Nieuwe Utrechtse wijk Merwede krijgt groepscontract voor energie: ‘Vol stroomnet vraagt om andere manier van denken’ Nieuwe Utrechtse wijk Merwede krijgt groepscontract voor energie: ‘Vol stroomnet vraagt om andere manier van denken’

Nieuwe Utrechtse wijk Merwede krijgt groepscontract voor energie: ‘Vol stroomnet vraagt om andere manier van denken’

Nieuwe Utrechtse wijk Merwede krijgt groepscontract voor energie: ‘Vol stroomnet vraagt om andere manier van denken’
De nieuwbouwwijk Merwede krijgt een groepscontract en collectief warmtesysteem. Op die manier kan de wijk worden aangesloten op een stroomnet dat tegen zijn limieten aanloopt. Het gaat om een voor Nederland en Europa nieuwe aanpak, maar bewoners merken daar niets van, schrijft de gemeente.

De nieuwbouwwijk Merwede krijgt een groepscontract en collectief warmtesysteem. Op die manier kan de wijk worden aangesloten op een stroomnet dat tegen zijn limieten aanloopt. Het gaat om een voor Nederland en Europa nieuwe aanpak, maar bewoners merken daar niets van, schrijft de gemeente.

De wijk Merwede wordt namelijk opgedeeld in klein- en grootverbruikers. Kleinverbruikers zijn huishoudens, grootverbruikers zijn bedrijven en andere grotere instanties. Laatstgenoemde zit in een groepscontract, waarmee zij niet boven een maximaal vermogen aan stroom mogen zitten.

Dat aantal is vastgesteld op iets meer dan 5 megawatt stroom. Daarmee moeten zowel de huishoudens als de bedrijven en instanties het doen. Hoewel huishoudens dus niet in het groepscontract zitten, heeft hun verbruik wel invloed op het beschikbare vermogen voor grootgebruikers. De grootverbruikers zijn er uiteindelijk verantwoordelijk voor dat het maximale aantal stroom niet wordt overschreden. Zij zijn immers gebonden aan het groepscontract.

Rekening houden

Het is aan de wijk Merwede zelf om te zorgen dat het maximum aantal megawatt niet wordt overschreden, schrijft de gemeente. Dat gebeurt niet zomaar: het limiet moet in de gaten worden gehouden door een zogenoemde gebiedsentiteit. “De ‘gebiedsentiteit’ die uiteindelijk hoeder en bewaker van de afspraken en contracthouder met Stedin wordt, gaan we in de eerste helft van 2025 oprichten.” De eerste gesprekken met kandidaten zouden al zijn geweest volgens de gemeente.

Bovendien moet er ook een speciale organisatie komen die het totale stroomvermogen in de wijk in de gaten houdt en eventueel bij kan sturen.

Slim omgaan

Voor bewoners in de wijk wordt het dus met name een kwestie van slim omgaan met de energie die beschikbaar is. Zo worden elektrische auto’s bijvoorbeeld in de winter later in de avond opgeladen, wanneer de druk op het stroomnet minder groot is. Ook zouden de woningen in Merwede zeer goed zijn geïsoleerd, waardoor er minder energie nodig is o de huizen warm te maken.

Merwede wordt de eerste wijk in Nederland en Europa die door middel van een groepscontract is aangesloten op het stroomnet, zegt de gemeente. Het is uiteindelijk de bedoeling dat er meerdere nieuwbouwwijken volgens het concept worden aangesloten.

20 Reacties

Reageren
  1. Paul

    Een goed idee !

  2. Van Puffelen

    Als dat net zo goedkoop wordt als stadsverwarming dan wens ik ze daar in de wijk veel woonplezier.
    Nu vraag ik mij wel af hoe ze zo meteen al die elektrische auto’s gaan opladen????

  3. Aniwe

    En met zo’n betrouwbare (ahum) partner als Stedin gaat dat vast lukken…..😂

  4. Theo

    Wie hebben zitting in zo’n groepsidentiteit? Worden die mensen gekozen? Krijgen ze er een vergoeding voor? Wie betaalt dat? Wat voor bevoegdheden krijgen ze? Kunnen ze gebruikers of bedrijven sancties opleggen of geen stroom meer leveren?
    Veel vragen. Hebben wij als bewoners hier nog iets over te zeggen?

  5. Scherpschutter

    Een vol stroomnet vraagt om een groter stroomnet… Niet om energiecommunisme.

  6. Peter

    Het zou toch een autoluwe wijk worden? Waar gaan ze dan hun elektrische auto opladen. Waarschijnlijk aan laadpalen in andere wijken.

  7. ACTK

    Knelpunten in de energievoorziening zijn geen natuurverschijnsel. Het is ook geen rocketsience. Het draait om uitbreiding van kabels en stations, slim inzetten van zonne en windenergie ter plaatse en het opzetten van bufferfasciliteiten bijvoorbeeld door auto’s in te zetten met een Vehicel to Grid fasciliteit. Kortom, het is een oplosbaar probleem waarvoor amper nieuwe techniek nodig is. Wat wel nodig is zijn investeringen. Die moeten komen uit de portemonnee van aandeelhouders en uit tarieven. De tarieven voor de klanten zijn dik in orde, met de nadruk op DIK. Het wordt tijd de vercommercialiseerde energiebedrijven gaan doen waarvoor ze op aarde zijn: investeren en daarna het rendement daarvan halen. Deze bedrijven zijn echter aardslui en hebben veel te lang alleen kunnen cashen. Nu het tij keert en de kosten echt voor de baar uit moeten gaan geeft men niet thuis en kijkt men naar de overheid (de consument dus) om bij te springen. En net als in de politiek steeds gebruikelijker wordt creeert men met veel bombarie crisissen, doet men onderzoekjes en richt men blijkbaar groepscontracten op om de publieke opinie langzaam te kantelen zodat het geld straks van de belastingbetaler komt.
    De opgeve is simpel, de uitvoering vraagt om vakmanschap, mensen en materialen. Energietransporteurs moeten aan de bak en niet zo zitten zeuren. Investeren en uitvoeren. Zoals elk gezond bedrijf met enorme kansen.

  8. AndereMark

    Zal wel duur worden voor bewoners. Los van de hoge energieprijs komt daar dan weer extra kosten voor een ‘gebiedsentiteit’ die de boel in de gaten houd bij. Ik ben blij dat ik er niet woon.

  9. Pee

    De slimme meter is dus een uitkomst hier want verbruik je teveel stroom dan kunnen ze op afstand de boel afsluiten .
    Begint al lekker in die nieuwe wijk.
    Verder wat @Peter 12/11/2024 – 12:04 zegt.

  10. Nina

    Als het stroomnet vol is, moet je stoppen met van het gas af gaan en stoppen met bouwen waardoor je nog meer aansluitingen nodig hebt.

    Dit is niet de oplossing.

  11. Nina

    @ ACTK

    Ons stroomnet is gebouwd op de basis dat we verwarmen, warm water hebben en koken middels gas.

    Ook dat we autorijden op benzine, zelf trappen op de fiets, koffie zetten door water te koken op een gasstel, geen zonnepanelen hebben die terugleveren, de tandenborstel zelf bewegen, met miljoenen huishoudens minder zijn, geen computer/mobieltje hebben en de was ophangen om te drogen bijv.

    Ons elektriciteitsnet is overbelast en het einde van de belastbaarheid is in zicht. Hier wordt al jaren voor gewaarschuwd door de experts.

    De kabels vervangen en kasten uitbreiden neemt vele jaren in beslag en dit wordt ook al langere tijd verteld door de experts.

    Ons landsbestuur (en stadsbestuur) luisterden niet naar de experts, omdat zij hun agenda wilden uitrollen.

    Stroomuitval zal vaker gaan voorkomen en er wordt soms besloten sommige zaken (zoals bijv. laadpalen of de teruglevering van zonnepanelenstroom) uit te zetten om het stroomnet te ontlasten.

  12. bureaulesswatts

    ik zou mensen aanraden daar niet te gaan wonen , maar ze moeten natuurlijk zelf weten of ze in het pak genaaid willen worden . Net zoals afnemers van warmte van een warmtenet.

  13. Toine Goossens

    @ACTK,

    U praat onzin. De energie infrastructiuur is een overheidstaak. Daar hebben de leveranciers nul mee te maken. Spuit uw gal richting Stedin en Tennet. Die doen de investeringen en brengen die bij u en mij in rekening.

    En dat kost nogal wat. Steeds meer, want we gaan volledig elektrificeren, dan kunnen uw en mijn achterkleinkinderen ook nog in Nederland wonen. Het is wel véél duurder dan nodig. Uw en mijn buren vinden namelijk allemaal dat hoogspanningslijnen en transformator kasten niet bij hen in de buurt mogen staan.

    NIMBY’s jagen ons op hoge kosten.

  14. Floep

    @Scherpschutter wil dat het individu zoveel mogelijk te zeggen heeft zonder invloed van de overheid, behalve als het hem toevallig net niet goed uitkomt, dan moet het allemaal voor hem geregeld worden.

    Dat noemen ze “wel de lusten, niet de lasten” geloof ik.

  15. StudentinUtrecht

    5 megawatt gedeeld door 6000 woningen is zo’n 830 watt. Ik heb te doen met ze. Als de wasmachine draait, de airco aan staat en ik aan het koken ben op inductie (geen onrealistisch scenario) dan trek ik al 6000 watt uit de muur.

    Uiteraard is dit problematisch energieverbruik, we moeten dit soort piekbelastingen (zeker als de zon niet schijnt) juist zien te voorkomen met bijvoorbeeld slimme tarieven. De Belgen doen dit goed. Maar zelfs dan is 5 megawatt voor zo’n wijk veel te weinig.

  16. AndereMark

    @StudentinUtrecht, daar zeg je wat. Straks moet je in een app toestemming gaan vragen om te koken of te douchen.

  17. John

    Mijn wijk in het nieuws!
    Zoals iemand hier al aangaf: “5 megawatt gedeeld door 6000 woningen is zo’n 830 watt”
    Wat als je hier overheen gaat? Een extra dik premium bedrag bijbetalen?

    “Merwede wordt de eerste wijk in Nederland en Europa die door middel van een groepscontract is aangesloten op het stroomnet, zegt de gemeente.”

    Zitten hier ook nog voordelen voor de bewoners aan, of is dit het eerste geval van energieratsoenering in Europa vanwege de push naar elektrisch rijden?

  18. Scherpschutter

    @Kloekerdelisafloep 20:05

    Wie, wat, waar, wanneer, waarom, welke en hoe?

    De wereld zou werkelijk aan uw voeten liggen als u ook maar 25% van de vaardigheden in argumenteren zou hebben, die u heeft in het in het wilde weg smijten met modder in de hoop dat ergens een druppel blijft kleven. LOL

    Het is amusant, daar niet van, maar brengt u nu eens wat inhoud te berde. Laat eens wat ontwikkeling zien…

  19. Nina

    Dat had je vroeger op een camping ook. Iedereen ‘s ochtends tegelijk de waterkoker aan en de stoppen sloegen door.

    Zo’n appgroep waarin je verantwoording moet afleggen over je stroomverbruik, gaat de gezelligheid in de buurt echt niet ten goede komen.

  20. henk k

    De nieuwe dure variant gelijk het warmtenet stadswarmte enzo. Klinkt leuk maar veel duurder uit dan nu..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).