Nieuwegein is tegen windmolens in Rijnenburg en Reijerscop | De Utrechtse Internet Courant Nieuwegein is tegen windmolens in Rijnenburg en Reijerscop | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwegein is tegen windmolens in Rijnenburg en Reijerscop

Nieuwegein is tegen windmolens in Rijnenburg en Reijerscop
Beeld: Google Maps
De gemeenteraad van Nieuwegein heeft woensdag tegen de komst van windmolens in de Utrechtse polders Rijnenburg en Reijerscop gestemd. De buurgemeente ziet liever woningen in het gebied verrijzen.

De gemeenteraad van Nieuwegein heeft woensdag tegen de komst van windmolens in de Utrechtse polders Rijnenburg en Reijerscop gestemd. De buurgemeente ziet liever woningen in het gebied verrijzen.

“Geen windmolens in Rijnenburg en Reijerscop”, zei Kelly Vizee van de Nieuwegeinse VVD. Ook de meeste lokale partijen zijn tegen het plaatsen van windturbines. “Voor duurzame energie maar tegen windmolens”, liet één van de vertegenwoordigers tijdens de raadsvergadering weten.

Andere partijen stellen zich coulanter op tegen te komst van windmolens. Zo zei Alma Feenstra van de Nieuwegeinse GroenLinks-fractie dat er bij het eventueel plaatsen van windturbines rekening moet worden gehouden met de plek en de hoogte, en dat de molens demontabel zijn. Ook moet er volgens GroenLinks een onafhankelijke commissie komen die de metingen en de overlast van de molens in kaart brengt.

D66 zegt dat de windmolens die de meeste hinder veroorzaken het laatst moeten worden gebouwd. Ook vindt de partij, net zoals GroenLinks, dat er evaluatiemomenten moeten komen.

De partijen vinden vooral dat er een scenario moet worden gekozen dat op meer draagvlak kan rekenen. Daarnaast vragen ze om alle energie-opwekkers die in het gebied komen demontabel te maken.

Woningen
Een aantal partijen uit de gemeenteraad van Nieuwegein vinden dat er haast gemaakt moet worden bij het bouwen van nieuwe woningen in de polders van Rijnenburg en Reijerscop. De provincie Utrecht heeft het gebied echter tot 2030 aangewezen als energielandschap. Dit houdt in dat er tot die tijd alleen plek is gereserveerd voor windmolens en zonnevelden.

De Groenlinks-fractie uit Nieuwegein kaart dit probleem ook aan. “Zorgpunt is dat veel wordt gesproken over woningbouw, terwijl het een pauzelandschap betreft”, aldus Feenstra. De Nieuwegeinse PvdA zegt daarom dat er nu al moet worden gestart met de voorbereidingen van de woningbouwplannen zodat na 2030 ook direct gestart kan worden met de bouw.

Agrarisch
De huidige bestemming van Reijerscop is agrarisch landschap. Begin 2017 is door de gemeente besloten op Reijerscop toe te voegen aan het zoekgebied voor de opwekking van duurzame energie, mede omdat duurzame energieopwekking met windmolens kan worden gecombineerd met het behoud van de agrarische bestemming.

De gemeente Utrecht verwacht het definitieve voorstel rond de zomer te presenteren.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
  1. Wim

    Ik snap nog steeds niet waarom dit gebied bij de Gemeente Utrecht hoort het heeft geen enkele behoorlijke verbinding met Utrecht,
    Wijs het toe aan IJsselstein of Nieuwegein zodat zij een behoorlijk plan kunnen maken voor woningbouw en andere activiteiten, Weten de toekomstige bewoners ook waar zij toe behoren.

  2. Paul

    Dank aan Nieuwegein ! Ben het zeer eens met hun standpunt. Ondanks dat ik voor duurzame energie opwekking ben denk ik dat er te dogmatisch hierover wordt gedacht. De windmolens die net of nog gebouwd worden in dichte stedelijke zones zullen later betreurt worden omdat er nu al betere alternatieven voor zijn. Bijvoorbeeld de mini wind energie molens op daken.
    Kijk verder provincie en gemeente Utrecht. En doe onderzoek hoe duurzame woningbouw en energie opwekking van gelijke opbrengst hier kan worden gerealiseerd in 2025 / 2030.
    Hier mee worden desinvesteringen voor 10 jaar slechts voorkomen. De afschrijving in 10 jaar is ook niet realistisch , dus komt de hard noodzakelijk woningbouw nog later op gang.
    De provincie dient een nieuwe duurzame taakstelling op te leggen aan dit gebied en dan een prijsvraag internationaal uit te schrijven voor het behalen hiervan.
    Zo ondersteund Utrecht zowel innovatie als haar imago voor HUL internationaal en kunnen alle partijen zich hier in vinden.

  3. JMW

    Vergeet inderdaad vooral niet tijdig aan de slag te gaan met de voorbereidingen voor de start van de bouw van die woningen in de polders Rijnenburg en Reijerscop, want niets kan hier zo definitief zijn als tijdelijke vergunningen!

  4. Harry

    Laat dit toch agrarisch. Bouwen in het laagste plekje van Utrecht is vragen om problemen. En alsjeblieft geen zonneparken of windmolens. Maar ja. Zoals altijd gaat de partij met de macht wel even bepalen wat hier gaat gebeuren. Het is alleen jammer dat de mensen die de coalitie aan deze macht hebben geholpen in de binnenstad wonen. De mensen die in deze polder wonen hebben dus weer geen reet in te brengen.

  5. Hans

    In de provincie Utrecht wordt nog maar 3% duurzaam opgewekt (Staat van Utrecht, 14 maart). In 2023 moet dat 16% zijn (coalitieakkoord Provincie). Er mogen dus nog wel wat windmolens bij.

    Verder lijken mij zonneweiden geen vorm van duurzaam ruimtegebruik…wie legt nu panelen naast gebouwen in plaats van op gebouwen??

  6. Hans

    In de provincie Utrecht wordt nog maar 3% duurzaam opgewekt. (Staat van Utrecht, 14 maart). In 2023 moet dat 16% zijn (Coalitieakkoord). Er mogen dus nog wel wat mindmolens bij.

    Zonneweiden zijn een vorm van niet-duurzaam ruimtegebruik; wie legt nu zijn panelen naast gebouwen in plaats van op de gebouwen??

  7. Wim

    Hebben we daarvoor gestemd 16% en het door je strot douwen van windmolens

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).