OM eist 21 maanden cel voor Utrechtse ondernemer voor omkopen Google-directeur | De Utrechtse Internet Courant OM eist 21 maanden cel voor Utrechtse ondernemer voor omkopen Google-directeur | De Utrechtse Internet Courant

OM eist 21 maanden cel voor Utrechtse ondernemer voor omkopen Google-directeur

OM eist 21 maanden cel voor Utrechtse ondernemer voor omkopen Google-directeur
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen tot 21 maanden geëist tegen de 62-jarige vastgoedhandelaar, Rudy Stroink, en zijn 52-jarige partner. Stroink deed eerder zijn verhaal uitgebreid in de Volkskrant.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen tot 21 maanden geëist tegen de 62-jarige vastgoedhandelaar, Rudy Stroink, en zijn 52-jarige partner. Stroink deed eerder zijn verhaal uitgebreid in de Volkskrant.

Het OM verwijt de twee dat ze een criminele organisatie vormden die voor 1,7 miljoen euro een (oud-) medewerker van Google heeft omgekocht. “Het vertrouwen in de vastgoedsector heeft opnieuw een deuk opgelopen” zei de officier. “Bovendien is het fnuikend voor Nederland als betrouwbaar vestigingsland voor kennisintensieve bedrijven.”

Het onderzoek door de FIOD startte in 2015 na informatie van de Amerikaanse justitie. In een onderzoek naar een cocaïnehandelaar in Pennsylvania werd een computer in beslag genomen bij een medewerker van Google. Hij had zijn rekening ter beschikking gesteld aan de cocaïnehandelaar. Op de computer werd ook informatie gevonden over vermoedelijke steekpenningen die door de twee Nederlandse verdachten vanuit Utrecht waren betaald aan deze en nog een andere medewerker van het Amerikaanse bedrijf.

Uit onderzoek door de FIOD zou blijken dat de vastgoedhandelaar steeds het initiatief zou hebben genomen voor de smeergelden. Zijn partner wist er van en hielp hem.

TCN

Rudy Stroink, de Utrechtse ondernemer en directeur van de Pastoe Fabriek, stond bekend als het geweten van de vastgoedbranche maar moet zich nu verdedigen tegen stevige aantijgingen. Zijn bedrijf TCN had flink te lijden onder de kredietcrisis. “Indien er niet werd verkocht was er kans dat ze op een faillissement zouden afstevenen. De verkoop van de datacenters in Groningen en Eemshaven werd daarbij als mogelijke redding gezien”, aldus de officier.

Google kwam in beeld als een mogelijk geschikte partij. Aanvankelijk leek die partij weinig belangstelling te hebben, vandaar dat er naar andere middelen zou zijn gegrepen om zaken te regelen, vermoedt het OM. Een medewerker die mogelijk gevoelig kon zijn voor betaling van smeergelden werd benaderd. De afspraken met hem werden in versluierd taalgebruik via het privé e-mail account bevestigd. In totaal is er voor bijna 1,7 miljoen euro aan smeergeld betaald.

Belastingparadijzen

De smeergelden werden vervolgens overgeboekt naar lege vennootschappen in belastingparadijzen zoals de Bahama’s en Dominica, waar de medewerker van het Amerikaanse bedrijf over kon beschikken. Hierdoor hebben verdachten volgens het OM ook meegeholpen met het witwassen van het smeergeld. De verdachten zouden in een georganiseerde en geoliede organisatie hebben gewerkt om de strafbare feiten te plegen.

Tegen de vastgoedhandelaar eist het OM een gevangenisstraf van 21 maanden. Tegen zijn partner eist het OM een gevangenisstraf van 15 maanden. Ook zijn er hoge boetes geëist tegen TCN.

Gekoppelde berichten

1 Reactie

Reageren
  1. Harry

    Dat is toch die man van de nieuwe ideeën en die zich zo afzette tegen de onbetrouwbare vastgoedwereld? Ik hoop dat het goed gaat met zijn hondje. Die vond ik wel leuk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).