De naam voor de brug voor voetgangers en fietsers van de Croeselaan, over de sporen, richting Mariaplaats is bekend. De ‘Rabobrug’ (projectnaam) gaat vanaf nu door het leven als de ‘Moreelsebrug’.
Eerder dit jaar kon iedereen suggesties indienden voor een naam voor de nieuwe brug. Zo werden er 1311 suggesties ingediend. Een selectiecommissie heeft daaruit een top tien samengesteld, waarop iedereen tussen 11 en 25 mei kon stemmen via cu2030.nl.
De naam ‘Moreelsebrug’ kreeg met 28 procent veruit de meeste stemmen. Op de tweede plek is de naam ‘Bellebrug’ geëindigd, met 21% van de stemmen, en als derde de naam ‘Oversteek’.
De prijs
In totaal hadden 24 mensen de naam ‘Moreelsebrug’ ingediend als naam voor de nieuwe brug over het spoor. Maar omdat er één prijs was, een originele Utrecht fiets, is deze verloot onder de 24 inzenders. Alle andere inzenders van de winnende naam kregen een kopie van het straatnamenbord ‘Moreelsebrug’.
De Rabobrug moet fietsers en voetgangers tussen de binnenstad en de westkant van de stad verbinden en wordt 275 meter lang en 10 meter breed. Vanaf de Croeselaan tussen de Knoopkazerne en de Rabobank, over het spoor richting het Moreelsepark.
De naam ‘Moreelsebrug’
De brug wordt vernoemd naar burgemeester Moreelse. Hij wilde in de zeventiende eeuw het westelijk gebied rond het Moreelsepark opnemen in een grootschalig uitbreidingsplan. Dat plan is uiteindelijk niet gerealiseerd. De nieuwe brug brengt echter westelijk Utrecht en de Binnenstad weer dichterbij elkaar. Het is een verlengstuk vanaf het Moreelsepark naar de overzijde van het spoor.
Gekoppelde berichten
Eerste palen in de grond voor nieuwe Rabobrug
Vandaag zijn de eerste palen van de Rabobrug, de brug over het spoor, geplaatst in…
13 Reacties
Reagerenzie ik het nu goed op cu2030? dit wordt een brug waarvoor je als fietser eerst moet afstappen, om dan met je fiets aan de hand de trap op te lopen? mag je er eigenlijk wel overheen fietsen? dit is toch geen brug voor fietsen. dit is een hindernis.
@Sander: Ik zag ook een afbeelding met trap. Het lijkt me dat het voor velen te steil zou zijn om op te kunnen fietsen. Of de aanloop had onpraktisch lang moeten worden gemaakt… Voor een ‘fietsbrug’ wel jammer inderdaad.
Onderaan een fiets lift???
Mwte.
Typisch Utrecht weer… We ontwerpen een ‘fietsbrug’ met trappen.. Zucht..
Typisch Nederlands weer.. De bouw is niet eens af of we beginnen alweer te zeuren.
@bisazza:
Ja dat is ook de bedoeling, zeuren voordat hij af is. als hij af is dan is het zeker te laat. niet dat er nu nog wat aan kan veranderen…
Maar noem het dan geen fietsbrug als er trappen op zitten. dat is gewoon misleiding.
@sander: Ik lees bijna overal dat het een brug is ‘voor voetgangers en fietsers’ en dat lijkt me toch precies wat het is.
Goede naam, deze brug verbindt het Moreelsepark met de Croeselaan, niet meer dan dat…..
Meteen ook de misser, de brug had ook alle perrons met beide kanten kunnen verbinden. Alleen mag dat niet van de hoogste macht in Utrecht, Corio, deze eist namelijk dat alle voetgangers door haar koopgoten lopen om daar geld uit te geven.
“Geamputeerde brug” had dan ook nog beter gepast.
@herman: hè ja, laten we die discussie hier nog een keer voor de 63ste keer oprakelen.
Nou ja zeg, we hadden in utrecht al een moreelsebrug, maar die moeten we nu marga klompeebrug noemen…
Als het waar is dat fietsers hun fiets naar boven moeten sjouwen, dan is dat niet bepaald vriendelijk voor degenen die daar de kracht niet voor hebben. Dan zou er zo’n soort van lopende band moeten komen voor je fiets, net zoals op die steile helling in de fietsenstalling op Vredenburg.
Jezus wat een zeikerige reacties zeg. Goed dat deze brug er komt, aardige naam, al zal ik hem gewoon Rabobrug blijven noemen.
Maar net alsof je een bodybuilder moet zijn om je fiets een klein stukje door een gootje de trap op te duwen. Damn wat een stelletje huilebalken zeg.
Typisch Utrechts, blij zijn met minder.. Zoals deze stad eigenlijk