NS test nieuwe ‘tienminutentreinen’, vanaf Utrecht Centraal zes keer per uur naar Schiphol of Nijmegen NS test nieuwe ‘tienminutentreinen’, vanaf Utrecht Centraal zes keer per uur naar Schiphol of Nijmegen

NS test nieuwe ‘tienminutentreinen’, vanaf Utrecht Centraal zes keer per uur naar Schiphol of Nijmegen

NS test nieuwe ‘tienminutentreinen’, vanaf Utrecht Centraal zes keer per uur naar Schiphol of Nijmegen
Foto: Robert Oosterbroek
NS en ProRail gaan de komende 14 woensdagen nieuwe ‘tienminutentreinen’ testen. Het traject Schiphol-Nijmegen is een van de trajecten waar dan iedere tien minuten een trein vertrekt. Die treinen stoppen ook op Utrecht Centraal.

NS en ProRail gaan de komende 14 woensdagen nieuwe ‘tienminutentreinen’ testen. Het traject Schiphol-Nijmegen is een van de trajecten waar dan iedere tien minuten een trein vertrekt. Die treinen stoppen ook op Utrecht Centraal.

De testdagen beginnen op woensdag 8 september en duren tot in december. Dan gaat de nieuwe dienstregeling van start. Die gaat dan dagelijks van vier naar zes intercitytreinen per uur. Reizigers hoeven dan minder lang te wachten en er zijn meer zitplaatsen beschikbaar, is de bedoeling.

Het idee is dat reizigers met de tienminutentreinen niet meer hoeven te kijken wanneer hun trein gaat; binnen tien minuten gaat er weer een andere. Reizigers uit Utrecht kunnen met de nieuwe dienstregeling iedere tien minuten op de trein naar Schiphol of Nijmegen stappen.

Meegroeien

“De ongekende bouw van honderdduizenden woningen vraagt om mobiliteit die meegroeit”, zegt Marjan Rintel, president-directeur van NS. “Daarom heeft Nederland op korte en lange termijn behoefte aan veel meer capaciteit op het spoor. NS en ProRail leveren een oplossing door tussen meer steden elke tien minuten een trein te rijden.”

De nieuwe dienstregeling zorgt voor grote veranderingen achter de schermen. Daarom gaan NS en ProRail deze eerst testen. 

Op deze trajecten komen de tienminutentreinen te rijden:

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Het gaat heel erg druk worden op dat stukje spoor tussen Utrecht CS en de Bijlmer.
  Deze 6 intercities per uur moeten namelijk datzelfde stukje spoor delen met de 6 intercities per uur tussen A’dam en den Bosch.

  Een verdwaalde koe op het spoor, een eigenwijs mens langs het traject, of een ooievaar dwars door de cockpit, kan allemaal een enorme chaos veroorzaken.

 2. Martijn

  Komt het kaartje van NS? Er zit een klein foutje in: de IC naar Amsterdam Centraal stopt niet op Bijlmer.

 3. Metropool Utrecht

  Belangrijk dat Utrecht CS een perfecte metro
  verbinding heeft met onze Schiphol Airport.!
  Zowel op Schiphol naar Utrecht CS en visa versa is helaas niet erg duidelijk. Bij veel grote steden zie je vaak het vliegtuig symbool op een speciaal bord zodat je steeds weet dat je niet naar de tijden hoeft te kijken, maar gewoon na het juiste perron gelijk gaat.
  Op Schiphol zie je in grote letters Nijmegen of Eindhoven, als buitenlander weet je niet dat dat via Utrecht is…dus zet ook Utrecht als eind bestemming er groot op.
  Fijn dat mensen uit Nijmegen nu snel in Utrecht kunnen zijn. De economie in Nijmegen en Arnhem stagneert, vergeleken met de randstad Utrecht. Zo kunnen de juist de vele banen hier in de Randstad makkelijker ingevuld worden.

 4. L.B. van den Aakster

  Utrecht heeft helemaal geen metro verbinding met Schiphol-Amsterdam. Er rijden hier helemaal geen metro’s. Dus waar dit vandaan komt is mij onduidelijk. Wel rijdt er hier een tram: Utrecht CS – Uithof, Utrecht CS – IJsselstein en Utrecht CS – Nieuwegein. Een tram is geen metro

 5. Henri

  Koel Hoofd, dus je pleit voor eens per uur een trein naar Schiphol omdat er mogelijk koeien op het spoor lopen? Heb ik dat goed begrepen?

 6. Herman

  @Koel hoofd, weet je dat er tussen Utrecht en Amsterdam 4 sporen liggen, dus veel grotere capaciteit? Weet je dat alle kruisingen gelijkvloers zijn, dus geen overwegen?

 7. paul l

  gelijkvloers klinkt als overwegen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).