Noodopvang Amerikalaan blijkt succesvol verlopen | De Utrechtse Internet Courant Noodopvang Amerikalaan blijkt succesvol verlopen | De Utrechtse Internet Courant

Noodopvang Amerikalaan blijkt succesvol verlopen

Noodopvang Amerikalaan blijkt succesvol verlopen
De noodopvang aan de Amerikalaan in Kanaleneiland is succesvol verlopen. Dat blijkt uit een brede evaluatie van de gemeente, onder betrokken bewoners in de wijk en partijen die hebben bijgedragen aan de opvang van asielzoekers.

De noodopvang aan de Amerikalaan in Kanaleneiland is succesvol verlopen. Dat blijkt uit een brede evaluatie van de gemeente, onder betrokken bewoners in de wijk en partijen die hebben bijgedragen aan de opvang van asielzoekers.

Op 1 mei sloot de opvang. Zes maanden lang werd intensief samengewerkt tussen bewoners, vrijwilligersorganisaties, het COA, de politie en de gemeente om de opvang goed te regelen voor asielzoekers en de wijk.

Er was maandelijks overleg met een klankbordgroep om leefbaarheid en veiligheid in en om de noodopvang te bespreken. Zo is bij een tussentijdse evaluatie geconstateerd dat de zichtbare extra toezicht op straat niet meer nodig werd geacht. In de hele periode zijn volgens de gemeente nauwelijks incidenten geweest.

In Kanaleneiland is een nieuw netwerk van partners ontstaan. Ook is er een nieuwe groep vrijwilligers in de wijk opgestaan. De gemeente kijkt hoe dit netwerk en de vrijwilligers zich samen met wijkorganisaties kunnen blijven inzetten voor de wijkbewoners.

Leerpunten

Het is natuurlijk niet allemaal koek en ei: de opvang in Kanaleneiland leverde ook inzicht in verbeterpunten. De gemeente geeft zelf aan: “De ervaringen gaven soms aanleiding om iets op een andere wijze aan te pakken. Bijvoorbeeld het betrekken van asielzoekers zelf bij het organiseren van de activiteiten. Alle leerpunten worden meegenomen wat betreft de opvang in andere wijken en staan online. Deze leerpunten zijn, door deze evaluatie openbaar te maken, beschikbaar voor iedereen die te maken heeft met opvang van asielzoekers in de wijk.”

In Kanaleneiland is een wisselende groep van 470 asielzoekers opgevangen. Ondanks zorgen vooraf was er volgens de gemeente grote bereidwilligheid bij bewoners en partijen om de opvanglocatie tot een succes te maken.

7 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Ach het was een Utopia, ze gaan natuurlijk niets verkeerd vertellen, nee geen vuiltje aan de lucht, maar wij weten wel beter.

 2. Michael

  Vervelend hè, Geenstijl, dat het echt een keer goed is gegaan; heb jij niets meer te klagen.

 3. Mia Amram

  Nu maar hopen dat ze snel weer terug kunnen want al die mannen kunnen natuurlijk niet wachten terug te gaan om Syrie en al die andere probleemgebieden weer op te bouwen zo gauw het maar weer een klein beetje beter gaat daar…..

 4. Jacobson

  GS, jij weet blijkbaar meer dan ik. Helaas kom je niet verder dan insinuatie. Dat voegt niets toe. Dus nee, WIJ weten niet beter. Jij blijkbaar wel, maar waarom neem je dan je niet de moeite dat met mij te delen?

 5. Niels Utrecht

  @Geenstijl: ‘Wij’? Wie is dat? Kennelijk niet omwonenden en de gemeente of politie. Wie is ‘wij’ dan? Mensen die overal complotten in zien en alles beter denken te weten plus het morele gelijk aan hun zijde denken te hebben? Zoiets?

 6. Rick

  @Geenstijl, ik weet inderdaad niet beter dan dit artikel nu. Heb jij informatie waaruit blijkt dat er dan wel significante dingen zijn gebeurd?

 7. Tja

  Ik weet ook beter over de persoon GeenStijl, ik baseer me echter op zijn eigen uitlatingen. Een vervelend mens, punt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).