Noodplannen voor lerarentekort in Utrecht Noodplannen voor lerarentekort in Utrecht

Noodplannen voor lerarentekort in Utrecht

Noodplannen voor lerarentekort in Utrecht
Staking van leraren in Utrecht.
Er zijn verschillende noodmaatregelen aangekondigd om het lerarentekort in Utrecht aan te pakken. Zo krijgt de stad vier jaar lang jaarlijks 1 miljoen euro van de Rijksoverheid. Met het noodpakket moet ook het tekort in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Almere aangepakt worden.

Er zijn verschillende noodmaatregelen aangekondigd om het lerarentekort in Utrecht aan te pakken. Zo krijgt de stad vier jaar lang jaarlijks 1 miljoen euro van de Rijksoverheid. Met het noodpakket moet ook het tekort in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Almere aangepakt worden.

De tekorten in het onderwijs blijven volgens het kabinet op de lange termijn ‘zeer zorgelijk’. Vooral in de grote steden, waar het tekort aan leraren en schoolleiders momenteel het grootst is. Daarom heeft het Rijk verschillende noodplannen gepresenteerd.

Utrecht krijgt net als de andere drie grote steden de komende jaren een bijdrage van 1 miljoen euro.

Afwijken regelgeving

Naast het geld laat het kabinet weten dat het onvermijdelijk is om het onderwijs anders te organiseren: “Met minder leraren dan we gewend zijn, zonder in te leveren op kwaliteit. Dat kan door onderwijstijd anders in te vullen, gebruik te maken van digitale hulpmiddelen om leraren meer tijd te geven (zoals digitaal nakijken) of meer variatie in onderwijspersoneel.”

De precieze invulling van de noodplannen wordt in de loop van volgend jaar bekend. Dit staat los van de jaarlijkse financiële bijdrage. Eind januari liggen er noodplannen voor Amsterdam en Den Haag. Daarna volgen Rotterdam, Utrecht en Almere. In de plannen staat welke scholen het op dit moment het zwaarst hebben en welke maatregelen schoolbesturen nu al kunnen nemen.

In de noodplannen wordt ook bekeken of het nodig is om af te wijken van bestaande regelgeving en welke voorwaarden daarbij horen. De noodmaatregelen moeten de dagelijkse stress van scholen wegnemen, zodat scholen de ruimte krijgen om zich te richten op oplossingen voor de komende jaren.

3 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Die 1 miljoen verdwijnt in de zakken van schoolbesturen die moeten onderzoeken en uitwerken hoe ze 100 parttime werkende leraren kunnen vinden. Niet omdat ze dat willen, maar omdat de politiek parttime werk optimaliseerd en inefficientie faciliteert zodat ze met dikke rapporten kunnen aantonen dat alles heel goed werkt.
    Nou ja, niet dus, maar dat dikke rapport van commissie Dijsselbloem wat dat aantoont ligt ook al ruim een decennia te rotten in een laatje.

  2. JdV

    De domheid/luiheid regeert. Er is geen tekort aan leraren. Er is een overschot aan inwoners cq kinderen. Meer spreiden en geen ongebreidelde groei is een eenvoudige oplossing. In de meeste andere landen eisen inwoners niet dat er naast elk huis ongeveer een school staat. Het wegbrengen en ophalen van kinderen over grotere afstanden is daar heel normaal. Zelfs op de kleinere schaal van NL kun je prima scholen buiten de stad bouwen waardoor leraren niet gedwongen zijn om in de stad te gaan wonen waar geen woningen zijn. Of leraren worden wat minder verwend en gaan alsnog in de regio wonen en in de stad werken. Maar dat zal wel niet.

  3. waldorff

    Er zijn niet te weinig zitplaatsen in de trein, er zijn teveel mensen die zich willen verplaatsen.
    Er is geen tekort aan verplegers, er zijn teveel patiënten.
    Er is geen tekort aan politie-agenten, er is een overschot aan criminelen.
    Er is geen tekort aan huizen, mensen willen gewoon te veel ruimte.
    Er is geen tekort aan pensioengeld, er zijn teveel pensioengerechtigden.
    De domheid regeert inderdaad.

    Ontopic: overheid gaat dit probleem oplossen met 1 miljoen per stad. Laat me raden: hiervoor wordt een duur management-bureau ingevlogen, die na een doorlichtingsprocedure tot de conclusie komen dat het geld op is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).