Nog steeds zijn er scholen in Utrecht die zich niet houden aan wet voor vrijwillige ouderbijdrage Nog steeds zijn er scholen in Utrecht die zich niet houden aan wet voor vrijwillige ouderbijdrage

Nog steeds zijn er scholen in Utrecht die zich niet houden aan wet voor vrijwillige ouderbijdrage

Nog steeds zijn er scholen in Utrecht die zich niet houden aan wet voor vrijwillige ouderbijdrage
Stockfoto
Dertien basisscholen in Utrecht benadrukken de vrijwilligheid van de ouderbijdrage niet in hun schoolgids, terwijl dit wettelijk verplicht is. Dat schrijft het college voor B&W in een brief aan de gemeenteraad. In geen enkele schoolgids staat meer dat kinderen niet mee mogen doen aan extra activiteiten als de vrijwillige bijdrage niet is betaald.

Dertien basisscholen in Utrecht benadrukken de vrijwilligheid van de ouderbijdrage niet in hun schoolgids, terwijl dit wettelijk verplicht is. Dat schrijft het college voor B&W in een brief aan de gemeenteraad. In geen enkele schoolgids staat meer dat kinderen niet mee mogen doen aan extra activiteiten als de vrijwillige bijdrage niet is betaald.

De gemeente Utrecht heeft de schoolgidsen van in totaal 123 Utrechtse scholen doorgenomen. Daaruit kon worden opgemaakt dat de gemiddelde ouderbijdrage per kind op 67,75 euro ligt. In geen van de schoolgidsen is nog te lezen dat kinderen niet aan activiteiten kunnen meedoen als ouders dit bedrag niet betalen.

Eerder dit jaar kregen verschillende Utrechtse raadspartijen signalen over acht scholen die zich niet aan de aangescherpte regels hielden. Wethouder Eelco Eerenberg liet toen weten dat de scholen daarop waren aangesproken en beloofde beterschap.

Vrijwillig

Toch zijn er nog steeds dertien scholen die nog niet expliciet benadrukken dat het gaat om een vrijwillige bijdrage. Dat is sinds augustus 2021 wel wettelijk verplicht. “Ondanks het vrijwillige karakter van de ouderbijdrage, geven veel scholen aan dat de bijdrage nodig is om extra activiteiten te organiseren”, schrijft de gemeente.

De regels rondom de vrijwillige ouderbijdrage zijn vorig jaar aangescherpt. Het niet betalen van de ouderbijdrage mag er niet meer toe leiden dat een kind bijvoorbeeld niet mee mag op schoolreis. Ook mag de vrijwillige ouderbijdrage niet gebruikt worden voor het financieren van lesmaterialen en moeten scholen duidelijk communiceren dat de bijdrage vrijwillig is.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
  1. Realist

    Feitelijk is het zo dat scholen zonder bijdrage geen extra activiteiten kunnen organiseren. Weglaten van deze feiten is onduidelijker dan het benoemen.

  2. Pee

    Vrijwillig is vrijwillig en kan geen verplichting aan worden gegeven.

  3. JdV

    Nou dat lijkt me eenvoudig op te lossen. Scholen per direct korten op de bijdrage totdat aan alle voorwaarden is voldaan. Scholen die bij herhaling de regels overtreden sluiten. Dat doen we bij ondernemers en burgers. Dus ook bij scholen wat.mij betreft.

  4. Baliekluiver

    Het lijkt me nuttig om in ieder geval te publiceren om welke schoolbesturen het hier gaat. Want bij hun ligt de verantwoordelijkheid voor het negeren van deze wettelijke verplichting.

  5. Jozias

    Scholen afkappen van subsidie. Simpel. Alleen in NL krijg je dat juridisch weer niet geregeld. Slap land wat dat aan gaat.

  6. Koel Hoofd

    “extra activiteiten”?
    25% van de 15 jarigen is functioneel analfabeet en zijn middelbare school rekentoetsen op basisschool niveau.
    Wat klopt hier niet?

  7. Amar

    Het is niets anders dan een donatie aan een goed doel, in dit geval de school. Beter van niet. De school dient van overheidswege gewoon voldoende middelen te krijgen en niet afhankelijk te zijn van giften van de buurt.

  8. Utrechter

    @Baliekluiver: scholen als de Nieuwe Regentesseschool hebben hun tekst juridisch sluitend gemaakt. Maar nog steeds zijn enkele zaken merkwaardig te noemen. Zo noemen ze de wettelijke plicht om alle kinderen toegang tot onderwijs te geven ‘inclusiviteit’ en vragen ze zonder juridisch mandaat inkomensgegevens van ouders op om zo hoge inkomens aan te kunnen slaan voor een bedrag van € 555 per jaar voor het eerste kind. Daarmee betalen ze een extra onderwijsassistent. Dat is bijna tien keer zoveel als het gemiddelde in Utrecht.

  9. Martin

    @Koel Hoofd. Gemiddeld is de bijdrage 42 euro per kind op de basisschool. Daarvoor wordt bijv een Sinterklaascadeautje gekocht en hebben ze een schoolreisje. Zouden de kinderen erg veel beter leren lezen en rekenen zonder sinterklaascadeautje en schoolreisje?

  10. Realist

    @Utrechter. Wat is je punt, niemand verplicht je toch om je inkomen op te geven? En dat woordje ‘inclusiviteit’ heeft zijn betekenis allang verloren, dat is een nietszeggend containerbegrip wat vanuit overheidswege kennelijk overal bij vermeld moet worden.

  11. Tanja

    Veel scholen hebben een gigantische reserve. Waarom worden daar dit soort activiteiten niet uit betaald, als die spaarpot er is?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).