Ochtendspits op snelwegen rond Utrecht viel mee ondanks boerenprotest Ochtendspits op snelwegen rond Utrecht viel mee ondanks boerenprotest

Ochtendspits op snelwegen rond Utrecht viel mee ondanks boerenprotest

Ochtendspits op snelwegen rond Utrecht viel mee ondanks boerenprotest
De A27. Foto's: Polle van Rijsbergen & Bas van Setten
Rond Utrecht leek het woensdagochtend op de snelwegen mee te vallen met de drukte. Rijkswaterstaat had eerder gewaarschuwd voor extra drukte op de Nederlandse rijkswegen vanwege het boerenprotest dat vandaag in het Gelderse Stroe plaatsvindt.

Rond Utrecht leek het woensdagochtend op de snelwegen mee te vallen met de drukte. Rijkswaterstaat had eerder gewaarschuwd voor extra drukte op de Nederlandse rijkswegen vanwege het boerenprotest dat vandaag in het Gelderse Stroe plaatsvindt.

“Door de boerenmanifestaties verwachten we een zware ochtend- en avondspits”, aldus Rijkswaterstaat. Ook rond Utrecht waren landbouwvoertuigen op de snelwegen – waaronder de A27 en de A28 – te zien. Dit leverde echter geen grote files op.

Desalniettemin was er wel wat vertraging rond Utrecht. Zo stond er rond 08.50 uur een file tussen Den Dolder en Utrecht, waarbij er zo’n 7 minuten vertraging was. Dit was volgens Rijkswaterstaat het gevolg van de boerenmanifestatie.

Tekst loopt door onder afbeelding

De A28

A1

Op andere plekken in Nederland is het momenteel wel erg druk vanwege de vele landbouwvoertuigen op de snelweg. Dat is bijvoorbeeld het geval op de A1 tussen Amersfoort en Apeldoorn. “We zien de vertraging op de A1 flink oplopen door de boerenmanifestaties. Moet je zo toch de weg op? Dan adviseren we om deze snelweg in beide richtingen te mijden”, schrijft Rijkswaterstaat op sociale media.

Aan het eind van de middag wordt weer extra drukte verwacht. Wat dit voor de snelwegen rondom Utrecht betekent is nog onduidelijk.

De A28

13 Reacties

Reageren
  1. Lombokker

    Ik kan die boeren geen ongelijk geven, want hun hele bestaan staat op het spel door een kunstmatig gecreëerd probleem. Oud PvdA minister Ronald Plasterk, gepromoveerd bioloog, heeft daar vorig jaar in een column in de Telegraaf al over geschreven:
    https://www.telegraaf.nl/watuzegt/2112711345/stikstofcrisis-is-een-door-ambtenaren-gecreeerd-probleem.
    Het zijn trouwens niet alleen de boeren die hierdoor worden geraakt; er zit nog een hele bedrijfstak aan vast met leveranciers, onderaannemers en bedrijven die de producten verwerken. Ook de mensen die daar werken zullen de gevolgen ondervinden van het inkrimpen van agrarische bedrijven.

  2. Lachgas

    Toch vreemd dat RijksWATERstaat dit meldt.
    Hebben we geen VERKEERSdienst die hierover gaat?

  3. RABE

    Ze hadden het dus weer opgeblazen. Ik steun de boeren. Zij zorgen voor ons dus moeten we ze steunen. En het was aangekondigd, dus niet zeuren over het verkeer.

  4. Fred

    @lombokker: jouw bestaan en van je kinderen staan ook op het spel als de boeren en de hele agro-industrie doorgaan zoals ze gewend zijn.

  5. Realist

    Valt mij niet tegen dat dit gemeld wordt, alles wordt namelijk uit de kast gehaald om de protesten negatief te framen.

  6. Confusius

    @ Rabe

    De boeren zorgen voor ons?

    Voor hun eigen bankrekening ja. Alleen maar ikki, ikke, ikke.

    Ze zijn in 1988 (!!!) al gewaarschuwd dat het anders moest en dat als technologische maatregelen geen zoden aan de dijk zouden zetten de veestapel ingekrompen moest worden. Dat is 34 jaar geleden.

    Het welzijn van ons, de mens, de burgers staat ergens onderaan de ranglijstjes van de boeren hoor en het welzijn van de dieren bungelt vaak op een nog lagere positie.

  7. Hans

    Lombokker heeft gelijk als hij het i.v.m. de stikstofproblematiek heeft over ‘een zelf gecreëerd probleem’.
    Inderdaad, het probleem is door Nederland zelf gecreëerd, want decennialang heeft onze overheid samen met de RABO-bank de boeren in de fuik van de schaalvergroting geperst.
    Het werd de boeren jarenlang onmogelijk gemaakt om op een normale, mens- en diervriendelijke schaal te boeren. Nee, er moesten zo nodig enorme stallen gebouwd worden om de productie op industrieel niveau tot ongekende hoogten op te stuwen. Daar moest je geld voor lenen. Waar dan? Juist bij de RABO-bank.
    Zie wat er in Brabant staat op dat vlak, duizenden varkens in gigantische misselijkmakende industriële complexen. Kijk naar de miljoenen kippen rond Barneveld. Het is absurdistisch theater in die hokken en stallen. Kijk maar eens op YouTube. Zie hoeveel mestproducerend vee er rondloopt in onze buitengebieden. Gevolg: het inderdaad zelf gecreëerde probleem van die in allerlei opzichten funeste stikstofuitstoot. Allemaal, inderdaad te wijten aan de overheid in een strak verbond met de geldschieters van de RABO-bank. En de boeren zelf hebben hier ook hun verantwoordelijkheid. Maar hun nek zit wel in de strop van de schuldenmachine. Laten we dat niet vergeten als we onze middelvinger willen opsteken als hun traktoren – wetteloosheid overigens – over ons snelwegennet sukkelen. Die vinger kan beter naar de bank en naar de overheid opgestoken worden in dit verband. Ruilverkaveling. Weet u nog wel? Schaalvergroting. Aangejaagd door…? Door wie? Juist!
    En nu keert de wal het schip. Nederland heeft een belachelijk grote veestapel, Nederland is voedselproducent nr. 1 of 2 – weet ik niet precies – op mondiaal niveau. (Heeft u wel eens langs al die eindeloze maisvelden gewandeld op een mooie zomerse dag?) Op zo’n verdomd klein oppervlak gebeurt dit. Dat het ons nu zuurder dan zuur op gaat breken is meer dan logisch. Dat dat spaak loopt mag niet verwonderlijk heten. Met de grote rijke families die in het bezit zijn van de grootste niet te handhaven vervuilende agrarische bedrijven, – ze staan in de blaadjes waarin de allerrijksten van Nederland op een rijtje gezet worden, zoekt u zelf maar op – heb ik geen enkel medelijden. Heeft niets met de gewone gezinnen te maken waar iedereen nu zo geroerd en tot tranen toe bewogen (terecht) over spreekt. Onteigen de megalomane bedrijven van de miljardairs, nou ja, er zijn keurige uitkoopregelingen in de maak, dus onteigenen is nu niet direct het goeie woord. En HELP al die andere boeren door ze de transitie te laten maken naar een andere manier van boeren. Of help ze om netjes af te bouwen en te stoppen. Nogmaals: het stikstofprobleem is GEEN papieren, zelf bedacht dingetje. Het is een volkomen reëel probleem. Dat de jongens en meisjes een keer op die trekker stappen om ons nog eenmaal te doen geloven dat het allemaal onzin is, is begrijpelijk in de zin van hun heftige emoties die geraakt worden. Dat Caroline van de Plas hun boegbeeld is, ze moest zich schamen, want ze weet zelf wel beter – is een schandaal. Maar dit ter zijde. Boeren die na ‘Stroe’ weer even rustig worden en tot tien tellen snappen heel goed dat de problematiek echt is. En dat ze de overheid niet vertrouwen met dit geheel nieuwe epistel van aanpak is net zo goed invoelbaar. Het wordt nog een hele klus om dit op het goeie spoor te krijgen. Internationale wet- en regelgeving zal dat zeker eisen. Het gaat hoe dan ook gebeuren. De wal is harder dan het schip.

  8. Lombokker

    @Fred

    Uw opmerking raakt kant nog wal.

    De Nederlandse agro-industrie is bijzonder innovatief, en loopt wereldwijd gezien voorop als het gaat om milieu, dierenwelzijn en efficiëntie.
    Op milieu omdat de hier goede regelgeving hebben die ook streng wordt gehandhaafd.
    Op dierenwelzijn omdat we kritische consumenten hebben en belangengroepen die hier aandacht voor weten te vragen, waardoor het in wetgeving wordt vastgelegd.
    Op efficiëntie, vooral door schaalvergroting, is vooral noodgedwongen, want ze hebben te maken met concurrentie uit landen waar de regelgeving minder streng is, of nauwelijks wordt gehandhaafd. Die concurrenten kunnen daardoor goedkoper produceren.

    Als de landbouwsector hier moet inkrimpen, is de kans groot dat er straks producten in de supermarkt liggen die een stuk meer milieubelastend zijn dan nu het geval is.

  9. Lombokker

    @Lachgas
    https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/onze-organisatie/onze-historie

  10. Pee

    @Fred
    Dus dat stikstofverhaal heeft bij jou geholpen.
    De ware reden waarom ze het voorzien hebben op de grond van de boeren gaat helemaal langs jou heen.
    Zonder de boeren moeten we gaan importeren van andere landen die kwalitatief stukken minder zijn en waar we nog meer voor moeten gaan betalen.
    Maar dat maakt jou ook niet uit .

  11. Koel Hoofd

    @Confusius
    Zeg, wat eet jij liever op een dag?
    Een peperdure portie vette haat met onzinsaus of toch maar gewoon een betaalbaar bammetje met kaas en tomaatje?

  12. BdV

    @redactie – Mijn reactie van vanmorgen kon blijkbaar niet door de beugel. Ik vraag me wel af, waarom niet?

  13. BdV

    Er zit natuurlijk wel iets tussen massaal producten over de hele wereld exporteren en alles moeten importeren. Minder stikstof is niet direct hetzelfde als 0,0 boeren binnen onze landgrenzen. Misschien zou niet te veel van het ene en genoeg van het andere een leuke middenweg zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).