden uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de plaats en het type kabels en leidingen, kwamen tijdens de werkzaamheden toch nog onbekende kabels en leidingen naar boven”, schrijft de gemeente.

Om de vertraging, die door het extra werk wordt veroorzaakt, in te halen is besloten om tijdens het recreatieseizoen door te werken. Hierdoor zou het project nog steeds in het voorjaar van 2021 afgerond kunnen worden.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Het zijn dus geen kabels en leidingen die roet in het eten gooien, maar een opnieuw hopeloos falende overheidsinstantie die kennelijk niet weet wat voor een kabels en leidingen er op de locatie precies lopen, ondanks dat ze door haar klanten (belastingbetalers) toch een lief sommetje betaald krijgt om dat soort zaken te weten en zorgvuldig te documenten…

    Wat een ongekend ambtelijk geklungel weer.

  2. FrankP

    Hè, eindelijk eens een keer geen negatief commentaar over de GroenLinkse bestuurders die er voor zorgen dat alles heel veel duurder wordt dan gepland. Dit kan gewoon gebeuren en is jammer.

  3. Herman

    Wat een mooie foto, wat een prachtige stad toch waar we wonen.

  4. Adriaan

    Scherpschutter schiet mis!
    Tegenwoordig is er het KLIC waar kabels en leidingen in staan, maar er zijn nou eenmaal ook leidingen die ouder dan dat initiatief zijn. KLIC is jonger dan menig kabel. Kadaster voerde voor computertijdperk natuurlijk een papieren archief, zoals iedereen. Ja, het zou niet moeten, maar er zijn in den lande vele kabels/leidingen gemist bij de inventarisatie tbv van het begin van KLIC.
    Ik ben geen overheidslover, maar dit is geen reel standpunt. De praktijk leert vaak anders.

  5. Koel Hoofd

    Nou maar hopen dat die recreanten niet zo dom en stronteigenwijs zijn om er toch te gaan recreeeren.

  6. Scherpschutter

    @Adriaan 10/6/2020 – 13:52

    Ja. Dan had die overheidsorganisatie in eerste instantie een fatsoenlijke inventarisatie moeten uitvoeren uiteraard (zit daar nou werkelijk niemand die dit zelf kan bedenken?), waardoor haar database niet in essentie compleet waardeloos is…

    U bewijst nota bene mijn stelling met uw eigen argument terwijl u tegelijk claimt hoe ongelijk ik wel niet heb. #schietmijmaarlek

  7. Ron

    @Scherpschutter u maakt twee denkfouten:
    1: de overheid is niet perfect; het zijn ook maar mensen.
    2: de registratie van Kabels & Leidingen is complexer dan u denkt. Bv van huisaansluitingen zijn vaak enkel handschetsen op A4-papier gemaakt. En de inmeting van de precieze positie is vaak met de losse pols gedaan. Hierom nemen we altijd aan dat als een kabel op tekening staat, dat die ergens in een meter links/rechts van de getekende lijn ligt. En soms is het wel meer dan een meter. Wiens schuld is dat? Duizend kleine bedrijven die kabels en leidingen leggen en het geld niet krijgen om dit netjes in te meten. En waarom krijgen die dat geld dan niet? Omdat er miljoenen kilometers kabels en leidingen in ons land liggen en het heel kostbaar is om alles exact in te meten. Het is door politici niet aan burgers uit te leggen waarom er zoveel geld geinvesteerd moet in zoiets saais als de positie van datakabels en riolering; liever horen burgers over nieuwe huizen, scholen, wegen en meer blauw op straat.

  8. Don

    Na een jarenlange voorbereiding toch nog verrast worden dn heb je wel ernstig lopen tukken.

  9. Berend

    Kabels en leidingen zijn de meest onderschatte werkzaamheden in de bouw. Iedereen weet dat niemand het echt weet en wacht tot uitvoering om eens flink te cashen. Want zeg nou zelf, wie kan de veiligheid echt garanderen? En dan kabels buiten scope laten liggen onder het mom van de volgende ziet het wel weer. En zo gaat dat iedere keer weer.

  10. Scherpschutter

    @Ron 10/6/2020 – 17:59

    “1: de overheid is niet perfect; het zijn ook maar mensen.”

    Geloof me, dat is echt 1 van de weinige denkfouten die ik NIET maak. Dat ze niet perfect zijn onthoudt ze niet van de verantwoordelijkheid van het leveren van een fatsoenlijke dienst voor het geld dat ze betaald krijgen.

    “2: de registratie van Kabels & Leidingen is complexer dan u denkt. Bv van huisaansluitingen zijn vaak enkel handschetsen op A4-papier gemaakt.”

    Mijnheer, even voor de goede orde: u heeft dit artikel gelezen, neem ik aan? We hebben het hier niet over een verdwaalde huisaansluiting, maar over “grote hoeveelheden kabels en leidingen die roet in het eten gooien.”. Dat is uiteraard onacceptabel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).