Oekraïense vluchtelingen kunnen gratis reizen met Syntus Utrecht en NS Oekraïense vluchtelingen kunnen gratis reizen met Syntus Utrecht en NS

Oekraïense vluchtelingen kunnen gratis reizen met Syntus Utrecht en NS

Oekraïense vluchtelingen kunnen gratis reizen met Syntus Utrecht en NS
Foto: Robert Oosterbroek
Oekraïense vluchtelingen kunnen gratis reizen met het Utrechtse Syntus en met NS. Dat hebben de vervoersmaatschappijen dinsdag bekendgemaakt.

Oekraïense vluchtelingen kunnen gratis reizen met het Utrechtse Syntus en met NS. Dat hebben de vervoersmaatschappijen dinsdag bekendgemaakt.

“Aan de gevluchte inwoners van Oekraïne, jouw paspoort is je treinkaartje naar Nederland. Zo hopen we een kleine bijdrage te kunnen leveren aan een betere situatie. We wensen je een veilige reis”, liet NS dinsdag weten via Twitter.

“Ook bij Syntus Utrecht reizen Oekraïense vluchtelingen per direct gratis”, schreef de vervoersmaatschappij later op de dag op het sociale medium.

Tekst loopt door onder tweet

Conflict

Vorige week donderdag is het Russische leger op verschillende plekken Oekraïne binnengevallen. Sindsdien zijn er gevechten op meerdere locaties in het land. Vluchtelingenorganisatie UNHCR schat dat sinds het begin van het conflict al zo’n 520.000 Oekraïners het land zijn ontvlucht.

Een grote meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad liet eerder weten dat de stad zich moet voorbereiden op de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De fracties wilden onder meer dat het college opzoek gaat naar opvanglocaties.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  En dan een Twitterbericht in het Engels…Man man man, kan iemand de N.S. even uitleggen dat nog geen 20 procent van de Oekraïners ook maar enige taalvaardigheid heeft in het Engels?

  Dat Westerse Disney-achtige naïvisme…Die kinderlijke onnozelheid over de wereld om ons heen…Je wordt er wat moe van af en toe.

 2. Utrechter2

  @Scherpschutters: de progressieve stemmer kent wel engels 😉
  NS is trouwens a la Frankrijk (een land dat het meer van lobby’en en connecties moet hebben dan van economische kracht) veel politieker geworden: zie inmiddels al lang weer opgevolgde directeur van D’66.

  Statements zijn leuk als je als overheidsorganisatie je kerntaken goed kunt uitvoeren 😉

 3. Niels Bokhove

  Fantastisch gebaar van het hele OV, maar niet leuk tegenover serieuze vluchtelingen uit andere werelddelen. Bijv. Afrikanen worden in Oekraïne bij de grens tegengehouden…… Laten we daar niet van wegkijken.

 4. Scherpschutter

  @Niels Bokhove

  ‘Afrikanen’ bestaan in een juridische zin niet, zoals er in juridische zin ook niet zoiets bestaat als een ‘Europeaan’. Vermoedelijk doelt u dan ook op mensen met een persoon (paspoort) uit 1 van de 54(!) rechtsstatelijke entiteiten die gelegen zijn op het Afrikaanse continent?

  Zo ja, wel, dat zijn simpelweg niet-E.U. ingezetenen die vanuit een niet-E.U. lidstaat (Oekraine) zonder visum of andere vorm van toestemming E.U. grondgebied proberen binnen te komen. Het lijkt me vrij logisch dat deze mensen in beginsel (zonder uitzondering!) geweigerd worden. Zo zijn de regels. Ook in vrijwel alle van de 54 rechtstatelijke entiteiten op continent Afrika trouwens.

  Als ik als mens met Nederlandse persoon (paspoort) pakweg Kenia, Tanzania, Oeganda, Mozambique of Zimbabwe binnen wil komen, dan heb ik ook een visum nodig…Normaalste zaak ter wereld. Zonder visum kom ik er simpelweg niet in. Keihard maar volkomen terecht geweigerd aan een potdichte grens. Zo werkt het. Zo hoort het.

  Je kunt toch niet ‘lukraak’ mensen met Afrikaanse persoon toelaten tot E.U. gebied of er ‘lukraak’ vanuit gaan dat het vluchtelingen betreft OMDAT dat ze 1 van de 54 beschikbare Afrikaanse nationaliteiten kunnen overhandigen (het is volkomen veilig in een overweldigende meerderheid van deze 54 landen), als ze al een persoon kunnen overhandigen?! Dat is onthutsend naief! Je hebt geen flauw idee van wie of wat je toelaat tot je grondgebied….Wellicht zitten er wel oorlogsmisdadigers tussen. Weet jij veel! Die mensen zijn niet gecheckt.

  Werkelijke vluchtelingen kennen de E.U. procedures en hebben deze uiteraard te volgen. Wie de E.U. alsnog binnen probeert te komen zonder visum of toestemming dient in beginsel behandelt te worden als vijandig persoon. Hetzelfde als mij zou overkomen, als ik zonder visum Oeganda binnentreedt en aangehouden wordt…

 5. bawang putih

  ook heel sympathiek dat de treinen blauw/geel zijn 😉

 6. Joop

  Wel over de poortjes heenklimmen. En zonder ID ben je zeker alsnog een zwartrijder.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).