Het Openbaar Ministerie (OM) en de Utrechtse politie zijn er niet gerust op dat het Nieuwe Zandpad op een veilige manier te realiseren is. Er zijn onder meer zorgen over het tekort aan capaciteit bij de politie om toezicht te houden.
Dat lieten de politie en het OM donderdag weten als reactie op het vernieuwde voorstel, over de prostitutiezone, dat op 12 juni bekend werd gemaakt.
De politie en het OM denken dat het, ondanks de nieuwe regels voor het Nieuwe Zandpad, niet mogelijk zal zijn om criminele activiteiten te voorkomen. Toezicht houden op het Nieuwe Zandpad zou veel capaciteit vergen van de politie en personeel weghalen bij andere taken in de stad.
Toezicht op sekswerkers moeilijk
Ze noemen het verder een probleem dat sekswerkers zich niet verplicht als zodanig hoeven te registreren bij de gemeente. Dit zou ervoor zorgen dat het moeilijk is om toezicht op ze te houden omdat er onderling geen informatie gedeeld mag worden.
Om dezelfde redenen maken ze zich zorgen over het verhuren van peeskamers voor sekswerkers die via het internet afspreken; de omloop van prostituees zou hierbij te hoog zijn en instanties zouden hierdoor moeilijk met ze in contact kunnen komen.
Ondernemers moeten deuren sluiten bij criminaliteit
Ook noemen ze het zorgelijk dat ondernemers de deuren niet meer verplicht moeten sluiten bij signalen van mensenhandel. De gemeente doet dit om ondernemers te beschermen die misschien niks met de mensenhandel te maken hebben.
Het OM en politie noemen het echter essentieel voor de openbare orde en veiligheid dat ondernemingen waar criminele activiteiten plaatsvinden dicht moeten. “Verwijtbaarheid is hier van ondergeschikt belang”, schrijven zij.
Gekoppelde berichten
Gemeente gooit het over andere boeg: het Nieuwe Zandpad moet kleiner
De gemeente heeft een vernieuwd voorstel voor het Nieuwe Zandpad gemaakt. Het college wil kleiner…
3 Reacties
Reagerenen daar komt de politie en het OM nu pas mee .
ga eerst de rotzooi in de Kanaalstraat maar eens wegwerken .
-) Tekort aan mankracht is onzin. De enige politie die op het oude zandpad kwam waren de agenten die vrouwen kwamen kijken. De exploitanten zijn verplicht om voor eigen bewaking en toezicht te zorgen. Deden ze op het oude zandpad ook. Dat de politie weinig tijd heeft klopt wel (1), maar daar gaat een nieuw zandpad niets aan veranderen.
-) Toezicht op sekswerkers hoeft niet. Da’s de wettelijke taak van de exploitant (en de sociale taak van de mede-sekswerkers). Registratie van sekswerkers is al meerdere keren verboden door de wetgever. Niet in alleen in Utrecht, maar ook in andere koppige steden zoals Groningen.
-) De politie hoeft geen contact te hebben met de sekswerkers. Dat heeft de politie ook niet de bakkers, bouwvakkers of kantoorpersoneel. De politie wordt sowieso niet vertrouwd door sekswerkers.
-) Exploitanten moeten nog steeds de deur sluiten bij misstanden. Wat anders is, is dat niet alle ramen dicht moeten als 1 exploitant de mist in gaan. Da’s ook logische, want je kan niet iedereen straffen voor 1 rotte appel.
-) Plekken waar criminele activiteiten plaats vinden moeten idd dicht. Wat heeft dat te maken met het nieuwe zandpad? Sekswerk is gewoon legaal werk en dat heeft geen baat bij dit soort stigmatisering.
-) Signalen van mensenhandel is uberhaupt wat vreemd. Ik heb nog nooit een bouwplaats of aspergestekerij zien sluiten omdat de werkers uitgebuit werden.
De Piratenpartij is deze stigmatisering en stemmingkwekerij ondertussen wel zat en staat pal naast de sekswerkers in hun strijd voor normale legale werkplekken.
(1) https://twitter.com/IkDoeWatIkDoe/status/1140723248101023744
@UtrechtseSjoerd
Je doet net of op het Zandpad helemaal niets aan de hand was, maar even ter herinnering: Saban B. was daar onder andere actief. Sekswerk an sich is inderdaad legaal, maar het milieu is omgeving door zware criminaliteit. Dat is de reden dat de opening van het Nieuwe Zandpad zo moeizaam verloopt. Als de Piratenpartij dat niet kan/wil zien dan is ze niet serieus te nemen.
Bouwplaatsen en aspergestekerijen (of welk ander bedrijf dan ook) waar werknemers worden uitgebuit worden in NL overigens wel degelijk gesloten.