Er staan nog ruim duizend fietsen geparkeerd in fietsenstalling Jaarbeursplein, nadat deze vrijdag per direct sloot vanwege een scheur in de constructie. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Eigenaren konden tot vrijdag 11 oktober 22:00 uur hun tweewieler ophalen. De overgebleven fietsen blijven voorlopig achter slot en grendel.
“We begrijpen dat dit heel vervelend is voor mensen die gebruik maken van de fietsenstalling of hun fiets nog in de stalling hebben staan. Helaas is dit uit voorzorg noodzakelijk”, zegt de gemeente. “Op dit moment onderzoeken we hoe en wanneer we de fietsen, die nog in de stalling staan, er veilig uit kunnen halen. We informeren gebruikers zodra we meer weten.”
De scheur in de constructie kwam aan het licht tijdens een controle. Om de veiligheid van gebruikers te garanderen en zorgvuldig onderzoek te doen, is uit voorzorg besloten de stalling per direct te sluiten.
Tijdelijke fietsenrekken
De gemeente heeft inmiddels tijdelijk fietsenrekken geplaatst op het Jaarbeursplein om enige verlichting te bieden voor het gebrek aan stallingmogelijkheden. Recent besloot de gemeente namelijk ook de stalling op het Westplein voorgoed te sluiten. De fietsenstalling aan de Sijpesteijnkade is ook dicht vanwege grootschalige renovatie.
Tekst loopt door onder de foto
Eerder verbood de gemeente forensen al om hun fiets buiten de stallingen in het Stationsgebied te parkeren. Aan de Jaarbeurskant van het station is alleen nog stalling de Knoop open. De tijdelijke fietsenstalling op het Jaarbeursplein moet een uitkomst bieden.
Al langer problemen
De fietsenstalling aan het Jaarbeursplein kampt al langer met problemen. In 2017 moesten er extra bouwstempels geplaatst worden omdat er toen ook al mogelijk iets mis was met de constructie.
Het euvel kwam toen aan het licht toen gebouwen, waarbij gebruik is gemaakt van breedvloerplaten, in Utrecht geïnspecteerd werden. Deze inspecties vonden plaats naar aanleiding van het instorten van de in aanbouw zijnde parkeergarage op Eindhoven Airport waar ook dit soort breedvloerplaten gebruikt waren.
De fietsenstalling heeft ook al jaren last van lekkages. Dat zorgt niet alleen voor overlast, ook de stalen constructie is gaan roesten.
Gekoppelde berichten
Fietsenstalling Jaarbeursplein per direct gesloten vanwege scheuren in constructie
De fietsenstalling aan het Jaarbeursplein in Utrecht is uit voorzorg per direct dicht voor onderzoek.…
Tijdelijke fietsenrekken geplaatst op Jaarbeursplein in Utrecht
Het straatbeeld op en rond het Jaarbeursplein in Utrecht wordt weer gedomineerd door geparkeerde fietsen.…
Tijdelijke steunpilaren in fietsenstalling Jaarbeursplein
In de fietsenstalling Jaarbeursplein bij het station Utrecht Centraal en het Stadskantoor staan meer dan…
Lekkage fietsenstalling bij Jaarbeursplein in Utrecht aangepakt; tijdelijk duizend fietsparkeerplekken minder
De fietsenstalling aan het Jaarbeursplein in Utrecht kampt al een tijdje met lekkages, maar daar…
16 Reacties
ReagerenSnap ik het nu wel of niet, maar als de constructie niet in orde is zullen toch ook de trappen en bovenop de stalling alles moeten worden afgesloten? Verder werd er gezegd dat er geen acuut gevaar zou zijn, dus waarom organiseren ze niet nog een moment om de fietsen op te halen om de stalling leeg te krijgen.
Klinkt deels als paniekvoetbal. Je ziet iets wat er vermoedelijk al enige tijd zit en je stelt burgers niet in staat om op een paar tijdsloten hun fiets op te halen. Dat men voorzichtig is en sluit is natuurlijk prima, je kunt ook over reageren……
Dat moet toch slimmer kunnen dan dat 1000 mensen nu niets met hun fiets kunnen doen?
Probleem is dat NL gewoon niet meer kan bouwen: te weinig huizen, viaducten van de hsl met scheuren, een instortende parkeergarage in Eindhoven en Nieuwegein en nu dit weer.
Arme ambtenaren!
Eindelijk was het zover, lekker naar buiten kijken zonder die fietsenzee op Westplein.
Heeft paar dagen geduurd, nu staan er weer duizenden fietsen op Jaarbeursplein. Wat moeten ze nu gaan doen, naar buiten kijken is geen optie meer, doet pijn aan hun ogen.
“De stalen constructie is gaan roesten” Dat noemen wij in de volksmond betonrot, als de bewapening in het beton gaat roesten zet het uit en barst het beton en daarna brokkelt het beton heel langzaam af.
Doordat wapening in beton vooral gebruikt wordt voor het opvangen van trekkrachten, is het roestproces nadelig voor de sterkte van het betonnen element en aldus voor de gehele constructie.
Betonrot komt vaak voor in betonelementen die het einde van hun levensduur hebben bereikt, of wanneer het element niet goed ONTWORPEN is of de wapening NIET JUIST uitgevoerd werd, ook tijdens de levensduur.
Het opheffen van schade door betonrot kan op verschillende manieren gebeuren, mede afhankelijk van de ernst van de aantasting, zoals het aanbrengen van een coating om de waterdichtheid terug te brengen of aanbrengen van een hulpbekisting, enz.
Betonrot is als eerste zichtbaar door donkere vlekken, roest, aan de oppervlakte van het beton.
Dit zou bij inspectie al veel eerder opgevallen moeten zijn.
Nu maar hopen dat het niet erg aan toe is, want dit gaat wel een paar stuivers kosten!!!!
Maar gelukkig zijn de burgers in Utrecht een soort melkkoe voor het college en die kan je nu eenmaal makkelijk gemolken worden!
@Cas:
De trappen en het deel boven de stalling is ook afgesloten. Alleen de roltrap aan de kant van het Beatrixgebouw is nog in gebruik.
@ Cas
Daar begrijp ik dus ook niets van. Er is geen acuut gevaar, volgens de wethouder. Dan stel je de komende dagen toch een middagje beschikbaar voor het ophalen van de resterende fietsen. Utrecht Utrecht Utrecht. Wat een dramatisch management in deze stad.
@rutger: suggestie? Of hou je het bij roeptoeteren..?
Lekkage + roest = betonrot. Een bekend probleem. Dat kon wel eens een heel duur worden. En al die tijd moeten wij de (schaarse) stalling missen.
En de roltrappen? Misschien eindelijk eens overkappen tegen de elementen?! Lijkt mij uiteindelijk goedkoper en dan werken vaker.
Wat een gezeur over die fietsen, ga het oplossen, punt.
Er is geen acuut gevaar, volgens de wethouder. Maar in 2017 moesten er al tijdelijke steunpilaren in fietsenstalling Jaarbeursplein geplaats worden en daarna lekkage. In de tussentijd heeft niemand in de gemeentelijke organisatie met een klein beetje kennis van zaken bedacht dat dit nader onderzocht moet worden. Of is die net als de beheerder van de Domtoren ontslagen in verband met onwelgevallige uitspraken. En hoe kan het dat de wethouder zegt dat er geen direct gevaar is maar je niet je fiets op kunt halen staat ze haar straatje schoon te liegen.
De manier waarop de gemeente (PvdA wethouder) nu met dit probleem omgaat doet me sterk denken aan de asbestaffaire op Kanaleneiland (PvdA wethouder/loco b) aantal jaren geleden: volkomen hysterisch.
Ruim 500k euro (gedeeld door een kleine 100 mensen) voor een burgerberaad tegen vuurwerk om nog eens voorbeeld te noemen.
Gewoon idioot, welke gek (met een ingehuurd adviesbureau) heeft dit verzonnen en WIE heeft zn zakken lopen vullen.
Echt een grote schande!
Mijn advies:
Lekker met de jaarwisseling vuurwerk afsteken zoals het traditioneel hoort. Dit soort beslissingen kunnen gewoon niet en is aan te vechten.
Dit is onze gemeenteraad, ook al is het niet het juiste onderwerp om dit te posten.
Vuurwerkrijke groet,
John
In een bovenstaande reactie is goed beschreven wat betonrot is. Maar in dit geval is volgens mij geen sprake van betonrot. Door lekkages is het stalen constructiewerk waarop de beruchte breedvloerplaten geplaatst zijn gaan roesten. Dat verbaast mij. Het is gebruikelijk dat dergelijke stalen constructies gebouwd worden met gegalvaniseerd staal en dat is niet gevoelig voor roest. Kennelijk is hier voor de goedkope oplossing gekozen met niet gegalvaniseerd staal.
@W stempels plaatsen en een paar dagen de stalling open houden met begeleiding zodat mensen hun fiets eruit kunnen halen? Deze situatie is anders dan de parkeergarage in Nieuwegein die als een kaartenhuis was ingezakt.