Vakschool Nimeto wint de Rietveldprijs 2024 en de nieuwe Truus Schröderprijs. De gebiedstransformatie van Wisselspoor (fase 1), van Studioninedots en DELVA Landscape Architecture & Urbanism voor Synchroon, wint de DUIC Publieksprijs. De prijzen werden zondag uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Centraal Museum.
Vijf Utrechtse projecten streden afgelopen weken om de Rietveldprijs. De prijs die is vernoemd naar architect en meubelmaker Gerrit Rietveld wordt tweejaarlijks toegekend aan een architectonisch, stedenbouwkundig of landschappelijk project in Utrecht. Daarbij telt de kwaliteit van het ontwerp, maar ook de bijdrage die het project levert aan de stad. De projecten maakten dit jaar bovendien kans op de Truus Schröderprijs voor goed opdrachtgeverschap. Ook maakten de genomineerden kans op de DUIC Publieksprijs; welk ontwerp was de favoriet van onze lezers?
Twee schoolgebouwen werden één
Vakschool Nimeto kwam zondag als winnaar uit de bus voor de Rietveldprijs en de Truus Schröderprijs. Twee oudere schoolgebouwen aan weerszijden van een weg werden één geheel met meer daglicht en ruimte onder leiding van architect Maarten van Kesteren.
Onder meer de nieuwe loopbrug en het binnenhof – waar vroeger auto’s parkeerden, maar nu een groene ontmoetingsplaats – lijmen de losse gebouwen aan elkaar. Het gemoderniseerde onderwijsgebouw van de mbo-vakschool Nimeto biedt ruimte aan creatieve opleidingen. Een van de doelen was daarom het openbreken van ruimtes in het gebouw, waardoor je geïnspireerd wordt door elkaars werk wanneer je door de gangen loopt.
Van Kesteren besteedde enkele jaren van zijn leven aan het creëren van een sterk concept dat hij tot in de kleinste details uitwerkte. Daarnaast toonde het schoolbestuur van Nimeto lef door de transformatie van de school in handen te leggen van een jonge architect, verder te kijken dan de grenzen van het schoolgebouw en ook de buurt mee te laten profiteren. Dit leverde de Truus Schröderprijs op.
DUIC Publieksprijs
Bijna 1.300 Utrechters brachten de afgelopen maanden hun stem uit voor de DUIC Publieksprijs. Naast Nimeto maakten nog vier door de jury genomineerde projecten kans: het woonblok Bernadottelaan / Monnetlaan, de gebiedstransformatie van Wisselspoor, de particuliere woning Van Asch van Wijckskade 6 en het appartementengebouw Solo (CAB Rondom). Met ruim 32 procent van de stemmen kwam de gebiedstransformatie Wisselspoor (fase 1) als winnaar naar voren.
4 Reacties
ReagerenHeel mooi ook hoe de hoofd stedenbouwkundige van de gemeente Utrecht aangeeft dat ondanks de enorme bouw opdracht in de stad ook veel nadruk legt op kwaliteit van stedenbouw en architectuur.
Vindt het bijzonder dat Wisselspoor ook door het publiek terecht gekozen is als een mooi voorbeeld van deze uitgangspunten.
Het enige bezwaar wat ik heb bij Wisselspoor wijk is dat uitgerekend hier aan de spoorlijnen veel meer woningen hadden kunnen worden gerealiseerd door hoger bouwen, of tenminste in 6 bouwlagen aan een gesloten blokken. Amsterdam is wat betreft veel verder in efficiënt grond gebruik en verstedelijking dan dat Utrecht is.
Op de prominente splitsing van spoorlijnen naar Amsterdam – Amersfoort staat een lage identiteits loze toren. Dit had de meest markante blikvanger van de wijk kunnen worden met een subliem uniek zicht op Utrecht Centraal en de rond 1.000 trein bewegingen per etmaal.
Tevens vermoed ik dat door beperkt intensieve bebouwing de vele aanwezige horeca locaties in oude NS panden te weinig economisch draagvlak zullen hebben. Dus regelmatig onverhuurd of failliet zullen gaan.
Hoewel het redelijk lijkt de bestaande bewoners een grote invloed te geven is dot zeker niet altijd van belang voor de enorme woningnood en economisch draagvlak van de faciliteiten.
@Bernhard
Die toren heeft anders 10 verdiepingen en mensen kijken over de sporen heen bij elkaar naar binnen. Helemaal als de Cartesiusdriehoek straks af is. Maar is wel een heel stuk beter om aan te zien dan dat stijlloze gedrocht van 15 verdiepingen op de Westerdijk.
@bernard ik begrijp wel je opmerking dat er in een hogere dichtheid en vooral meer bouwlagen gebouwd had kunnen worden. Maar dat gebeurt vooral al in Cartesiuskwartier en ook in fase 2 zie je vrijwel alleen maar appartementen. Het is juist te prijzen dat er eengezinswoningen zijn gekomen. Goed voor de doorstroom en het zorgt voor diversiteit in bewoners. Het sluit ook mooi aan bij de bestaande buurt aan de 2e daalsedijk en Bloemenbuurt. Ik vrees dat ontwikkelaars momenteel alleen nog maar kleine appartementen van 35-50m2 bouwen voor alleenstaanden en studenten. Als je een levendige stad wil blijven moet je ook zorgen dat je gezinnen houdt in de stad…Tenslotte wil niet elk gezin persé naar Leidsche Rijn. Oh en uiteindelijk moeten de bezoekers voor de horeca natuurlijk ook van buiten de buurt komen…
@Bernhard
Helemaal mee eens. Wat ontbreekt in de Utrechtse nieuwbouwprojecten zijn echte hoogteaccenten. Dat geldt voor Wisselspoor, maar bijvoorbeeld ook voor Nieuwe Defensie. En dan spreken we maar niet over LR. Daar ontbreekt elke markering zodat oriëntatie er onmogelijk is.