NS en ProRail herdenken gevallen spoorwegpersoneel met kransen bij de Inktpot in Utrecht NS en ProRail herdenken gevallen spoorwegpersoneel met kransen bij de Inktpot in Utrecht

NS en ProRail herdenken gevallen spoorwegpersoneel met kransen bij de Inktpot in Utrecht

NS en ProRail herdenken gevallen spoorwegpersoneel met kransen bij de Inktpot in Utrecht
Foto: ProRail
NS en ProRail hebben bij de Inktpot in Utrecht stilgestaan bij de 477 medewerkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen terwijl zij hun werk uitoefenden. Ter nagedachtenis aan hen is vrijdag een krans gelegd bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel.

NS en ProRail hebben bij de Inktpot in Utrecht stilgestaan bij de 477 medewerkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen terwijl zij hun werk uitoefenden. Ter nagedachtenis aan hen is vrijdag een krans gelegd bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel.

NS en ProRail organiseren jaarlijks bij het monument naast de Inktpot een herdenking voor de omgekomen spoorwegmedewerkers. Normaal is dit moment op de middag van 4 mei, maar omdat dat dit jaar op een zaterdag is, is de bijeenkomst vrijdag al georganiseerd.

Vertegenwoordigers van NS, ProRail, de Centrale Ondernemingsraden en de Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel hebben kransen en bloemen gelegd bij het monument.

In Utrecht wordt zaterdag op verschillende plekken stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking. In dit artikel is te lezen wat er in Utrecht bezocht kan worden.

12 Reacties

Reageren
  1. Niels

    Ze herdenken het Gevallen Spoorwegpersoneel.

    Moeten ze niet ook alle mensen herdenken die juist door hun toedoen zijn omgekomen ? Jodentransporten etc. Dat zijn er heel wat meer…..

  2. M.

    @Niels: Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik ga inzien dat daderschap en slachtofferschap soms heel dicht bij elkaar liggen. Natuurlijk heb je zwart en wit, maar in veel gevallen is het grijs in allerlei gradaties. Dat geeft herdenkingen vaak iets huichelachtigs. Vanavond treedt er iemand bij de herdenking op de Dam op, die niet alleen extreemrechts is, maar ook antisemitische uitlatingen heeft gedaan het socialisme gelijkgesteld heeft aan het nationaal-socialisme.

  3. Ceasar

    @Niels, door hun toedoen, wat lul je nou man.
    Dodenherdenking, is vanavond om 8 uur!!!

  4. Pee

    @niels
    Dat was mijn gedachte ook.
    Maar hadden ze eigenlijk wel een keus om wel of geen vervoer te doen?
    Ik ga er vanuit dat het onder dwang ging.

  5. Doordenker

    De NS zou zowel het eigen omgekomen personeel moeten herdenken ALS de door hen vervoerde ‘reizigers’ met slechts een enkeltje op zak!

  6. Lombokker

    @M.

    U doelt hier kennelijk op de voorzitter van de Tweede Kamer.
    Dat u Martin Bosma extreemrechts noemt mag u helemaal zelf weten.
    Dat hij in er in een van zijn boeken op heeft gewezen dat het nationaal-socialisme ook een vorm van socialisme is klopt, en is ook deels juist; google maar eens op Volkswagen en Krankenkasse/Ziekenfonds (ingevoerd in 1941!).
    Uw bewering dat Bosma antisemitische uitlatingen zou hebben gedaan is echter totaal onjuist!

  7. Koel Hoofd

    De wereld is grijs.
    Maar het is achteraf altijd heel eenvoudig dingen te veroordelen.

    Laten we maar eens de hand in eigen boezem steken.
    Eens kijken wat er nu allemaal aan ellende dankzij menselijke agressie in de wereld gebeurt, en waarom we het meeste helemaal niet erg vinden, maar over bepaalde zaken werkelijk totaal doorslaan. Opwinding en acties waar we achteraf misschien wel eens het schaamrood van op de kaken kunnen krijgen… Maar voor nu lijkt het een goed plan…

  8. Niels

    @Caesar. Laat de NS en Prorail dan ook een krans leggen op het Domplein.
    Niet alleen hun eigen collega’s herdenken die — al dan niet gedwongen — vele Joden hebben getransporteerd.

  9. M.

    @Pee: De nazi’s hadden een perfide systeem om eigenlijk altijd druk uit te oefenen om hun doeleinden te gebruiken. Om dat te begrijpen is bijvoorbeeld de indrukwekkende serie over de Joodse Raad heel geschikt. Toch waagden mensen vaak zelfs hun leven in hun verzet tegen de tirannie en daarom blijft, ook met het oog op de toekomst, herdenken zeer nodig.

  10. M.

    @Lombokker: Ik kan u in één zin het essentiële verschil tussen beide systemen uitleggen. Het nationaal-socialisme is gebaseerd op dictatoriale en systematische druk met bevoordeling van één bevolkingsgroep, terwijl het socialisme gebaseerd is op persoonlijke vrijhei binnen een democratische rechtsstaat met gelijkheid voor iedereen. Bosma weet dat natuurlijk ook wel, maar figureert binnen een partij die 1) niet democratisch is, één bevolkingsgroep wil bevoordelen en b) zich afzet tegen sommige andere bevolkingsgroepen. Heel herkenbaar, vindt u niet?

  11. M.

    @Lombokker ter aanvulling: Ik baseer me op het bericht dat hij tijdens het Oekraïne-referendum de Oekraïner Julien Soros, zelf jood, ervan beticht heeft de nazi’s enthousiast geholpen te hebben. Soros was toen echter pas negen jaar oud.

  12. Derk van Dorth, oud NS'er

    NS heeft spijt betuigd dat zij noodgedwongen mee moeten werken aan veel leed. Er is.een overeenkomst gesloten met nabestaanden over uitbetaling van veel smartengeld

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).