Nieuwjaarsspeech burgemeester Sharon Dijksma over multicrisis, horeca, corona en 900 jaar Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Nieuwjaarsspeech burgemeester Sharon Dijksma over multicrisis, horeca, corona en 900 jaar Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwjaarsspeech burgemeester Sharon Dijksma over multicrisis, horeca, corona en 900 jaar Utrecht

Nieuwjaarsspeech burgemeester Sharon Dijksma over multicrisis, horeca, corona en 900 jaar Utrecht
Burgemeester Sharon Dijksma
De jaarlijkse nieuwjaarsspeech van de Utrechtse burgemeester vond maandagavond plaats in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Door de coronacrisis ging de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente voorgaande twee jaren niet door. Sharon Dijksma blikte kort terug op de coronaperiode, sprak langer over de opvang van vluchtelingen in Utrecht en andere grote opgaven. Lees de volledige toespraak hieronder terug.

De jaarlijkse nieuwjaarsspeech van de Utrechtse burgemeester vond maandagavond plaats in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Door de coronacrisis ging de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente voorgaande twee jaren niet door. Sharon Dijksma blikte kort terug op de coronaperiode, sprak langer over de opvang van vluchtelingen in Utrecht en andere grote opgaven. Lees de volledige toespraak hieronder terug.

“Beste mensen,

Allereerst wens ik jullie allemaal een heel gezond en gelukkig nieuw jaar toe! En ik ben blij dat we in Utrecht terug kunnen kijken op een relatief rustige jaarwisseling. Van harte welkom in ons mooie, sfeervolle Spoorwegmuseum. Wat goed om jullie hier allemaal te zien! Het is inderdaad de eerste keer dat ik als burgemeester het nieuwe jaar mag aftrappen met zóveel mensen bij elkaar. Eindelijk, zou ik willen zeggen!

Ik mag deze ambtsketen nu 2 jaar dragen, maar 2022 was in veel opzichten ‘het eerste jaar’. Eindelijk vierden we weer Koningsdag zonder coronamaatregelen. Wat was dat een feest. Ik heb nog nooit zoveel Utrechters op één dag de hand geschud – en ik kijk dus nu alweer uit naar Koningsdag van dít jaar! En gelukkig konden we in augustus zonder beperkingen de Vuelta verwelkomen. Ook dat was echt een zinderend feest. Wat hebben de stad en de regio zich laten zien! En wat kunnen we trots terugkijken op het vieren van 900 jaar Utrecht.

Wat was het goed om elkaar dit jaar weer zonder beperkingen te kunnen ontmoeten.
Zelf denk ik meteen aan de ontmoeting met Jannie Oskam. Een ongelofelijk gedreven vrouw, die al ruim 8 jaar leeft met een vreselijke ziekte. Sinds de diagnose zet Jannie zich in om kankerpatiënten zelf aan het roer van hun behandeling te zetten. Zelfs nu ze weet dat ze niet meer beter wordt, wijst ze iedereen erop dat je vooral moet focussen op wat je nog wél kunt als je ziek bent.

Ik denk ook aan Lien Vos, met wie ik afgelopen vrijdag eindelijk kon kennismaken. Ze was en ís onze eerste vrouwelijke burgemeester. Lien is 91 en zit nog boordevol verhalen.

Of aan de Oekraïense Liubov, die in februari halsoverkop moest vluchten uit haar land, samen met haar man Roman en dochter Sofia. Ze strandden hier in Utrecht – letterlijk: hun auto begaf het langs de A2. Het hartverscheurende gesprek met hen in het Van der Valk hotel zal ik nooit meer vergeten. Nu zet Liubov zich al maanden in voor andere Oekraïners en staat ze onder andere voor de klas. Met een kerstkaart lieten ze mij weten dat ze dankbaar zijn voor alle hulp die ze mochten ontvangen.

Want wat is er dit jaar door veel mensen hard gewerkt om mensen zoals Liubov op te vangen – maar ook om een tijdelijke plek te bieden aan mensen uit Ter Apel. Collega’s van de gemeente, mensen van Vluchtelingenwerk en heel veel vrijwilligers. Ik zie ons nog door een lege Jaarbeurshal lopen of door het Holland Casino. Het is fantastisch om te merken dat je in moeilijke tijden een beroep kunt doen op zoveel mensen en organisaties. Dat is echt hartverwarmend. Ook dát was Utrecht in 2022.

En ik kijk daarbij ook naar onszelf als gemeente. De gemeentelijke organisatie heeft 2 jaar vol in de wind gestaan: corona en andere vraagstukken hebben veel van mensen gevraagd. Het was werken in lastige omstandigheden en dat hebben jullie – mijn collega’s – geweldig gedaan. Dank jullie wel!

Die moeilijke omstandigheden zijn helaas echt nog niet voorbij. Want er blijven grote opgaven op ons afkomen: complexe puzzels rond energie, leefbaarheid, veiligheid – en zeker de impact van klimaatverandering. Ik noem het soms een multicrisis: dat klinkt ernstig – en soms is dat het ook wel. Het zijn allemaal onderwerpen die juist in steden heel voelbaar zijn, maar waar we tegelijk als grote stad ook een voortrekkersrol in kunnen – en moeten – vervullen.

Misschien herken je het wel in je eigen leven: grote gebeurtenissen en veranderingen zorgen er vaak voor dat je wat sneller volwassen wordt. Die uitdaging zie ik hier ook voor onze stad. Utrecht is een fijne stad, waar we de menselijke maat koesteren. Maar tegelijk zijn we ook een volwaardige G4-stad, met alle uitdagingen en rauwe randjes die daarbij horen.

En vraagt óók iets van onze mindset: het betekent dat we soms iets groter mogen denken over onszelf. Dat we op sommige terreinen koploper durven zijn – en ons afvragen: waar maken wij nu het verschil? Waar maken we ons breed?

Laat ik een paar voorbeelden noemen, waarin we dat nu al doen. De schaalsprong OV, waarmee we echt een principiële keuze voor het OV maken, in het belang van de leefbaarheid van onze stad.

Of de maatregel om statushouders afgelopen zomer voorrang te geven op een sociale huurwoning. Iedereen had er een mening over – maar het werkte wel. En het plan om 320 woningen in Overvecht voor 1 januari volgend jaar gasloos te maken – dat werd zelfs ‘revolutionair’ genoemd.

Dit zijn voor mij sterke voorbeelden van omgaan met onzekerheden. Dat je je er niet door laat verlammen, maar juist in het diepe durft te springen. En geloof me: die durf betaalt zich altijd uit.

Dat is dan ook een groot compliment aan een groep wethouders, die dit soort maatregelen in haar éérste half jaar als nieuw College al durft te nemen. En aan een gemeenteraad die lef ziet én durft te steunen.

Ik zie diezelfde durf bij onze ondernemers. Bijvoorbeeld bij de 6 Utrechtse horecamensen (Sippen Baarsma, Jan Braam, Reinder Braam, Rob Mooiman, Wichert van Rijn en Marco Schreutelkamp) die bij de Entree Awards zijn uitgeroepen tot Horecaondernemers van het Jaar. De horeca heeft natuurlijk ook 2 tropenjaren achter de rug. Ze hebben veel steun nodig gehad, maar we konden ook niet zonder hen. En als je dan ziet wat deze helden ondertussen deden: nieuwe concepten bedenken en op een vernieuwende manier ondernemen. Ze maakten personeelsleden mede-eigenaar van hun zaken. Dat doe je alleen als je groot genoeg denkt over jezelf en in het diepe durft te springen. Van die mentaliteit plukken zij – en wij allemaal – nu de vruchten. En dat wordt ook internationaal gezien, omdat we ons – mede dankzij de Economic Board Utrecht (EBU) – ook steeds meer laten zien in de wereld.

Beste mensen,

Onze stad mag dan 900 jaar oud zijn, maar als Utrechters zijn we jong van geest, bruisend en innovatief. En de vruchten daarvan, die wens ik ons ook in 2023 toe. Want na jaar 900 komt gewoon jaar 901: een jaar waarin Utrecht zichzelf weer laat zien, met een fris zelfbewustzijn. Een jaar waarin we lef tonen én belonen. Omdat we een open en inclusieve stad willen zijn, die we elke dag een beetje leefbaarder en duurzamer maken.

Een robuuste stad ook, waar we grenzen stellen om ervoor te zorgen dat iedereen zich hier veilig kan voelen. Waar we niet wegkijken voor wat er onder de oppervlakte gebeurt. Ook die risico’s horen bij een groeiende stad. Meer veiligheid kan een zaak van lange adem zijn, maar we geven niet op.

Ik ben dus vol vertrouwen in de toekomst. Zeker als we samen een mooie sprong in het diepe maken, door Utrecht samen nog wat meer smoel te geven. En dus wil ik u daar meteen maar toe uitdagen: wees dit jaar een ambassadeur voor onze stad. Vertel de komende tijd eens aan minstens 3 mensen buiten de stad over waar jíj trots op bent in Utrecht.

En dat gaan we vanavond vast oefenen! Vertel elkaar tijdens de borrel eens één ding in onze stad, waar je trots op bent. Laat het maar zien, want een goed verhaal verkoopt zichzelf. We hebben het in oktober allemaal op CNN kunnen zien!

Samen met jullie allemaal waag ik dus graag een mooie sprong in het diepe van 2023. Dank jullie wel.”

32 Reacties

Reageren
 1. 'n utrechter

  Wanneer gaan we excuses aanbieden voor het ten onrechte verbranden van zogenaamde heksen????

 2. Ganzenmarkt nobelstraat

  Goedemorgen
  Prima verhaal over bruisende stad etc
  Maar ik miste wel de belangstelling voor omwonenden nobelstraat Ganzenmarkt,,,waar omwonenden stapelgek worden van de enorme horecaoverlast

 3. Massegast

  Ik ben trots op ons mooie dialect/stadsaccent, waor! En als we Utrecht via CNN verder blijven promoten komen er veel anderstaligen bij. Daar gaat dan m’n mooie Utrechtse dialect. Het is onbruikbaar geworden. Wat rest is een beetje Utrechts praten in het bejaardenhuis. Met Henk Westbroek, die er dan ook zit. We zijn van hetzelfde bouwjaar. De laatsten der Mohikanen.

 4. Mark

  “Een jaar waarin we lef tonen én belonen.”
  Belonen? De hardwerkende Utrechter wordt beloond met wat extra geld uit diens portomonee te schudden…

 5. Baliekluiver

  Bij het ophemelen van de horeca kent dit stadsbestuur echt geen grenzen. De enorme door D66 aangejaagde overkill aan horecavestigingen zal dit jaar tegen de onvermijdelijke koude sanering oplopen. Tenzij deze ‘helden’, tevens kampioen coronasteuntrekkers opnieuw kunstmatig overeind worden gehouden met belastinggeld…

 6. Utrechter

  “want een goed verhaal verkoopt zichzelf”
  Dit is nu precies waar het mis gaat in deze stad. Teveel mooie verhalen, te weinig daden. En de daden die er zijn staan vaak haaks op het mooie verhaal. Maar dat maakt niet uit, want het is zo’n mooi verhaal dat we allemaal blijven geloven in deze marketing onzin. Laten we de stad zélf mooier maken en minder geld en aandacht spenderen aan het vermarkten. De stad is geen product maar een leefomgeving van mensen.

 7. Katja

  Niet alleen horecavervuiling van de stad, maar ook 24/7 onzin.

 8. Nina

  De wal keert het schip?

  https://www.ad.nl/werk/directeur-van-grootste-horecabeurs-voorspelt-verwacht-dat-echte-klappen-dit-jaar-vallen~ac89ec01/

 9. Joep

  Wat een absurd verhaal. Horeca ondernemers helden noemen en de mensen in de ZORG niet eens noemen. Compleet losgezongen.

 10. WV

  @ Joep
  Dit is inderdaad werkelijk niet te geloven. Een hele alinea zelfs voor de horeca en geen woord over welke andere ondernemer dan ook die het zwaar heeft gehad. Bah, wat een bestuur.

 11. Hendrik

  Kijk, het Utrechtse gemeentebestuur legt eindelijk het masker af. Er is nog slechts één categorie ondernemers die er in deze stad toe doet. En dat is de categorie horeca.

 12. Pee

  @ Joep
  Ze zijn de schaamte voorbij en hemelen de horeca de lucht in maar de rest vinden ze zo onbelangrijk dat ze die niet eens noemen.
  De horeca die gefinancierd word en vervolgens alle verhogingen doorberekenen aan de consument , waar ze ook nog eens begrip van verwachten.

 13. Johan

  Horeca voor, horeca na.
  Tot zover deze inclusieve stad.
  Tot op het niveau van de ambtsketen aan toe.

 14. Koel Hoofd

  Werkelijk totaal wereldvreemd verhaal.
  Had haar hoog zitten, dat is nu voltooid verleden tijd.

 15. Rose

  @Hendrik,
  Er is een remedie voor uw (en mijn) ergernis. Die heet: links laten liggen.

 16. Binnenstad is ook woonwijk

  Vraagje!
  Is burgemeester Dijksma,alleen burgemeester voor de horeca in utrecht?
  Weet burgemeester Dijksma niet dat er ook 20.000 Binnenstadsbewoners wonen?
  En dat er Binnenstadsbewoners zijn die enorm veel overlast hebben van horeca
  Nobelstraat Ganzenmarkt Stadhuisplein etc

 17. LOESJE P.

  Aangezien de Burgemeester er blijkbaar niet genoeg tijd voor had in haar toespraak;

  Politiemensen, Brandweerlieden, Ambulancemedewerkers, Zorgverleners, Vrijwilligers Dierenambulance’s , Asielen en andere opvangers van dieren, jullie zijn “mijn” helden.

  Net als al die gewone werkende mensen en vaklieden die, tegen de stroom in, de BV Nederland stilzwijgend draaiende houden.
  Bedankt en alle goeds toegewenst!

 18. Barend

  Dat er een feestpartij-speechschrijver op het stadskantoor zit, is nog tot daaraan toe. Maar dat de burgemeester die tekst dan nog uitspreekt ook is de bloody limit. Een uitglijder van de eerste orde.

 19. jos stelling

  Helemaal eens met Loesje P.

 20. WC-Eend

  Ach ach jongens, wat een zuurpruimerij weer.. Onze mevrouw de burgemeester houdt voor de eerste keer de Nieuwjaarsbijeenkomst (voorheen altijd in de Stadsschouwburg, wat mij betreft een goede zet om hiermee alvast te breken; volgend jaar in de Vechtclub ofzo?) en zet hierbij de horeca in het zonnetje. Ja, pak de schandpaal er maar weer bij hoor!!
  Lees anders eventjes rustig (zal moeilijk zijn, als de stoom bijna standaard uit je neusgaten komt als je ook maar één keer denkt dat er mensen worden vergeten/standaard voorgetrokken..) nogmaals de tekst van Dijksma. Ze benoemt tal van onzekerheden, risico’s en rauwe randjes. Ze hangt niet de vlag uit van ‘we zijn er al’. Ze vraagt slechts of je -met haar, en gelukkig tal van anderen- trots kunt zijn op wat Utrecht wél doet & heeft. I hear(t) you! Uuuuuuuuu

 21. Wilfred

  Nou WC-Eend. Bravo voor deze ode hoor, maar niet heus. Wellicht ben je de speechschrijver en ontbreekt voldoende afstand om de woorden eens goed op je in te kunnen laten werken?
  Ik lees toch echt 11 (elf) regels gewijd aan één groep ondernemers, en wel de groep die sowieso in onze gemeente van gebrek aan bestuurlijk enthousiasme geen last heeft.
  En inderdaad, over de echte Corona-helden geen woord, zoals hierboven al aangestipt.

 22. WC-Eend

  Jeetje, wat kan jij goed regels tellen, Wilfred!
  Probeer dat ook eens met de rest van de tekst, waar een aantal specifieke vrouwen worden benoemd, of vrijwilligers en medewerkers van de gemeente in het algemeen.. Yesss you can! 😛

 23. Wilfred

  Helder, wij van wc-eend. Geen kwaad woord over onze burgermoeder hè.

 24. FH

  De burgemeester spreekt sterk haar voorkeuren uit mbt het beleid. Ze oppert zelfs dat we pr moeten bedrijven, juist vanwege die punten. Dat gaat echt errug ver en stimuleert zelfs polarisatie. Het bestuur moet uiteindelijk er wel zijn voor de hele stad en niet alleen voor de achterban van de coalitie. Toch? Dat al helemaal als de tegenroep gaat om gewoon praktischer, meer doordachte oplossingen Toch?

 25. Yoshua

  Drie dakhazen lokken naar de stad, daar beginnen we niet aan
  De burgemeesteres verteld in Groningen dat ze zo trots is op Utrecht, tot het moment dat ze kan besturen in een grotere stad, tot die blijft ze trots.
  De burgemeesteres kent het Utrecht gevoel niet.
  Ze kent ons niet, denkt dat we negatief zijn en alles afkraken,
  Dat klinkt voor de buitenstaanders alsof we de stad gaan vernietigen.
  Dit is onze cultuur, we wonen in de mooiste stad op aarde, door te zeiken en te klagen uiten we ons onmeetbare geluk dat de stad ons dagelijks geeft.

  Geboren en getogen Utrechters zeggen tegen iedereen dat Utrecht helemaal niets is en je beter kunt gaan wonen in Onstwedde, Stadskanaal of Emmen.

  Het is beter dat mensen niet ontdekken dat de mooiste stad op aarde en omgeving Utrecht is.
  Luister eens op straat het Algemeen Beschaaft Utregs, is bijna uitgestorven.
  Eerst maar eens ABU lessen nemen voor je hier mag huren of kopen.

 26. Michiel

  Utrecht op CNN, nou daar kunnen we trots op zijn zeg.
  Verder een nogal popie-jopie verhaal hoor. Waarom dat tutoyeren van de burgers? Het hoeft geen troonrede te zijn, maar kan een burgermeester niet nog een béétje een nette en respectvolle tekst uitspreken? Geef eens het goede voorbeeld en zeg gewoon u.

  Dijksma is sowieso helemaal geen Utrechter en heeft helemaal niets met Utrecht. Tot 2 jaar geleden heeft ze nog nooit ook maar iets met Utrecht te maken gehad. Geboren in Groningen, gestudeerd in Groningen en Twente (opleidingen beiden niet afgemaakt trouwens), toen jarenlang in de Haagse politiek, toen wethouder in Amsterdam en nu is het ineens “onze stad Utrecht”.

 27. jos Stelling

  Het is dat top-down denken dat niet goed voelt. Daar is de oude regentenpartij (PVDA) uiteindelijk ook aan ten gronde gegaan. Als je niet echt tussen de Utrechters in gaat staan zal je ze nooit begrijpen en door hen als betweterig worden genegeerd. Kapsones mag, maar dan alleen met zelfspot.

 28. Peet

  Michel@
  Heeft gelijk
  Dijksma heeft gestudeerd Groningen Twente
  Beiden niet afgerond
  En daar zit utrecht nu mee
  Via de politiek burgemeester geworden
  Ik had al onderbuikgevoel bij aanstelling
  Utrecht is veeel meer dan horeca en horecalobby

 29. Stadsie waor

  Dijksma is middels politieke spelletjes burgemeester van Utrecht geworden
  Geen studie afgemaakt

 30. passalacqua

  ‘t wordt tijd dat inwoners van een stad kiezen (via bijv. gemeenteraadsverkiezingen) voor een burgemeester

 31. Kloek

  @ Passalacqua

  Nee. Getrapt kiezen bij burgemeesters is altijd beter (is toch echt mijn bescheiden mening).

  Je wil geen waan-van-de-dag-populistische burgmeester.

  Het is prima dat de gekozen gemeenteraadsleden de burgemeester kiezen.
  Nog steeds erg democratisch: het stadsbestuur dat hun voorzitter kiest. Zij weten immers het best wie zij zoeken. Het stadsbestuur vertegenwoordigd immers weer de kiezers.

  Misschien een extra motivatie voor mensen om te gaan stemmen bij de gemeenteraadverkiezingen.

  Als de verhoudingen hetzelfde zijn als bij de gemeenteraadsverkiezingen heeft ongeveer 43,7% van de reaguurders waarschijnlijk niet gestemd en dus geen gebruik gemaakt van haar invloed.

  43,7% had heel erg veel verschil kunnen maken.

  Aangezien het klagende reaguurders betreft is de kans nog groter dat een flink percentage van hen niet gestemd heeft. Dat zou de onvrede kunnen verklaren. Toch heeft men minder recht van spreken als men geen gebruik maakt van de eigen invloed.

 32. Nina

  @ Kloek

  Wij Utrechters betalen het salaris van onze burgemeester en mogen dus een mening over haar handelen hebben.

  Overigens mag iedereen een mening over alles hebben. Wij leven in een vrij land. Gelukkig maar.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).